Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:28, 25 lis 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)
No to jesteśmy umówieni na wiosnę na stokrotki

Teraz jest ich o wiele wiele mniej - tutaj widać dobrze tegoroczną ich powierzchnię

Bardzo ozdobny iglak 20:25, 25 lis 2011

Do góry
jambosana napisał(a)
Sebku, za bardzo nie rozumiem Twoich wypowiedzi, albo wiesz coś czego ja nie wiem, albo brak Ci wiedzy i wyszukiwarki google.

Związek Szkółkarzy Polskich :
Picea abies Pusch "Niezwykle oryginalna, karłowa odmiana o pokroju półkulistym, osiągająca w wieku 10 lat ok. 0.3 m wys. przy 0.5 m śr. Jej cechą charakterystyczną są małe czerwone szyszki, pojawiające się na końcach pędów. Wymagania glebowe i wilgotnościowe przeciętne. Polecana do ogrodów skalnych i alpinariów". fotografie tego "cuda" tamże: http://zszp.pl/?id=207&rco=Picea%20abies%20'Pusch'&lang=1

Inna sprawa, że on jest na to miejsce za mały i po prostu zniknie.

Drugi typ Madlen bardzo mi się podoba. To nie picea abies, ale picea pungens Białobok, karłowa (ale juz nie tak karłowa) odmiana świerka kłujacego. Ma piękne wiosenne przyrosty.
Związek Szkółkarzy Polskich "Ciekawa polska odmiana, o powolnym wzroście i zwykle nieregularnym pokroju, osiągająca w wieku 10 lat ok. 2 m wys. Pędy krótkie, sztywne. Igły srebrzystoniebieskie, wczesną wiosną na młodych przyrostach kremowożółte. Wymagania glebowe i wilgotnościowe bardzo małe. Polecana do nasadzeń pojedynczych" i fotografie tamże http://zszp.pl/index.php?id=207&rco=Picea pungens 'Białobok'&lang=1

Co do cisa, tak to ulubiony iglak Danusi, a ty wiernie przyjąłeś Sebku przepiękny Danusiowy styl. Ale są i inne ogrody i inne pomysły, bo ogrody i ludzie są różni. Madlen nie widzi w swoim sielskim wiejskim ogródku strzyżonego bonzai z cisa i ja ją w pełni rozumiem, znając jej ogródek z innyc for internetowych.

Przyznaję się bez bicia - nie znałem docelowym rozmiarów roślin

Jednak jak czytam tytuł bardzo ozdobny iglak to wiem, że musi być piękny cały rok, rosnąć równo, nie ogołacać się od dołu - a przy świerkach to jednak trudne

Myślę, że autorka sama zdecyduje co chce
Skarpa w ogrodzie 20:19, 25 lis 2011

Do góry
Ciekawy pomysł - pierwszy raz o tym słyszę
Mój ogród - co dalej? 20:14, 25 lis 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Rozumiem Widziałam u Ciebie piękną trawę

No popatrz - bo ja u Ciebie też
Mój kawałek raju 20:13, 25 lis 2011

Do góry
Ależ Wy perfum używacie
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 20:06, 25 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Nie, samemu zrobić kwaśną, bo nie wiadomo czy w worku będzie kwaśna. Ziemia ogrodowa+obornik(zakwasza i nawóz)+torf kwaśny wymieszać. Na 1 RH trzeba 1 taczkę takiego środowiska mu przygotować. Ale jak tylko dołujesz, to nic mu się nie stanie, jak będzie tylko lekko kwaśna. Tak myślę.

Ja zaś kupiłem specjalną ziemię dla rh substrala - i chyba miała z widocznych czarną ziemię, torf i drobno zmieloną korę - być może miała obornik.

Myślę, że taki duży worek (80l) starczy dla 1 rh.
Mój ogród - co dalej? 20:03, 25 lis 2011

Do góry
w porównaniu do pozostałych mało urosły - ale liście mają większe
Mój 4 arowy azyl... 19:45, 25 lis 2011

Do góry
Super spacerek - na takie przedzimowe dotlenienie
Ogród z lustrem 19:38, 25 lis 2011

Do góry
Nieee - w sam raz
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:12, 25 lis 2011

Do góry
Gabriela napisał(a)

U mnie jeszcze będzie użyty bofix wiosną - bo stokrotki nie chcą dać za wygraną

A ja bym chciała trochę takich drobnych, miłych stokrotek na moich trawnikach, tu i ówdzie,nie wszędzie, w sadzie byłyby w sam raz.Tęsknię do nich, a tu w okolicy ich nie ma i nie mają jak się rozsiać.

Może Ci wykopać ?

U mnie tego peeełno - tak było w 2010
(lukaj w tło)

a tutaj kawałek trawnika - wtedy aż żal było go kosić. Jednak tego samego roku kopana była kanalizacja w całej miejscowości - i po stokrotkach

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:31, 25 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

U mnie jeszcze będzie użyty bofix wiosną - bo stokrotki nie chcą dać za wygraną

A ja bym chciała trochę takich drobnych, miłych stokrotek na moich trawnikach, tu i ówdzie,nie wszędzie, w sadzie byłyby w sam raz.Tęsknię do nich, a tu w okolicy ich nie ma i nie mają jak się rozsiać.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:28, 25 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

cóż to za angielski tłusty trawniczek?)))))) piękny Sebku

Babki stwierdziły, że faceci coś czują do trawy - muszę przyznać im rację

Ale piękna soczysta zieleń aż po oczach daje
Mały ogród na tarasie dla osoby niepełnosprawnej - pomoc przy projektowaniu 13:26, 25 lis 2011

Do góry
Z daleka nie rozpoznam odmiany - ale na pewno to hakonechloa - jest przepiękna.

Skoro właściciel wyjeżdża często to jednak bym zainstalował to nawadnianie - do padną te rośliny....

A może na rogu donicy można zrobić jakieś małe źródełko?
Mój mały raj na ziemi :) 13:11, 25 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Oprócz zdrowia ogrodnikom jest też potrzebna dobra pogoda, tak w sam raz. Niech pada w nocy, a w dzień świeci słońce.
Parę lat temu tak było Pamiętam, rano do pracy i przestawało padać
Teraz pogodzie się zupełnie pomieszało ... hmm

To jest dla mnie idealna pogoda.

Tylko, żeby rankiem wysychał ten deszcz
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:08, 25 lis 2011

Do góry
ell napisał(a)

No i to jest alfabet

A kotek rzeczywiście Psotek się nazywa?

A jakże - Psot i kropka.

hehe
Ogródkowe perypetie:) 13:08, 25 lis 2011

Do góry
abiko napisał(a)

Abiko, czy masz w planach obsadzenie skrzynek i gazonów również od strony sąsiada? Czy też interesuje nas tylko Twoja strona, a sąsiad sam będzie projektować swoją stronę?
Domi sąsiad mnie kompletnie nie interesuje oni się nie dokładają ja nie nalegam, cóż nie zawsze ma się takich sąsiadów jak Danusia Planujemy tylko po mojej stronie

To w tej sytuacji, jak nie marwi nas widok od strony sąsiada, wsadziłabym w gazony albo wysokie trawy, albo coś na kijkach ( w np. co drugi gazon), a przed tym zrobiła niższe piętro z cisów i jak się zmieści jeszcze kolejne najniższe piętro, np. żurawki. Nad skrzynkami mogłoby się zwieszać coś płaczącego, co zasłoni skrzynki częściowo, a co można rozgranąć w celu otwarcia tychże skrzynek, np.
Salix integra 'Pendula', morwa biała 'Pendula' itp.

Plan na przedogródek to właściwie już mam, dzięki kochanym ogrodowiczanom ( nie będę wymieniać, bo boję się kogoś pominąć, ale oni wiedzą
Żwir a w nim kule bukszpanowe podsadzone żurawkami citronelle. Tylko nie wiem co w gazony. Bo jednak jak posadzę cisy przed nimi, to zostaje mi jakieś 50 cm na obsadzenia, a gazony dalej puste. Nie chcę robić ładnego widoku sąsiadom, ( bo nie). Dlatego pasowałoby coś w te gazony dać takiego co w nich rosnąć będzie. Swoją drogą, dlaczego nie cisy? Chodzi o ich system korzeniowy czy coś innego?

Trawy..hmm nad nimi nie myślałam

Cis w donicy nie przemarza - u Danusi zimuje....
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:08, 25 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
No i to jest alfabet

A jakże - Psot i kropka.
Ogródkowe perypetie:) 13:06, 25 lis 2011

Do góry
abiko napisał(a)

Ta biała trawka to Holcus mollis 'Albovariegatus'

Bardzo ładnie świeci na rabacie i rozjaśnia

Obrazki z tą trawką
O właśnie, już to sobie zapisuję. Danusiu a ta żółta choina w tle?

Nie jestem pewien, ale to może cis cis aurea decora
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 13:03, 25 lis 2011

Do góry
No i to jest alfabet

Mój kawałek raju 12:59, 25 lis 2011

Do góry
Pięknie u Ciebie było wiosną - i na pewno będzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies