Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:32, 06 sie 2015

Do góry
Piękny wianek zrobiłaś zdolniacho
Ogród wśród pól i wiatrów 14:26, 06 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Rabata hortensjowa piekna - zdjecie nadaje sie do katalogu ogrodniczego ! Slicznie u Ciebie Jolu,wszystko idealnie pasuje do wszystkiego

Dzięki Paulinka A hortensjowa fajna jest i w sumie bezproblemowa.

Teraz się muszę z tematu hortensji anabell dokształcić. Właściwie to nie wiem do końca jaka jest różnica pomiędzy anabell/strong anabell/incredible? Dostałam w ub roku trzy sadzonki coś "typu anabell". Muszę sfocić i poprosić o pomoc w identyfikacji. A jeśli się okaże, że te moje sadzoneczki są wartościowe - to jak je rozmnożyć. A jeśli nie, to muszę coś kupić.

Planuję jako wykończenie rabaty brzozowej szpaler anabell (ok. 20 sztuk), opierającej się o żywopłotek z bukszpanów.
Chyba dobrze będzie......??

Ogródek Iwony 14:25, 06 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wracając do stosowania zasady trójkątów w ogrodzie chyba w końcu pojęłam o co chodzi
Małgoś, dziękuję za linki do filmu. Bez tego bym nie ruszyła z miejsca. Faktycznie bardziej chodzi o stosowanie tej zasady przestrzennie, a nie płasko na rabacie
Obejrzałam film Alana:
http://www.dailymotion.com/video/xwskq5_how-to-be-a-gardener-8-the-gardening-year_lifestyle
Pozwoliłam sobie zrobić zrzuty ekranu z punktów kulminacyjnych tego filmu, jednak dla zgłębienia całej zasady warto ten odcinek obejrzeć cały:
1. Alan pokazuje jak przestrzennie powinien wyglądać zarys rabaty - roślinki powinny mieć różne wysokości i nie zawsze te niskie z przodu, wysokie z tyłu. Czasami jest tak, ze wśród niższych są też różne wysokości, tak jak na mojej ognistej rabacie :

Następny etap projektowania - to zwrócenie uwagi na różnorodność faktur i kolorów. Faktury powinny się przenikać w różnych gatunkach, należy też sadzić po kilka sztuk takich samych roślin, aby mieć plamę Ważny też jest dobór kolorów w kompozycji:
Ten schemat pokazała Gierczusia, u Alana na filmie jest jedna zasada tylko pokazana - dzięki

Trójkąty mogą na siebie nachodzić, tzn. jeden trójkąt głębiej, inny zespół roślin z przodu. Tak, jak dzieci malują góry. Ta w dali jest pomiędzy dwoma innymi pagórkami

Iwonko ja widzę ,że to stare dzieje , bo pędzisz jak burza,ale musze się wrócić i Ci podziękować bardzo , bardzo
Imperata cylindryczna - Imperata cylindrica 'Red Baron' 14:20, 06 sie 2015

Do góry

Cudna ta imperata A czy ktoś ma pomysł jaki to rozchodnik, bo piękny tworzą tandem?
Ogród wśród pól i wiatrów 14:19, 06 sie 2015

Do góry
jolka napisał(a)
Moją uwagę absorbuje teraz nowa rabata - brzozowa. Ale prawda jest taka, że to jest czas hortensji.
Zatem z życzeniami dobrej nocy - limki w roli głównej

Czy przed hortkami to ciemierniki?
Typografia ogrodu 14:18, 06 sie 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
doradzcie proszę - mam dwie lipy - jedna rośnie u mnie od 4 lat (ta po prawej) druga od niespełna miesiąca. chciałam formowac je w kostki, ale ostatnio zmieniłam plan i wymysliłam sobie płaskie ekrany - przymocowałam je juz wstepnie do stelazy ale jeszcze nie powycinałam zbędnych gałęzi. powiedzcie co o nich myslicie? bedzie coś z tego? oczywiscie za kilka lat

Między lipami a miscantem ma powstac pergola ze stołem itp, a tam gdzie brak darni wgłębnik na ognisko.

krzywizję stelarza juz wyprostowałam

Wydaje mi się że od tarasu "wąską" stroną, ją tego nie widzę dobrze może jakby tą tylnia lipę przekręcić o 90stopni byłoby ciekawiej patrz nienudno
Ogród na glinie 14:13, 06 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
moje ostatnie zakupy
znowu żurawki
Rio, Marmalade i Plum Royale
pójdą na rozmnożenie

są też 2 rozchodniki Raspbery Truffle i Brunnera

A Rio to jest ta bardziej zielona?
Ja też zakupiłam rozchodnika ... Cloud Walker
Dla odmiany czas na zmiany... 13:49, 06 sie 2015

Do góry
beta napisał(a)

Beta, to TA perowska?cudna

A rozchodnik to Matrona?
Ogród Tosi 13:38, 06 sie 2015

Do góry
Jeszcze widok z tarasu i spadam ....

Ogród Tosi 13:35, 06 sie 2015

Do góry
Silver Dolar

Ogród Tosi 13:33, 06 sie 2015

Do góry
Limki
Ogród Tosi 13:32, 06 sie 2015

Do góry
Pewnie każdy ma swoje, ale ja tu wstawię moje pięknisie

Typografia ogrodu 13:27, 06 sie 2015

Do góry
doradzcie proszę - mam dwie lipy - jedna rośnie u mnie od 4 lat (ta po prawej) druga od niespełna miesiąca. chciałam formowac je w kostki, ale ostatnio zmieniłam plan i wymysliłam sobie płaskie ekrany - przymocowałam je juz wstepnie do stelazy ale jeszcze nie powycinałam zbędnych gałęzi. powiedzcie co o nich myslicie? bedzie coś z tego? oczywiscie za kilka lat

Między lipami a miscantem ma powstac pergola ze stołem itp, a tam gdzie brak darni wgłębnik na ognisko.

krzywizne stelaza juz wyprostowałam

Agatkowy Zakątek 13:24, 06 sie 2015

Do góry
Dzisiaj znów mega upał, jakiekolwiek prace w ogródku odkładam do wieczora A oto parę fotek moich roślinek
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:17, 06 sie 2015

Do góry
Witajcie, Kochani Podczytuję Ogrodowisko od jakiegoś czasu, starając się coś zrobić z moim przedogródkiem i oczywiście im więcej czytam, tym więcej myśli kłębi mi się w głowie i większy mętlik Bez Waszej pomocy w uporządkowaniu tego mojego chaosu nie da rady Bardzo proszę o wskazówki jak na czymś, co jeszcze niedawno było podjazdem, ale zostało zagrodzone, zrobić namiastkę ogródeczka żwirowego, w którym chciałabym mieć:

*trawy (miskant zebrinus już jest tylko muszę go tam przesadzić), a w nich koniecznie jakąś falę z Imperaty Red Baron i hakone, jeśli się da
*świerk Daisy's White (wiem, że choruje i nie polecacie, ale się absolutnie zakochałam i chciałabym spróbować)
*tuje Danica i Mirjam

W ogóle marzy mi się, żeby było tam zielono-czerwono-żółto. A tak wygląda ten mój przyszły przedogródek:

Tutaj zdjęcie od drzwi frontowych. Właściwie od godziny 10 jest tam cały czas słońce. Linie zaznaczone na bordowo mają ok. 8 m.

A tutaj jeszcze jedno ujęcie dla lepszego wyobrażenia:

Wzdłuż chodniczków są jeszcze rabaty o szerokości 0,8m, które całkowicie są do przerobienia tak, żeby pasowały do reszty. Wzdłuż domu jest praktycznie cały czas cień.

Ratujcie, proszę, bo sama nie dam rady

Ogród nad Rozlewiskiem 13:12, 06 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Dziękuję za gratulacje, choć naprawdę nie ma czego gratulować.
100 stron przez trzy lata...

Zaniedbałam ten wątek, ale na dwa ogrody czasu mało, a o dwóch wątkach to i nie ma co mówić.
Ale coś pokażę.

Jeżówki z przegorzanem 18 lipca.

Masz rację, urocze są te kuleczki przegorzanów. Ale jakie fachowe zdjęcia do tego. Super!
Ogród prawie romantyczny 13:07, 06 sie 2015

Do góry

I u mnie są motylki
W Kruklandii 13:06, 06 sie 2015

Do góry
Kiedy koniec upałów??? Pokopałabym coś

Myslicie, że jak dam same The Fairy w to nowe półkole to będzie ok?

Ogród prawie romantyczny 13:06, 06 sie 2015

Do góry
Ogród prawie romantyczny 13:04, 06 sie 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies