Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:34, 11 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Sebciu na działkach albo pod blokami w Warszawie żyje mnóstwo "zewnętrznych" kotów, które dokarmiają dobrzy ludzie, ale one żyją krótko bo w zasadzie nikt ich nie leczy.
Zimę spędzają w piwnicach.

Takie przypadki też znam...
Zielony ... ogród 11:25, 11 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Wokół płotu trzeba zdjąć darń i wysypać korę.

Uciąć też trochę przed krzewami - gdzieś 1 - 1.5 metra - i posadzić niskie krzewy i byliny

Jak pisałem wcześniej usunąłbym pojedyncze krzewy z trawnika i dał je na rabaty

No właśnie, o tym myślałam pisząc o dużej realizacji ... będzie ciężko, ale przy obecnej sytuacji nie ma innego wyjścia. Myślałam bardziej o zastosowaniu kamienia do wysypania tych rabat, ale pod drzewami liściastymi to rozwiązanie odpada, więc może zaplanuję oba, nawet dla samego zróżnicowania. Nie chcę by wyszedł mi taki efekt monotonnego "węża", a zróżnicowane podłoże + nieregularna linia rabat pomoże mi tego uniknąć.
Z tymi krzewami jak najbardziej racja, ciężko mi jest znaleźć im miejsce, bo są to krzewy, które rosną wysokie i szerokie. Chętnie przesadziłabym je już teraz, ale nie wiem gdzie.

Mój kawałek raju 11:25, 11 lis 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
problem z tą ściana od sąsiadów, jak to zakryć? te dechy? czy postawić tam jakiś murek? z mojej strony jest siatka a od nich te dechy

Jeśli nie musi być zimozielone to może wybierz winobluszcz
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:19, 11 lis 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
Wieczorami opróżniają co zostanie po kolacji naszych kotów zewnętrznych ( bo mamy koty na zewnątrz, nie w domu).\

Psy na zewnątrz - ale koty???
Pierwsze słyszę
Bodziszki - Geranium 11:09, 11 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Dostałam bodziszka nn. Kwitł późno kwiaty śliczne niebieskie, ładnie przebarwiły mu się liście. Może ktoś wie jaki ci on?
Dodam, że jest dosyć wysoki, tzn. bez kwiatów około 35 cm

Nie wiem czy chodzi o konkretną odmianę, ale to będzie
bodziszek wspaniały – Geranium x magnificum

Jak dla mnie jest to Geranium 'Blogold' BLUE SUNRISE, Sebek popatrz sobie na Geranium x magnificum ma zupełnie inny kształt liści i ma grubsze i lekko omszone a pokazany przez Bożenkę ma inne
Pogaduchy nocnych marków...ale nie tylko o ogrodach:) 11:03, 11 lis 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
No to gdzieś koło mnie?Idź na mapę ogrodów i zaznacz swój ogród, o ile masz zamiar tu zostac na zimę.Wdepnęłam na chwilę,zostałam na dłużej,to jak narkotyk.....

Tak jak w reklamie McDonald's

Wpadłem na chwilę, a teraz mówią do mnie "rzeczniku"
Iglaki - ulubione gatunki 10:57, 11 lis 2011

Do góry
Basia napisał(a)
Dzieki Sebku za podesłanie artykułu. No własnie u nas na ulicy ktos ma z takich zielonych żywotników zrobiony żywopłot nie rosnie zbyt szybko, ma piękny intensywny zielony kolor i zachorowałam na takia jak jeżdze po centrach ogrodniczych w Tarnowie to znalezienie jakiejs innej thui niz brabant i szmaragd graniczy z cudem, a z aureospicata, atrovirens nie spotkałam sie nigdzie. Poczekam do wiosny moze cos takiego uda sie upolowac , moze gdzies w okolicach Tarnowa

Zapytaj o dobrą szkółkę Richiego - on jest z Tarnowa - i popatrz jakie ma różne iglaki w ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/377-ogrod-w-tarnowie
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 10:54, 11 lis 2011

Do góry
agniecha973 napisał(a)
A czy można zastosować taki pomysł, żeby magnolię podsadzić jakimś powojnikiem i spowodować, że "zakwitnie" w ten sposób po raz drugi na dłużej? Obawiam się tylko, że suche liście i pędy powojnika mogą ją oszpecić.

roślina na roślinie mówisz?

Według mnie nie bardzo - bo magnolia jednak ciągle jest zielona.

Ja bym po prostu dosadził koło niej inne rośliny atrakcyjne później - jak hortensje - czy iglaki.
Magnolia będzie gwiazdą gdy będzie kwitnąć, a potem wtopi się w tłum
Koszt założenia 300 m2 ogrodu 10:48, 11 lis 2011

Do góry
moni napisał(a)

Yyyyyyyyyyyyyyyyy, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, eeeeeeeeeeeeeeeee - dużo tego
Za dużo

cis pośredni " hicksii" - bez pospolitego

klony palmowe

Różanecznik gęsty??? Ja bym się zdecydował tylko na dwa kolory - albo jeden

Nie dawałbym świerków pospolitych, cyp. lawsona lubią wymarzać, wejmutki też nie.

Tylko masz tu tylko krzewy i drzewa - nie ma wypełnienia w postaci bylin.

Z tą listą powstanie niezła kolekcja - ale według mnie tyle roślin się tam nie zmieści - przecież niektóre dorastają szybko do kilku metrów

to czy mam zastąpić świerka pospolitego i cyprysiki bo nie chcę mieć dziur na rabacie
a co do bylin to lista jest w toku i posadzę je wokół tarasu z różami i cebulkami bo krzewy będą po bokach na żwirowych rabatach

I między krzewami właśnie można posadzić byliny - albo na brzegach rabat

Na prawdę bardzo poprosimy o plan - bo wtedy znajdziemy zastępcze rośliny
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:45, 11 lis 2011

Do góry
E nieee

Piękny ogród odwróci uwagę
Boćkowe perypetie ogrodkowe 10:44, 11 lis 2011

Do góry
U mnie też zaczął grasować - ale nie widzę nowych kopców - tfu tfu - tfuuuuuuuuuuuuu

Musisz urządzić polowanie - lub jakoś go wygonić ...
Misiaczek - pierwszy ogród i pierwsze wyzwania 10:41, 11 lis 2011

Do góry
Witaj

Powstaje bardzo pomysłowy ogród o niebanalnym kształcie rabat - rzeczywiście jak miś

Czy na podwyższeniach jest tylko czarnoziem czy też ziemia rodzina.

Po za tym nie pisz, że mało żyznej ziemi i coś nie będzie rosnąć.
Na czarnej jeśli będzie miała odczyn zasadowy rh i magnolie też Ci nie urosną - będziesz musiała ją wymienić jeśli będziesz je sadzić A jak nie ma podwyższenia to też trzeba dać żyznej ziemi do dołków - wtedy będzie dobrze rosnąć

Pierwsza rada to nie dawaj agrowłókniny.
Nie będziesz mogła dosadzić bylin, cebulowych, ze stałymi też będzie trudno.
Wystarczy dobrze przygotowana ziemia (masz taką) i odpowiednia warstwa ściółki (rób wyżwirowane, ale daj też korę - szczególnie pod borówki amerykańskie i inne kwasolubne.)

Zobacz co agrowłóknina robi z roślinami - nie twierdzę, że u Ciebie będzie tak samo - ale co jeśli tak?
Oglądnij tu zdjęcia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

I jeśli dobrze rozpoznałem linię kroplującą to już w ogóle

Ciurkadełko możesz śmiało dać na froncie w samym kąciku - będzie Cię witać codziennie i przybywających gości Możesz także zrobić kilka takich

I polecam tą serię artykułów do przeczytania - pierwszą część już masz za sobą
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie
Koszt założenia 300 m2 ogrodu 09:45, 11 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Za dużo

klony palmowe

Nie dawałbym świerków pospolitych, cyp. lawsona lubią wymarzać, wejmutki też nie.

Z tą listą powstanie niezła kolekcja - ale według mnie tyle roślin się tam nie zmieści - przecież niektóre dorastają szybko do kilku metrów

to czy mam zastąpić świerka pospolitego i cyprysiki bo nie chcę mieć dziur na rabacie
a co do bylin to lista jest w toku i posadzę je wokół tarasu z różami i cebulkami bo krzewy będą po bokach na żwirowych rabatach
Cały rok w ogrodzie 22:37, 10 lis 2011

Do góry
Gratulacje

Koszt założenia 300 m2 ogrodu 22:34, 10 lis 2011

Do góry
Za dużo

klony palmowe

Mój mały raj na ziemi :) 22:14, 10 lis 2011

Do góry
E czemu naraziłaś?

Do jutra
Keukenhof Holandia 22:11, 10 lis 2011

Do góry
Cudnie

A zdjęcia wyszły świetnie
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:07, 10 lis 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Na ogrodzenie, niestety, nie mam żadnego pomysłu. Chociaż... może ceglane słupki + właśnie, nie wiem co drewno raczej nie.

Jolu - jak chcesz robić ogrodzenie to jeśli mogę doradzić to ja chyba bym się na taki mur zdecydował.

Bo te metale z marketu typu Leroy niezbyt, ale jedno przęsło kute u nas płaciliśmy 250 złotych - to chyba dobra cena - ale nie wiem ile cegła kosztuje. Po za tym kute musisz co ileś malować, a mur będzie stać i stać

To taka nieśmiała rada
Mój mały raj na ziemi :) 22:02, 10 lis 2011

Do góry
Nie macieju tylko Sebku

Ale przez zimę ogrodnicy wariują
Chyba wczesna wiosna daje wiele inspiracji

U mnie spontan ze wszystkim,a chcę mieć skalniak w "angielskim" stylu i będę musiał kombinować zimą, bo cy zrobić, żeby ciągle cieszył kwieciem
Koszt założenia 300 m2 ogrodu 21:57, 10 lis 2011

Do góry
Wklej projekt i listę - wtedy Ci pomożemy wybrać te najpiękniejsze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies