Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

szksat 13:17, 06 sie 2015

Witajcie, Kochani Podczytuję Ogrodowisko od jakiegoś czasu, starając się coś zrobić z moim przedogródkiem i oczywiście im więcej czytam, tym więcej myśli kłębi mi się w głowie i większy mętlik Bez Waszej pomocy w uporządkowaniu tego mojego chaosu nie da rady Bardzo proszę o wskazówki jak na czymś, co jeszcze niedawno było podjazdem, ale zostało zagrodzone, zrobić namiastkę ogródeczka żwirowego, w którym chciałabym mieć:

*trawy (miskant zebrinus już jest tylko muszę go tam przesadzić), a w nich koniecznie jakąś falę z Imperaty Red Baron i hakone, jeśli się da
*świerk Daisy's White (wiem, że choruje i nie polecacie, ale się absolutnie zakochałam i chciałabym spróbować)
*tuje Danica i Mirjam

W ogóle marzy mi się, żeby było tam zielono-czerwono-żółto. A tak wygląda ten mój przyszły przedogródek:

Tutaj zdjęcie od drzwi frontowych. Właściwie od godziny 10 jest tam cały czas słońce. Linie zaznaczone na bordowo mają ok. 8 m.

A tutaj jeszcze jedno ujęcie dla lepszego wyobrażenia:

Wzdłuż chodniczków są jeszcze rabaty o szerokości 0,8m, które całkowicie są do przerobienia tak, żeby pasowały do reszty. Wzdłuż domu jest praktycznie cały czas cień.

Ratujcie, proszę, bo sama nie dam rady

szksat 13:41, 06 sie 2015

Aha, jeszcze chciałabym tam dodać tułacza pstrego, bo mam go w ogródku mocno już rozrośniętego, a jest w półcieniu i nie wybarwia się jak powinien
slawomir 12:44, 07 sie 2015

Witam
To moje początki na Ogrodowisku i w prowadzeniu ogrodu również. Zakładam swoją pierwszą rabatę i mam prośbę o małą radę.
Mam do obsadzenia zewnętrzny narożnik aby odgrodzić się od niesympatycznego widoku działki sąsiada. Wymyśliłem soie, że wzdłuż siatki posadzę smaragdy (zaznaczone na zielono) a w miejscu ich połączenia (zaznaczone na biało) posadzę...no właśnie co??
Mój typ to brzoza Youngii (Betula pendula Youngii) ale czytałem, że straszny pijak i tuje przy niej nie rosną, myślałem też o buku pospolitym 'PURPLE FOUNTAIN, albo, to pomysł mojej żony, róża pnąca na jakimś stelażu.
Przed tujami mają być trawy ozdobne z moim ulubionym Red Baronem, berberysy, może jakiś iglak karłowaty i oczywiście wrzosy.
dodam tylko, że w ty miejscu gdzie ma być brzoza lub coś innego na głębokości 1,2m-1,5m jest rura która doprowadza wodę do mojej sąsiadki.

Pozdrawiam i czekam na porady.
Izolda 22:19, 07 sie 2015

Tuje szmaragdy posadź wzdłuż całego narożnika co 50 cm by szybko odgrodziły niechciany widok. Zostawiona szczelina w takim żywopłocie bardzo źle wygląda. Poprowadź rabatę po liniach prostych lub zaokrąglonych zależy jakie pasują do ogrodu i domu. U mnie brzoza dobrze rośnie przy tujach, choć jest to w cieniu domu, buk też jest piękny, róża pnąca na stelażu będzie wyglądać dziwnie, jeśli róże to parkowe lub rabatowe. Wybór roślin bardzo fajny
Toszka 10:48, 08 sie 2015

dodam tylko, ze brzoza Youngii rosnie na szerokosc, a buk PF jest azurowy i pomalu rosnie - tak wiec zadne z tych drzew widoku w narozniku nie przysloni. Mozna posadzic jakies drzewo przed szpalerem, z dala od rury, bo tuje swoim plytkim systemem korzeniowym rzeczonej rurze nie zagrazaja
Ozz 13:56, 08 sie 2015

szksat - poszperaj w necie i na ogrodowisku szukając inspiracji, tego co Ci się podoba i co chciałabyś powtórzyć o swoim ogrodzie.
Potem narysuj sobie na kartce w kratkę planik tego przedogródka (w skali, że np. jeden cm na kartce = 1 metr w ogrodzie), potem połóż na ten planik kalkę lub papier śniadaniowy i szkicuj na nim esy floresy tego co byś chciała mieć

Efekty możesz wrzucić tu, wtedy doradzimy Bo tak na pustym terenie to tak naprawdę może być wszystko... musisz się po prostu zdecydować jakich kształtów chcesz użyć i pod to zaplanować rośliny.
szksat 12:15, 09 sie 2015

Ozz, bardzo dziękuję za radę Chyba tak muszę zrobić. Tylko to jest tak okrutnie trudne, bo co chwilę mam jakiś inną wizję wizji, a jak przyjdzie co do czego, to nie umiem tego w całość złożyć...
Ozz 12:54, 09 sie 2015

szksat - kalka jest tym dobra, że jakikolwiek nawet najgłupszy pomysł Ci przyjdzie to rysujesz i odkładasz na bok, potem kolejny, potem kolejny i jak już tak nabaźgrasz ,,co ślina na ołówek przyniesie" to będziesz wiedziała co Ci się bardziej podoba a co nie - z takich gotowych rysunków dużo łatwiej już wybrać niż z ,,głowy"
EwaG 17:17, 09 sie 2015

slawomir napisał(a)

Mój typ to brzoza Youngii (Betula pendula Youngii) ale czytałem, że straszny pijak i tuje przy niej nie rosną, myślałem też o buku pospolitym 'PURPLE FOUNTAIN, albo, to pomysł mojej żony, róża pnąca na jakimś stelażu.
Przed tujami mają być trawy ozdobne z moim ulubionym Red Baronem, berberysy, może jakiś iglak karłowaty i oczywiście wrzosy.
dodam tylko, że w ty miejscu gdzie ma być brzoza lub coś innego na głębokości 1,2m-1,5m jest rura która doprowadza wodę do mojej sąsiadki.

Pozdrawiam i czekam na porady.

To nie jest dobry pomysł podkreślanie drzewem tego rogu. Tym bardziej, że jest tam rura.
Ja bym dała tło (niekoniecznie z tuj) ze świerków, a z przodu pas traw wysokich w pałaczeniu z wysokimi bylinami. W miejscu gdzze jest rura można drzewa przesunąc bardziej do przodu (wszystko zależy od tego z którego miejsca najczęściej się tam patrzy). Trochę rozmachu (zawsze mnie zastanawia skąd rozmiłowanie w tych karłowych igakach - będziesz tam biegał aby go oglądać?).
A_gawa 19:05, 09 sie 2015

Hej!
Chciałabym na skarpie posadzić trzy krzaki hortensji Limelight lub Magical Candle lub Vanille Fraise. Jest tam stanowisko słoneczne, która z nich będzie najlepsza? Elewacja ma kolor zielony, więc wydaje mi się, że najlepsze będą te przebarwiające się na różowo.

Chciałabym je podsadzić irgą poziomą Variegatus. Czy ona opuści się po murze?

Za hortensjami chciałabym wsadzić miskanty. Odmiany odpowiednio do danej hortensji.

Jaką roślinę zimozieloną mogłabym dokomponować do tego zestawu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies