Cierpliwość też . Od kilku dni robię zdjęcia sikorkom, ale one mocno płochliwe, więc dziennie wychodzi kilka zdjęć. Na szczęście swój pobyt oznamiają świergotem i po tym orientuję się, że trzeba łapać za aparat. Siadają na śliwie, ogrodzeniu, pergoli i obserwują teren. Potem siadają na palikach i znów obserują.
Celem są dojrzałe nasiona słoneczników. Są tu tylko przez chwilę i zaraz odlatują.
Przy okazji wypatrzyłam, że zdarza im się korzystać z poidełka zrobionego z podstawki do kwiatów. A już się martwiłam, że stoi tam niepotrzebne.
o tę chodzi? Elizabeth oberle?
Ona mnie urzeka, pod każdym względem! Na zdjęciu nie widać, ale ma żółtawo-kremowe płatki przy pylnikach, choć sprawia wrażenie białej, zapach niesie się po ogrodzie, nie chcę kusić, ale....dla mnie warta grzechu
Przegorzan bardzo lubię,tę widoczną kępę mam kilka lat i jej nie ruszam; wysiałam sobie p. w tamtym roku w innych zakątkach, ale wyszły z tego 3 sztuki. Chciałabym go utrzymać w ogrodzie, ale on lubi slońce a u mnie coraz więcej cienia Małe sadzonki łatwo rozpoznać po liściach, nie pomylisz z innymi. Co do korzenia palowego to ja skutecznie przesadzam dziewanny, ale fakt, staram się to robić z młodymi sadzonkami, bo dużym często utnę korzonek i zamiera lub jest b. nędzna
Katko!
odkłady robisz, czy dobrze zrozumiałam?
Na grubszych czy cieńszych gałązkach?
Ja robię na dwuletnich, ale mam malusieńkie sadzoneczki i muszę czekać potem na efekt 2-3 lata, albo rozdam i znów produkuję
W tym roku pokusiłam się na odkład z aspery, ale było b. sucho a ja podlewałam minimum więc widzę, że korzonków właściwie jeszcze nie ma. Ile czekasz na porządne ukorzenienie i czy stosujesz jeszcze jakieś ukorzeniacze?
pozdraiwam
Ela, czy tu na dole ta trawa to Ice Dance??? Wieeeeelka! ja w tym roku posadziłam kilkanaście i dziewczyny ostrzegały mnie, ze one spora rośnie ale dopiero po Twoim zdjęciu widzę jak bardzo spora Mi jakoś dziwnie zawsze kojarzyła się z taką niską trawką...
Irenko ogrod masz odlotowy ,kazdy skrawek jest przeslicznyhortki,trawy daly czadu,mozesz byc dumna,ciezka praca dala niesamowity efekt.
Czy to jest Milka okazala?
proszę o pomoc w zagospodarowaniu koła, w którym niebawem znikną kwiatki (turki).
czy dobrym pomysłem będzie, coś na pniu np.cis, wokoło kule zielone np. bukszpanu i całe koło obsypane kamyczkiem drobnym? czy to dobry pomysł?