Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dolina pałaców i ogrodów 10:12, 16 sie 2015

Do góry
To dalsza część zabudowań przypałacowych.
Coraz bardziej zwraca się u nas w kraju uwagę na rośliny. Wprowadzają one niesamowity klimat, miejsce staje się sympatyczniejsze i o wiele milsze. Aż chce się spędzać w nim czas.

Chciałam tylko zaznaczyć, że nie wszystkie prezentowane obiekty znajdują się na liście fundacji Dolina pałaców. Część znajduje się dosyć blisko i dlatego je pokazuję. Po prosu szkoda by było być w okolicy i nie skorzystać z ich zobaczenia, skupiając się tylko i wyłącznie na polecanych przez stronę internetową (www.dolinapalacow.pl)
Ogródek wśród borówek 10:08, 16 sie 2015

Do góry

Ogródek wśród borówek 10:06, 16 sie 2015

Do góry

Ogródek wśród borówek 10:04, 16 sie 2015

Do góry

Ogródek wśród borówek 10:02, 16 sie 2015

Do góry
Ewik, udaje mi się utrzymywać ten trawnik już od trzech lat, taki pod sosnami wymaga niestety sporo zachodu. Wygrabianie tony igieł i szyszek,sypanie popiołem z kominka (odkwasza), przed wysiewem nawiozłam podłoża popieczarkowego, które zatrzymuje wilgoć w tym piachu. Dużo podlewałam wiosną, teraz wystarcza raz w tygodniu. Ale i tak trawa nie tworzy gęstego dywanu jak ta w słońcu, jest raczej rzadka.

Kasiu, już wrzucam więcej zdjęć, chociaż mój ogród jest niewielki. Hamak mam od zawsze, w innym miejscu - po prostu w lesie, do którego ogródek nie sięga.

Małgosiu, dziękuję

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 09:45, 16 sie 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Białe róże nic nie robią sobie z upałów

Ale ładne. Twardzielki.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:02, 16 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
A po deszczu

Piękne u Ciebie te kwadraty , nigdy tak ich nie widziałam.
Sprzeczność w ogrodzie 09:00, 16 sie 2015

Do góry
Susza i u mnie poczyniła spustoszenie. Vanilki zamiast na różowo przebarwiają się na brąz, anabelki zielenieją, rododendron wygląda strasznie...a limka dopiero rusza
Moje małe królestwo 09:00, 16 sie 2015

Do góry
Może gdybyś dokupiła jeszcze berberysów i posadziła je pasowo np.5 szt albo naprzemiennie z bukszpanami do przodu kostrzewę a z tyłu miskanty ML.
Nie sadź po jednej dwie sztuki raczej większe plamy.

Zdjęcia jak będziesz chciała usunę.
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 08:38, 16 sie 2015

Do góry
zawitka napisał(a)
Witaj Agatko ---ogród I rabatki pięknieją ---- a powiedz mi jak tam ten podarowany rodek żyje ?????Pozdrawiam I będę zaglądać

Rodek ma się nieźle ,stare liście trochę pożółkły ale młode są zdrowe.Jest nadzieja że będzie żył.
Moja działka na Dębowym Lesie 08:31, 16 sie 2015

Do góry
Z tą działką też zaczynaliśmy od zera od łąki, trochę nawet zakrzaczonej.
Ale 10 lat temu,I także 10 lat byliśmy młodsi Pomalutku...Z roku na rok coś się zmieniało , dosadzało.
Boję się,że nie dam rady fizycznie odrobić dwa ogrody.
A i pracujemy jeszcze całymi dniami praktycznie
Na pewno będę potrzebowała waszych rad, gdzie można coś posadzić.

chyba jedne z ostatnich
Dziecko lilii ( która wcześniej kwitła ) też sobie zakwitło

Moja działka na Dębowym Lesie 08:29, 16 sie 2015

Do góry
Już coraz mniej rzeczy tu mam.większości w pudłach, workach itp. i w garażu w nowym miejscu.Jeszcze w poniedziałek reszta itp...
Nawet nie mam czasu do was zajrzeć

Kosolkowa Pasja 08:24, 16 sie 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Czy to glistnik?
Hortensjada 08:24, 16 sie 2015

Do góry
bozga napisał(a)
Kontynuując jeszcze sprawę dotychącą kolekcjonowania, to w moim przypadku dotyczy to tylko hortensji krzaczastych i bukietowych, troszkę dopuszczam w myśli dębolistne jako potencjalny cel. Przyczyna ograniczeń jest bardzo prosta-działka ma niewiele ponad 10 arów, ponad połowę zajmuje dom i garaż z podjazdem- więc szału nie ma. Druga sprawa- ogrodówki przetestowałam- nie ten rejon na kolekcje, tylko męczarnia. Po trzecie każde hobby jest kosztowne a mam jszcze na utrzymaniu 3 uczących się dzieci- to jest mój priorytet. A po czwarte ogródek ma być ucztą dla oczu i odpoczynkiem dla duszy ( o każdej porze roku) a większość odmian niestety nie jest urody przyciągającej wzrok, często są to trudne do uchwycenia różnice w liściach, terminie kwitnienie, czy drobiazgi w budowie kwiatu.
Żeby nie być gołosłownym pokażę tylko 2 odmiany co do których jestem pewna, że nie zwróciłyby niczyjej uwagi i chęci posiadania w ogródku

Daruma

Dart's little dot

Bożenko zgadzam się z tobą w 100% również nie jestem zainteresowana odmianami które mi się nie podobaja bo nie widzę sensu ich posiadania za wszelką cenę. U mnie tym bardziej nie ma klimatu na ogrodówki szkoda pieniędzy na sadzonki.
Ogród z widokiem na jezioro 07:54, 16 sie 2015

Do góry
Ogród z widokiem na jezioro 07:53, 16 sie 2015

Do góry
Moje małe królestwo 07:52, 16 sie 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
to jest miejsce do zagospodarowania na już, zakupiłam tam 2 berberysy żółte bedą kulki, i są 3 bukszpany też do zrobienia w kulki do tego kostrzewa, 3 sztuki ale spokojnie podziele każdą doniczkę na 2 sadzonki

rabata ma być wyżwirkowana, proszę o jakieś rady sugestje, jest to miejsce problemowe, bo w sąsiectwie sa duże świerki, przeciagi no i piesek lubi tam wtargnać, od wiosny planuje tam stawiać donicę z kwiatami co o tym myslicie?

Witam.
Nie myślałaś o posadzeniu przy płocie jakiegoś szpaleru który wysłoni cię od sąsiada tylko rabatę trzeba by wtedy trochę poszerzyć.Swierki można podciąć od dołu żeby doświetlić to miejsce.
Ogród z widokiem na jezioro 07:52, 16 sie 2015

Do góry
nadrabianie zaległości c.d.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 07:45, 16 sie 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

Aniu, wczesną wiosną Lasy Państwowe dawały komunikat zapowiadający w tym roku (cykliczną, co 4 lata) obfitą rójkę żuka. A to oznacza, że jak wszyscy dopilnujemy profilaktyki od tej jesieni to można będzie skutecznie ograniczyć opuchlaki w naszych ogrodach... na jakiś czas przynajmniej

Z powodu padających ( a raczej padniętych) jodeł siedzimy na forach dla leśników.. ten rok jest straszny z powodu nie tylko opuchlaków, ale i innego robactwa. lasy cierpią strasznie.
I pytam sie gdzie wątek.. czytałam, że zakładasz .. i co????

Wschód słoneczka..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 07:41, 16 sie 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Kurdile,Anka,takie akrobacje... Ty takie pióreczko,to chyba latasz tak samo

Jak ja latam to znaczy, że mnie poniewiera okrutnie Za 15 minut jedziemy sie poniewierać.. jak chcesz to możemy w tygodniu sie umówić na ślizganie Póki jeszcze jest pogoda.

Rostock dzięki temu, że od zachodu to nawet sobie radzi w te upały. I w towarzystwie seslerii od Finki i Magnolii prezentuje się uroczo. Muszę focię strzelić w świetle..

Kaszka chyba sie kończy wciągać.. trza iść znow naciągać ręce .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies