Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 16:30, 14 paź 2014

Do góry
Dawno u ciebie Joasiu nie byłam ale z tego co widze to ogród nadal piekny a może nawet piekniejszy w jesiennych kolorach.....
Jest slicznie z tymi trawami, różami, chryzantemkami etc... a juz widok twojego lasu za ogrodem powala, te purpury sa boskie

Co do kolekcji miskantów - to ja ostatnio na świecie rózy w Kutnie kupiłam miskanta przebarwiającego sie na ciemnoczerwono a zimujacego u nas bo na ogół te wszystkie czerwone trawy oprócz red barona, to maja problem z zimowaniem. Nazywa sie ta nowośc - miskant purple fall, ma dochodzic do 180 cm jak inne miskanty, na razie posadziłam i czekam co bedzie po zimie.

Mam prosbe - pokaż mi swój placyk żwirkowy z ławeczka na zbliżeniu, chodzi mi o obwódke bukszpanową - ona jest u ciebie 2-letnia? o ile dobrze pamietam - ja w tym roku obsadziłam wreszcie swój placyk buksikami ale jakos mi tak zrudziłay...grzyb jakis czy niedozywione, nie wiem czy teraz jeszcze cos z tym robic?
Mój pomysł na nowe rabaty trawiasto-bylinowe :) 13:09, 14 paź 2014

Do góry
A to taki malutki kawałek ogrodu, który nie byl zagospodarowany i nie było na niego pomysłu. M postanowił tam posiać trawę, aby jedynym zabiegiem pielęgnacyjnym był wjazd od czasu do czasu kosiarką
Na szczęście w porę wymyśliłam coś innego. Stanowisko jest słoneczne z dość wilgotną ziemią. Po lewej przesadzona molinia (ta z rabaty żwirowej przed domem) może się jeszcze przyjmie, po prawej miskant malepartus. Na wiosnę pomiędzy tymi trawami planuję wsadzić dzielżany.
Przed trawami trzy rożne odmiany liliowców. Powtykane są również cebulki wiosennych kwiatów
Całość będzie ściółkowaną korą, szkoda, ze na efekt trzeba będzie poczekać...

Nieforemny ogród na przodzie 11:23, 14 paź 2014

Do góry
Mój miskant zebrinus postanowił pokazać swój kwiatostan
Trzeba było czekać latami.....
Mój ogród 23:50, 13 paź 2014

Do góry
Mój jesienny ogród naprawdę jest kolorowy. Oprócz bylinówki, która już z miesiąc wygląda beznadziejnie reszta jest ok. Na bylinówce będą zmiany, ale na wiosnę.
Te drobne chryzantemy dopiero zaczynają kwitnąć.

Te kwitną nieprzerwanie.

Bratki zakwitły i to w dużej masie. Są bardzo drobne, ale bardzo mnie ucieszły.

Kokoryczka to teraz złota kokoryczka.

Bergenie zaczynają się przebarwiać.

Bodziszek czerwony znowu zakwitł.

Horti limonka, już ją pokochałam i trawy.

Miskant Melepartus i taki ogólny widok

Nieforemny ogród na przodzie 21:45, 13 paź 2014

Do góry
Moje rozplenice tak zaszalały w tym roku że przysłoniły całkowicie wrzosy...widać tylko 3-4 a jest ich tam koło 10... za nimi rośnie też miskant, kupiony jako nn... w tym roku zakwitł...ma piękny czerwony kwiatostan

Może któraś z Was kochane zidentyfikuje to maleństwo

Edit : już mi Beatka zidentyfikowała ...chyba Krater
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:37, 13 paź 2014

Do góry
butterfly napisał(a)

Beatko co to za miskant? Mam coś podobnego ale kupiłam bez nazwy a w tym roku dopiero zakwitł i ma podobne kwiatostany do tego Twojego
U mnie na wątku wrzuciłam zdjęcie mojego

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:40, 13 paź 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
tak dla relaksu kilka widoczków (pamiętamy o znakach zapytania ) ...

miskant mój najulubieńszy ... malapantus ... malepantus ... jakoś tak ... upierdutany w sierpniu (prawda jak prawidłowo dla trawek ??? ) ostrą i dużą łopatą Małej ...

wiosną przejdzie podział by mnie osłonić od Wiernych ... tło za pierwszą od furtki brzozą ... z niego będzie

szalejąca pod nim The Fairy ...

i Phantomy z ML w tle ... ML będzie eksmitowany za dobre sparawowanie ... pieknie rośnie w cieniu ... nie narzekam ale dam go na słoneczko a tu poszukam czegoś cieniolubnego ... są cieniolubne trawki ??? ... wysokie cieniolubne trawki ...

Jest pieknie.........
A co do doboru traw w rózne miejsca to mam taki link, zdobyczny, od naszej Mandźen, moze tam znajdziesz cos do cienia...
http://trawy.eu/files/4113/6414/2700/Trawy_do_ogrodw_skalnych.pdf
Szmaragdowy Zakątek 21:32, 12 paź 2014

Do góry
Nikita napisał(a)
Ponieważ pogoda raczej więcej niż ładna… nie wytrzymałam i nie czekając wiosny wzięłam się wczoraj za rabatę hortensjową. Przekopałam 12 metrowy kawałek ogródka, pozbyłam się trawy, posadziłam żurawki i trawki, zaczęłam robić obrzeże z kostki brukowej (niestety kostki nie starczyło… mus w poniedziałek dokupić), a na wiosnę tylko podzielę miskanty, sypnę korą i rabatka gotowa.

W czasie gdy pochłonęły mnie zajęcia ogrodowo-ruchowe, ktoś przez cały czas bacznie mnie obserwował… nie znam gościa zupełnie… pierwszy raz widzę go w „szmaragdowym”… Fee, paskuda!

I jeszcze dwie fotki trawek przywiezionych w Wojsławic.
miskant YAKU JIMA nieśmiało się buja

rozplenica RED HEAD okociła się

Kawał roboty odwaliłaś Na wiosnę od razu rusza z kopyta .
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 15:55, 12 paź 2014

Do góry
Skończyłem skarpę Posprzątałem, pograbiłem, pobawiłem się z linią rabaty, dosadziłem berberysy Orange Dream pod budleje. I chyba koniec na ten rok.
Zdjęć nie zdążyłem zrobić a dzisiaj strasznie ponuro i pochmurno. Jutro coś wstawię po pracy.

Żeby tak każdy weekend trwał 3 dni

Miskant Variegatus zaczyna kwitnąć. Ten nad stawem posadzony w marcu. One chyba też rzadko zakwitają? Muszę poczytać.
Ogród z widokiem na jezioro 12:36, 12 paź 2014

Do góry
Viola napisał(a)
Ale to jest cudowne! To kany? takie pomarańczowe? Ja miałam czerwone, ale już wykopałam bo mi się nie podobały, a poza tym przekwitły - dwa wiadra bulw wykopałam. U Ciebie z tą trawą (co to?) jak marzenie. Piękna kompozycja

Trawa to jakiś miskant, nie pamietam nazwy, na lisciach w środku ma biały pasek
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:54, 11 paź 2014

Do góry

miał być miskant cukrowy, ale chyba nie jest

tegoroczny przyrost jodły koreańskiej

Gdybym tyle nie przesadzała wszystko by tak pieknie rosło...
Rododendronowy ogród II. 20:37, 11 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Jesteś maruda... ja tu zaglądam chociaż już kolejny sezon leci.. i odbicie w szybie z drugiej strony... na pewno lepsze niż Moda na sukces... Wczoraj mnie uświadomiono, że to najstarszy serial.. a i tak ma swoich zwolenników. Leci już 20 lat.... Tobie do tego sukcesu jeszcze daleko

Rudziki to fajne ptaszki....

Dziś przesadzałam MIskanta Veriegatusa, bo niechlujny ma pokrój i leży na RH. Oczywiście znów poszedł na RH ale inne. A eMuś stwierdził, że różaneczniki tak rosną, że za rok pożrą znów trawkę.. i by posadzić gdzie indziej.. Stwierdziłam jak tam mądry to niech pokaże palcem gdzie.... biegał, biegał.. i .. wsadziliśmy za RH tak gdzie go pakowałam. Jak urosną RH to miskant pójdzie gdzieś.. w dobre ręce Za to wykopałam wszytkie irysy japońskie.. ze wsiowej... i stoją w doniczkach... bo jak wykopałam to okazało sie, że ich troszkę jest ..

Może i jestem maruda ,( dzieki za komplement) ale na starosc sie dziecinnieje wiec mam prawo.Porównanie z modą na sukces tez mi chluby nie przynosi ale przełknę te Twoje ,,miłe słowa" .Co do ciasnoty w ogrodzie to też dzis to przerabiałam , dziewczyny narzekaja na młode ogrody a ze starymi wiekszy kłopot. Zakopcuj te doniczki bo szkoda irysków, ja w tym roku kupowałam w Sadzawce takie maleńkie sadzonki dostałam ze niektóre wcale nie ruszyły ale moze i dobrze bo tez nie mam gdzie posadzic, te od Ciebie rosną, mam nadzieje ze zakwitną w przyszłym roku. Buziaki .
Rododendronowy ogród II. 20:30, 11 paź 2014

Do góry
Jesteś maruda... ja tu zaglądam chociaż już kolejny sezon leci.. i odbicie w szybie z drugiej strony... na pewno lepsze niż Moda na sukces... Wczoraj mnie uświadomiono, że to najstarszy serial.. a i tak ma swoich zwolenników. Leci już 20 lat.... Tobie do tego sukcesu jeszcze daleko

Rudziki to fajne ptaszki....

Dziś przesadzałam MIskanta Veriegatusa, bo niechlujny ma pokrój i leży na RH. Oczywiście znów poszedł na RH ale inne. A eMuś stwierdził, że różaneczniki tak rosną, że za rok pożrą znów trawkę.. i by posadzić gdzie indziej.. Stwierdziłam jak tam mądry to niech pokaże palcem gdzie.... biegał, biegał.. i .. wsadziliśmy za RH tak gdzie go pakowałam. Jak urosną RH to miskant pójdzie gdzieś.. w dobre ręce Za to wykopałam wszytkie irysy japońskie.. ze wsiowej... i stoją w doniczkach... bo jak wykopałam to okazało sie, że ich troszkę jest ..

Edit.. fotek u mnie nei ma... i pisaniny też nie ma.. nie musisz zaglądać. Cisza. Muminek w Warszawie. Był w piątek.. i najlepsza zabawka to miska z wodą dla psa. Do wody wrzucamy kostki lodu, bo tylko taka wodę pies pije.. Stwierdziłam, niech się chlapie w misce.. jak wygrzebał lód, to zrobił minę straszną, wyrzucił lód i uciekł. Wrócił po chwili i co brał lód do ręki to wyrzucał i płakał bo zimno... ale do wody dalej lazł.. 5 sekund płacz i 5 sekund zabawa lodem i wodą.. My płakaliśmy też.... ze śmiechu.

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:05, 11 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja nie odradzam a doradzam Hakonechloa, to wspaniała trawa, zajrzyj do mojego ogrodu, zobaczysz, że warto.

Tutaj w nogach wiśni radziłabym umieścić po dwie fajne jednakowe trawy, nie będzie nudno i zyskasz wyższe piętro, cokolwiek by to było (miskant Morning Light, Impereta cylindrica Red Baron, Hakonechloa macra 'Aureola' - dowolnie, albo ładne berberysy po dwa pod pieniek wiśni.

Danusia, dzisiaj taki fajny dzień, a jeszcze Ty u mnie na deser!
A wiesz co ja sobie wymyśliłam? Oczywiście na razie to tylko gdybanie
Wymyslilam, że zrobię wisniom takie kwadratowe buty z bukszpanów (takie o boku np. 40cm) i to będzie na kwadracie z białego zwirku lub kamyczków
Trawy też mocno rozważam
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 16:56, 11 paź 2014

Do góry
jazzy napisał(a)

Takie takie
Ostatnio czytalam tu gdzieś, że bardzo ogrodniczki odradzają hakone.

Ja nie odradzam a doradzam Hakonechloa, to wspaniała trawa, zajrzyj do mojego ogrodu, zobaczysz, że warto.

Tutaj w nogach wiśni radziłabym umieścić po dwie fajne jednakowe trawy, nie będzie nudno i zyskasz wyższe piętro, cokolwiek by to było (miskant Morning Light, Impereta cylindrica Red Baron, Hakonechloa macra 'Aureola' - dowolnie, albo ładne berberysy po dwa pod pieniek wiśni.

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:08, 11 paź 2014

Do góry
tak dla relaksu kilka widoczków (pamiętamy o znakach zapytania ) ...

miskant mój najulubieńszy ... malapantus ... malepantus ... jakoś tak ... upierdutany w sierpniu (prawda jak prawidłowo dla trawek ??? ) ostrą i dużą łopatą Małej ...

wiosną przejdzie podział by mnie osłonić od Wiernych ... tło za pierwszą od furtki brzozą ... z niego będzie

szalejąca pod nim The Fairy ...

i Phantomy z ML w tle ... ML będzie eksmitowany za dobre sparawowanie ... pieknie rośnie w cieniu ... nie narzekam ale dam go na słoneczko a tu poszukam czegoś cieniolubnego ... są cieniolubne trawki ??? ... wysokie cieniolubne trawki ...
Ogród z tatarakiem w tle 23:35, 10 paź 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Ania ja też widziałam podobne opisy u nas w castoramie A tę małą turzyce, którą mam posadzoną wzdłuż wjazdu kupowałam z napisem- miskant ( w obi w łodzi).

W tesco kupiłam trawę z przeceny z napisem trawa max I tyle na temat tak że nie wiem, co mam posadzone
Jurajski Ogród 22:36, 10 paź 2014

Do góry
Mariolko, Bogusiu, Joasiu, dzięki za odwiedzinki. Joasiu, ten miskant to "Kaskade".

Łukaszu, dziękuję, widok mam rzeczywiście ładny

Bogdziu, dziękuję. Na Majkę jak na razie nie oczekuję, bo osobiście nigdy nie zgłaszałam mojego ogrodu do programu. Czy kiedyś zawita? Na dzień dzisiejszy szczerze powiem: nie wiem, czy chcę, czas pokaże, na pewno nie w tym roku... Proszę, nie drążcie więcej tego tematu...

Agnieszko, dzięki Ogrodowisku możesz co nieco uszczknąć tego krajobrazu

Pozdrawiam
Ogród z tatarakiem w tle 21:39, 10 paź 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
no jeszcze nie znamy

Na miskantach
i faktycznie jest jakiś miskant podstawowy
To by dopiero było odkrycie.
Ogród z tatarakiem w tle 21:03, 10 paź 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Ania ja też widziałam podobne opisy u nas w castoramie A tę małą turzyce, którą mam posadzoną wzdłuż wjazdu kupowałam z napisem- miskant ( w obi w łodzi).

Ja na moje pytanie w szkółce: Jakie ma Pani miskanty? usłyszałam odpowiedz:Tylko podstawowy.
Aha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies