Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:52, 15 mar 2025

Do góry
Ulina napisał(a)

Elatę masz taką złotą już?

Ona już w lutym jest taka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:47, 15 mar 2025

Do góry
Witam wszystkich. Bardzo lubię czytać to forum ale nigdy nie pytałam o poradę. Do dziś projektuje właśnie fragment ogrodu od frontu domu. Wizje z głowy przelałam już na papier. Nadal jednak nie mam pomysłu co posadzić pod numerem 1 i 2. A mianowicie fragment przy samym płocie (szerokość około 50-80)oraz fragment tys za cisami.
Proszę o pomoc i sugestie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:30, 15 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)

Pytanie o Twoją metodę na pomidory? Pokazywałaś jak to wygląda rok temu? Nie pamiętam kompletnie. Ciekawa jej jestem

Aga ostatnio przywołała zdjęcia

Kiedy sadzonki nieco podrosną podlewam je rozcieńczoną herbatką z pokrzywy i ze skrzypu. Skrzynki codziennie odwracam, żeby nasłonecznienie było równomierne.
Przy ścieżce 13:02, 15 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)

A ja chcę rozdzielać na jednorodne kępy, he he
Zgapione od Ciebie Rychło w czas, bo słońca brak, pomidorki na pewno by się powyciągały, a tak prosto i tanio mam wspomaganie Wystarczyło tylko wymienić żarówkę i dać podwyższenie na pojemnik z wysiewami.

To już trzecia doba, siewki w pionie i nie wyciągają się!

No i super. Ja dziś dokupiłam na all 3 dodatkowe żarówki na wszelki wypadek bo po 6,50 znalazłam 6500k tylko lumi trochę mniej od tych co mam bo 1500 a mam 2400. Stwierdziłam że dadzą radę w razie czego a tanio były
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:49, 15 mar 2025

Do góry
Juzia napisał(a)

Kamienie ładne tam masz.

Ja to będę robić schodki z polnych... to przydałoby się zamaskować je trochę roślinnością
Tojeść mam już zapisaną na liście

Pergola faktycznie tam nie pasowała

A jaka glina!

Kamienie to podarunek od pacholęcia. Mają jakieś szlachetne pochodzenie. Płaska powierzchnia powstała w wyniku przecięcia na pół sporego okazu. To, co zakopane jest w ziemi przypomina nieco kształtem wielce nieregularny stożek. Pewnie dlatego tak dobrze trzymają poziom.

Białe pergole to pewnie jakaś pierwotna tęsknota za ogrodową sielskością. Umieszczam ją na równi z posiadaniem na froncie świerka (choinka być musi) i miniaturowych białych płotków otaczających krasnoludki.

O! Glinę proszę Pani to ja mam wyjątkowo dorodną, choć po latach zrobiła się nieco bardziej przyjazna dla obuwia.

Przy ścieżce 11:57, 15 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)
O matko i córko ale to pięknie wygląda
Chyba zgapę

A ja chcę rozdzielać na jednorodne kępy, he he
Zgapione od Ciebie Rychło w czas, bo słońca brak, pomidorki na pewno by się powyciągały, a tak prosto i tanio mam wspomaganie Wystarczyło tylko wymienić żarówkę i dać podwyższenie na pojemnik z wysiewami.

To już trzecia doba, siewki w pionie i nie wyciągają się!

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 11:52, 15 mar 2025

Do góry
ajka napisał(a)
My już działamy na ostro, hortensja, judaszowiec, rozchodniki i rozplenice przesadzone, red baron też powoli znajduje swoje miejsce, chcemy go okiełznać. Kamień będzie już tylko w tylnej osi traw i przy tarasie. Na środku ściany będzie w końcu judaszowiec zamiast hortensji. Hortensja wylądowała na rogu. Wywaliłam też parę drobiazgów jak żurawki i rośliny zadarniające, będą rosły w innym miejscu.

Dziś mąż mi kupił wiśnię kojou-no-mai. Udało nam się kupić śliczne proste drzewko.

Podziwiam ten zapał i będzie pięknie. Wisienka będzie gwiazdorzyć.
Przy ścieżce 11:47, 15 mar 2025

Do góry
Moje wawrzynki wilczełyko Długo ich szukałam, jak trafiłam w szkółce, kupiłam wszystkie, pięć sztuk. Zostały mi tylko dwa, nie umiałam zaradzić problemowi. Wspaniale pachną

Ten, trochę zapomniany zakwitł w tym roku, a ma na tym stanowisku bardziej sucho.

Rozmawiałam z Sylwią o ewentualnych siewkach. Wczoraj rozgarnęłam ściółkę pod obiema sztukami i...są!

Zastanawiałam się, czy to aby nie siewki ciemierników, ale liścienie są inne. Jedna siewka jeszcze z owocnikiem, to na pewno wawrzynkowe siewki. Zbieram część do doniczek, więc Sylwia, sadzonki będą

Przy ścieżce 11:47, 15 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)
U mnie biało, dowaliło na bogato

Kiedyś chciałam pogrupować odmianami iryski żyłkowane i nawet dobrze mi szło. Parę jednorodnych kęp posadziłam, zostały mi jakieś resztki, teraz nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
Jeśli grupować, to wykopywać teraz.

O matko i córko ale to pięknie wygląda
Chyba zgapię
Anna i Ogród 2 11:44, 15 mar 2025

Do góry
Przepikowałam poziomki Regina

Rozsada sałat wzeszła w dwa dni

Tylko jedną Lolo Rosa coś nie chce ruszyć

I jarmuż też wykiełkował

Dokupiłam 3 żarówki dodatkowe na wszelki wypadek bo na all po 6 zł znalazłam. A niech leżą w razie czego
Anna i Ogród 2 11:39, 15 mar 2025

Do góry
Wsadziłam te wykiełkowane marchewki (szkoda mi je wyrzucać) a przy okazji też i papryki spiczaste marki Lidl. Późno już na papryki ale może dojrzeją przed jesienią.
Przy ścieżce 10:56, 15 mar 2025

Do góry
Śnieżyce karpackie. Od śnieżycy wiosennej różni się podwójnie na pędzie osadzonymi kwiatami.

Bulbokodium wiosenne

Ożankowy ogród 10:44, 15 mar 2025

Do góry
Sadzonka sklepowa kwitnie co roku, mogłaby się już siać wokół. Muszę lepiej zadbać o podłoże wokół niej. Zapowiadają nocne przymrozki, więc chyba flizelina pójdzie w ruch.
Przy ścieżce 10:41, 15 mar 2025

Do góry
U mnie biało, dowaliło śniegu na bogato

Kiedyś chciałam pogrupować odmianami iryski żyłkowane i nawet dobrze mi szło. Parę jednorodnych kęp posadziłam, zostały mi jakieś resztki, teraz nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
Jeśli grupować, to wykopywać teraz.

Ożankowy ogród 10:40, 15 mar 2025

Do góry
Ciemierniki z siewek

Ożankowy ogród 10:38, 15 mar 2025

Do góry
Zaczyna się robić wiosennie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:25, 15 mar 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Przez to, że wieczorami to zajęło nam to cały tydzień prawie,
ale się udało

odszorowałam z pierwszego okno

pozdejmowałam folie

kolejny etap to było sprzątanie i rozłożenie nowej folii

Wyszło fantastycznie poza tym od początku zachwycała mnie ta ściana z opalanych desek
Anna i Ogród 2 09:53, 15 mar 2025

Do góry
Sprawdzam przydatność nasion które kupiłam. Pietruszki i marchewki.

Pietruszki po lewej a marchewki po prawej.
Marchewki prawie wszystkie mają korzonki a pietruszki nic, ani jedno nasionko.
Czy one startują z wolniej niż marchewki? Jeszcze poczekam ale boję się że dostałam kiepskie nasiona

Wczoraj moczyłam nasiona cebuli Toska i szalotki również w roztworze z wody utlenionej bo słabo mi kiełkują i liczę że to moczenie je pobudzi. Posiałam. Zobaczymy.

Może będę musiała nasiona pietruszki też wymoczyć. Mają termin ważności na lata 2027 i 2028. Marchewki 2029 i 2030.

Przejadę się później do brico i zobaczę nasiona. Może będą świeższe niż te co mam i tak na wszelki wypadek kupię
Ogród w malinówkach 09:16, 15 mar 2025

Do góry
Zaczynam wysiew pomidorów. W tym czasie papryka już wykiełkowała, chociaż częściowo

Zielony Chram 08:44, 15 mar 2025

Do góry
Wykopuję mini dzwonki dalmatyńskie dla Sylwii, a na ich miejsce daję pas z bratków, w sezonie planuję tutaj jeszcze supertunie Bubble Gum, bo w gruncie radzą sobie wyśmienicie, a wymarzyłam sobie dużo kwiecia w tym sezonie:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies