Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Barnsdale Gardens Geoffa Hamiltona 20:56, 10 sty 2013

Do góry
Aktualne wieści z Barnsdale, opracowane na podstawie maila, którego dostałam dziś.

Życzenia z okazji Nowego Roku

Warsztaty artystyczne

- jak prowadzić notatnik ilustrowany o ogrodzie (rok w ogrodzie), zapiski o roślinach i zwierzętach.
Proste grafiki, style szkicowania i rysowania.

- projektowanie ogrodów i sadzenie roślin. Prowadzi Adam Frost (znany z Chelsea Flower Show - Homebase).

Zimowy ogród

Jeśli nigdy nie odwiedziliście ogrodu zimą, to dlaczego nie złamać tego zwyczaju? Dostaniecie kalosze, płaszcz i kamizelkę ocieplaną termiczną i w drogę. Wiele osób uważa, że ​​ogrody są nagie o tej porze roku, ale my twierdzimy, że jest zawsze wiele do zobaczenia, tylko różne atrakcje dla różnych pór roku.

Taki spacer pokaże jak zaprojektować ogród na konkretnych przykładach.

Zima to dramatyczny i ekscytujący czas w ogrodzie, choć niektóre rośliny śpią.

Ale są bajeczne kwiaty zimowe, jak również interesujące kolory i tekstury na łodygach i korze drzew i krzewów. Suche kwiatostany nie tylko wyglądają oszałamiająco w czasie mroźnej pogody, ale są one również ważnym źródłem pokarmu dla dzikich zwierząt.

Bardziej miękkie, bardziej subtelne dźwięki odzwierciedlają cichy i spokojny czas w ogrodzie. Choć są one dalekie od jasnej tablicy kolorów letnich, jest to inna paleta kolorów - także warta zobaczenia.

Herbaciarnia jest czynna, serwuje posiłki i napoje od środy aż do niedzieli włącznie.

Kopanie w ogrodzie

Naprawdę nie mogę zrozumieć, dlaczego ludzie płacą tyle pieniędzy w siłowni, podczas gdy tak naprawdę potrzebna jest łopata i widły i miejsce żeby gdzieś kopać!

Obszary na przyszłe nasadzenia należy przekopać teraz z dodatkiem substancji organicznych celem poprawy struktury gleby. Pamiętajmy gdzie posadziliśmy cebulowe.

Kopiemy ziemię która nie klei się do butów, kopanie mokrej przyniesie więcej szkód niż korzyści.

Nie ma wątpliwości, że to może być ciężka praca, ale perspektywa przyszłych plonów i wzmocnienie wszystkich mięśni jest tego warte.

Helleborus orientalis

Wkrótce zakwitną, teraz jest doskonały czas, aby usunąć uszkodzone lub starsze liście. Wtedy kwiaty będą wyglądały fantastycznie. A na roślinie wyrosną nowe, młode liście.

To rady z ogrodu Barnsdale, pamiętajmy, że u nas pogoda zimowa trwa i nas jeszcze nie dotyczą.

Arboretum w Wojsławicach 20:31, 10 sty 2013

Do góry
Podobała mi się ta sosna, czy była tak formowana, czy ją coś przygięło naturalnie, ciekawe.
Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 20:28, 10 sty 2013

Do góry
Kniphofia uvaria - Trytoma groniasta

Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 20:26, 10 sty 2013

Do góry
Festuca glauca - kostrzewa sina i inne kostrzewy

Festuca scoparia

Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 20:24, 10 sty 2013

Do góry
Berberis 'Red Carpet' i inne berberysy

Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 20:24, 10 sty 2013

Do góry
Aubrieta cultorum - żagwin

Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 20:20, 10 sty 2013

Do góry
Veronica - przetacznik

Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 20:18, 10 sty 2013

Do góry
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile gromadzi w liściach zapasy wody, ale całkiem bez niej uschnie.

Jest też o białych kwiatach

Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 20:15, 10 sty 2013

Do góry
Mam jeszcze taką podpowiedź.

Jeśli nawet posadzimy rośliny, które lubią a nawet wymagają suszy, to ona nie jest taka 100 procentowa, jakaś woda dla roślin powinna się dostać co jakiś czas.

Natomiast to dotyczy roślin które już się przyjęły, nie mylić ze świeżo posadzonymi.

Takie niezależnie czy wymagają dużo wody, czy mało, powinniśmy przez pierwszy sezon podlewać, a te na gorącym miejscu w szczególności, bo bryła usycha i roślina też.

Dopiero jak się zakorzeni silnie, da sobie radę z mniejszą ilością wody.
Ulubione rośliny 20:09, 10 sty 2013

Do góry
Ja też borówkę i truskawki.
Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 20:05, 10 sty 2013

Do góry
Otrzymałam takie pytanie na maila:

Nie wiem co posadzić od południowej strony domu, wszystko usycha. Rosną krzewuszki o jasnych liściach, lawenda, trawy posadziłam jesienią. Nie ma przepływu powietrza i nie dociera deszcz, bo zasłania dach. Proszę o podpowiedź.

Mam w opracowaniu już artykuł na ten temat, ale ukaże się on w terminie bliżej lata, a czytelniczka Ogrodowiska potrzebuje porady, a więc zakładam ten wątek.

Tam gdzie jest dach, to w zasadzie nic nie powinno być sadzone, powinna być przy samym domu opaska, a potem dopiero rośliny. Ale jeśli musi tam coś rosnąć to konieczne jest założenie linii kroplującej, bo wyobrażam sobie, że jeśli nigdy nie dociera deszcz to powstaje pylista gleba, na której przecież nic nie urośnie, nawet sukulenty (no może one dadzą radę).

Tak, że podlewanie czy to ręczne czy automatyczne musi być, co by nie rosło.

Jednak nawet jak jest dach to rośliny powinny się udać, zwłaszcza te sucholubne, tylko one też koniecznie potrzebują wody

Nie można wyjść z założenia, że jeśli rośliny są na suche stanowiska, to będą rosły w szczerym piachu, tak, wiem- są takie w naturze, rosną na rumowiskach, ale do ogrodu nie polecane są przecież. Ale te rumowiska w jakiś sposób mają co jakiś czas wodę z deszczu.

Na suche i gorące stanowiska polecam sukulenty (rojniki, rozchodniki), jukkę, rośliny skalne czyli smagliczki, żagwiny, goździki, czyśćce wełniste, lepnice, len. Listę roślin uzupełnię za chwilkę i poszukam zdjęć.

Zasada jest, że powinny to być rośliny o mięsistych liściach gromadzących wodę, z nalotem woskowym o szarym lub srebrnym ubarwieniu liści.

Rośliny - wypełniacze 19:47, 10 sty 2013

Do góry
Bodziszek korzeniasty.
Ulubione rośliny 19:45, 10 sty 2013

Do góry
Wiedziałam, że niektóre osoby będą miały problem, może pytanie powinno brzmieć, hahaha, jakie rośliny zabrałbyś ze sobą na bezludną wyspę ??

Ja póki co nie odpowiem
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 19:40, 10 sty 2013

Do góry
Żeby było śmiesznie, to mam wiele takich samych zdjęć (z tych samych miejsc ) bo sporo pochodzi z Chelsea Flower Show

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:15, 10 sty 2013

Do góry
Nieee, wojaże to tylko daleka podróż samochodem celem odwiezienia Babci Jasi do domu
za tydzień kolejny kurs.
Ekologiczne oświetlenie i iluminacja terenu 18:56, 10 sty 2013

Do góry
Często spotykam zainstalowane bateria słoneczne do ogrzewania basenu, ogrzewania domu itd.
To już zadania dla specjalisty, a z ogrodem na pewno da się to zintegrować, Baterie słoneczne mogą zasilaać oświetlenie ogrodowe.

System zarządzania, nie wiem o co Ci chodzi. Elektryk profesjonalista to podpowie. Ogrodnicy nie są specjalistami od systemów zarządzania.

Możesz nawet zrobić instalację inteligentną, ale to droga "impreza". Możesz sobie pilotem włączyć. Czy chcesz te kolektory wykorzystać tylko do ogrodu? Wtedy obliczasz ile będą pobierały lampy i dostosowujesz źródło , ewentualnie z zapasem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:48, 10 sty 2013

Do góry
Kochani dziękuję za wpisy, zaraz odpowiem, bo dopiero wróciłam z wojaży dalekich A źle się jechało

Dotarłam, a u nas sypie. U Was też?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:40, 10 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie się taka kolorystyka też podoba, choć jakiś akcent by się przydał, ale podoba mi się.

skan z Home&Garden

O tak... jestem za tą propozycją Ja bym dodał jeszcze różu do tego albo pomarańcz... ale w takim jaskrawszym odcieniu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:38, 10 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Podoba mi się to zdjęcie, widać na nim, że wiosna coraz bliżej !
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 14:15, 10 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tam oprócz groszku rosnącego na tyczkach jak wigwamy, są też goździki pachnące, fajnie wyglądają zielone nasienniki kopru.

Danusiu, gdzie zrobiłaś to cudne zdjęcie? Może w swoich archiwach masz jeszcze jakieś inne ujęcia tego pięknego warzywniaka?

Co do kopru, to u mnie w ogrodzie pojawia się w przeróżnych miejscach, a to między różami a to na rabacie bylinowej i na ogół nie usuwam, rośnij sobie, to wygląda całkiem malowniczo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies