Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 14:49, 11 maj 2026

Basieksp napisał(a)

On ma liście bardzo podobne do mojej ciemiężnicy. Ona u mię jeszcze nie kwitła, może to nie jest ciemiężnica ?

Tak Basiu, liście podobne są do ciemiężycy Gdybyś jednak miała pomyłkę to nie ruszaj jej teraz, jeśli to storczyk to możesz przesadzać tylko od października do marca, wtedy kiedy śpią,
mirkaka 14:50, 11 maj 2026

Magara napisał(a)
Chyba pokażę jutro moim ogrodówkom zdjęcia tych Twoich Kompostownik też im pokażę, tak przy okazji

Pokaż, pokaż, może się zawstydzą, a sadzonki chcesz z moich?
TAR 15:32, 11 maj 2026

Mirko tu odpiwem. Malina Sweet Sunshine, BonBon BerryYummy i Groovy. Ta ostatnia jest nieco wyzsza ale u mnie da rade. Ma ciekawe limonkowe liscie wiec nadałaby sie rowniez na rabate jako ozdobna a przy okazji mozna skubnac malinke

Chce dokupic rownież jezynę z serii miniaturkowych.
mirkaka 15:35, 11 maj 2026

TAR napisał(a)
Mirko tu odpiwem. Malina Sweet Sunshine, BonBon BerryYummy i Groovy. Ta ostatnia jest nieco wyzsza ale u mnie da rade. Ma ciekawe limonkowe liscie wiec nadałaby sie rowniez na rabate jako ozdobna a przy okazji mozna skubnac malinke

Chce dokupic rownież jezynę z serii miniaturkowych.

Nie znam tych odmian, muszę poczytać o nich
Ja mam malinę Polana, owocuje we wrześniu, ma duże owoce bez robaków
TAR 16:19, 11 maj 2026

Nie mam zbytnio miejsca na owocowe, szukalam czegos co bede mogla poprowadzic w kastrach. Mam w nich bardzo dobra ziemie, żuławska żyzna. Malinki rosna bardzo ladnie. My lubimy wszelkie czerwone owoce
No i u mnie duzo cienia, nie bardzo nawet jest gdzie owocowe sadzic. Tam gdzie mam skrzynki warzywne tam jest zacisznie i slonecznie. A nie mam na dzialce wielu takich miejsc obecnie
mirkaka 20:43, 11 maj 2026

TAR napisał(a)
Nie mam zbytnio miejsca na owocowe, szukalam czegos co bede mogla poprowadzic w kastrach. Mam w nich bardzo dobra ziemie, żuławska żyzna. Malinki rosna bardzo ladnie. My lubimy wszelkie czerwone owoce
No i u mnie duzo cienia, nie bardzo nawet jest gdzie owocowe sadzic. Tam gdzie mam skrzynki warzywne tam jest zacisznie i slonecznie. A nie mam na dzialce wielu takich miejsc obecnie

A masz dojście do takiej ziemi?
Dobre i to co masz , czy mamy, zawsze lepiej mieć cokolwiek własnego
LIDKA 20:47, 11 maj 2026

Własne lepsze niż kupne. mam 2 m na warzywa. Szczypior pietruszka koper rzodkiewka rukola salata rukola. Injeszxse teraz wcisnęłam 5 porów i selerów. Hehe jak się chce to można.
TAR 21:33, 11 maj 2026

mirkaka napisał(a)

A masz dojście do takiej ziemi?
Dobre i to co masz , czy mamy, zawsze lepiej mieć cokolwiek własnego

Jak potrzebuje wiaderko czy dwa to od mamy z dzialki biore. Jeszcze troche tez mi jej zostalo po wykopywaniu roslin. Z duzymi brylami bralam. Jakies 200 litrow. Pod roze dodam. U siebie tez nie mam najgorszej ale nie takiej. Pomieszanie da calkiem dobry rezultat.
Magara 22:28, 11 maj 2026

mirkaka napisał(a)

Pokaż, pokaż, może się zawstydzą, a sadzonki chcesz z moich?

Mirka, już u Ewy pisałam - wielkie dzięki za propozycję ale chyba z hortensji ogrodowych muszę zrezygnować. Brak zacisznych miejsc mi się zrobił "dzięki" sąsiadom...
vita 09:33, 12 maj 2026

mirkaka napisał(a)
wrzucam zdjęcia mojego storczyka Sabine Pastel, wreszcie chyba się zaaklimatyzował, ma aż dwa kwiaty

Wspaniały! Najwidoczniej już się zaaklimatyzował, czy uprawiałaś go wcześniej w pojemniku? Jakie teraz ma stanowisko, gdzie go posadziłaś? A co z drugim? Wygląda na to, że wegetacja u mnie opóźniona jakieś dwa tygodnie w stosunku do wegetacji u Ciebie, moje storczyki dopiero się nieśmiało szykują do kwitnienia. Widzę niestety, że oprócz C. formosanum, słabną. Część z nich będę musiała chyba podzielić i przesadzić.
Podzielam twoją radość, udało się!