Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród własneniebo 12:00, 17 sty 2013

Do góry
wlasneniebo napisał(a)
No dobrze, jako że jestem laikiem w projektowaniu a tym bardziej w przelewaniu na papier proszę o wyrozumiałość

Może macie pomysł na rośliny na moje przednie rabaty jestem otwarta na propozycję
Na rabacie przy płocie jest niezły misz masz: lawenda,tawuły,conica, dwie duże tuje, dwie budleje, marcinki, ciemirnik, ceblki kwiatowe - różniste, i inne rośliny.

Na rabacie przed samym domkiem marzą mi się Hortensje (3) pinky winky albo bukietowe (?), żurawki, i brak więcej pomysłów. Ogród jest skąpany w słońcu, jedyne gdzie jest trochę cienia to popołudniu na rabacie przy domku.

Może macie też pomysł na inne krzewy niż Magnolie na rabacie z boku co chcę zrobić??

Marta trochę tam zimozielonych trzeba dodać- może bukszpany i niskie odmiany iglaków- typu gauca globosa, nidiformis, hortensje jak najbardziej- najlepiej Limeligth, ale Pindy Winky też fajne, żurawki też, ale te o ciemnych liściach raczej- lepiej znoszą słońce, ładna jest Georgia Peach. Potrzebne są tez punkty wyższe- coś na pniu, żeby nie było tak jednopoziomowo To tak na szybko
Przyjazny ogród 13:44, 15 sty 2013

Do góry
Zdjęcia z tego miejsca pokazywałem już w swoim wątku. To niewielkie oczko wodne o średnicy ok. 3 m ma służyć jako główny element w planowanym zacisznym zakątku w ogrodzie.
Na granicy wody szpary między kamieniami wypełni gęsto rosnący skrzyp arktyczny Equisetum scirpoides oraz sit mieczolistny Juncus ensifolius. Bliżej ujścia niewielkiego strumyczka (ok. 3 m długości) oczko podkreślą wyższe kępy skrzypu zimowego Equisetum hyemle var. robustum. Po obu stronach ujścia formy wodne będzie tworzyć paproć marsylia czterolistna Marsylea quadrifolia.
Strumyk obsadzony będzie kaczeńcami w odmianie ‘Multiplex’ oraz mało znaną rośliną pod względem przydatności do oczek wodnych, a mianowicie Sium sisarum. Na płytkiej wodzie w strumyku stworzy on gęsty niekwitnący dywanik. To będzie nie tylko dekoracja, ale i filtr korzeniowy, do którego ta roślina wyśmienicie się nadaje.
Jak łatwo się domyśleć w oczku będzie z założenia skromnie.
Oczywiście te nasadzenia mogę zmienić i dopasować je do tego co będzie rosło na brzegu. Jednak w zagospodarowaniu brzegów potrzebuję Waszej pomocy.

Zrobiłem w tym celu szkic tego co już jest i co będzie na pewno.

- Zakątek ten ma otaczać żywopłot powyżej wysokości głowy. Może być on liściasty bądź iglasty. Myślałem o cisie i grabie, na ten pierwszy czekałbym jednak z 10 lat. Co myślicie?

- Wiśnia Prunus cerasus widoczna na planie pozostaje. Mam ich kilka w ogrodzie i uwielbiam moment gdy obficie zakwitają. Pod wiśnią zaznaczyłem okrągłą rabatę (1). Najprościej na niej posadzić hosty, ale tych mam już tak dużo w ogrodzie, że się zastanawiam. A może taka trawiasta ławeczka jak w Pszczelarni? - bardzo mi się podoba.

- Na północnym wschodzie zakątka rośnie wierzba Salix daphnoides. Wyprowadziłem ją na drzewko, tak więc niczemu tutaj nie przeszkadza. Ma unikalne kotki i to jest powód mojej miłości do niej. Pod nią wymyśliłem drugą okrągłą rabatkę (2). W tym miejscu również prosiłbym o rady w kwestii doboru roślin.
Tę rabatkę śmiało można powiększać w stronę trawniczka (3).

- No i tawuła wczesna Spiraea arguta. Nie koniecznie musi tutaj rosnąć, choć stara, to śmiało mogę ją przesadzić. Poniżej tawuły ciągnie się następna rabatka (4) dochodząca do strumienia i oczka. Po jej środku zaplanowałem mały drewniany podest (5) na krzesełko i stoliczek. Czy akurat pasuje w tym miejscu? Czym obsadzić tę rabatkę? Może klony palmowe? (nie mam ich w ogrodzie)

Cały ten mini zakątek ma jasną południową wystawę, ale słońce rozprasza się w koronach drzew. Rośliny nadające się do półcienia , jak najbardziej będą tutaj rosły. Najwięcej cienia jest na planowanej rabacie przy wiśni.
Myślę o zakątku bardzo schludnym, poukładanym, tak ukryta odskocznia od reszty ogrodu.
Za wszelkie opinie i rady będę bardzo wdzięczny .

Jeszcze zdjęcia tego miejsca.
Widoczne po zachodniej stronie pięciorniki, na przodzie kratka wierzbowa i żurawki, za nimi liliowce idą do usunięcia.
Ogród własneniebo 19:26, 13 sty 2013

Do góry
No dobrze, jako że jestem laikiem w projektowaniu a tym bardziej w przelewaniu na papier proszę o wyrozumiałość

Może macie pomysł na rośliny na moje przednie rabaty jestem otwarta na propozycję
Na rabacie przy płocie jest niezły misz masz: lawenda,tawuły,conica, dwie duże tuje, dwie budleje, marcinki, ciemirnik, ceblki kwiatowe - różniste, i inne rośliny.

Na rabacie przed samym domkiem marzą mi się Hortensje (3) pinky winky albo bukietowe (?), żurawki, i brak więcej pomysłów. Ogród jest skąpany w słońcu, jedyne gdzie jest trochę cienia to popołudniu na rabacie przy domku.

Może macie też pomysł na inne krzewy niż Magnolie na rabacie z boku co chcę zrobić??

Projekt Zielonej Odskoczni 23:41, 11 sty 2013

Do góry
3. Jakieś wypełnienie - niechybnie trawki niskie

Rabatka w cieniu - trawki tak w towarzystwie hortensji, Hakonechloa macra Aureola.

Zamiast jodły - świerki serbskie, jodły atakuje przędziorek, szkoda pieniędzy

Tawuły japońskie tnij w kulki ładne

Na wprost wejścia do domu
14. Brzoza long trunk 1 sz.
15. Klon palmowy Atropurpureum
16. Kulki z tujek , a może z bukszpanu
17. Bez koralowy Pulmosa Aurea
18. Hortensje Limeligt

Brzoza , klon tak, kulki tak, hortensje tak, ale zamiast bzu daj na samym środku coś zimozielonego, może świerk serbski bo będzie pusto zimą zbyt. I więcej hortensji.

A tam zamiast jodeł jakby były świerki to akurat fajnie, przerwa i świerk.

Nie wiem tylko bo tam napisałaś tuje Brabanty (to żywopłot?)
Projekt Zielonej Odskoczni 22:25, 11 sty 2013

Do góry
Witam.
Postanowiłam założy nowy watek z projektem. Tak żeby było łatwiej znaleźć sam projekt.
Projekt sama wykonałam, mam nadzieję że jest czytelny. 1 cm= 1m

Pas przy wieździe ma ok 24m.
1. Wiśnia Umbraculifera 5 szt.
2 Cyprysik groszkowy Filifera Nana
3. Jakieś wypełnienie jeszcze nie wiem co.

Pas przy domu 11m.
4. Zywotnik zachodni Danica lub Hoseri szt. 11, ten pasek jest bardzo wąski ma 50 cm.

Rabatka przed domem tam jest prawie cały czas cień
5. Trzmielina na pniu 3 szt.
6. Trawy ?
7. Hortensje Limeligt
8. Żurawki
Nie wiem co dac za żurawkami

10. Buk Purple Fountain

Po drugiej stronie wjazdu jest mała skarpa tylko ona jest ze spadkiem do płotu.
11. Jodły 12 sz. (między nimi jest spory misz masz)
12. Tawuły japońskie
13. Irga major

Na wprost wejścia do domu
14. Brzoza long trunk 1 sz.
15. Klon palmowy Atropurpureum
16. Kulki z tujek , a może z bukszpanu
17. Bez koralowy Pulmosa Aurea
18. Hortensje Limeligt

Przy bramie po prawej stronie rosną tuje szmaragd 20 m. Ta rabata jest cały dzień słoneczna. Przed tujami myslę posadzic:
19. Róże
20. Lawenda

Dalej jest 8 m. cisa, moje klony i mini wrzosowisko.

Ogród u stóp klasztoru 19:36, 09 sty 2013

Do góry

Tawuły cud -miód Ilość do pozazdoszczenia Niech rosną zdrowo

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:27, 06 sty 2013

Do góry
Pszczółko, zaskakuje mnie jak mocno zwracasz uwagę na słowa. Ja nawet nie wiem jak odróżnić "założenie ogrodowe" od "zaplanowanych rabatek". Wiosna tuż tuż, a ja mam lenia, aż czuć na odległość.

Dasiu, muszę wdepnąć do Ciebie i zaznaczyć, bo mi wątki skasowało i nie trafiłam do Ciebie ostatnio. Też liczę na tą bujność. Powiem szczerze, że jestem dobrej myśli, bo rośliny pokazały, że im dobrze. Runianka się ładnie rozrasta. Plewiłam jesienią i miała tyle odrostów pod ziemią, że byłam zaskoczona. Muszę koniecznie wkopać na wiosnę ogranicznik pomiędzy runianką a bluszczem, bo na jesień może być już za późno. Tawuły tez sporo urosły w ubiegłym sezonie. KOstrzewa też, będzie super!

Aniu asc, u mnie jeszcze wiosną pachnie. Cały czas plusowo i deszcz, ale już na wtorek zapowiedzieli śnieg. Szybciej niż zapowiadali.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:58, 05 sty 2013

Do góry
Nie, u nas już przewiało wczoraj i przedwczoraj łokropnie . No zima idzie ponoć od piątku.
Widzę te zmiany, bardzo mnie radują. I bardzo za nie dziękuję. Troszkę mi zarosło tam gdzie tawuły posadzone, ale aby do wiosny i ruszę z motyką
Ogród - Moje spełnione marzenie 19:09, 04 sty 2013

Do góry
Ja u siebie tak chcę w przyszłości zrobić, mam szmaragdy i inne iglaki przy siatce posadzone, przed nimi chciałabym właśnie thuje aurea nana i tawuły a między nimi żurawki gergia peach, zobacz na ogród Sylwii od początku ona coś takiego ma
Ogród - Moje spełnione marzenie 15:03, 04 sty 2013

Do góry
Ale tak po głowie mi chodzą tawuły ładnie wystrzyżone w kulki i podsadzone żurawką georgia peach i co ty na to?
Atelier Ogrodowe... 20:19, 03 sty 2013

Do góry
Marcin89 napisał(a)
To ja też wpadam się przywitać. Muszę przyznać, że masz rękę do roślin i do fotografowania! Mi też się podoba Twój ogród. Widzę też lubisz tawuły, żurawki, hortensje i trawy ozdobne! Nie mogę tu nie wspomnieć o klasycznych, formowanych bukszpanach - super, że je wprowadziłeś do ogrodu.

Miło mi, że Ci się podoba u mnie. Tych kalsycznych form mam nadzieje,że z biegiem lat będzie coraz więcej;d, ale na to potrzeba czasuZmian dużo, ale przecież nie będę siedzieć bezczynnie
Atelier Ogrodowe... 00:07, 03 sty 2013

Do góry
To ja też wpadam się przywitać. Muszę przyznać, że masz rękę do roślin i do fotografowania! Mi też się podoba Twój ogród. Widzę też lubisz tawuły, żurawki, hortensje i trawy ozdobne! Nie mogę tu nie wspomnieć o klasycznych, formowanych bukszpanach - super, że je wprowadziłeś do ogrodu.
Ogród przydomowy - Hosty 20:52, 02 sty 2013

Do góry
Ogród jest zagospodarowany Pierwsze nasadzenia wykonywane były ok. 20 lat temu. Były to drzewa: świerk srebrny (Picea pungens) , orzech włoski (Junglans regia) i jabłoń owocowa (Malus sp.) W kolejnych latach dosadzano krzewy liściaste takie jak np. tawuły , berberysy , ligustry ; krzewy iglaste jak cisy , żywotniki , cyprysiki i byliny np. trawy , barwinki , hosty , liliowce i inne. W ogrodzie powstało ok. 10 lat temu oczko wodne, które obecnie jest przedmiotem gruntownej modernizacji. W stawie i wokół powstanie nowa roślinność wodna jak i nadwodna.

Działka ma regularny kształt o wymiarach 29,5m x 23m i powierzchnię 678.5m2, położona jest przy mało ruchliwej ulicy . Budynek jest usytuowany w południowej granicy działki tak by gabarytom przylegał do sąsiedniego budynku. Na działce znajduje się budynek gospodarczy o powierzchni 24m2 który aktualnie wykorzystywany jest do przechowywania narzędzi ogrodniczych jak i drewna kominkowego. Z uwagi na nasłonecznienie i kształt działki taras pokoju dziennego zlokalizowany został od zachodu . Również od tej strony jest wejście do domu i wjazd do garażu.
Największą powierzchnię działki zajmują gleby bielicowe, głównie wytworzone z piasków słabo gliniastych, gliniastych oraz z glin zwałowych lekkich i średnich, a także utworów pyłowych pochodzenia wodnego i piasków wydmowych. Przebieg ciągów komunikacyjnych ograniczony jest do minimum składa się z opaski wokół domu i dojścia do budynku i bramy garażowej od strony ulicy , przy której znajduje się furtka i brama wjazdowa.
Roztoczańskie klimaty 20:50, 02 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Zetka a czym się stresujesz, jak przemarzną to wymienisz

Taaak a mąż mnie razem z nimi

Pod Rzeszowem też plantacja bukszpanowa jest Zapytaj Ani asc
A bukszpany mają to do siebie, że są piekne caly rok a tawuły latem są super a zimą nie ten teges... A przecież tę donicę oglądasz codziennie

Tyż prowda
Roztoczańskie klimaty 20:49, 02 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

Zetka a czym się stresujesz, jak przemarzną to wymienisz

Taaak a mąż mnie razem z nimi

Pod Rzeszowem też plantacja bukszpanowa jest Zapytaj Ani asc
A bukszpany mają to do siebie, że są piekne caly rok a tawuły latem są super a zimą nie ten teges... A przecież tę donicę oglądasz codziennie
Roztoczańskie klimaty 20:08, 02 sty 2013

Do góry
Tutaj namiętnie tnę tawuły na kulki
Roztoczańskie klimaty 20:06, 02 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
A brzoza to nie ma co myśleć tylko tak....
mozna zGAPiać
Mnie się nie pytaj bo ja monotemtyczna jestem tzn bukszpanowa

Taaak bukszpan króluje tylko to przemarzanie hmmmm no niewiem pomysł zaj........y bardzooooooo mis się podoba . Chyba nie bede dziś spała tylko rozmyślała. A może te kulki zamiast bukszpanowych dač tawuły i ostro ciać one napewno nie przemarzną ?? No nieiwem .
Zdjęcia Roku 23:10, 01 sty 2013

Do góry
asc napisał(a)
Tawuły śliczne w tle I jak tu żyć???? NO jak????

No już Ty to nie masz powodu do narzekania. Kto ma najładniejszy ogród?( odpowiedz kilka stron do tyłu)
Zdjęcia Roku 23:01, 01 sty 2013

Do góry
Tawuły śliczne w tle I jak tu żyć???? NO jak????
Atelier Ogrodowe... 19:23, 29 gru 2012

Do góry
halina_zawitkowska napisał(a)
Witaj Lukaszu!!! to co pokazałeśto zadbane ipiękna trawka i przy okazji mam pytanie ile razy trzeba ciąć tawuły żeby były takie ładne kule bo sa ładne ale jak dużo przy nich roboty to nie wsadzę choć ładnie cięte wyglądają.Pozdrawiam

Witaj ja mam je dopiero pierwszy rok i tnę 2x w roku ale to chyba zamało bo szybko rosną i zasłaniają inne rośliny u mnie carexy ,które są po bokach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies