Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Kasya 15:48, 12 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)

co to takie fajne fioletowe ? ja chce nasionka ... da sie z nasionek ?
ana_art 16:34, 12 sie 2015

Kasya napisał(a)

wygląda mi na pysznogłówkę, szukałam w tym roku takiej i nigdzie nie widziałam... nie wiedziałam że ją masz
Mala_Mi 16:59, 12 sie 2015

Kasya napisał(a)

Aneta ma rację, to pysznogłówka.. Nie wiem jak jet z nasionkami, ale z rozłogów się rozrasta i dobrze dzieli.
Czerwone przekwitły szybko, a ta tłoczy już miesiąc.. sprawdziłam na foto

A to hibiskus w oczku... zakwitł ponownie.

Mala_Mi 17:04, 12 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Bomba, dobrze, że drugi ogrodnik się dał pokazać.

Ale niechętnie ....

A to się znów pojawiło.. zbieram nocą.... nicienie polane po ogrodzie nie pomogły
Ciężki żywot ogrodnika.. jak nie urok to przemarsz wojsk Czasami mi ręce opadają z bezsilności. Wiosną znów będzie pustynia i ruina... Najgorzej, że nie ma jak dojść by obejrzeć każdy krzak.. Krzaki wielkie, a to małe i schowane.. jak się potrąci krzew to spadają i udają martwe.
Kilka zebrałam w ramach eksperymentu.. resztę tłukę na miejscu.. tyle to nigdy nie miałam
Mala_Mi 17:05, 12 sie 2015

Iggia napisał(a)

Anek, to chociaż prooooszę - podlewaj tą paprykę, bo ma za małą doniczkę i ziemię, która szybko wysycha.

To papryka typu samo zło??? Podlewam..
Kasya 17:19, 12 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)

Aneta ma rację, to pysznogłówka.. Nie wiem jak jet z nasionkami, ale z rozłogów się rozrasta i dobrze dzieli.
Czerwone przekwitły szybko, a ta tłoczy już miesiąc.. sprawdziłam na foto

nie wiedzialam ze jest w takim kolorze...

czy samo kłącze wystarczy ?
nie chcialabym ci robic klopotu ale jakby ci sie kiedys chcialo wyslac korzonki to bardzo bym sie cieszyła
Mala_Mi 17:29, 12 sie 2015

eee_taam napisał(a)
oj tam oj tam ... i tak w ogólnym wyglądzie całość jest znakomita ....

ale o co ta checa?

LATO!

juz u Kondzia pisałam, że w tym terminie należy się cieszyć z ogrodu jaki się ma ..i używać go zgodnie z przeznaczeniem

Podpadam towarzystwu, ale zawsze powtarzam, że wolę o 10 stopni temperatury za dużo, niż 10 za mało Nie narzekam, mamy lato... będę narzekać jak przyjdzie rachunek za wodę. Teraz korzystam z ciepełka ile wlezie.. dziś byłam nad wodą.. Urlopu nie mam, nigdzie nie jeżdżę to chociaż pojechałam nad wodę popływać na desce. Woda boska Bo ciepła
Grujecznik podlewany regularnie, bo rośnie w trawniku, ale temperatura swoje robi.. nawet jak jest woda, to liście nie dają rady.. Muszę go koniecznie przesadzić. Nie lubi palącego słoneczka.. przy każdych upałach go przypala.

Mala_Mi 17:34, 12 sie 2015

Kasya napisał(a)

nie wiedzialam ze jest w takim kolorze...

czy samo kłącze wystarczy ?
nie chcialabym ci robic klopotu ale jakby ci sie kiedys chcialo wyslac korzonki to bardzo bym sie cieszyła

Jesienią lub wiosną, przypomnij się. Zapisałam ale na karteluszku.. może zginać.

Jedyne róże które zaczynają tłoczyć jak trzeba to moje Elmshorn.. pozostałe róże pąki mają 1/5 tych z pierwszego tłoczenia... Wnerwiają mnie.

Mala_Mi 17:38, 12 sie 2015

Borbetka napisał(a)
Aniu, czy to normalne że jeżówki się pokładają? Moje leżą na ziemi. Nie wiem czy z upału, czy z tego, że je wężem ogrodowym polałam.

Odmianowe maja tendencje do pokładania się, szczególnie po ulewnym deszczu. Pod wpływem gorąca też mogą się położyć, pod wpływem ciężaru kwiatów. Moje w większości są przywiązane do prętów. Moje zwykłe purpurowe tylko nie są wiązane. I te co maja mniej bogatą ziemie też ładnie stoją..

Jeżówki wysiane przy ognisku.. pod kostką jest piasek.. i one w szczelinach sobie rosną . Na tej części ogrodu podlewania trawnika nie mam.. i nie podlewam. Rośliny przy ognisku maja wodę tylko z nieba. I o dziwo tu są najlepsze.. niskie zwarte i sztywne.

Mala_Mi 17:43, 12 sie 2015

JulkAd napisał(a)
Aniu kiedy Ty sypiasz?.....niesamowita jesteś, Twój ogród wylizany, wymuskany czy też wyczesany jest za każdym razem zachwycający. Nie wiem jak Ty to robisz, że pomimo braku deszczu, bo nie ukrywajmy to co pada to i tak kropla w morzu, rośliny są takie soczyste i tętnią energią.... moje jakieś takie niemrawe jakby bez wigoru....Szamanka jakaś czy cuś......miłego dzionka

Może dlatego, że moje rośliny są zahartowane... nie troszczę się o nie, wiec muszą sobie same radzić, czyli wytworzyć odpowiedni system korzeniowy. W glinie jak korzenie pójdą w głąb to długo mają zapas wody. Ziemię można rozbijać kilofem, ale taka skorupa też powoduje, że woda z głębi mało paruje.
Najgorzej mają się tegoroczne nasadzenia.

Jakie sztywne i kompaktowe.. po prostu śliczne.. idealne. Szkoda, że na rabatach juz takie nie są.

A śpię jak tylko mogę... bo lubię spać Tak jak i ciepełko Ale terminy są terminami.. i ...