Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:44, 12 maj 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
A gdzie Ty Kasiula latasz dzisiaj???

Buziaczki

Kasia- pisałam u Ciebie- kolorowy zawrót głowy. 21 - a ja wychodziłam z ogrodu. Musiałam posadzić od babci roślinki, Floksy, żagwiny, funkie, latrie. Wykopałam bordowe Żurawki - te maleńkie, z moich sadzonek, a na ich miejsce wsadziłam Żurawki 'Lime Marmalade', obsadziłam jeszcze trochę jednorocznych. ....

Co będę pisała- przecież Wiesz jak jest.

Jestem prawie zgon.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:42, 12 maj 2014

Do góry
Ania zobacz .... pamiętasz patyczki?

Sasanki nie znalazłam niestety..... ale kokoryczka cudnie zbiera się do kwitnienia i floksy pięknie nawyłaziły z ziemi. Zresztą cała reszta też pięknie wystartowała I zrobiłam fotkę dzwonków jeszcze

Ale będę miała do Ciebie pytania bo dwóch roślin nie mogę zidentyfikować Tylko zdjęcia muszę przy najbliższej okazji zrobić
Kwiaty z ogródka Marty :) 21:24, 12 maj 2014

Do góry
asiach napisał(a)
Marta, zacznijmy od początku. Jeżeli się mylę popraw mnie.
Rabata ta wzdłuż chyba chodnika obsadzona jest w tym momencie tulipanami, czyli roślinami cebulowymi - w zimie ich nie ma. Są chyba jeszcze irysy i starzec trudno mi to zobaczyć z takiej odległości. Moim zdaniem trzeba tak zaprojektować aby pojawiły się rośliny zimozielone. A dopiero uzupełnieniem cebulowe. Dalej rabata na tle tego zielonego żywopłotu (a tak na marginesie z czego on jest?) jest dobrze z tymi żórawkami i liliami.
Nie wiem co to jest na środku trawnika - trzy krzaczki z czerwonymi kwiatami - tulipany?
Te "palemki" to miłorzęby?
Jeżeli tak to może dać je na rabaty te w narożnikach?
Środek pozostawiłabym wolny - pusty z trawnikiem i tak nie jest za duży!
Jeżeli cały kawałek ma 680x750cm minus rabaty to co zostaje na trawnik?
Czy przy płocie to szmaragdy? I czy coś jeszcze tam jest? - może powtórzyć liliowce i żurawki?
To chyba jak na początek tyle
Daj znać jak napiszesz!

Asiu! Zywopłot jest z ligustru, na jego tle już rosną lilie, żurawki, floksy, oraz piwonie.3 krzaczki na środku trawnika to hortensje, palemki to miłorzęby, zielone stożki przy płocie to szmaragdy,są posadzone od ulicy, aby się odgrodzić. jest też starzec, którego nie chcę juz mieć, muszę usunąć, ewentualnie wsadzić młode sadzonki wzdłuż rabaty. Docelowo chciałam aby trawnika w tym miejscu nie było, gdyż chciałam obsadzić to roślinami zimozielonymi jako szkielet ogrodu, oraz uzupełnienie bylinami, cebulowymi, jednorocznymi. a z miłorzębami to musztarda po obiedzie tata chciał pomóc i pod moją nieobecność wsadził drzewka według pierwotnego pomysłu:/ ehh trudno... może nie będzie źle,coś wymyślę w takim razie co mogłabym w narożniki wsadzić..?!? może coś zimozielonego na pniu nisko szczepionym, muszę się naprawdę poważnie zastanowić, żeby nie żałować
Ogród na betonie 12:24, 12 maj 2014

Do góry
Wrzucam zdjęcia. Skrzynie jeszcze do małej poprawki (malowanie nóg), ale już coś oko cieszy. Jest Latria, jest Firletka smółka, rozchodniki, trawy ozdobne, pelargonie i surfinie niestety w plastikowych doniczkach, ale z czasem myślę, że i to zmienię na drewno. Wczoraj pies mi wykopał floksy ze skrzyni gdzie mam pnącze posadzone i myślałam, że go uduszę własnymi rękoma.
Dojdą jeszcze pieńki takie wielkie, ze starego sklepu mięsnego, dawno nie używane i podniszczone przez warunki atmosferyczne. Wyglądają cudonie tylko ważą swoje i mąż musi je z pracownikiem w wolnej chwili przytachać.

Spotkanie w Pisarzowicach - Święto Kwitnących Azalii - maj 2014 09:32, 12 maj 2014

Do góry
ja się też piszę na floksy (jeśli można)
Mój 4 arowy azyl... 21:29, 11 maj 2014

Do góry
Wszytko obejrzane i poczytane...

Upchane bardzo, jeden wielki miszmasz. Porządkuję już trzeci rok i rady dać nie mogę, bo każdej rośliny mi żal Jednak sporo likwiduję, np. juki, irysy, floksy...

Tyś mi bratnia dusza... ja polikwidowałam ale tylko juki i irysy.... floksów mi żal....

Moje sąsiadki a pomocą butelki rozmnażają swoje róże z wielkim powodzeniem.. i całą wieś ma takie same Chociaż kwitna raz t osą bardzo piękne, wiec wcale się nie dziwie i gdybym miała miejsce, to też bym sobie taka rozmnożyła, by nie odstawać od reszty. bo róża zjawiskowa.. ciemne wino.... po prostu piękna
Pomysł na ogród 16:55, 11 maj 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Jak już to posadzisz to pochwal sie ciut ciut Pismo obrazkowe jak zwykle mile widziane... Pozdrówka niedzielne

to na pierwszy rzut pójdą floksy

jak napisała Toszka : Ulowy, kolorowy zawrót głowy
Pomysł na ogród 10:06, 11 maj 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Ta zielona kępka (co to z dobrobytem ogrodu -ślimakami- na widłach została podana) to carex Silver Sceptre. Ta duża karpa, gdzie więcej (jak na razie) suchego niż zielonego to rozplenica Hameln (do 60cm), listki zielone to przywrotnik ostroklapowy. A ta miedziana - na nadgłębnik - to turzyca nowozelandzka (jak nazwę sobie przypomnę to zapodam, ale to chyba frosted... głowa jeszcze mi potrzebna, to jej nie dam
Ulowy, kolorowy zawrót głowy to floksy.

super - dziękuję bardzo - już sobie zapisuję

przywrotnik też podzieliłem i posadziłem - wygląda że się będzie ładnie rozrastał
Pomysł na ogród 09:47, 11 maj 2014

Do góry
Ta zielona kępka (co to z dobrobytem ogrodu -ślimakami- na widłach została podana) to carex Silver Sceptre. Ta duża karpa, gdzie więcej (jak na razie) suchego niż zielonego to rozplenica Hameln (do 60cm), listki zielone to przywrotnik ostroklapowy. A ta miedziana - na nadgłębnik - to turzyca nowozelandzka (jak nazwę sobie przypomnę to zapodam, ale to chyba frosted... głowa jeszcze mi potrzebna, to jej nie dam
Ulowy, kolorowy zawrót głowy to floksy.
Mój 4 arowy azyl... 00:05, 11 maj 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Ależ masz kolekcję roślin, aż nie chce się wierzyć że to wszystko się mieści na 400m Piękne te orliki, azalia ma ciekawy kolor. Jak się sprawują nowe rh? Jeszcze mam pytanie odnośnie tych rozmnażanych róż - czy te sadzonki trzymałaś zimą w ogrodzie i czy są w gruncie czy w donicy? Z góry dziękuję

Upchane bardzo, jeden wielki miszmasz. Porządkuję już trzeci rok i rady dać nie mogę, bo każdej rośliny mi żal Jednak sporo likwiduję, np. juki, irysy, floksy...

Rh w tym tygodniu pojadą do ogrodu córki. Martwię się tymi uszkodzeniami i kto wie, czy nie trzeba będzie płukać korzeni

Patyczki róż wetknęłam we wrześniu wprost do ziemi. Wycięłam w plastikowej butelce dno i nakryłam sadzonki. Tak stały przez całą zimę. W tym czasie zdążyły się ukorzenić
Zakątek z fioletową ławeczką 21:40, 10 maj 2014

Do góry
Asiu, dziękuję Floksy już przekwitają
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:29, 10 maj 2014

Do góry

Pysznogłówka

Floksy

Spotkanie w Pisarzowicach - Święto Kwitnących Azalii - maj 2014 22:08, 09 maj 2014

Do góry
Aniu, jeśli można, to ja też piszę się na floksy
Spotkanie w Pisarzowicach - Święto Kwitnących Azalii - maj 2014 21:55, 09 maj 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Ok Kasiu - to dla Ciebie fiołki i floksy - przywiozę... Może jeszcze się znajdą chętni na floksy bo w ogrodzie za dużo a tak całkiem wyrzucić to jakoś tak... żal

