Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

polinka 12:22, 06 sie 2015

Potwierdzam, że miskanty kooochają wodę
Napia 12:47, 06 sie 2015

Pięknie wyszła rabata przy domu i ta przy tarasie z czerwonymi różami i berberysami, jeśli dobrze pamiętam naprawdę ładny efekt udało się osiągnąć.
Firletki pilnuj, bo ja ją wyciągam z trawnika. Ale śliczna jest, więc jej wybaczam
Malgosik 14:12, 06 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

To ja też poczekam, aż upały zejdą i go posadzę. Na początku miskanty stoją, jak mają za mało wody. U mnie zebrinusy stały w miejscu. Przesadziłąm je w półcień, dostały więcej wody i sie zbierają. Woda w pierwszym roku to podstawa. Nawet dobrze od wiosny się nie związały z ziemią na starym miejscu. Teraz dostały w nogi kompost i muszą rosnąć.

Sugerujesz że cztery miskanty podlewam a piąty w tym samym rzadku omijam?
Hi hi
gierczusia 14:25, 06 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Wracając do stosowania zasady trójkątów w ogrodzie chyba w końcu pojęłam o co chodzi
Małgoś, dziękuję za linki do filmu. Bez tego bym nie ruszyła z miejsca. Faktycznie bardziej chodzi o stosowanie tej zasady przestrzennie, a nie płasko na rabacie
Obejrzałam film Alana:
http://www.dailymotion.com/video/xwskq5_how-to-be-a-gardener-8-the-gardening-year_lifestyle
Pozwoliłam sobie zrobić zrzuty ekranu z punktów kulminacyjnych tego filmu, jednak dla zgłębienia całej zasady warto ten odcinek obejrzeć cały:
1. Alan pokazuje jak przestrzennie powinien wyglądać zarys rabaty - roślinki powinny mieć różne wysokości i nie zawsze te niskie z przodu, wysokie z tyłu. Czasami jest tak, ze wśród niższych są też różne wysokości, tak jak na mojej ognistej rabacie :

Następny etap projektowania - to zwrócenie uwagi na różnorodność faktur i kolorów. Faktury powinny się przenikać w różnych gatunkach, należy też sadzić po kilka sztuk takich samych roślin, aby mieć plamę Ważny też jest dobór kolorów w kompozycji:
Ten schemat pokazała Gierczusia, u Alana na filmie jest jedna zasada tylko pokazana - dzięki

Trójkąty mogą na siebie nachodzić, tzn. jeden trójkąt głębiej, inny zespół roślin z przodu. Tak, jak dzieci malują góry. Ta w dali jest pomiędzy dwoma innymi pagórkami

Iwonko ja widzę ,że to stare dzieje , bo pędzisz jak burza,ale musze się wrócić i Ci podziękować bardzo , bardzo
Iwk4 14:34, 06 sie 2015

gierczusia napisał(a)

Iwonko ja widzę ,że to stare dzieje , bo pędzisz jak burza,ale musze się wrócić i Ci podziękować bardzo , bardzo

To było zaledwie dwa dni temu i moim spacerem z aparatem po ogrodzie
Do usług
Iwk4 14:36, 06 sie 2015

Malgosik napisał(a)

Sugerujesz że cztery miskanty podlewam a piąty w tym samym rzadku omijam?
Hi hi

Normalnie parsknęłam.
Malgosik 14:58, 06 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Normalnie parsknęłam.

Iwk4 18:20, 06 sie 2015

Znalazłam pałeczki na mojej rozplenicy perłowej. Ta na rabacie się mi zgubiła zagłuszona przez róże, ale dwie w donicy sobie radzą. Jedna pałkę wypuściła, druga za momencik.
Malgosik 18:54, 06 sie 2015

Ja już też mam kilka palek na mojej jedynej rozplenicy.
Katkak 21:10, 06 sie 2015

Iwonko zdjęcie klona u mnie