Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 19:19, 11 maj 2026

I jeszcze porównanie: dęby w zeszły poniedziałek i dzisiaj. Nie wiem, jak te rośliny rosną bez wody od zimy…

mrokasia 19:33, 11 maj 2026

U mnie trochę popadało i trawa od razu jakoś bardziej zielona . Faktycznie, nawet parę kropel wystarcza by wszystko nabrało świeżości.
Dęby z pewnością mają korzenie sięgające jądra ziemi .
Judith 09:33, 12 maj 2026

Kasia, dzisiaj popadało ze 2 godziny. To znaczy popadało u mnie w robocie (kilka kilometrów od domu), mam nadzieję, że u mnie w domu też, choć pewności brak .
Bee 09:45, 12 maj 2026

Judith napisał(a)
Spadło dzisiaj kilka kropel. Pomoczyło korę z wierzchu. I to by było na tyle, jeśli chodzi o deszczowe prognozy…

I mimo tego, że to tylko kilka kropel i bez wpływu na kondycję roślin, to nawet zmoczenie ich po wierzchu sprawia, że ogród staje się bardziej wyrazisty.

Zakątek ze stołem przy ognisku:

Ach, jaki niedościgły dla mnie porządek.

Super, że chociaż trochę pokropiło. To zmycie kurzu z liści też roślinom trochę pomoże.
Judith 10:16, 12 maj 2026

Bee napisał(a)

Ach, jaki niedościgły dla mnie porządek.

Super, że chociaż trochę pokropiło. To zmycie kurzu z liści też roślinom trochę pomoże.

Beata, nie ma opcji na stały porządek, gdy ogród nie jest przy domu .
Te kilka kropel deszczu pokazało, jak dużo wszędzie było/jest żółtego pyłu z sosen - żółte szlaczki pojawiły się na meblach ogrodowych, roślinach, na drodze
DariaB 10:22, 12 maj 2026

Judith życzę Ci spokojnych, stałych i nawadniających ogród opadów deszczu. U mnie pada od nocy, momentami nawet leje.
Ja też nie dzielę prac na damskie i męskie, ale z doświadczenia wiem, że można się zmęczyć byciem całe życie Zosią Samosią
TAR 10:31, 12 maj 2026

Oj można, kierownikowanie na pelen etat z czasem meczy

U mnie padalo wczoraj kilka godzin dosc mocno. Ale pod sosnami i brzozami ledwo co mokre, max na 2 cm potem piach i korzenie.
mrokasia 10:52, 12 maj 2026

Judith napisał(a)
Kasia, dzisiaj popadało ze 2 godziny. To znaczy popadało u mnie w robocie (kilka kilometrów od domu), mam nadzieję, że u mnie w domu też, choć pewności brak .

No to życzę by było przynajmniej jak u mnie - popaduje sobie od wczoraj, raz tylko mżawka, raz trochę mocniej.
Judith 10:53, 12 maj 2026

DariaB napisał(a)
Judith życzę Ci spokojnych, stałych i nawadniających ogród opadów deszczu. U mnie pada od nocy, momentami nawet leje.
Ja też nie dzielę prac na damskie i męskie, ale z doświadczenia wiem, że można się zmęczyć byciem całe życie Zosią Samosią

Daria, marzenie! - dziękuję . 5 kilometrów od domu znów ładnie pada, ufam, ze w domu tez .
Bycie Zosią-Samosią to świadomy wybór Zosi. Z tego co pisałaś - to był wybór małżonka Zosi.
Natomiast gdy mówiłam o braku podziału na męskie-żeńskie, miałam na myśli to, że daną pracę wykonują różne osoby w różnych chwilach. Choć oczywiście jest tak, że niektóre rzeczy ktoś robi częściej, bo to lubi lub druga osoba tego nie lubi. Normalka. A ogarnianie wszystkiego przez jedną osobę jest niewłaściwe. Zbuntuj się, teraz Ty dokonaj wyboru .
Judith 10:55, 12 maj 2026

TAR napisał(a)
Oj można, kierownikowanie na pelen etat z czasem meczy

U mnie padalo wczoraj kilka godzin dosc mocno. Ale pod sosnami i brzozami ledwo co mokre, max na 2 cm potem piach i korzenie.

TARcia - powiem to, co pisałam ostatnio u Lidki - to co dla Ciebie jest podłogą, dla mnie jest sufitem . Dwa centymetry to byłby deszcz, jakiego nie było od jesieni .
Nieśmiale myśli się pojawiają, że może dzisiaj to nastąpi