Dzięki bardzo Aniu. Mój Mąż ostatnio się w nich zakochał.
Spotkanie w Pisarzowicach - Święto Kwitnących Azalii - maj 2014 21:53, 09 maj 2014

Do góry
Ok Kasiu - to dla Ciebie fiołki i floksy - przywiozę... Może jeszcze się znajdą chętni na floksy bo w ogrodzie za dużo a tak całkiem wyrzucić to jakoś tak... żal
Spotkanie w Pisarzowicach - Święto Kwitnących Azalii - maj 2014 21:46, 09 maj 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Mam pytanie - będę usuwac duuuużo floksów szydlastych - różowych tych takich że tak powiem najbardziej pospolitych - czy ktoś może chciałby? to przywiozę... bo u mnie idą do wyrzucenia - są owszem piękne jak kwitną tworząc poduch ale ja mam je w bardzo wielu miejscach i to trochę za dużo... gdyby byli chętni to dajcie znać. Zabiorę.

Aniu jeśli mogę się zapisać na te floksy- to będę wdzięczna.

Mój cichy zakątek 18:52, 08 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aby coś doradzić musisz zdecydować w jaki. Stylu pragniesz zmienić ogród. Naturalnym formalnym czy ogrodowiskowym
Ja nie mam skalniaka... Mam fragment rabaty przy tarasie, jest płaska i wyłoźona plytami - granitem. Pomiędzy płytami mam posadzony karmnik, macierzankę, dzonki karpackie, floksy , carex frosted curls, gożdziki miniturowe a wiosną krokusy i szafirki.

Ogrodowiskowy najlepszy a rośliny myślę że dobrze spasują u mnie na jednej rabacie pozdrawiam
Mój cichy zakątek 18:25, 08 maj 2014

Do góry
Aby coś doradzić musisz zdecydować w jaki. Stylu pragniesz zmienić ogród. Naturalnym formalnym czy ogrodowiskowym
Ja nie mam skalniaka... Mam fragment rabaty przy tarasie, jest płaska i wyłoźona plytami - granitem. Pomiędzy płytami mam posadzony karmnik, macierzankę, dzonki karpackie, floksy , carex frosted curls, gożdziki miniturowe a wiosną krokusy i szafirki.
Piaskownia na zakręcie 22:52, 07 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
U mnie przy floksach rozsypane igły świerkowe na razie pomagają. Inaczej już bym miała wszystko obżarte. W zeszłym roku ledwie te biedne floksy odratowałam.
Zauważyłam, że ostatnio jeżówki i naparstnice zaatakowały.

Basiu, u mnie póki co obgryzają tylko języczkę pomarańczową. Niedługo ją przesadzę to zapewne zmienią swoje meni. Z nornicami chyba się udało to teraz trzeba rozpocząć walkę ze ślimakami. Na nowym miejscu chyba nie będzie nornic, ale ślimaków jest sporo bo teren był zapuszczony, wysoka trawa to i wilgoć. Sąsiedzi mają zadbane działki to może plagi ślimaków nie będzie. Na wszelki wypadek zrobię zabezpieczenie z szyszek.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:40, 07 maj 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)
Ale cudaczki fajny ten twój Pan Bylinowy, chyba wezmę adres

Mariusz.. szkółka mała, ale dobra tam od groma... a te storczyki co roku u niego podziwiam.... rosna wysokie i piękne..
A to wielka sadzonka jeżówki Papallo Double White....a ile nowych???? Siłą woli powiedziała tylko jedna... a sadzonka w litrowej donicy.. Tej odmiany nie znalazłam nawet foto na żadnej stornie internetowej. to nowość.. miał u nas jedne sklep, ale wyszły i foto brak...

NAPARSTNICA MERTONA "SUMMER KING"..a były inne.... już żałuje, że jednak nie kupiłam

Albo floksy, bardziej podobne do kanadyjskich niż szydlastych kolor wesoły i wyraźny.. jak żagwinu któy dokupiłam, bo jednak serduszek przesadzę, ma za sucho i za słonecznie, i widać jak gorzej rośnie od tej w lepszych warunkach..

Floks hybryda Paparazzi Britney, sama nazwa kusi.. a tytlko tu udao mi sie wygooglać jakie to jest floks

Albo pełnik miniaturowy o wysokosci 5 cm.. nawet wygooglać się nie da... takie coś innego jak nie kupić..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies