Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju

Mój kawałek raju

anula_wn 09:23, 25 lis 2011

mmm, hiacynty uwielbiam , a w sumie mam tylko kilka w ziemi....może w przyszłym roku dosadzę
Aniu, jak wiosennie u Ciebie!

Marzenko, no każdy ma jakieś ulubione i mniej ulubione zapachy
Pszczelarnia 09:25, 25 lis 2011

Pamiętamy te hortensje, pamiętamy. ...
Sebek 12:59, 25 lis 2011

Pięknie u Ciebie było wiosną - i na pewno będzie
monteverde 20:06, 25 lis 2011

Marzenko każdy ma swoje ulubione zapachy, ja np, nie lubię Dolce& Gabbana a lubię Coco Chanel,widać to po zawartości butelek, zapach hiacyntów bardzo lubię Tak samo nie lubię zimy a inne pory roku tak

dzisiaj zauważyłam na mojej wierzbie kotki(bazie) a jedna hortensja wypuściła młode listki i kwitnie cały czas pigwowiec, co to się dzieje? za późno było na zdjęcia, jutro zrobię
Sebek 20:13, 25 lis 2011

Ależ Wy perfum używacie
Elfik 20:22, 25 lis 2011

Aniu, już parę razy byłam pod furtką Twojego ogrodu – i nie wchodziłam... No ale wreszcie trzeba przedreptać tę przestrzeń niezmierzoną, jaką jest Twój wątek... Choćby po obrazkach przelecieć, bo inaczej korzenie bym zapuściła przy kompie! Znalazłam coś, co nas łączy... Ty masz ogród 13 lat, a ja – przed laty - też miałam ogród przez 13 lat ...! Taką 3-arową działkę w kompleksie ogródków działkowych. Po sobie wiem, że robota kocha głupiego... Tam też (jak na swojej obecnej działce) zaczynałam od ...pustyni pobudowlanej, a więc od zera (a raczej od –1)... Ale to był zupełnie inny ogród – taki „gospodarski”. Ratował mnie w czasie stanu wojennego jarzynami, owocami, bo ciężko było straszliwie. Uprawiałam co roku 50 krzaków pomidorów, po nocach robiłam soki, przetwory, suszyłam i mroziłam co się dało. I jak się z nim musiałam rozstać, to powiedziałam sobie: nigdy więcej żadnych jarzynek i owoców! I dlatego chylę czoła przed Tobą, podziwiam, jakie wspaniałe i dorodne masz jarzyny, o brzoskwiniach, pigwach i winogronach nie wspomnę.... Czy jest coś, czego nie masz????????? Kwiaty przepiękne! I zdjęcia robisz cudne, takie ostre i soczyste w kolorach. Z radością znalazłam też u Ciebie dalię, którą mam, tę z ciemnymi liśćmi! Zapisałam jej nazwę: "Bishop of Llandaff". Strasznie ją lubię. Doczytałam się u Ciebie ciekawych uwag o pomidorach. Z tym zapachem gałązek, to masz rację. Od czasu, jak nie mam swoich pomidorów, jeszcze nigdy nie jadłam smacznego, słodkiego, mięsistego... Wiesz, mam u siebie taki wydzielony kawałeczek –„ogródek” w ogródku. Przepraszam, że zaśmiecę Ci wątek, ale zobacz, jakie w 2006 miałam pomidory.

Urosły aż ponad siatkę, prawie na 1,8 m. Tyczek brakło. Były ponoć z jakichś holenderskich nasion. W następnym roku też kupiłam sadzonki u tej samej ogrodniczki, ale mnie oszukała, to nie były te, a potem w następnych latach totalna porażka! Już więcej nie posadzę. Na ich miejscu mam borówkę amerykańską i jeżynę bezkolcową.
Twoja wiedza ogrodnicza mnie powala na kolana! Próbowałam z Twojej „księgi” wysączyć samą esencję, ale sądzę, że jeszcze parę wieczorów mi to zajmie. Na razie życzę Ci zdrówka, więcej żadnego padania na... plask.... pa, wrócę na pewno
monteverde 21:33, 25 lis 2011

Witam Elu, dziękuję za odwiedziny, zapraszam jak tylko będziesz miała ochotę ponownie, pomidorki miałaś śliczne, jeżeli ma się chociaż kawałeczek wolnej przestrzeni, to warto hodować swoje owoce i warzywa, bo jak się to mówi wiesz co jesz i się nie trujesz Ja bardzo lubię pomidory, a że w organizmie zawsze mi brak magnezu, to wiadomo,że jestem na nie łapczywa, cale lato jadłam swoje pomidory a i teraz już resztki wybieramy z kartonu Nie zrażaj się porażka jak będziesz chciała to dam namiary na poważna sprzedawczynie nasion, zawsze od niej kupuje i zawsze pewniak sprzedaje po 10 nasion i wszystkie trafione Postaram się już nie padać Ja zaglądam do Twojego pięknego ogrodu i podziwiam Do następnego
monteverde 20:10, 26 lis 2011

Zakwitają bazie
hortensja wypuszcza młode listki

to chyba cyklamen wypuścił listki i co z nim teraz zrobić?
kwitnie jeszcze pigwowiec
jedzonko dla ptaszków
też dzisiaj pomalowałam karmnik dla ptaków, drewnochronem podnosi się daszek wsypuje ziarno na dole są dwa otworki, którędy ono wylatuje i ptaki jedzą
Bogdzia 20:23, 26 lis 2011

Z początkowych Twoich zdjęc wynika że masz już wiosnę, a z końcowych że przygotowujesz się do zimy.Co wyjdzie z tej mieszanki?
Bogdzia 20:24, 26 lis 2011

Z początkowych Twoich zdjęc wynika że masz już wiosnę, a z końcowych że przygotowujesz się do zimy.Co wyjdzie z tej mieszanki?