Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 23:55, 20 wrz 2015

Nikita napisał(a)
Aniu, macham tylko, bo na nic więcej nie mam już siły...

Ta duża hosta to chyba Gold Standard

Też nie mam siły..nawet pomachać...

To Gold Standard Mas rację
sylwia_slomc... 00:59, 21 wrz 2015

A ja właśnie czytam i oglądam Wasze początki i Everesta - założyciela ogrodu
Madzenka 06:48, 21 wrz 2015

Czytałam w necie, ze mocno u Was padało. Wreszcie rośliny odżyją.
Mala_Mi 09:55, 21 wrz 2015

LewOgrodowy napisał(a)
Ale mam tyły. Ech.
Dojrzewa we mnie coraz większa miłość do jeżówek - to a propos Twoich zdjęć.
Mam pytanie Aniu o odętkę - ścinać te dojrzałe kłosy z nasionami, czy zostawiać? Tak samo jeżówki - obcinać? Chociaż chyba gdzieś czytałam, że zimą ptaki je dziobią. Z góry dzięki.

Ja odętki nie ścinam bo zimą na rabacie są fajne zasuszone kwiatostany..ale to kwestia gustu. Jak zetniesz nic się nie stanie.
To co brzydkie wycinam i tym się kieruję przy ścinaniu bylin..
Jeżówki odmianowe, te co mają brzydkie kwiatostany wycinaj. Brzydkie to takie "zgniłe". Twarde główki zostawiam z tego powodu co odętki.. i dla ptaków, bo lubią jeść nasionka. No i się potem mi wysiewają i mam do rozdawania
Monika wreszcie popadało, coś Ci ukopię może w tym tygodniu. Do tej pory nie było takiej opcji..ziemia skała była. Uszkodziłabym wszystkie korzonki lub musiała wysyłać z bryłą gliny.. a to już waga i kłopot z pakowaniem.
Pamiętam co obiecałam Ale nikt nie przewidział, że będzie 3 miesiące suszy.. i susza jest nadal, pod krzewami nawet nie zwilżyło ziemi, byłam oglądać.. masakra.. jeszcze kilak dni deszczu by się przydało.

Ale rośliny trochę odżyły. I ja też.. kilka godzin lania dziennie to już mnie wnerwiało. W domu nic nie zrobione, w ogrodzie też bo tylko latanie z wężem.

Mala_Mi 09:57, 21 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Czytałam w necie, ze mocno u Was padało. Wreszcie rośliny odżyją.

Mocno to chyba lekka przesada.. do kupy ok. 2-3 cm. To jest tyle co nic.. jak pisałam wyżej.. pod krzewami nawet ziemi nie zwilżyło..... ale to i tak lepsze niż woda z węża...

Mala_Mi 10:04, 21 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja właśnie czytam i oglądam Wasze początki i Everesta - założyciela ogrodu

Ciebie też wzięło na czytanie początków ?? Oj to była jazda bez trzymanki... ale tak ma większość.. ogrodników Mimo Woli

Za Everestem tęsknię bardzo.. drugiego takiego już chyba nigdy nie będzie..

Kto mi będzie krokusów pilnował??? Ależ to było mądre i fajne psisko...
Mala_Mi 10:10, 21 wrz 2015

yolka napisał(a)

No więc podłoże mam to samo, opócz Tego w żółtym

Jeszcze dodam tylko - niech pada dalej

Żółty już czasami jest zielony od moich pomysłów..... na szczęście już nie ma gdzie robić rewolucji
I pojedyncze miernotki...

Mala_Mi 10:12, 21 wrz 2015

ewsyg napisał(a)

A moja Marcelka jest taka Jakby bardziej różowa.

Niby mamy te same odmiany a jednak chyba nieznacznie się różnią

Kupowałam w Bylinowym Raju.. raczej odmiana powinna być zachowana. Kolor może zależeć też od stanowiska.. u mnie na wystawie południowej i jeszcze od ściany grzeje.. może dlatego.. a może pomyłka... ostatnio nawet nie pozapisywałam odmian nowych. więc jedna więcej , jedna mniej NN ani ziębi ani grzeje

I kolejne niedobitki w deszczu....

Mala_Mi 10:19, 21 wrz 2015

eee_taam napisał(a)

dzięki za foty klona

z funkjami się nie polubiłam jakoś ..mam kilka szt. bo sa bezobsługowe ..prawie ...no chyba ze ślimaki zaatakują

ale tą twoją ...no spodobała mi sie co ona za jedna?pamietasz?

z żurawkami ...widzę, że też mało kto się polubił
ja też kupiłam w szale zakupów ...mam bo mam...w zimie cieszą ..to jest ich zaleta ...ale dzielę ..bo wypadają co sezon.

To Gold Standard... jedna z fajniejszych host. Kolor zmienia jak kameleon..

Hosty są jedne bardziej lubiane przez ślimaki .. inne mniej. Przynajmniej u mnie.
Każda hosta dostaje trochę granulek przy korzeniu i to pomaga.

Niektóre hosty robią się w sezonie brzydkie, do takich należy Undulata Albomarginata. Wiosną cudna, a potem ..brzydka.

JulkAd 10:27, 21 wrz 2015

Czytam, że ciut mokro masz w ogrodzie? Zawsze to coś Miłego tygodnia Aniu.

I ja z rozczuleniem czytałam Twoje historie z Everestem vel Miśkiem. Daliście mu piękne życie