Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:16, 27 wrz 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Elu, ja też nie wiedziałam, że powojniki lubią gnojówkę ze skórek bananów, zrobiłam, ale dla pomidorów.
To w przyszłym roku się poprawię
Napisz, co to za jęczmień w płynie, znam temat, ale jako preparat wzmacniający, czy to o te chodzi?
I jak stosujesz?

Zostawiam pochwały, masz przepięknie

Kwiaty lubią potas. Skórka z banana zawiera dużo potasu. Podlewam nawet róże tą gnojówką(miksturą). Jak masz storczyki podlewaj co 2 tydzień albo zrób im kąpiel jedna skórka z banana do 1 litra wody i wystarczy jeden dzień odstania i podlej lub wykąp storczyki (umyj liście). Kwitną bardzo ładnie.
Fiołki w doniczkach nalej na spodek zobaczysz jak będą kwitły nieustannie.

Jeżeli chodzi o ekstrakt z jęczmienia w płynie to wlewam do oczka wodnego w czasie letnim. To specyfik przeciw glonom i mętnieniu wody.
Nie wiem o wzmacnianiu. Napisz gdzie chcesz użyć ten ekstrakt jęczmienny.
W ogródku emerytki 22:05, 27 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Widzę,że masz sporo smagliczki pomorskiej u ciebie ładnie to wygląda. Kiedyś sobie posiałam fioletowa na żwirowisku i stała się moim przekleństwem. Walczę z nią do tej pory. Może jeszcze z 2 lata powalczę zbliżam się już do jej wyeliminowania. Sieje się wszędzie w kamionkach to horror.

Może się jeszcze skuszę. Grujecznika masz już UE z sporego mój u mnie co od wiosny zapachów co piernikowych n im e czuje.

Będę szukała rozchodnikow z ciekawymi kolorami.

Ja kocham tę smagliczkę i u mnie rośnie wszędzie /w żwirku też/, co mi zupełnie nie przeszkadza

Grujecznik był wyższy i szerszy, miał z 3,5 m x 1,5 m, w sierpniu go skróciłam i odchudziłam.
To byłoby wielkie drzewo /nawet do 15 m/ i w pewnym momencie już bym nad nim nie zapanowała, muszę sięgać do czubka z małej drabiny /na dużą nie wejdę, choć nie mam lęku wysokości/.
I wcale nie pachnie
Szukaj rozchodników, jest bardzo dużo odmian i wszystkie ładne
Ptasi gaj 20:53, 27 wrz 2021

Do góry
U nas chaniu banany się zjada jak świeże bułeczki. Jak pewnie wiesz mają dużo potasu. Skórki wrzucam do wiadra z wodą (na iektorzy dodają jeszcze dodają jedno jajko) i robi się gnojówka. Raz w tygodniu podlewam na konewke 10 litrów wlewam 8 litry gnojówki reszta wody i podlewam. Rzeczywiście mam dwa takie powojniki jeden posądzony w glebie nie jest podlewany mikstura tamten tak nie kwitnie.
Ten drugi muszę posadzić do donicy moze odzyje i będzie taki jak ten na focie.

Haniu on jest w donicy od 7 lat i nie ma zmienianej ziemi.
W ogródku emerytki 20:42, 27 wrz 2021

Do góry
Widzę,że masz sporo smagliczki pomorskiej u ciebie ładnie to wygląda. Kiedyś sobie posiałam fioletowa na żwirowisku i stała się moim przekleństwem. Walczę z nią do tej pory. Może jeszcze z 2 lata powalczę zbliżam się już do jej wyeliminowania. Sieje się wszędzie w kamionkach to horror.

Może się jeszcze skuszę. Grujecznika masz już UE z sporego mój u mnie co od wiosny zapachów co piernikowych n im e czuje.

Będę szukała rozchodnikow z ciekawymi kolorami.
Ptasi gaj 20:25, 27 wrz 2021

Do góry
Mam takie kwiaty w donica. Powojnik Arabella kwitnie non stop podlewany mikstura ze skórki z banana. Zresztą reszta doniczkowych też

Ptasi gaj 14:13, 27 wrz 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)

Ale masz piękną, dużą przestrzeń widok bardzo ładny

Dzięki trochę mam tych metrów do obrobienia.

Na pierwszej focie rozplenice Mirki. Druga palczatki. Na tej rabacie wszystko do przerobienia. Chyba mają się tam rośliny za dobrze i przerosły moje oczekiwania nie tak miało być.

jeżówka ecentric młódka dopiero zaczyna mam ok 10 kępek jedna tylko kwitnie

Ogród w dolinie 14:04, 27 wrz 2021

Do góry
Asiu jakbyś te klony Brendy wine posadziła na skarpie byłoby pięknie. Moje rosną ood 80 cm takie witki przez 3 lata siedzislyvw ziemię i ani drgnely. Dopiero w zeszłym roku i w tym urosły dużo.

