Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:31, 05 wrz 2015

Do góry
Na froncie czerwienia sie ogniki...

I moja ulubiona w sezonie ściana z winobluszczu

Potem za garażami...
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:27, 05 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Małe Wojsławice z Ice Dance już nabrały wyglądu.. tylko te liście... to już jesień Klony się przebarwiają..

Jak jesienią pięknie, niebawem wpadnę liznąć troszkę praktycznych rad, tylko proszę o cierpliwość. Kichawce też skróciłem, dzięki za podpowiedź, cenię w prostych praktycznych słowach, a nie w kopiach z pdf. Ukłony wielkie zostawiam.

Mam Ice Dance od Ciebie, rozsadziłem kilkanaście kęp, ale jeszcze są słabo rozrośnięte. Stare kępy były nieco mniej dekoracyjne, jednak wolno pozbierały się. Dla mnie to ciekawe turzyce i rozsadzam je na skraju rabaty od strony przedszkola.

Mamy palnik na długiej lancy podłączony do butli gazowej, zupełnie bezpieczny i znacznie bardziej wydajny od tych już prezentowanych i kupowanych, a patent prosty jak budowa cepa. Zrobię zdjęcie i wstawię, bo praktyczny wymysł i godny uwagi.

Natura pięknie komponuje, to kostrzewa sina?
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:26, 05 wrz 2015

Do góry
Mały rekonesans po wrześniowym ogrodzie
Front i jesienne róże
Typografia ogrodu 13:18, 05 wrz 2015

Do góry
AlKa napisał(a)

Panele 3d sama zrobiłaś ?
Pokłony normalnie, przymierzałam się do wykorzystania u siebie w sypialni ale cena mi się nie podobała i póki co nie ma.

namiastka paneli 3d w moim wykonaniu

Typografia ogrodu 13:15, 05 wrz 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Lampa super mega industrialno-loftowa Aj lajk

To pokaż chociaż łazienki, kuchnię...

kuchnie obiecałam to wstawię z jednym kuchennym detalem

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:09, 05 wrz 2015

Do góry
To one, mam na nie pomysł, ale fajne te kwiatki z tych cleome....właśnie pozyskuję z nich nasionka

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:02, 05 wrz 2015

Do góry
kasiek napisał(a)
Ach to wrzosowisko, za kazdym razem się zachwycam nim na nowo... jest przepiękne!

...zrobiłam przegląd wrzosów i stwierdziłam, że są braki na wrzosowiskach, może eM pozwoli coś dokupić.....ach ten reżim finansowy mnie dobija

Ci..ci...ci...żeby nie obudzić

kociambry lubią spać wśród wrzosów
Przypadkowy ogród 12:43, 05 wrz 2015

Do góry
Dziś po półtora roku, te same rabaty wyglądają tak:

Te dwa ciemnozielone pasy na zdjęciu powyżej to dreny od oczyszczalni, planuję powiększyć tę rabatę tak aby objęła dreny. Dzięki Ogrodowisku wiem, że mogę tam posadzić tylko coś co ma powierzchowne korzenie Myślałam o szałwi, którą cenię za wyrazisty kolor i długość kwitnienia z kontrastowo żółtą trzmieliną.

Na zdjęciu powyżej miał być sucholubny, srebrzysto czerwony zakątek,stąd oliwniki, rokitnik, perukowce ale też sumak. Dziś już nie jestem do tego przekonana - oczywiście nie udało mi się zachować konsekwencji kolorystycznej, a dodatkowo marzy mi się by po powiększeniu rabaty powstał tam spokojny zakątek z bujną roślinnością gdzie będzie mogła stanąć ławeczka.

i jeszcze mój skalniak i Kamienny zakatek:
Kamienny zakątek planuję uporządkować i oprócz tych nieznanych mi świerków pozostawić juki, liatry i rozplenice.
Przypadkowy ogród 12:29, 05 wrz 2015

Do góry
Mozolnie i z trudem i oczywiście chaotycznie zakładaliśmy nowe rabaty.

Teraz już tak nie wyglądają, jednak nie jestem z nich zadowolona, wierzę, że przy Waszej pomocy uda mi się to uporządkować i zachować choć część roślin, które kupiłam.

Metamorfozy ogrodowe 12:14, 05 wrz 2015

Do góry

Pierwsze małe zmiany. Uczę się.
Przypadkowy ogród 12:09, 05 wrz 2015

Do góry
Witam

Mam na imię Agnieszka. Do naszego domu wprowadziliśmy się w weekend majowy 2013 r. Dom powstał w szczerym polu, na działce 1800 m2 (ok. 35m x 50m). Ziemia marna, głównie piaszczysta. Wraz z naszą dwójką wprowadziła się nasza niespełna 3-letnia Sonia i 1,5-miesięczna Basia. Nie muszę mówić, że prace ogrodowe przy takich maluchach zeszły na drugi plan. Robiliśmy tylko najpilniejsze rzeczy, często częściami i teraz marzy mi się aby to wszystko naprostować według reguł Ogrodowiska

Poza zasianiem paska trawy wokół domu, co by się tak potwornie nie kurzyło, większość prac pozostawiliśmy na następny rok.

I tak krok po kroku, nawet z małą Basią w chuście, jak Mama-kangurzyca, kawałek po kawałku oczyszczałam ziemię z chwastów by przygotować pod roślinki.

Pierwszą przypadkową rzeczą na naszej działce, było miejsce na wrzywniak, powstał tam gdzie akurat kierowca wysypał zamówioną urodzajną ziemię- od wschodniej strony.

Jedyną zaplanowaną rzeczą w naszym ogrodzie był skalnika, do których zawsze miałam słabość, choć i tu nie obyło się bez drobnych wpadek. Stwierdziłam, że skoro nasza ziemia rodzi masę kamieni, naturalną koleją będzie wykorzystanie tych kamieni dla naszych celów. Zamówiłam więc od pobliskiego gospodarza wywrotkę kamieni, tłumacząc mu przy tym, żeby były takiej wielkości "tak aby dwóch chłopa mogło taki kamień dźwignąć." Jakież było moje zdumienie, gdy rolnik przywiózł mi jakieś głazy narzutowe, mówiąc z radością, że "ma duże w cenie małych".

Wyrzucił mi je na środku działki i tak zostałam z "Kopcem Kościuszki". Mój M. śmiał się, że łatwiej jest ten kopiec przysypać piaskiem niż ułożyć te kamienie na usypanym z ziemi wzniesieniu. Dodam że żaden cięższy sprzęt nie zmieściłby się już przez bramę którą w międzyczasie zamontowaliśmy. Po długich poszukiwaniach zamówiłam minikoparkę by przy jej pomocy ułożyć głazy w przygotowanym miejscu.

W miejscu, w którym uczynny gospodarz wysypał kamienie nadające się na skalniak, pozostała góra drobnicy, z którą początkowo nie wiedzieliśmy co zrobić - i tak w rogu działki powstał Kamienny zakątek. Rośliny, które tam nasadziłam, oczywiście też były przypadkowe, bo otrzymane od rodziny,które z wdzięcznością przyjmowałam, by cokolwiek u nas rosło. W ten oto sposób w Kamiennym zakątku posadziłam trzy malusieńkie (w chwili wsadzania)świerki nieznanej mi odmiany

Oprócz Kamiennego zakątka, po Kopcu Kościuszki, pozostał ubity i obniżony plac na środku działki - uznaliśmy, że to dobre miejsce aby posadzić tu jakiś soliter.

Oj rozpisałam się okrutnie, nie wiem czy ktoś przez to będzie chciał przebrnąć.
Ogrodowy spektakl trwa ... 12:08, 05 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
To kulkowanie polega na przyginaniu gałązek w dół ?
Mirko, pozdrawiam.

Tak przygina się długie gałęzie po łuku jakby w dół i trzeba czymś przyciągnąć do ziemi
nie wiem kiedy się kulkuje - ja pierwszy raz to zrobiłam na wiosnę i poznałam efekty - super masa kwiatów

a tu widać jak sama się już ustawia

a tu widać że nie trzeba aż do samej ziemi naginać gałazek

tu miałam taka podporę u Tuscany i spore gałęzie ale nie tak długi by wygiąć ladnie łukowatu do ziemi więc po tej podporze przyginałam na poziomo żeby rosła no i pierwszy raz zobaczyła że może być kwiatów więcej

na razie taka fotka z czerwca

Daleka droga do ogrodu....... 12:08, 05 wrz 2015

Do góry

Jakie drzewko ??
Daleka droga do ogrodu....... 11:58, 05 wrz 2015

Do góry

Moje pierwsze małe wrzosowisko! Jak poukładałam na rabatce wrzosy to okazało się , że za mało. Pojechałam więc do szkółki i niestety przyjechał klient i kupił wszystkie jakie mieli na stanie. Tak więc na razie musi zostać. Akurat może to na wrzoście miejsce. Tam gdzie doniczka muszę posadzic coś do góry z ładną korona żeby zasłonić te śmietniki.
Działka wkoło Lubczyka :) 11:34, 05 wrz 2015

Do góry
Poprawiłam
Ogród Mirelli 11:03, 05 wrz 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dokupiłam też wrzosy w puste miejsca.
I kupiłam na próbę trawę której nie lubię Carex Buchananii.

...trawę której nie lubię... To po co jak nie lubisz? Hi hi:
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:49, 05 wrz 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Dawno , dawno temu ( nie było jeszcze Ogrodowiska), oglądałam ten sposób pozbywania się chwastów za pomocą palnika w " Mai w ogrodzie" , jeżeli mnie pamięć nie myli (!) to było w ogrodzie Pani Słomczyńskiej.
pozdrawiam

Ja też gdzieś to wyczytałam, w myśl zasady korzystamy z dobrych pomysłów innych
Co nowego może wymyślić ogrodnik z kilkuletnim stażem????

A to wymyśliła natura.. samo się posiało i ma się dobrze I fajnie wygląda..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:46, 05 wrz 2015

Do góry
jona napisał(a)
Niektóre ekologiczne rzeczy opuchlaki lubią, na przykład taką pozostawioną stertę patyków. Przycinałam krzewy i nie miałam czasu pociąć gałęzi na małe patyczki na rozpałkę zimą. Sterta patyków leżała pod winogronem około 2 tygodni. W tym czasie na winogronie na młodych liściach było dużo wgryzów opuchlakowych, no i wieczorem zawsze znajdowałam dorosłe osobniki. Podczas uprzątania tych patyków zabiłam około 200 opuchlaków i nie wiem ile spaliłam. Nie chciałam tych gałęzi zostawić w ogrodzie, nie chciałam też ich w piwnicy, żeby mi opuchlaki po domu łaziły. Od tego czasu na winogronie nie widzę objawów żerowania opuchlaków. W innych miejscach są. Mam wrażenie, że jeśli rabata ściółkowana korą, to mają tam doskonałą kryjówkę.

Na nieściółkowanych też mam.... moja ziemia w upały jak kamień.. a cholery są..
Ale na pewno jak maja się gdzie schować to będzie im lepiej.

I jesień w ogrodzie Róże zbierają się do drugiego tłoczenia.. a trzmielina w sukni jesiennej.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:43, 05 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Brrr zimno i sucho, czekam na deszcz. Dzisiaj jednak akcja zlania ogrodu nicieniami...
Miłej zabawy na wodzie

Chyba tylko pokibicyję innym... jestem chora A przynajmniej już mnie coś rozkłada
W ogrodzie nic nie da się robić bo sucho jak diabli.. ziemia jak kamień. Pojadę chociaż popatrzeć

Małe Wojsławice z Ice Dance już nabrały wyglądu.. tylko te liście... to już jesień Klony się przebarwiają..

Ogród Mirelli 10:35, 05 wrz 2015

Do góry
Dokupiłam też wrzosy w puste miejsca.
I kupiłam na próbę trawę której nie lubię Carex Buchananii.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies