Aneta ma rację, to pysznogłówka.. Nie wiem jak jet z nasionkami, ale z rozłogów się rozrasta i dobrze dzieli.
Czerwone przekwitły szybko, a ta tłoczy już miesiąc.. sprawdziłam na foto
A to się znów pojawiło.. zbieram nocą.... nicienie polane po ogrodzie nie pomogły
Ciężki żywot ogrodnika.. jak nie urok to przemarsz wojsk Czasami mi ręce opadają z bezsilności. Wiosną znów będzie pustynia i ruina... Najgorzej, że nie ma jak dojść by obejrzeć każdy krzak.. Krzaki wielkie, a to małe i schowane.. jak się potrąci krzew to spadają i udają martwe.
Kilka zebrałam w ramach eksperymentu.. resztę tłukę na miejscu.. tyle to nigdy nie miałam
Podpadam towarzystwu, ale zawsze powtarzam, że wolę o 10 stopni temperatury za dużo, niż 10 za mało Nie narzekam, mamy lato... będę narzekać jak przyjdzie rachunek za wodę. Teraz korzystam z ciepełka ile wlezie.. dziś byłam nad wodą.. Urlopu nie mam, nigdzie nie jeżdżę to chociaż pojechałam nad wodę popływać na desce. Woda boska Bo ciepła
Grujecznik podlewany regularnie, bo rośnie w trawniku, ale temperatura swoje robi.. nawet jak jest woda, to liście nie dają rady.. Muszę go koniecznie przesadzić. Nie lubi palącego słoneczka.. przy każdych upałach go przypala.
Odmianowe maja tendencje do pokładania się, szczególnie po ulewnym deszczu. Pod wpływem gorąca też mogą się położyć, pod wpływem ciężaru kwiatów. Moje w większości są przywiązane do prętów. Moje zwykłe purpurowe tylko nie są wiązane. I te co maja mniej bogatą ziemie też ładnie stoją..
Jeżówki wysiane przy ognisku.. pod kostką jest piasek.. i one w szczelinach sobie rosną . Na tej części ogrodu podlewania trawnika nie mam.. i nie podlewam. Rośliny przy ognisku maja wodę tylko z nieba. I o dziwo tu są najlepsze.. niskie zwarte i sztywne.
Może dlatego, że moje rośliny są zahartowane... nie troszczę się o nie, wiec muszą sobie same radzić, czyli wytworzyć odpowiedni system korzeniowy. W glinie jak korzenie pójdą w głąb to długo mają zapas wody. Ziemię można rozbijać kilofem, ale taka skorupa też powoduje, że woda z głębi mało paruje.
Najgorzej mają się tegoroczne nasadzenia.
Jakie sztywne i kompaktowe.. po prostu śliczne.. idealne. Szkoda, że na rabatach juz takie nie są.
A śpię jak tylko mogę... bo lubię spać Tak jak i ciepełko Ale terminy są terminami.. i ...