Masz już ładnego grujecznika mój tego roczny i piernikow nie czuje
Ptasi gaj 00:15, 27 wrz 2021

Do góry
CD

Kalina Watanabe

Pełno motyli na aksamitkach

Mam taką roślinę na rondlu m olbrzymie liście nie jest to chrzan nie widaC aby miała zakwitnąć trzeba czekać dalej. A może to nasiońo zakiełkowało z kompostu. Muszę sprawdzić przy korzeniu

Ptasi gaj 00:04, 27 wrz 2021

Do góry
Dzisiaj ładna pogoda więc trzeba było wykorzystać. U nas jak nie deszcz to mrzawka, albo szalejący wiatr.
Em sprzatnal drewno do drewutni i skosil trawniki. Ja porządki z liśćmi czyli grabienie i kompostowanie. Liście przekładałam że skoszoną trawa i liśćmi z irysów syberyjskich które też ścięłam. Odkurzanie żwiru.
NIE MA GRZYBOW. To coś nie normalnego pogniewamy się czy co?

Komary jak cięły tak tną to się w głowie nie mieści koniec września a u nas komary gryzą nawet wichura nie dała im rady.

Tak było dzisiaj

Klon Brendy wine mam 3 szt są przepiękne

Wymarzony sielankowy ogród..... 23:50, 26 wrz 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)
pozdrawiam i lecę zobaczyć co u WAS buziaczki

Moniu przepiękne te zawilce tak bujnie kwitną. Też mam białe, kupilam w zeszłym roku i jeszcze się nie rozbujaly. Twoje Marcinki już ładnie kwitną u mnie pojedyncze. Ciągle deszcze robią swoje u nas słońca jak na lekarstwo

Co to za piękna roślina kwitnie na żółto. Widzę, że masz kilka krzaków.
Moniu u siebie się rozpisałam i tam nazwa tej rośliny zobacz sobie. Jeszcze napisałam o szyszkach olszyny doniczka.
Bardzo się cieszę, że pomogłam z tym oczkiem
Ptasi gaj 23:36, 26 wrz 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)

Elu cudne widoczki z ogrodu podpowiesz co to za roślinka na fotce? a i muszę ci powiedzieć, że zastosowałam jęczmień w oczku, nie ten preperat tylko będąc na wsi u rodziców, zerwałam jęczmień z pola i wrzuciłam taki mały snopeczek z niego do oczka, woda jest przezroczysta, widać dno i ten stan utrzymywał się przez całe wakacje, a oczko mam w pełnym słońcu dzięki za podpowiedzi buziaczki

Moniu to jest aster rozkrzewione "Eastern Star". Kupiłam go w zeszłym roku w Albamarze bardzo ładnie rośnie. W niedobrym miejscu go posadziłam Bergenie go zarosły gdzieś 2 tygodnie temu go przesadziłam i nie ucierpiał.
Pasował by u ciebie wysoki ok 5O-60 cm ma dosyc duzo kwiatków.

Bardzo się cieszę że pomogłam z tym oczkiem wiem jakie to utrapienie. Jak masz dostęp do słomy jęczmiennej to zrób sobie wiązki i możesz co Miesiąc wrzucać do oczka. Ja się zastanawiałam czy sama jęczmienia nie zasiac w jakimś kącie w ogrodzie, ale pozniej dorwałam ten jęczmień w płynie i zaniechałam siewów.

Szyszki z olszyny są też dobre. Danka Daszun stosuje też jej poleciłam ma wodę ma jak kryształ. W razie czego też możesz stosować jak masz dostęp.
Zbierasz z drzewa olszyny ja mam dostęp to na zimę wkładam do woreczków i wkładam do oczka.

Ptasi gaj 20:47, 26 wrz 2021

Do góry
Dzisiaj bardzo wietrznie liście rozwiało w każdą stronę świata. Zawsze miałam wygrabione po dzisiejszym wietrze nie wiem kiedy to nastąpi. Zaniedbałam pielenie po tych deszczach wszędzie pełno chwastów kwitnących to pieliłam. O tej porze nigdy się pieleniem nie zajmowałam.

Elu pozdrawiam, mnie wiatr ominął na szczęście a dziś była piękna słoneczna ciepła jesień
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:34, 26 wrz 2021

Do góry

Oj Monia jak przeglądam relacje z wizyty Iwonki u ciebie to zazdroszczę jej. Mam ciągle w umyśle twoje początki i teraz. To porównanie jak nieba z ziemią.

Jak to wszystko pięknie u ciebie wygląda tak to dobrze rozplanowalas jakbyś architektem krajobrazu była przyznaj się czy przypadkiem nie jesteś.

No to moja gaura wyższa teraz to pewnie ma z 1,5 metra. Mam siewki Może te młode będą niższe.

Elu bo teraz zauważyłam, że ci nie odpisałam, więc nadrabiam wiesz, że jak na Śląsku będziesz to zapraszam dziękuję ci Elu za te wszystkie słowa, architektem krajobrazu nie jestem i nigdy nie miałam z tym nic wspólnego, ale to że się znalazłam na tym forum bardzo dużo mi dało, no i wiele osób mi pomogło w moich początkach, żeby te linie rabatach tak ładnie się wiły buziaczki

Ptasi gaj 18:13, 26 wrz 2021

Do góry
CD

Elu cudne widoczki z ogrodu podpowiesz co to za roślinka na fotce? a i muszę ci powiedzieć, że zastosowałam jęczmień w oczku, nie ten preperat tylko będąc na wsi u rodziców, zerwałam jęczmień z pola i wrzuciłam taki mały snopeczek z niego do oczka, woda jest przezroczysta, widać dno i ten stan utrzymywał się przez całe wakacje, a oczko mam w pełnym słońcu dzięki za podpowiedzi buziaczki
Ogród Basi i Romka 13:13, 26 wrz 2021

Do góry
Pająków w tym roku masa a jakie wypasione. Komarów w bród. U mnie tyle autostrad z rondami że chodzę pochyloną aby nie zrywać im sieci.

Już jesień niby ciepło, ale pogoda nie za bardzo sprzyja nie ma tego ciepłego słoneczka.

Miłej niedzieli

Takie jesienne pajęczyny z rosą lubię komarów u nas nie ma za dużo, może dlatego, że nie ma w pobliżu żadnego stawu, oczka wodnego
Również życzę miłej niedzieli
Pamiętajcie o ogrodach 12:13, 26 wrz 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
No to pierwsza sprawa tegoroczna zakończona, a druga czyli przedogródek się kończy
Zmienione schody na taras i przedtarasie, deski wykonane z betonu samemu podobnie jak gambiony.

jest

Grzegorz bardzo ładnie wyszło złota rączka z ciebie.
Jak rośliny dostaną jeszcze te 5 ton to będzie wszystko ekstra.
Okienko pogodowe się zrobiło więc idę do liści zawsze to mniej będzie.

U mnie astry w powijakach słońca brak.

Miłej niedzieli
Ogród Basi i Romka 11:35, 26 wrz 2021

Do góry
Pająków w tym roku masa a jakie wypasione. Komarów w bród. U mnie tyle autostrad z rondami że chodzę pochyloną aby nie zrywać im sieci.

Już jesień niby ciepło, ale pogoda nie za bardzo sprzyja nie ma tego ciepłego słoneczka.

Miłej niedzieli
Jeżówkowe-Love 00:37, 26 wrz 2021

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Witam Joanna

Pięknie kwitnące jeżówki. Nie wiem jak u ciebie ale u nas tego lata ciągle lało mimo tego jeżówki trzymały się dzielnie.
Przeczytałam przepis na sianie Jeżowek. Chce też w tym roku zebrać nasiona i wysiać. Ciekawe co będzie czy powtórzą cechy.
Jak pisałam w zeszłym roku mam j odmianowe więc zobaczymy eksperyment.
Ta biała na pierwszej focie ładna.
Nie mam głowy do nazw,ale mam zamiar wysiać Delicious Candy najbardziej mi się podoba.

Masz pięknie w swoim ogrodzie.

Pozdrawiam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:57, 25 wrz 2021

Do góry
Gwiazdnica i koniczynka bordowa to cholerstwo. Nawet minusowe temperatury nie daje im rady. To się sieje non stop. Ja to randapem bez gliko.... i guzik za 2 tygodnie znowu to samo z nasiona wschodzą.
Też chodzę nakupie wkładam do taczki i z taczka jeżdżę kilka razy dookoła. Taki to los ogrodniczki

Gwiazdnicę przynajmniej łatwo wyrwać a koniczynka bordowa to mega cholerstwo... sieje się strasznie i kłączami rozrasta. Nie jestem w stanie nad tym zapanować.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:29, 25 wrz 2021

Do góry
Gwiazdnica i koniczynka bordowa to cholerstwo. Nawet minusowe temperatury nie daje im rady. To się sieje non stop. Ja to randapem bez gliko.... i guzik za 2 tygodnie znowu to samo z nasiona wschodzą.
Też chodzę nakupie wkładam do taczki i z taczka jeżdżę kilka razy dookoła. Taki to los ogrodniczki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies