Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

kachat 20:04, 25 lut 2016

Ale liliowisko! U mnie tylko kilka jest, ale jakoś stoją w miejscu, co roku takie same. Czy powinnam je wykopać, podzielić, coś z nimi zrobić..?
Bogdzia 21:54, 25 lut 2016

Piękne lilie. pozdrówka.
wojtas2101 22:11, 25 lut 2016

Ja właśnie posadziłem lilie do gruntu które miałem sadzić do donic ale jakoś małe były te cebule i dlatego trafiły do gruntu. Łukaszu co myślisz o donicach w kolorach pastelowych na mój taras.
Luki 22:15, 25 lut 2016

Kachat nie wszystkie lilie chętnie się rozrastają, u mnie orientalne wręcz się uwsteczniają i zanikają. Jeżeli słabo rośnie warto przesadzić i dać jej w dołek kompostu na pewno nie pogardzi. Jeszcze kwestia tego czy po przekwitnięciu zostawiasz łodygę bo powinno się zostawić przynajmniej połowę, aby zasiliła cebulę na przyszły rok

Bogdziu troszkę w tym roku przybędzie tylko jeszcze nie wiem gdzie posadzę.

Luki 22:46, 25 lut 2016

Wojtku zazwyczaj świeżo kupione cebule są niewielkie, z dużymi spotykam się tylko zamawiając w Lilypolu, ale wtedy jest to wyszczególnione w opisie lub na targach, ale tam niestety trudno o zgodność odmianową.
Masz na tarasie ciemny klinkier i myślę, że może to ciekawie wyglądać, a w jakie odcienie chcesz pójść i jaki kształt miałyby mieć donice. Może jakieś delikatne beżowe odcienie
Alicja169 22:58, 25 lut 2016

Kupiłam dwie lilie św. Józefa, bo takich nie miałam. Mają małe kiełki. I co zrobić? wsadzić do gruntu, czy do doniczki, czy też poczekać jeszcze ze dwa tygodnie jak się ociepli?
Poradźcie!
wojtas2101 23:14, 25 lut 2016

Luki napisał(a)
Wojtku zazwyczaj świeżo kupione cebule są niewielkie, z dużymi spotykam się tylko zamawiając w Lilypolu, ale wtedy jest to wyszczególnione w opisie lub na targach, ale tam niestety trudno o zgodność odmianową.
Masz na tarasie ciemny klinkier i myślę, że może to ciekawie wyglądać, a w jakie odcienie chcesz pójść i jaki kształt miałyby mieć donice. Może jakieś delikatne beżowe odcienie

Donice okrągłe, kolor limonka beż i niebiesko - zielony chyba turkus.
http://www.prosperplast.pl/lofly/2529-doniczka-lofly.html
Iwk4 01:24, 26 lut 2016

Łuki, czy posadzenie rozchodników przed różami - to dobry pomysł? Jak myślisz?
Milka 06:33, 26 lut 2016

Luki napisał(a)
Big Brother kwiat ponad 30cm

O rany, ile masz cudnych lilii. Big Brother wlasnie kupilam, podziwialam ja w realu, rzeczywiscie mega kwiat.
Luki 12:01, 26 lut 2016

Alicjo trzymaj w chłodnym i czekaj z sadzeniem jak najdłużej. Możesz posadzić nawet jak kiełki urosną na 10cm, a może i więcej, ale warto wtedy trzymać cebule w pionie by pęd nie rósł np do góry nogami co raz mi się zdarzyło i był problem z posadzeniem. Z takim wysokim pędem spokojnie możesz później posadzić cebule uważając tylko by nie połamać
Nie jestem pewien na 100% ale te lilie chyba wymagają zasadowego podłoża

Wojtku ciekawe te donice, podobają mi się ich prosta forma

Iwonko jak dla mnie dobry, ale nie mogą to być te rozchodniki mające ponad 50cm, ja mam posadzone przed Bonicą rozchodnika Brilliant, ale między nim jest jeszcze kocimiętka Walkers Glow, ta sztywna nie pokładająca się.
Rozchodnik ładnie zasłoni nóżki, ale nie może być zbyt blisko.

Irenko jakoś nie potrafię oprzeć się tym kwiatom, są cudne i na dodatek uwielbiam ich bezproblemowość w uprawie Big Brother polecam, ogromna jest