Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 20:35, 11 maj 2026

Ja miałam pampasowa na początku ogrodowania. Też zimy nie przeżyła. Nie chciało mi się już powtarzać eksperymentu.

Pokazuj co tam z tymi jaśminowcami.
Marcin89 09:58, 12 maj 2026

Wczoraj wysłałem do gruntu cukinię i ogórki. Zapisuję, by łatwiej wyszukiwać

Wysiew do gruntu 11.05.2026
Cukinia Soraya
Ogórek sałatkowy Tessa F1

Cukinia wczesna, o ciemnozielonej skórce. Nasiona ogórków dostałem od Babci. Ogórek do bezpośredniego spożycia i na sałatki do słoików.
Marcin89 13:50, 12 maj 2026

Zobaczcie te jaśminowce. Miały zgodnie z opisem 70-80 cm, ale chude te pędy i mała bryła korzeniowa. Posadziłem i czekałem co wypuszczą i jest średnio. Na kwiaty też nie liczę.

Po to brałem duże, by już wyglądały. A te trzeba mocno przyciąć.

Jest ok, czy przesadzam?
Cena 35 zł.
Judith 14:04, 12 maj 2026

Marcin, nie przesadzasz. Właśnie sprawdzam coś w katalogu mojej ulubionej stacjonarnej szkółki, zatem sprawdziłam ceny jaśminowców.
Zaznaczam, że jest to szkółka z drogimi roślinami i bardzo dobrej jakości - bryła korzeniowa zawsze jest adekwatna do wielkości doniczki, bez żadnej ściemy.
I tak: najdroższy egzemplarz to jaśminowiec Virginal w 10 (dziesięć!) litrowej doniczce, wysokość 70 cm. Kosztuje 48 zeta.

Pozostałe kosztują poniżej 30 złotych i są w doniczkach od 2 do 5 litrów.

Piszesz, że mała bryła korzeniowa. Pytanie: kupiłeś w małej doniczce czy ta mała bryła była ukryta w dużej doniczce?
Jeśli to drugie - reklamuj.
LIDKA 14:05, 12 maj 2026

Trochę chude ale one stoją w szkółce doniczka przy doniczce. I dlatego też takie powyciągane bez liści w dolnych partiach.
Kupiłam podobne Kaliny zeszłej wiosny. Wsadziłam. Jedna obcięłam na bardzo krótko i ona teraz najładniejsza z trzech. Żałuję że wszystkich nie chlasłam sekatorem.

Tnij bo dziś moje Kaliny przytnę. Zainspirowałeś mnie tymi jaśminowcami.
TAR 14:22, 12 maj 2026

Bardzo czesty problem z roslinami przez neta, ze nie sa przekorzenione. Warto w sprawdzonych miejscach brac. Ja mam kilka szkolek gdzie kupuje w ciemno, a i tam bywaja pomylki ale nie ma problemu z reklamowaniem.
Marcin89 15:40, 12 maj 2026

To była w miarę sprawdzona szkółka, brałem tam 2 razy świdośliwy.

Ogólnie mała bryła korzeniowa w większej donicy. Gdybym wiedział wziął bym niskie krzaczki i by sobie rosły pomału. A teraz muszę przyciąć i na to samo wyjdzie.

Druga sprawa, oprócz zakupów on line, to kupowanie w złym momencie sezonu. Kupiłem w marcu, zamiast teraz

A właśnie, teraz obciąć nisko te grube pędy? Czy może w czerwcu, tak jakby to po kwitnieniu było?
Judith 15:53, 12 maj 2026

Jeśli zależy Ci już teraz na większej roślinie, a była mała bryła korzeniowa w większej donicy - reklamuj i kup nowy porządny egzemplarz w stacjonarnej szkółce.
Zapłaciłeś relatywnie dużo i nie masz spodziewanych rezultatów.
Angelika95 19:39, 12 maj 2026

TAR napisał(a)
Bardzo czesty problem z roslinami przez neta, ze nie sa przekorzenione. Warto w sprawdzonych miejscach brac. Ja mam kilka szkolek gdzie kupuje w ciemno, a i tam bywaja pomylki ale nie ma problemu z reklamowaniem.

Czy są to szkółki online? Jeśli tak to proszę o wiadomość w wolnej chwili na priv. Będę Ci wdzięczna, bo aktualnie ciężko mi się wyrwać z domu, a chciałabym kupić kilka rzeczy
Marcin89 08:43, 13 maj 2026

Pytanko:
Czy Wasze jaśminowce mają zawiązane, widoczne pąki kwiatowe? Chętnie bym przyciął swoje jaśminowce, ale nie chcę za szybko, by nie wyciąć potencjalnych kwiatów

"Ogród uczy cierpliwości" napisano To prawda. Grzecznie czekam z cięciem wiśni piłkowanych, by zakończyły "pędzenie" soków. Dałem kolejną szansę cisom i jest poprawa. Oby tak dalej.