Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja bajka

Moja bajka

Katkak 16:22, 30 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Trzymaj, trzymaj, każde się przydadzą Tak sobie myślę, że z tego winobluszczu to można by kupę fajnych rzeczy wypleść, nie łamał się przy formowaniu???

Nie łamał się, gałązki mięciutkie i elastyczne. Bardzo wdzięczny materiał .
kasiek 19:23, 30 wrz 2015

Dziś wykopałam dla Ciebie szparagi - maja korzenie jak gigantyczne pająki
Katkak 19:40, 30 wrz 2015

kasiek napisał(a)
Dziś wykopałam dla Ciebie szparagi - maja korzenie jak gigantyczne pająki

Kochana jesteś Kasieńko, dzięki
Katkak 20:56, 30 wrz 2015

mira napisał(a)

widzę że słusznie działasz, przedogrodek to jest wyzwanie a do tego Twój to już mega, a jeszcze to światło to dopiero - trzeba pogrzabć w roślinach do cienia - co by tam rosło sprawdź ile limki potrzebują godzin słońca, pewnie coś wysoko, ale wysoko na pniu by dobre było ale musowo mieć odpowiednią ilość światła, chociaż masz tam można rzec jasno od ulicy,

tu naprawdę ogranicz ilość gatunków, trawy raczej słońce lubią, a dołem przy płotku pewnie hosty szpaler by się udał, pod limki pasuje, mam z białym brzegiem tylko jak dostarczyć
lecę do ogródka wiele nie pomogłam raczej studzę przed szybkim działaniem - bo temat jak dla mnie trudny.

Kula super - już nie będę wyrzucać materiału

pozdr

Mireczko jakoś to wykombinuję. Wykorzystam dwie małe jeszcze Limki i dwie Anabell, które muszą zostać przesadzone. Host trochę mam, więc podzielę i podsadzę. Chyba tylko jakieś drzewko szczepione na pniu kupię i tyle wydatków. Kasę potrzebuję, do tego, że tak powiem ogródka właściwego .
Katkak 21:03, 30 wrz 2015

Moje sadzonki Limek do wykorzystania w przedogródku. Jeszcze nie odcięte od rośliny matecznej. Te dwie są ładne, ale dwie pozostałe siroty straszne. Ale nic to, mam jeszcze dwie Anabell które koniecznie muszę przesadzić.
Filomena 00:26, 01 paź 2015

Katkak napisał(a)
Moje sadzonki Limek do wykorzystania w przedogródku. Jeszcze nie odcięte od rośliny matecznej. Te dwie są ładne, ale dwie pozostałe siroty straszne. Ale nic to, mam jeszcze dwie Anabell które koniecznie muszę przesadzić.

Katko!
odkłady robisz, czy dobrze zrozumiałam?
Na grubszych czy cieńszych gałązkach?
Ja robię na dwuletnich, ale mam malusieńkie sadzoneczki i muszę czekać potem na efekt 2-3 lata, albo rozdam i znów produkuję
W tym roku pokusiłam się na odkład z aspery, ale było b. sucho a ja podlewałam minimum więc widzę, że korzonków właściwie jeszcze nie ma. Ile czekasz na porządne ukorzenienie i czy stosujesz jeszcze jakieś ukorzeniacze?
pozdraiwam
Katkak 11:06, 01 paź 2015

Filomena napisał(a)

Katko!
odkłady robisz, czy dobrze zrozumiałam?
Na grubszych czy cieńszych gałązkach?
Ja robię na dwuletnich, ale mam malusieńkie sadzoneczki i muszę czekać potem na efekt 2-3 lata, albo rozdam i znów produkuję
W tym roku pokusiłam się na odkład z aspery, ale było b. sucho a ja podlewałam minimum więc widzę, że korzonków właściwie jeszcze nie ma. Ile czekasz na porządne ukorzenienie i czy stosujesz jeszcze jakieś ukorzeniacze?
pozdraiwam

Odkłady robię z takich gałązek, które są na tyle nisko, że dadzą się przygiąć do ziemi i oto cała filozofia . Te dwie są super, ale dwie, które rosły w ciasnocie lichutkie są. No, ale urosną przecież . Ogrodowe rozmnażam natomiast z odkładów i poprzez ukorzenianie patyczków. Ukorzeniacze stosuję tylko wtedy gdy z patyków rozmnażam. Przy odkładach nic z ukorzeniaczem nie kombinuję.
Ewa777 14:36, 01 paź 2015

U Ciebie ciągle zmiany Nie stopujesz nawet jesienią zabrałaś się za przedogródek i pewnie będzie pięknie
Zazdroszczę Ci tej ręki do tworzenia nowych roślin. Co posadzisz to rośnie Piękne te hortensje z odkładów
Dorota123 20:18, 01 paź 2015

Fajnie, że synka wciągasz w zbieranie darów jesieni.Podwójna frajda, najpierw zbieranie, a później tworzenie dekoracji.
Katkak 20:23, 01 paź 2015

Ewa777 napisał(a)
U Ciebie ciągle zmiany Nie stopujesz nawet jesienią zabrałaś się za przedogródek i pewnie będzie pięknie
Zazdroszczę Ci tej ręki do tworzenia nowych roślin. Co posadzisz to rośnie Piękne te hortensje z odkładów

Ewuś przedogródek naprawdę już straszył i kiedyś trzeba to było zrobić. A horty tylko dwie takie ładne, a dwie inne sierotki, bo mały mało miejsca i słońca.