Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe wariacje 16:19, 13 cze 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Różanka się rozkręca, szałwia to już nawet zaraz przekwitnie. Kiedyś pisałam, że to szalwia Deep blue ale dokupowałam sztukę jesienią i teraz do donic i one się różnią. Deep blue aktualna nawet bardziej mi się podoba

No piekna rabatka. Ja w końcu zrezygnowałam z szałwii. Nie bede mieszać na rabatach.

Taras zapowiada sie zjawiskowo

Wiaan napisał(a)
Idziemy do przodu z tarasem
W miejscu gdzie leżą kostki będą trawy. Jest tylko 2m długości bo zaraz obok jest donica. Więcej jak dwie rozplenice hameln gold nie wejdą tak trochę lipnie.

Edit: trawy takie same chciałam dać na całej długości w tych miejscach zaznaczonych, może wtedy te dwie nie będą źle wygladać.

A nie chcesz tych hameln gold dać również do tych donic gdzie posadzone sa śś?
April podbija las... 16:07, 13 cze 2023

Do góry
April napisał(a)

Nie wyobrażam sobie jak rośliny dają u ciebie radę na takiej patelni. U mnie w lesie były omdlałe. Mam nadzieję że nic nie stracisz.
Na szczęście dziś dzień oddechu. Trochę mżawki rano ale mam nadzieję na jeszcze trochę deszczu, może jutro. Trudno przewidzieć bo prognozy zmieniają się zaskakująco szybko.

U nas też była mżawka, ale to tylko takie muśnięcie po korze z wierzchu. Sadziłam dziś resztę fiołków od mamy i niestety susza idzie wgłąb ziemi coraz bardziej. Trzeba podlewać.
Też zauważyłam, że prognozy bardzo szybko się zmieniają. Niestety zazwyczaj na niekorzyść.
Na razie bez strat, ale ciężko będzie.

April napisał(a)
Zaczynają naparstnice. Właściwie dawno zaczęły ale susza mnie przygnębiała i nie robiłam zdjęć

Ładny kolor naparstnic

A to różowe za cisami to co to jest?

I jeszcze róża piękna, ta nad misami, zapomniałam już nazwy, coś na „h”

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:58, 13 cze 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

No i wykrakałyśmy. Znienacka na trawniku wokół Oli pojawiło się sporo liści.

Trochę mnie to zdziwiło, bo wichury żadnej nie było. Przyjrzałam się listkom, a na nich czarne plamy. Widać przyplątało się jakieś grzybowe paskudztwo.

Zaczekam aż opadną te zainfekowane listki i zbiorę grabiami z trawy. Pryskać już nie ma sensu.

Ja prysnęłam i nie pomogło.
Glina i zielsko 14:40, 13 cze 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)

Bukowa
To rabata niewymagająca nic poza pieleniem. Może pare razy podleje bo chcialabym nacieszyc się hortkami. Mam tu Polar Bear i Vanilla fFraise. Sesleria to przepiękna trawa.

Wpadam z rewizytą, nie pierwszy raz bo już do Ciebie zaglądałem i zawsze jestem pod wrażeniem porządku i przemyślanych kompozycji.

Co to za buki w tej alejce rosną? Czy to kolumnowe Davyck Purple?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:23, 13 cze 2023

Do góry
LO

Mary raz jeszcze

Lubię połączenie dzwonków Poszarskiego i przywrotnika

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:20, 13 cze 2023

Do góry
Droga do kompostownika dostarcza wiele doznań estetycznych.

Na ganku pachnie kwiecie hortensji pnącej, a przy furtce czuć zapach goździków skalnych.

Kukliki wciąż cieszą oko. Niesamowite są z tą długością kwitnienia.

Cierliwie czekam na kwiecie mojej drugiej różanej ulubienicy.
Comte de Chambord

Po wykopaniu sporego berberysu wreszcie dobrze widać ze wszystkich stron Mary Rose. Powinna być zadowolona z uzyskania większego nasłonecznienia. W półcieniu nieco marniała.

Cieszę się jak głupia z pierwszego kwiatka na penstemonie. Mam go od dwóch lat i nigdy nie kwitł. Zmieniłam mu miejscówkę i się odwdzięczył.

April podbija las... 14:07, 13 cze 2023

Do góry
Pierwszy kwiat Laguny

I pierwszy kwiat dalii

Rapsody in Blue kwitnie w cieniu
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:07, 13 cze 2023

Do góry
Aparat mi znowu szwankuje. Ma jakieś problemy z ładowaniem baterii. Do fotografowania trzeba się przygotowywać z wyprzedzeniem.
Dzisiaj się udało cyknąć trochę zdjęć przed południem. Inne jest wtedy światło.
O poranku dobrze wygląda zegarowa. Słońce ładnie podświetla miskanty Variegatus i liście grabów.

Na drugiej frontowej fajnie wyglądają kłosy owsicy wieczniezielonej.

April podbija las... 14:04, 13 cze 2023

Do góry

Uwielbiam rutewki orlikolistne

I Fenkuł
April podbija las... 14:01, 13 cze 2023

Do góry

Złocień to nowość u mnie
Mam Robinson Red i Pink

April podbija las... 13:55, 13 cze 2023

Do góry
Udało mi się złapać futrzaki w jednym kadrze. Biszkoptowa kotka na stole i dwa razy większy od niej rudy kocur w tle

April podbija las... 13:50, 13 cze 2023

Do góry
Zaczynają naparstnice. Właściwie dawno zaczęły ale susza mnie przygnębiała i nie robiłam zdjęć

Himmelsauge nad miskami suchymi

April podbija las... 13:38, 13 cze 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)

Zapisałam go sobie, piękny ma kolor. Patrycja faktycznie ma inne liście.

Byłam w szkółce, była Patrycja. Zupełnie inny kształt liści i kolor. Wielkością kwiatu też się różnią, Patrycja ma mniejsze

Zaraz wstawię fotkę z porównaniem

Po lewej Patrycja, po prawej Dark Eyes

A tu dwa pędy Dark Eyes na tle kępy doniczek z Patrycją

Widać o ile ciemniejsze są liście DE.

Ale generalnie jeden i drugi Bodziszek bardzo ładny
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 12:57, 13 cze 2023

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Te wysokie szałwie to Caradonna?
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 12:55, 13 cze 2023

Do góry
Pokażę mój kącik chemika-ogrodnika za domkiem narzędziowym. Do dużego zbiornika zbieramy deszczówkę z domku. W beczkach robią się gnojówki z pokrzywy i ze skrzypu.
Wszystkiego po trochu 12:45, 13 cze 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)

Piękna kompozycja.
Dziękuję za prezentację rabaty. Floksy chyba w niebieskawych odcieniach, jeżeli dobrze kojarzę.
Jedyny plus braku deszczu w porze kwitnienia piwonii, kwiaty nie leżą na ziemi.
Malinowy zakątek 12:35, 13 cze 2023

Do góry
Dzisiaj kupuje drożdże i jutro zrobie oprysk!

Z nowosci w ogrodzie: prezent urodzinowy od męża Brzoza pendula oraz szaleństwo zakupowe w szkółkach i przez internet: jodła, rozchodnik okazały, gaura, irgi, cyprysik groszkowy i barwinek większy.
Teraz tylko chwilą czasu i najprzyjemniejsza część, sadzenie!

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:31, 13 cze 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Co do pytań koleżanki w sprawie Oli to moja w tym sezonie po raz pierwszy straszy. Złapała szarą pleśń razem z Royality. Obie wyglądają beznadziejnie. Oprysk zrobiłam, ale nie pomogło bo u nas dopiero od trzech tygodni nie pada, a tak lało prawie co dziennie od zimy

No i wykrakałyśmy. Znienacka na trawniku wokół Oli pojawiło się sporo liści.

Trochę mnie to zdziwiło, bo wichury żadnej nie było. Przyjrzałam się listkom, a na nich czarne plamy. Widać przyplątało się jakieś grzybowe paskudztwo.

Zaczekam aż opadną te zainfekowane listki i zbiorę grabiami z trawy. Pryskać już nie ma sensu.
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:18, 13 cze 2023

Do góry
Drugie podejście do pistii

Jestem mega zadowolona z tego co przysłali ,kupiłam 3 sztuki a przysłali kilkanaście
Dziś zimno ,więc poczekają na ocieplenie

Ogród dwunastu kotów 12:16, 13 cze 2023

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies