Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek Iwony II 23:32, 20 kwi 2017

Do góry
Dziś przewaliłam kompost z jednej skrzynki, wykorzystałam na rabatach i pod truskawki. Zrobiłam kilka kosmetycznych roszad na rabatach ozdobnych. Dwa lata temu dostałam od Ewy żurawkę Marmalade. Nie pamiętam, ile sztuk, jednak stwierdzam, ze jest to najlepiej dzieląca się żurawka. Dziś znowu podzieliłam sadzonki i posadziłam pomiędzy hortensje Limelight...
Zrobiłam prototyp ławeczki... Muszę się teraz przyglądnąć, czy mi ta wersja odpowiada: słupki z cegły, siedzisko z desek. Jak będzie ok, słupki wymuruję, a Zbyszek przygotuje oszlifowane deski na siedzisko.
Oczywiście posiedziałam sobie na ławeczce w ogrodzie i pogapiłam się na rabatę bylinową. Podzieliłam przywrotnik i posadziłam wkoło ławeczki. W plecach rośnie szałwia i Anabellki.
Posadziłam do końca truskawki. Kilka na tarasie posadziłam do doniczki. Resztę na rabatach w warzywniku...

Trawa wysiana dwa tygodnie temu nadal nie wschodzi. Obawiam się, że siewki zmarzły. Pewnie przyjdzie mi wysiać ponownie, jak się ociepli.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:28, 20 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mira, uprawiam tylko podstawowe gatunki. I czasem coś, co mi się trafiło jak ślepej kurze. Kiedy wymieniacie się nazwami gatunkowymi, oczy robią mi się jak spodki. Byłabym kiepskim sprzedawcą bylin, bo u mnie byłaby szałwia niebieska, jeżówka różowa, aster wysoki, niski i średni plus kolor. Dziewczyny z Ogrodowiska nic by u mnie nie kupiły.

Niestety ja z nazwami jestem w tyle za ogrodniczkami - nazw traw nigdy nie opanuję jak i paproci a jesli chodzi o jezówki to są jeszcze białe, szałwie są różowe właśnie pokazałam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:25, 20 kwi 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mira, uprawiam tylko podstawowe gatunki. I czasem coś, co mi się trafiło jak ślepej kurze. Kiedy wymieniacie się nazwami gatunkowymi, oczy robią mi się jak spodki. Byłabym kiepskim sprzedawcą bylin, bo u mnie byłaby szałwia niebieska, jeżówka różowa, aster wysoki, niski i średni plus kolor. Dziewczyny z Ogrodowiska nic by u mnie nie kupiły.

Śmieję się, bo mam to samo. Ale! Jesienią zakupiłam berberysy. Kobold pamiętam, ale to drugie jesienią czerwoniutkie i kolumnowe nie pamiętam co. Miałam wrażenie, że wiem gdzie schowałam etykietę. Ale nie umiem znaleźć. Cóż, wczoraj gdy padał śnieg w porannym pośpiechu nie mogłam znaleźć zimowych czapek. Bo wyprałam i schowałam na przyszłą zimę . Starość mnie dopada, albo cóś.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:11, 20 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)
14 maja w niedzielę - będziemy jak się nic nie wydarzy - jak to bylin nie znasz nie możliwe

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:02, 20 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)

ta różowa ? to szałwia muszkatałowa

Dzięki, bo piękna jest
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:00, 20 kwi 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Mira to jak w końcu nazywa się ta szałwia na zdjęciach ?

ta różowa ? to szałwia muszkatałowa
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:58, 20 kwi 2017

Do góry
Mira to jak w końcu nazywa się ta szałwia na zdjęciach ?
Droga do spełnienia 12:16, 20 kwi 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Kamila Twój syn eis stresuje a moja córa w domu leni - dzięki egzaminom mają wolne - Boshe ale jej dobrze

Szałwia posadzona - wyszło mi kilka ładnych kępekJeszcze raz dziękuję
Teraz czekam aż się przyjmie, potem rozszaleje i zakwitnie jak u Ciebie

no syn się stresował historią a nie stresował przyrodniczymi a tu wyjdzie że historię lepiej chyba napisał niż przyrodnicze
ot taka ironia losu

czekam aż skończy pisać matematykę - bardzo jestem ciekawa

jutro angielski - ale to już praktycznie formalność - bestia jest na poziomie maturalnym więc chyba napisze

Ania szałwia się rozrośnie
widziałaś jakie wypierdki sadziłam w zeszłym roku wiosną?
Droga do spełnienia 12:06, 20 kwi 2017

Do góry
Kamila Twój syn eis stresuje a moja córa w domu leni - dzięki egzaminom mają wolne - Boshe ale jej dobrze

Szałwia posadzona - wyszło mi kilka ładnych kępekJeszcze raz dziękuję
Teraz czekam aż się przyjmie, potem rozszaleje i zakwitnie jak u Ciebie
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:34, 20 kwi 2017

Do góry
Wczoraj siedziałam na ogrodzie 3,5 godziny - pogoda pozwoliła, chociaż dooopka i plecki mimo 3 warstw ciuchów lodowate były
Przerobiłam i odchwaściłam rabatę przy tarasie, gdzie kiedyś było półkole:
tu jeszcze widać

Wyrzucone już z tamtą danici. Posadzona szałwia od Kamili Kawy(pięknie sie jedank dało ją podzielić), przygotowane miejsce na chortki Limki, co siedzą w doniczce i się ukorzeniają a przed szmaragdami wsadzone gracki od Stefana
Zaczęłam też zmieniać kształt nasadzeń kulek...no i mrok mnie dopadł...
Wieczorem na rozgrzewkę maść końska i drineczek...
Chaos kontrolowany 10:13, 20 kwi 2017

Do góry
I busz przedhortensjowy Do tej pory nie doczekały się nawadniania, tu chyba fotki pourlopowe bo widać jakie bidy zbrązowiałe.
Ta rabata do przeróbki w pierwszej kolejności. W zasadzie już jest przerabiana. Carexy Frosted Curls wszystkie padły, żurawki wywędrowały na front. Będzie tylko szałwia i sesleria, która mam nadzieję dotrze jutro. I proszę na mnie krzyczeć gdy będę tam upychać inne chciejstwa
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:34, 19 kwi 2017

Do góry
Katkak napisał(a)

No i jak się oprzeć? Choćby człowiek chciał, to nie może .

no rzuciłam się i tylko jeden ruch

to szałwia argenta Artemis - kupiłam dla liści do zielnika - w żwirku powinna mieć dobrze - niestety trwała nie jest - mam też szałwię muszkatałową która może przezimowała - jesienią była ładna i pół zimy a teraz ino coś widać
ciekawe czy wystartuje - stale proszę ją o to

chciałabym tak

i takim marzeniem kończę

i pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:19, 19 kwi 2017

Do góry
mira napisał(a)

I jak lubimy takie zakupy

a to mój ostatni spontan - wypasiona szałwia

No i jak się oprzeć? Choćby człowiek chciał, to nie może .
Nieśmiałe pierwsze kroki 19:47, 19 kwi 2017

Do góry
Fajnie to wyszło!
Co do planu nasadzeń rozważ:
- między hortkami a tujami wyższe trawy - miskant morning light albo variegatus. Osobiście wolę ml, bo v się "rozkracza" Tak, czy inaczej fajnie świecą na tle ciemnej zieleni
- przed hortkami nie robiłabym chyba jednolitego pasa żurawek na takiej długości - może pomieszać żurawki, dalej jakieś trawki, szałwia? Nie wiem, co lubisz?
- brzozy nie dwie, jeśli już to trzy, a najlepiej pięć W brzozach sprawdzonym połączeniem są rozchodniki z rozplenicami, jeżówkami. Dobrze jest mieć też coś zimozielonego - bukszpan, kosodrzewiny?
No nie wiem, co Ci doradzić, bo ja w planowaniu słaba
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:21, 18 kwi 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
U mnie też takich zakupów od groma . Cudnie Mireczko.

I jak lubimy takie zakupy

a to mój ostatni spontan - wypasiona szałwia

Ogródek Iwony II 22:13, 18 kwi 2017

Do góry
Dziś popracowałam na rabacie bylinowej. Oczyściłam rabatę. To niemal ostatnie miejsce, którego po zimie nie ruszałam.

Troszkę dlatego, ze czekałam na siewki bylin. Werbena się wysiała, podobnie szałwia, perovska już wypuszcza listki, znalazłam siewki kocimiętki. Rozmnożyły się lilie. Wychodzą jeżówki. Koniecznie muszę je dosiać, albo dokupić odmianowe białe.

Żonkile jeszcze w pąkach.

Nie chciałam kupować cebul, bo rok temu mucha pożarła mi cebulki. Jednak Zbyszek się uparł. Zatem mam. Ogólnie rabata jest w kolorach niebieski, żółty, biały.
Klonik zaczyna świecić na tle zieleni

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:41, 17 kwi 2017

Do góry
Widać już piwonie:

Kolejne narcyzy:

Pierwsze pąki róż:

...i multum siewek (werbena? szałwia?):

Ukojenie 21:16, 16 kwi 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Zoja coś Ty tyle nakryla? Ja nic nie okrywam, jedynie pelargonie dwie schowałam, trochę boję się o magnolię i klona, ale nawet agrowlókniny nie mam żeby okryc.

prawie wszystko okryłam: żurawki, szałwia, jeżówki, rudbekie i na końcu nawet rozchodniki
włókniną: hortensje ogrodowe i róże oraz część azalii

miałam dużo doniczek to okryłam co wpadło w oko - żurawki już ładnie się odbudowały i szkoda by mi było gdyby omarzły...
przykryłam też lilie i oczywiście piwonię
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 14:37, 16 kwi 2017

Do góry
Szałwia + berberys o bordowych lisciach,pigwa i z tyłu jest jeszcze bylina słoneczniki ( 1,5 metra wys).Zamiast niego można dodać zielonego iglaka.
Szałwia nie gubi liści na zimę.Tu jest wiosna.
O każdej porze roku zestawienie inaczej wygląda.

To miejsce trzeba kochać 21:01, 13 kwi 2017

Do góry
kasia_c napisał(a)
A czy do seslerii jesiennej pasują białe lub bordowe jeżówki? Chciałabym żeby ta rabata była z bordowymi lub ewentualnie białymi kwiatami.
Szałwia mi tu za dużo zamieszania wprowadza

Pasują idealnie tylko musisz wybrać z niższych odmian.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies