Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony 13:03, 13 sie 2015

Do góry
bacowa napisał(a)
Preowskia łatwo się rozmnaża na wiosnę z patyków, prawie 95% się ukorzeniło z tego co wsadziłam .Teraz już kwitną, wysokość nie jest taka jak rośliny matecznej , ale w następnym sezonie już będzie normalnej wysokości. Myślę że łatwo chyba jest osiągnąć perowskią z siewu,ja ścinam ją na wiosnę i zawsze gdzieś w koło rośliny matecznej siewki się znajdą, tylko trzeba uważać przy pieleniu bo młoda wygląda jak chwast.

Tak wygląda dzisiaj, chyba wszystkie będą kwitnąć.

Rety, Ewo, ależ będziesz mieć niebieski łan w przyszłym roku!
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 12:59, 13 sie 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Renatko....ciemna już wybrana! Munstead oczywiście

Na bladawce się nie mogę zdecydować....za duzo ich

A co sądzisz o tych bladawcach
Mariatheresia

Pashmina

Ogród w Klein Kottorz 12:48, 13 sie 2015

Do góry
Danusiu dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie.

Właśnie chciałam zapytać jakie rośliny posadzić z lewej strony rabaty, żeby ją trochę uporządkować.
Pozostałe 2 boki są już obsadzone roślinami, które miałam do dyspozycji i nie ma tam miejsca na nic więcej.

Na zdjęciach słabo widać, ale z tyłu pomiędzy świerkami są posadzone tuje szmaragd. Ze względu na fakt, że rabata jest z tyłu obniżona są one na razie mało widoczne.

Z prawej strony rabaty od końca nasadzenia są następujące: tuje europa gold (5 szt), tuje brabant (9 szt), 3 jałowce blue arrow, tuje europa gold (5 szt), tuje szmaragd (6 szt), tuje europa gold (7 szt), dalej rośnie 5 cyprysików ivonne, ale one są tam tymczasowo. Zastanawiam się nad tym, czy nie lepiej byłoby te cyprysiki posadzić z tyłu rabaty (przesadzić tam też cyprysiki ivonne z rabaty), a szmaragdy przesadzić na lewą stronę rabaty wzdłuż ogrodzenia.

Wiem, że to mix gatunków i kolorów, ale muszę wykorzystać to co mam.

To nasadzenia z prawej strony rabaty, która docelowo będzie poszerzona:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:19, 13 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Temperatura jest taka

Cudownie zestawienie kolorów na pierwszej fotce. Bordo i soczysta zieleń i białe hortensje. Zdecydowanie muszę cos bordowego obok moich ababel posadzić.
Ogródek Iwony 12:08, 13 sie 2015

Do góry
Preowskia łatwo się rozmnaża na wiosnę z patyków, prawie 95% się ukorzeniło z tego co wsadziłam .Teraz już kwitną, wysokość nie jest taka jak rośliny matecznej , ale w następnym sezonie już będzie normalnej wysokości. Myślę że łatwo chyba jest osiągnąć perowskią z siewu,ja ścinam ją na wiosnę i zawsze gdzieś w koło rośliny matecznej siewki się znajdą, tylko trzeba uważać przy pieleniu bo młoda wygląda jak chwast.

Tak wygląda dzisiaj, chyba wszystkie będą kwitnąć.
Kondziowy ogrod cz II 11:44, 13 sie 2015

Do góry
badara napisał(a)
Konradzie, nie zniechęcaj się, początki nigdy nie sa łatwe, ale nie od razu Kraków zbudowano, nie święci garnki lepią, itd, itp, całkiem niezły z Ciebie bartnik
iebie bartnik

Łucjo Pszczoły atakują już zaraz za drzwiami Andrzeja wczoraj za atakowały przy podlewaniu zastanawiam się nad przywiezieniem Adama do siebie że by sam wszystko zobaczył ja wim że nie jest łatwe ale chyba natrafiłem na pszczelarza który mnie całkowicie doprowadza w doły i ze do niczego się nie nadaję i że lepiej jak oddam pszczoły Hmmm coś dzisiaj źle ze mną
Kondziowy ogrod cz II 11:37, 13 sie 2015

Do góry
Konradzie, nie zniechęcaj się, początki nigdy nie sa łatwe, ale nie od razu Kraków zbudowano, nie święci garnki lepią, itd, itp, całkiem niezły z Ciebie bartnik

Ogród Mirelli 11:36, 13 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dako w hortensjach szuka schronienia przed upałem

słodziak!
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:25, 13 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Piotrek - spoko, ja też zaglądam głównie do siebie, a reszta to jak sie trafi.. Forum to wielka przyjemność..ale niestety najpierw obowiązki.. Byłeś - widziałeś... jest jak jest.. a fotki dziewczyny zrobiły piękne.. aż nie mam śmiałości wstawiać swoich

Kichawiec i sadziec Baby Joy (czy jakos tak.... piszę z głowy... a ta jak rzeszoto)

Kupiłam sobie sadźca tuż przed tymi upałami, ale wygląda okropnie...wszystkie liscie od dołu schną, podlewama go 2 razy dziennie , kwiat na górze, na gołej juz prawie łodydze jeszcze walczy o życie...ale roślina wygląda okropnie, mimo że ją cieniuje i podlewam....nie wiem co zrobic z tym kwiatem obciąc, skrócic mu te pedy...tylko czym wtedy bedzie asymilował...nie wiem co lepiej...póki co czekam i patrze jak robi sie coraz gorszy. To samo z hortensja omaszła, tez kupiłam tuz przed falą upałów i wygląda okropnie, mimo ze dbam o to by maiła mokro, osłaniam od słonca...nie wiem czy i jej nie pobcinac tych pedów...i poskręcanych lisci...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:24, 13 sie 2015

Do góry
Te też kwitną ciągle bez przerwy i nie obcinałam ich bo one ponoć okrywowe

Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:22, 13 sie 2015

Do góry
Powtarzają kwitnienie

nie wiem czemu nie chce mi odwrócić tej fotki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:15, 13 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Temperatura jest taka

cudnie, jak w bajce
pozdrawiam
Moja codzienność - ogród Oli 11:11, 13 sie 2015

Do góry
Ola ja już się pogubiłam, za dużo tego kwiecia u Ciebie co to za hortensje, że tyle nizsze od werbeny ?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:06, 13 sie 2015

Do góry
Temperatura jest taka

Mój ogród pod górkę... 10:53, 13 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Dzisiejsze fotki

Kasia, jakie Ty masz już duże te rośliny Aż trudno uwierzyć, ze dopiero co sadzone...
Cudne rozplenice... Moja też kwitnie, ale mala jeszcze...
I trawnik - taki zieloniutki
Wcale nie widać upałów u Ciebie...
Mazurkowo 10:49, 13 sie 2015

Do góry
Dzieć jest chory. Ma bostonkę. Nigdy wcześniej nie słyszałam nawet o takiej chorobie! Cóż, człowiek się całe życie uczy Ale moje powiedzmy, że moje/nasze plany trochę szlag trafił. Mieliśmy z Panem Mężem dzień wolnego, mieliśmy coś działać pod kątem miejsca na ognisko - skończyło się na tym, że w ciągu dnia odsypialiśmy wszyscy nocne wizyty u lekarza z Dzieciem a działaśmy wieczorem o 21 jak Dzieć już spał. Nie ma to jak kopanie przy świetle halogenów. Wariaci! W tym miejscu powstaje owe coś. Proszę na patrzeć na pobojowisko po bokach

Moja malusia rozplenica wypuściła pierwsze koty! Roślinki maciupcie, ale są i mam ogromną nadzieję, że za rok jak się troszkę rozrosną będzie cudnie!

Jestem w polu 10:49, 13 sie 2015

Do góry

Wiem, wiem trzy zdjęcia jednego miejsca, ale tę budleję uwielbiam Ma chyba najpiękniejsze kawiatostany i gdy inne już właściwie kończą kwitnienie, ona szaleje na całego
Moja codzienność - ogród Oli 10:48, 13 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Czy to są grujeczniki? Jakie mają stanowisko (słońce) tutaj? Nie przypala im listków?

I jeszcze pytanie o rozplenice - co to za odmiana? Wydaje się niewysoka.
Ogród nienagannie utrzymany, miło patrzeć i podziwiać takich pasjonatów.

Piękny ogród już w takiej jesiennej dojrzałości i przepychu.

EDIT: doczytałam, że Hammeln. Ale jakaś taka zgrabna - rasowa.
Ogród na glinie 10:46, 13 sie 2015

Do góry

Ogród na glinie 10:45, 13 sie 2015

Do góry
a teraz przy studni
miało wyjść w pudrowym różu...
wokół studni ma być ścieżka kamienna
a tutaj 1 skrzypce ma grać rozplenica Hameln, narazie jest mała
dosadziłam wczoraj różne żurawki, bo mizerniały w doniczkach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies