No właśnie, o tym myślałam pisząc o dużej realizacji ... będzie ciężko, ale przy obecnej sytuacji nie ma innego wyjścia. Myślałam bardziej o zastosowaniu kamienia do wysypania tych rabat, ale pod drzewami liściastymi to rozwiązanie odpada, więc może zaplanuję oba, nawet dla samego zróżnicowania. Nie chcę by wyszedł mi taki efekt monotonnego "węża", a zróżnicowane podłoże + nieregularna linia rabat pomoże mi tego uniknąć.
Z tymi krzewami jak najbardziej racja, ciężko mi jest znaleźć im miejsce, bo są to krzewy, które rosną wysokie i szerokie. Chętnie przesadziłabym je już teraz, ale nie wiem gdzie.
Jak dla mnie jest to Geranium 'Blogold' BLUE SUNRISE, Sebek popatrz sobie na Geranium x magnificum ma zupełnie inny kształt liści i ma grubsze i lekko omszone a pokazany przez Bożenkę ma inne
No to gdzieś koło mnie?Idź na mapę ogrodów i zaznacz swój ogród, o ile masz zamiar tu zostac na zimę.Wdepnęłam na chwilę,zostałam na dłużej,to jak narkotyk.....
Tak jak w reklamie McDonald's
Wpadłem na chwilę, a teraz mówią do mnie "rzeczniku"
Dzieki Sebku za podesłanie artykułu. No własnie u nas na ulicy ktos ma z takich zielonych żywotników zrobiony żywopłot nie rosnie zbyt szybko, ma piękny intensywny zielony kolor i zachorowałam na takia jak jeżdze po centrach ogrodniczych w Tarnowie to znalezienie jakiejs innej thui niz brabant i szmaragd graniczy z cudem, a z aureospicata, atrovirens nie spotkałam sie nigdzie. Poczekam do wiosny moze cos takiego uda sie upolowac , moze gdzies w okolicach Tarnowa
A czy można zastosować taki pomysł, żeby magnolię podsadzić jakimś powojnikiem i spowodować, że "zakwitnie" w ten sposób po raz drugi na dłużej? Obawiam się tylko, że suche liście i pędy powojnika mogą ją oszpecić.
roślina na roślinie mówisz?
Według mnie nie bardzo - bo magnolia jednak ciągle jest zielona.
Ja bym po prostu dosadził koło niej inne rośliny atrakcyjne później - jak hortensje - czy iglaki.
Magnolia będzie gwiazdą gdy będzie kwitnąć, a potem wtopi się w tłum
Yyyyyyyyyyyyyyyyy, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, eeeeeeeeeeeeeeeee - dużo tego
Za dużo
cis pośredni " hicksii" - bez pospolitego
klony palmowe
Różanecznik gęsty??? Ja bym się zdecydował tylko na dwa kolory - albo jeden
Nie dawałbym świerków pospolitych, cyp. lawsona lubią wymarzać, wejmutki też nie.
Tylko masz tu tylko krzewy i drzewa - nie ma wypełnienia w postaci bylin.
Z tą listą powstanie niezła kolekcja - ale według mnie tyle roślin się tam nie zmieści - przecież niektóre dorastają szybko do kilku metrów
to czy mam zastąpić świerka pospolitego i cyprysiki bo nie chcę mieć dziur na rabacie
a co do bylin to lista jest w toku i posadzę je wokół tarasu z różami i cebulkami bo krzewy będą po bokach na żwirowych rabatach
I między krzewami właśnie można posadzić byliny - albo na brzegach rabat
Na prawdę bardzo poprosimy o plan - bo wtedy znajdziemy zastępcze rośliny
Powstaje bardzo pomysłowy ogród o niebanalnym kształcie rabat - rzeczywiście jak miś
Czy na podwyższeniach jest tylko czarnoziem czy też ziemia rodzina.
Po za tym nie pisz, że mało żyznej ziemi i coś nie będzie rosnąć.
Na czarnej jeśli będzie miała odczyn zasadowy rh i magnolie też Ci nie urosną - będziesz musiała ją wymienić jeśli będziesz je sadzić A jak nie ma podwyższenia to też trzeba dać żyznej ziemi do dołków - wtedy będzie dobrze rosnąć
Pierwsza rada to nie dawaj agrowłókniny.
Nie będziesz mogła dosadzić bylin, cebulowych, ze stałymi też będzie trudno.
Wystarczy dobrze przygotowana ziemia (masz taką) i odpowiednia warstwa ściółki (rób wyżwirowane, ale daj też korę - szczególnie pod borówki amerykańskie i inne kwasolubne.)
Yyyyyyyyyyyyyyyyy, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, eeeeeeeeeeeeeeeee - dużo tego
Za dużo
cis pośredni " hicksii" - bez pospolitego
klony palmowe
Różanecznik gęsty??? Ja bym się zdecydował tylko na dwa kolory - albo jeden
Nie dawałbym świerków pospolitych, cyp. lawsona lubią wymarzać, wejmutki też nie.
Tylko masz tu tylko krzewy i drzewa - nie ma wypełnienia w postaci bylin.
Z tą listą powstanie niezła kolekcja - ale według mnie tyle roślin się tam nie zmieści - przecież niektóre dorastają szybko do kilku metrów
to czy mam zastąpić świerka pospolitego i cyprysiki bo nie chcę mieć dziur na rabacie
a co do bylin to lista jest w toku i posadzę je wokół tarasu z różami i cebulkami bo krzewy będą po bokach na żwirowych rabatach
Na ogrodzenie, niestety, nie mam żadnego pomysłu. Chociaż... może ceglane słupki + właśnie, nie wiem co drewno raczej nie.
Jolu - jak chcesz robić ogrodzenie to jeśli mogę doradzić to ja chyba bym się na taki mur zdecydował.
Bo te metale z marketu typu Leroy niezbyt, ale jedno przęsło kute u nas płaciliśmy 250 złotych - to chyba dobra cena - ale nie wiem ile cegła kosztuje. Po za tym kute musisz co ileś malować, a mur będzie stać i stać