Posadzone 3 kulki bukszpanowe i tuja. Po prawej stronie też czeka miejsce na tuje, hmmm albo na jakąś kuleczkę na pniu.
Po lewej jeszce miały być tuje w rzędzie ale raczej tam nie ma miejsca. Jak będzie płotek to może jakieś pnącze puszczę, żeby tło było.
Teraz widoczek z boku. Ładny to on nie jest, zwłaszcza to zejście do piwnicy, dlatego w następnym sezonie płot albo jeszcze w tym
Ewcia ale super świetnie wszystko rośnie pyrowska wystrzeliła żurawki kolorek taki jak lubię to białe to ostróżka ? cudna i stare kąty też piknie widać zdolna ogrodniczka Buziolki
ciesze się, że nie tylko ja zostałam obdarowana prostokątnymi rabatami. Niemniej jednak spedzają mi sen z powiek. Całe życie człowiek mieszkał w bloku i teraz jak się ma swój dom to dopiero wiem ile pracy i wysiłku trzeba włożyć żeby to fajnie
wyglądało. Mam spory ogród 35 Arów w sumie. Przed domem mam 4 spore rabaty. Ciągle szukam pomysłów czytam. Nawet mam już coś tam posadzone ale niestety dużo pracy jeszcze przede mną. Narazie kombinuje z prostokątnymi rabatmi 2x4m przed samym wejściem. Są bliźniacze, myślę o czymś nietuzinkowym ale nie wymagającym zbyt dużo pracy - absolutnie nie z lenistwa. Dwójka dzieci i praca zabiera większość czasu. Rano i popołudniu przed domem jest cień. Gdyby ktoś miał jakiś fajny pomysł i chciał się nim ze mną podzielić będę zobowiązana.
A te Michała i Jazzy - zaczęły kwitnąć teraz i mają białe kłosy. Czy się przebarwią?:
A tu Oli:
I co wy na to?
1. To, że kwitną teraz, to się nie dziwię, bo rok dziwny, temperatury latem tropikalne, może wszystko przyspieszyło. Tylko czemu kłoski mają różne kolory?
2. Uważam jednak, ze mimo tego, że się różnią, to miskanty ładne inie ma się czym martwić, jak się już je ma Ważne, ze zdrowo rosną
3. Tak, jak Ewa napisała, Gracilimusy mają wąskie paseczki. Pokrój fontannowy. I różnią się pokrojem od innych miskatów.
Dziś oglądałam mojego. Ma zgrubienia w łodygach. Jest szansa, że też zakwitnie, ale jeszcze nie teraz
Większość z Was pokazuje zakupy cebulkowe, to ja też się pochwalę
w rogu jest jeszcze paczka, która dzisiaj przyszła. W sumie mam do posadzenia 311 cebul plus te z paczki czyli około stówkę więcej. A pewnie trafią się jeszcze jakieś okazje..
Na pierwszym planie ta bardziej plożąca z czerwonymi koralami.
Za nią ta rosnąca bardziej w górę z bladymi koralami.
Ta z czerwonymi ma bardziej matowe liście.
Ta wyżej rosnaca
Ta niższa. Liście bardziej matowe , ale korale ładniejsze.
Ja u siebie zrobiłam sadzonki tej czerwonokoralowej i posadzę obok , a drugą wysadzę na skarpę.
Agania- postaram się dzisiaj coś z tym fantem zrobić. Ostatnio miałem pierwsze 6 godzin wolnych w weekend od nie wiem jakiego czasu więc wykorzystałem to na działanie
Mam spora ilość kompostu po runie leśnym, dębowych i klonowych liściach -wymieszałem to wszystko z rodzimym gruntem - oczywiście jednak wszedłem w te kamienie... Od strony domu w większości obsadziłem obszar funkiami (nie znam odmiany - z białym paskiem po obrzeżu) a od strony tej rabaty gdzie planuje wsadziłem dwie hortensje ogrodowe - jedną w kolorze białym a drugą fioletową. Były to moje sadzonki już dobrze ukorzenione. Póki co wszystko jest niewielkich rozmiarów ale jak się rozrośnie będzie wg mnie ładnie
Pomocnica- ciężko było ją stąd później ściągnąć
i ta odmiana funki- rozsadziłem na mniejsze sadzonki