Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na glinie 10:03, 21 wrz 2015

Do góry

Ogród na glinie 10:02, 21 wrz 2015

Do góry

Ogród na glinie 10:01, 21 wrz 2015

Do góry
róża uraczyła nas swoim pąkiem

Małymi kroczkami do celu... 10:01, 21 wrz 2015

Do góry
A jednak Waldek miał rację, będę musiała zmienić linie rabaty na bardziej łagodniejsze, tym zajmę się jeszcze w tym roku, widok z góry ( tylko taki nie mam okien z tej strony)

Ogród na glinie 09:59, 21 wrz 2015

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 09:59, 21 wrz 2015

Do góry
Hana75 napisał(a)
Kilka dni mnie tu nie było,
a tu taki wysyp cudnych zdjęć. Dziewczyno Ty to masz oko i refleks, żeby te stworzonka fruwające tak uchwycić.
Róże cudowne. Moje po posadzeniu muszą chyba dojść do siebie i zaklimatyzować się (chyba, że mączniak je zadusi) ... nic nie kwitną
Hibiskusy przepiękne. Czy ten pomarszczony to syryjski?
Widzę, że lekarza słuchasz i stabilizujesz kręgi kołnierzykiem.
Po wszystkim nie wyrzucaj go. Jak w późniejszym czasie będzie cię bolał odcinek szyjny, to będzie jak znalazł, by go trochę odciążyć.
U mnie już dużo lepiej ale nadal "pociągająca" jestem
tzn. zasmarkana
Pozdrowionka

Haniu, dzięki
Lubię owady , i lobię fotografię .Widać więcej i dokładniej na makro
Róże trochę plamistości nabrały.I już nie wiem czy jeszcze pryskać od grzyba , czy nie ???Ale kwitną, odżywają po upałach.
Dobrze radzisz, kołnierz zostawię, nie wyrzucę sobie na potem, W razie bólu, będzie pod ręką I tak miałam problemy z kręgosłupem ( lędźwiowym) a teraz pójdzie cały
No cóz, nie mamy wpływu czasami, na to co nas spotyka, albo jakie choroby nas dopadną
Oj, zaziębiłaś się.Kuruj się i nie dawaj.Bo jeszcze ładne dni przed nami
Zdrówka życzę

Małymi kroczkami do celu... 09:58, 21 wrz 2015

Do góry
Patrzcie co nas czeka dziewczyny przez zimę będziemy planować dalszą część tej rabatki mam nadzieję,że mi pomożecie póki co wstępna przymiarka oczywiście z węża ogrodowego

Muszę wsadzić tutaj ta brzózkę, tylko zastanawiam się Dokładnie w którym miejscu? Jest tam już jedna ( z lasu), ale mogę ją jeszcze przenieś w inne miejsce, jakieś propozycje?

Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:57, 21 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czytałam w necie, ze mocno u Was padało. Wreszcie rośliny odżyją.

Mocno to chyba lekka przesada.. do kupy ok. 2-3 cm. To jest tyle co nic.. jak pisałam wyżej.. pod krzewami nawet ziemi nie zwilżyło..... ale to i tak lepsze niż woda z węża...

Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:55, 21 wrz 2015

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Ale mam tyły. Ech.
Dojrzewa we mnie coraz większa miłość do jeżówek - to a propos Twoich zdjęć.
Mam pytanie Aniu o odętkę - ścinać te dojrzałe kłosy z nasionami, czy zostawiać? Tak samo jeżówki - obcinać? Chociaż chyba gdzieś czytałam, że zimą ptaki je dziobią. Z góry dzięki.

Ja odętki nie ścinam bo zimą na rabacie są fajne zasuszone kwiatostany..ale to kwestia gustu. Jak zetniesz nic się nie stanie.
To co brzydkie wycinam i tym się kieruję przy ścinaniu bylin..
Jeżówki odmianowe, te co mają brzydkie kwiatostany wycinaj. Brzydkie to takie "zgniłe". Twarde główki zostawiam z tego powodu co odętki.. i dla ptaków, bo lubią jeść nasionka. No i się potem mi wysiewają i mam do rozdawania
Monika wreszcie popadało, coś Ci ukopię może w tym tygodniu. Do tej pory nie było takiej opcji..ziemia skała była. Uszkodziłabym wszystkie korzonki lub musiała wysyłać z bryłą gliny.. a to już waga i kłopot z pakowaniem.
Pamiętam co obiecałam Ale nikt nie przewidział, że będzie 3 miesiące suszy.. i susza jest nadal, pod krzewami nawet nie zwilżyło ziemi, byłam oglądać.. masakra.. jeszcze kilak dni deszczu by się przydało.

Ale rośliny trochę odżyły. I ja też.. kilka godzin lania dziennie to już mnie wnerwiało. W domu nic nie zrobione, w ogrodzie też bo tylko latanie z wężem.

Ogród na glinie 09:55, 21 wrz 2015

Do góry
nowa miejscówka żurawek - wzdłuż żwirku, który sobie trzeba wyobrazić

kiedy te wrzośce się rozrosną....
Ogród na glinie 09:52, 21 wrz 2015

Do góry
nowe kwiaty jeżówki
w gruncie wyrosły na dużo wyższe niż w doniczce

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:52, 21 wrz 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Powoli i do mnie wkracza jesień... Jak vertigo padną to do donicy trafi chryzantema albo świerk

jak to możliwe że mi to umknęło?? cudnie!!!! cudnie!!!!!!!!!
Małymi kroczkami do celu... 09:47, 21 wrz 2015

Do góry
Odkopalam miskanty tak wyglądają ich korzenia, więc raczej nie gnija, dosypalam im do dołka piasku,torfu, trochę podniosłam, odsunelam korę i nic więcej dla nich nie mogę zrobić, mam nadzieję,że to docenia i w przyszlym roku się odwdzięcza

Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:47, 21 wrz 2015

Do góry
Witam i proszę o pomoc.
Drzewko uschło prawie doszczętnie w ciągu ok półtora miesiąca (prześledziłam na wakacyjnych zdjęciach ogrodu, jakoś nikt tego nie zauważył w trakcie), drugie obok niby zielone, ale jak się zajrzy do środka, to od środka też już całe zbrązowiało.
I teraz pytanie, czy to susza - były upały, my na wyjazdach, nikt nie podlewał, czy może choroba grzybowa - fytoftoroza. Zajrzałam w okolica nasady pnia, nadcięłam, nie widzę zmiany koloru (po jakim czasie?).
I tak, czy jeśli uschło z suszy to czy jest jeszcze szansa, że odbije po podaniu nawozu interwencyjnego przeciw brązowieniu i dalszej opiece, czy raczej już nie?

Pierwsze, jeszcze zielone na zewnątrz ale brązowe w środku:

Drugie już całkiem brązowe:

Z góry dziękuję za pomoc.
Chciałam naokoło nich nasadzić wrzosów, sadzonki kupione i nie bardzo wiem co robić dalej...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:45, 21 wrz 2015

Do góry
admete napisał(a)

cudowne
przypomniałeś mi o przegorzanie - miałam też od mamy, ale w zeszłym roku zginęły w trakcie tej mojej zwariowanej akcji ogrodowej.
posadzę razem z mikolajkami jak u Ciebie

Sebuś jakie fantastyczne dekoracje!!!!!

az powtórzę tak mi się te ujęcia podobają

pozdrowionka zostawiam

Przegorzany marzyly mi się od dawna, a dzięki uprzejmości Margaretki wreszcie u mnie zagościly
Dekoracje zrobione z tego co miałem pod ręką, może jeszcze coś dodam

Co do ujęć to miał być jeszcze szpaler hortensji pod tujami, ale czy nie przedobrzę? Same hortensje by tu były...
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:44, 21 wrz 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
to i ja coś dorzuce w prezencie z okazji przekroczenia stówki

Dziękuję Filemonku - piękne
Walczę z ogrodem :) 09:36, 21 wrz 2015

Do góry
Po przeszło roku w końcu wzięłam aparat na ogród (ale pogoda była fatalna, ciemne fotki )
Brakującej deski tarasowej udajemy, ze nie widzimy

Ja i mój ogródek, a może ogród 09:36, 21 wrz 2015

Do góry
to i ja coś dorzuce w prezencie z okazji przekroczenia stówki
Pomysł na ogród 09:35, 21 wrz 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Moja działka i usytuowanie budynku jest podobne do twojego. Chcę robić nawodnienie na "raty"
dokładnie ten teren chciałabym zrobić

myślałam aby puścić zraszacze wzdłuż podkładów i tak do końca skarpy będzie to ok 10 m szer. ale jak odejmę szerokość rabaty to będzie już 7 m. Myślałam tak rabata + skarpa linia kropelkowa natomiast trawa zraszacze. No nie wiem sama, bo nawet zraszacze by wystarczyły z zasięgiem do 11 m. Jutro będę mierzyć i czy mogę pomęczyć Cię z tym tematem

pytaj i męcz
jak będę potrafił - odpowiem
ale najpierw pomierz wszystko i zrób plan
zaznacz gdzie jest ujęcie wody - a przede wszystkim
czy jest ono wystarczające by obsłużyć system ?
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 09:29, 21 wrz 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Haha no żeby nie było, kozy tu są te białe w sąsiedztwach
Dla jeszcze większego poprawienia humoru

Flora i fauna, kochana natura

tym mnie powaliłeś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies