Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Skąpana w słońcu 18:10, 12 sie 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Pokażę Wam gdzie dzisiaj byłam i co robiłam.

a to moje rękodzieła

To pracowicie i pożytecznie spędziłaś dzień w odróżnieniu do mnie
Rododendronowy ogród II. 17:59, 12 sie 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Miłego dnia .

To jeszcze jest piękne Może nie będzie tak źle. Niedługo ochłodzenie.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:55, 12 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

grujecznik mam tak samo przypalony ...podlewanie go chyba nie wiele daje ...trzeba by cieniować przed słońcem (za leniwa jestem bo oczekuje ze ton da cinia) ...drugi rok to samo sie z nim robi.

dobrze że pojechałaś ...czasem trzeba odpoczać zwłaszcza psychicznie a zmiana otoczenia jest w tym pomocna ...nawet godzinka na kawce u psiapsiółki robi cuda

PS. liczyłam że lepiej za wode zaplacić niż latać po szkółkach i rośliny wymienić ...bo znowu sie kupi "mikroskopijnych rozmiarów "

Też tak sądzę, nie po to tyle pracy i pieniędzy włożyłam w ogród by pozwolić aby padło. Wiec trawnik w części reprezentacyjnej podlewam by nie padł, a resztę jak widzę, że już jest niedobrze.. ale wtedy ustawiam tryskacz i leję.. do bólu.. stawiam i sobie idę..

Gorzej maja Ci co nie mają wody, nie ma czym lać.. jak Gosia czy Bogdzia.. i tu jest dramat, bo człek by chciał a nie może..

Ostatnie foto i pożegnam Was na jakiś czas.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:51, 12 sie 2015

Do góry
Dziśteż u Was nie posiedzę, bo muszę odrobić poranne balowanie i obijanie.
I widoki szklarniowe.
Do góry
Mala_Mi napisał(a)

grujecznik mam tak samo przypalony ...podlewanie go chyba nie wiele daje ...trzeba by cieniować przed słońcem (za leniwa jestem bo oczekuje ze ton da cinia) ...drugi rok to samo sie z nim robi.

dobrze że pojechałaś ...czasem trzeba odpoczać zwłaszcza psychicznie a zmiana otoczenia jest w tym pomocna ...nawet godzinka na kawce u psiapsiółki robi cuda

PS. liczyłam że lepiej za wode zaplacić niż latać po szkółkach i rośliny wymienić ...bo znowu sie kupi "mikroskopijnych rozmiarów "

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
No ja też wykorzystuję tylko ...obecność dzieci jako darmową pomoc w ogrodzie

Póki się nie zbuntują..

I krokosmia niska... od 3 lat tu ja mam i zawsze taka niska i drobna. I niby też Lucifer... ale ten jest z innego piekła

I szczotki od butelek na rozplenicy... jesień za plecami stoi...

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:50, 12 sie 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
bok

Ciężko go uchwycić w całości.Jest bardzo długi.

Bardzo lubię połączenie FC i żurawek

Rh podrosłyI przesadzana kosodrzewina jakoś się trzyma.

Bardzo ładnie.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:48, 12 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Justynko, ale zależy kto jakie ma przeznaczenie Ja tam właśnie w lecie jestem w stanie najwięcej podciagnąć prac, gdy dzieci u dziadków, a dzień długi i można kopać do nocy

Ja nie mam czasu sobie poodpoczywać w ogrodzie.. to fakt. Ale to mój wybór świadomy.... więc nie mogę narzekać za bardzo na moje osobiste decyzje. Bo to nielogiczne... jak na siebie dziamać..
Ale na ślimaki i opuchlaki to sobie podziamię.. bo zabierają mój cenny czas, niszczą moja pracę i rośliny które sobie kupiłam. Siedząc w pracy a nie odpoczywając w ogrodzie, trza zarobić.. a to mnie wnerwia.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:43, 12 sie 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)
Aniu kiedy Ty sypiasz?.....niesamowita jesteś, Twój ogród wylizany, wymuskany czy też wyczesany jest za każdym razem zachwycający. Nie wiem jak Ty to robisz, że pomimo braku deszczu, bo nie ukrywajmy to co pada to i tak kropla w morzu, rośliny są takie soczyste i tętnią energią.... moje jakieś takie niemrawe jakby bez wigoru....Szamanka jakaś czy cuś......miłego dzionka

Może dlatego, że moje rośliny są zahartowane... nie troszczę się o nie, wiec muszą sobie same radzić, czyli wytworzyć odpowiedni system korzeniowy. W glinie jak korzenie pójdą w głąb to długo mają zapas wody. Ziemię można rozbijać kilofem, ale taka skorupa też powoduje, że woda z głębi mało paruje.
Najgorzej mają się tegoroczne nasadzenia.

Jakie sztywne i kompaktowe.. po prostu śliczne.. idealne. Szkoda, że na rabatach juz takie nie są.

A śpię jak tylko mogę... bo lubię spać Tak jak i ciepełko Ale terminy są terminami.. i ...
Kiedyś będzie tu ogród 17:39, 12 sie 2015

Do góry
Salwinia pływająca- chyba jej się spodobało u mnie.

Cały staw wokoło ze śladami racic.

Kalina Compactum cała w koralach.

Britt Marie Crawford- kwitnie, choć liście leżą. Dzisiaj nadprogramowo dostanie konewkę wody.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:38, 12 sie 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Aniu, czy to normalne że jeżówki się pokładają? Moje leżą na ziemi. Nie wiem czy z upału, czy z tego, że je wężem ogrodowym polałam.

Odmianowe maja tendencje do pokładania się, szczególnie po ulewnym deszczu. Pod wpływem gorąca też mogą się położyć, pod wpływem ciężaru kwiatów. Moje w większości są przywiązane do prętów. Moje zwykłe purpurowe tylko nie są wiązane. I te co maja mniej bogatą ziemie też ładnie stoją..

Jeżówki wysiane przy ognisku.. pod kostką jest piasek.. i one w szczelinach sobie rosną . Na tej części ogrodu podlewania trawnika nie mam.. i nie podlewam. Rośliny przy ognisku maja wodę tylko z nieba. I o dziwo tu są najlepsze.. niskie zwarte i sztywne.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:34, 12 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

nie wiedzialam ze jest w takim kolorze...

czy samo kłącze wystarczy ?
nie chcialabym ci robic klopotu ale jakby ci sie kiedys chcialo wyslac korzonki to bardzo bym sie cieszyła

Jesienią lub wiosną, przypomnij się. Zapisałam ale na karteluszku.. może zginać.

Jedyne róże które zaczynają tłoczyć jak trzeba to moje Elmshorn.. pozostałe róże pąki mają 1/5 tych z pierwszego tłoczenia... Wnerwiają mnie.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:29, 12 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
oj tam oj tam ... i tak w ogólnym wyglądzie całość jest znakomita ....

ale o co ta checa?

LATO!

juz u Kondzia pisałam, że w tym terminie należy się cieszyć z ogrodu jaki się ma ..i używać go zgodnie z przeznaczeniem

Podpadam towarzystwu, ale zawsze powtarzam, że wolę o 10 stopni temperatury za dużo, niż 10 za mało Nie narzekam, mamy lato... będę narzekać jak przyjdzie rachunek za wodę. Teraz korzystam z ciepełka ile wlezie.. dziś byłam nad wodą.. Urlopu nie mam, nigdzie nie jeżdżę to chociaż pojechałam nad wodę popływać na desce. Woda boska Bo ciepła
Grujecznik podlewany regularnie, bo rośnie w trawniku, ale temperatura swoje robi.. nawet jak jest woda, to liście nie dają rady.. Muszę go koniecznie przesadzić. Nie lubi palącego słoneczka.. przy każdych upałach go przypala.

"W kolorze blue" 17:21, 12 sie 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Akurat jak wyjezdzam, to Thalia w oczku zakwitła, a lotos ma pączka((

No przeciez ....kwitna.... to nie jedz! Matko i corko ......udanego wypoczywania z dala od tych ogrodowiskowych przyjemnosci a

wracaj szybko bo juz tesknie !
Ogród Małej Mi - sezon 2015 17:04, 12 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Bomba, dobrze, że drugi ogrodnik się dał pokazać.

Ale niechętnie ....

A to się znów pojawiło.. zbieram nocą.... nicienie polane po ogrodzie nie pomogły
Ciężki żywot ogrodnika.. jak nie urok to przemarsz wojsk Czasami mi ręce opadają z bezsilności. Wiosną znów będzie pustynia i ruina... Najgorzej, że nie ma jak dojść by obejrzeć każdy krzak.. Krzaki wielkie, a to małe i schowane.. jak się potrąci krzew to spadają i udają martwe.
Kilka zebrałam w ramach eksperymentu.. resztę tłukę na miejscu.. tyle to nigdy nie miałam
Ogród Małej Mi - sezon 2015 16:59, 12 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

co to takie fajne fioletowe ? ja chce nasionka ... da sie z nasionek ?

Aneta ma rację, to pysznogłówka.. Nie wiem jak jet z nasionkami, ale z rozłogów się rozrasta i dobrze dzieli.
Czerwone przekwitły szybko, a ta tłoczy już miesiąc.. sprawdziłam na foto

A to hibiskus w oczku... zakwitł ponownie.

Skąpana w słońcu 16:58, 12 sie 2015

Do góry
Pokażę Wam gdzie dzisiaj byłam i co robiłam.

Wszystko wykonane z osikowego drewna. Ono jest bardzo miękkie. Sama też strugiem pracowałam

Miałam przednią zabawe. Lubię takie robótki ręczne

a to moje rękodzieła

Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 16:53, 12 sie 2015

Do góry
Moje ukochane, pachnące goździki w zeszłym roku miały masę kwiatów teraz marne cztery sztuki... Cyprysik od grudnia 2014 mieszkał w mieszkaniu, od początku wakacji jest na balkonie. Chyba tylko jemu dobrze Zioła mają się też dobrze z wyjątkiem mięty, która zasycha lub jest chora? Ma brązowe plamki.
A jak się czują roślinki na Waszych balkonach - tarasach?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:51, 12 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Teraz troszkę sobie ponarzekam w sumie to najlepiej mi wychodzi.
Wybaczcie nieskoszony trawnik... nie chce mi się

Decyzja podjęta, że z tą rabatą trzeba coś zrobić bo jest na niej niesamowity 15 metrowy roślinny burdel, który mi się nie podoba.

Zaczynamy od początku, tutaj wszystkiego mi szkoda bo wycięte własnym ręcami od małych sadzonek poza trzmieliną oczywiście. Jedyne co bym chyba zrobił to zmienił na jedną odmianę limonkowej żurawki.

Idziemy dalej. To co w maju jest wesołym jarmarkiem później bardzo drażni na dodatek doprawiłem to sobie dosadzając trawy jak popadnie, żurawki wymiana na jedną pomarańczową odmianę. Trawy chyba wywalę, w miejsce Variegatusa wylądują chyba tylko białe lilie.

Hmmmmmmmm, a ja lubię ten twój misz -masz kolorów.

Fragment bylinowy... matko nawet na zdjęciach widać wielkie chwasty
ehh w sumie to nie wiem co mam z tym zrobić. Myśl jest taka by posadzić tutaj trzy hortensje z red baronem rozchodnikiem pomarańczową jeżówką i dwoma odmianami żurawek w grupach po 5. Byliny w większości powędrują na różową powiększaną bylinową.

Tutaj nawet nie komentuję, ale zamieniłbym na dalsze dwie hortensje, 3 miskanty, 3 berberysy i plama hosty.

Problem w tym taki, że znowu zmienię i będzie kolejna klapa, tak to jest gdy rabatę tworzy roślinny zlepek z innych części ogrodu plus dosadzone jakieś dodatki. Najlepiej to wywaliłbym wszystko i zaplanował całość od nowa, ale ja nie mam sumienia wyrzucać tylu roślin a na dodatek nie dla mnie takie luksusy

Może ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub porady. Bardzo by się przydały.

Nie mam.
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 16:42, 12 sie 2015

Do góry
Ależ susza 35 st C w cieniu, powietrze "stoi"
Rośliny na balkonie mimo podlewania i dokarmiania umierają...
Petunia "Surfinia Giant Blue" tak cudnie pachnęła cynamonem, teraz zasycha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies