Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Moja codzienność - ogród Oli 20:50, 26 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
U mnie pod słupki od płotu z siatką fundament miał 100cm głębokości i 60cm średnicy, 3 dni z nim walczyliśmy

And The Winner Is.... Luki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:49, 26 lut 2016

Do góry
Normalnie jutro spróbuję zrobić sobie taki koktajl z selera naciowego, banan i kiwi bo akurat mam, na razie bez sałaty bo tej brak... może też się wkręcę, a zdrowsze odżywianie bardzo by mi się przydało
Moja codzienność - ogród Oli 20:48, 26 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ty się dziwisz, że pod szopką masz solidne fundamenty U mnie pod słupki od płotu z siatką fundament miał 100cm głębokości i 60cm średnicy, 3 dni z nim walczyliśmy
za to zaprawę z pomiędzy pustaków w gospodarczym można pędzelkiem wymiatać, ah ta myśl techniczna

To płotek solidny jak u mnie w zeszłym sezonie eM wyciągał słupki bramkowe podobna historia a w tym jeszcze bramowe widoczne na fotce wyżej, strach się bać normalnie
U mnie wszystko wylewane na tzw. grzyba, jak mróz wypcha nie wraca już na swoje miejsce
Moja codzienność - ogród Oli 20:42, 26 lut 2016

Do góry
Ty się dziwisz, że pod szopką masz solidne fundamenty U mnie pod słupki od płotu z siatką fundament miał 100cm głębokości i 60cm średnicy, 3 dni z nim walczyliśmy
za to zaprawę z pomiędzy pustaków w gospodarczym można pędzelkiem wymiatać, ah ta myśl techniczna
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:41, 26 lut 2016

Do góry
Alicjo przy 10-15 stopniach lilia szybko będzie rosła, teraz lepiej trzymać je gdzieś w chłodnym garażu, domku czy piwnicy. Ja trzymam w nieogrzewanym budynku gospodarczym. Dziewczyny pisałem, że przetrzymują zawinięte w gazetę w lodówce, ale o to pytaj Kindzi bo ja jeszcze nie próbowałem
Zdecydowana większość lili woli odczyn lekko kwaśny gleby na pewno nie zasadowy. Ja sadzę bez robienia dodatkowych domieszek, ale mojej glebie bliżej do kwaśnej niż zasadowej.
Lilie ogólnie są dość tolerancyjne co do ph, ale dolomitu i skorupek na pewno do azjatyckich orientalnych Orienpetów czy trąbkowych bym nie stosował

Wojtku dziękuje

Ewo mało precyzyjnie się wyraziłem układam cebule tak by wyrastający pęd rósł do góry czyli pionowo. Po prostu nie wrzucam cebul do koszyka jak popadnie tylko układam tak jak rosną w ziemi
Jak wykopiesz możesz od razu wsadzić lub przechować do drugiej połowy marca, ale wsadzić można też później. Chociaż teraz przy dośc zmiennej i mokrej pogodzie lepiej poczekać z sadzeniem.
Moje lilie są dość pobudzone bo rosły przy południowej ścianie domu.
Ogródek Iwony 19:34, 26 lut 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwona, Luki napisał że cebule lili po wysadzeniu układa pionowo !!!, ty wiesz o co chodzi? Jutro przymierzam się do wykopania lilii i muszę wiedzie jak je przechować .

Ewa, a nie mozesz po prostu ich od razu zakopać?
Myślę, ze pionowo, korzonkami, czyli pietką dodołu. To po to, że jeśli już kiełkuje, a prawdopodobnie tak, żeby nie uszkodzić stożka wzrostu, gdzie jest zalążek kwiatów.
Pamiętasz te moje, co za szybko wyszły? jest obawa, ze czubki zmarzły i nie będą kwitły. Zobaczę, ile w tym prawdy.

Ewa, mogłabyś Ani odpisać tu o molinii? Wiesz, że ja jeszcze słabo się znam, a ty masz więcej gatunków
Ogródek Iwony 19:09, 26 lut 2016

Do góry
Iwona, Luki napisał że cebule lili po wysadzeniu układa pionowo !!!, ty wiesz o co chodzi? Jutro przymierzam się do wykopania lilii i muszę wiedzie jak je przechować .
Ogród przydomowy - Hosty 13:50, 26 lut 2016

Do góry
Z chęcią zobaczę, ale to chyba w tym miejscu sprzedają, gdzie detalisty nie wpuszczają
Ogród przydomowy - Hosty 12:30, 26 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
O bardzo ciekawie i energetycznie, koniecznie do nich coś zwiewnego się przyda. Muszę sobie zobaczyć te donice bo poszukuję na ten rok nowych

Są na giełdzie, jak byś chciał to mogę Ci podać cenny poszczególnych rozmiarów zrobiłem zdjęcie cennika na sklepie.
Ogród przydomowy - Hosty 12:05, 26 lut 2016

Do góry
O bardzo ciekawie i energetycznie, koniecznie do nich coś zwiewnego się przyda. Muszę sobie zobaczyć te donice bo poszukuję na ten rok nowych
Ogródek Iwony 12:03, 26 lut 2016

Do góry
Teraz tak patrzę i chyba troszkę mało miejsca będzie tam na rozchodnika, są dość niskie odmiany, ale trudno jest dostać. Może dosadzić tam jakieś bodziszki, jest ich ogromny wybór
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:01, 26 lut 2016

Do góry
Alicjo trzymaj w chłodnym i czekaj z sadzeniem jak najdłużej. Możesz posadzić nawet jak kiełki urosną na 10cm, a może i więcej, ale warto wtedy trzymać cebule w pionie by pęd nie rósł np do góry nogami co raz mi się zdarzyło i był problem z posadzeniem. Z takim wysokim pędem spokojnie możesz później posadzić cebule uważając tylko by nie połamać
Nie jestem pewien na 100% ale te lilie chyba wymagają zasadowego podłoża

Wojtku ciekawe te donice, podobają mi się ich prosta forma

Iwonko jak dla mnie dobry, ale nie mogą to być te rozchodniki mające ponad 50cm, ja mam posadzone przed Bonicą rozchodnika Brilliant, ale między nim jest jeszcze kocimiętka Walkers Glow, ta sztywna nie pokładająca się.
Rozchodnik ładnie zasłoni nóżki, ale nie może być zbyt blisko.

Irenko jakoś nie potrafię oprzeć się tym kwiatom, są cudne i na dodatek uwielbiam ich bezproblemowość w uprawie Big Brother polecam, ogromna jest
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 06:33, 26 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Big Brother kwiat ponad 30cm

O rany, ile masz cudnych lilii. Big Brother wlasnie kupilam, podziwialam ja w realu, rzeczywiscie mega kwiat.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:14, 25 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Wojtku zazwyczaj świeżo kupione cebule są niewielkie, z dużymi spotykam się tylko zamawiając w Lilypolu, ale wtedy jest to wyszczególnione w opisie lub na targach, ale tam niestety trudno o zgodność odmianową.
Masz na tarasie ciemny klinkier i myślę, że może to ciekawie wyglądać, a w jakie odcienie chcesz pójść i jaki kształt miałyby mieć donice. Może jakieś delikatne beżowe odcienie

Donice okrągłe, kolor limonka beż i niebiesko - zielony chyba turkus.
http://www.prosperplast.pl/lofly/2529-doniczka-lofly.html
Ogród przydomowy - Hosty 22:51, 25 lut 2016

Do góry
Dwa lata temu na działce wujka też oczyściliśmy teren głównie z samosiejek sosny, które już spore wyrosły, ale pnie zostały. Taką ilość pniaków to chyba jakimś cięższym sprzętem byłoby najłatwiej, traktor lub mała koparka by się przydały
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:46, 25 lut 2016

Do góry
Wojtku zazwyczaj świeżo kupione cebule są niewielkie, z dużymi spotykam się tylko zamawiając w Lilypolu, ale wtedy jest to wyszczególnione w opisie lub na targach, ale tam niestety trudno o zgodność odmianową.
Masz na tarasie ciemny klinkier i myślę, że może to ciekawie wyglądać, a w jakie odcienie chcesz pójść i jaki kształt miałyby mieć donice. Może jakieś delikatne beżowe odcienie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:40, 25 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Dobra marchewkę i jabłka lubię, z brakiem cukru będzie problem pisz dalej bo dietę planuję

Luki, u mnie na początku też był wielkim problem z cukrem. Ja kochałam słodycze i nie wyobrażałam sobie dnia bez czekoladki czy batona.
Czekoladę mleczną zastąpiłam gorzką. Zamiast jogurty owocowego jem jogurt naturalny z płatkami owsianymi.
Najgorzej było z kawą Ale po tygodniu picia niesłodzonej przyzwyczaiłam się do gorzkiej
Wszystkie owoce zawierają cukier więc jak już swój mózg przestawimy na inny cukier to jest z górki.
Wydaje mi się, że każdy musi wyszukać dietę dla siebie, chyba nie ma takiej co wszystkim pasuje.
Ja rano zamiast śniadania piję koktajl, póżniej obieram warzywa na cały dzień i jak mam ochotę to podgryzam. Póżniej pół porcji obiadu, warzywa, koktajl, biegam i na kolację jakaś sałatka warzywna.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:37, 25 lut 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Ale tu ruch i śmichy- chichy. Miło Was będzie zobaczyć w sobotę.
Mamy w aucie 3 miejsca wolne, gdyby ktoś miał jeszcze ochotę to zgarniemy po drodze

To musisz jechac przez Łódz chyba? Chyba Stokrotka gdzies pisała ze chciałaby jechac, a może Agata P tez by sie wybrała. A Luki ?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:15, 25 lut 2016

Do góry
Kachat nie wszystkie lilie chętnie się rozrastają, u mnie orientalne wręcz się uwsteczniają i zanikają. Jeżeli słabo rośnie warto przesadzić i dać jej w dołek kompostu na pewno nie pogardzi. Jeszcze kwestia tego czy po przekwitnięciu zostawiasz łodygę bo powinno się zostawić przynajmniej połowę, aby zasiliła cebulę na przyszły rok

Bogdziu troszkę w tym roku przybędzie tylko jeszcze nie wiem gdzie posadzę.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:56, 25 lut 2016

Do góry
Dobra marchewkę i jabłka lubię, z brakiem cukru będzie problem pisz dalej bo dietę planuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies