Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Leśne Wzgórze 23:24, 23 lip 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)

ostatnie fotki dla Ciebie... jutro koniecznie muszę zrobić nowe będzie polowanie na hortensje...

Dziękuję.Już się nie mogę doczekać
Starorzecze na górce 23:24, 23 lip 2015

Do góry
grembosia napisał(a)
Agatko, ostatnio rozpisałam się, bo miałam chwilę, i wszystko niestety poszło w kosmos...
Teraz już wspominam piękne liliowce i Dorotkę, oczywiście z kucykami
Jak tam Jasiek, słodziak?

Tak bywa, kilka razy tez tak kliknęłam i poooszło!
Jasiek, choć niejadek, ma się całkiem dobrze, służy mu lato:

Mój 4 arowy azyl... 23:23, 23 lip 2015

Do góry
Iwa napisał(a)

Bardzo dorodna ta Twoja Dichondra! Zwarta i listki ma większe, a poza tym pięknie z petunią się prezentuje.
Moja nie zagęściła się jeszcze, ale wydłużyła. Muszę lepiej ją zasilać. Może źle zrobiłam, że wszystkie sadzonki do jednej skrzynki posadziłam?

Skąpana w słońcu 23:17, 23 lip 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Pink Poodle na tle bordowego berberysa wygląda obłędnie.
Piękną kolekcję jeżówek i liliowców Ewo. Zdradzisz źródło zakupów jeżówek bo u mnie wybór niezbyt duży a chciałabym dokupić parę odmian na moje słoneczne rabaty.
pozdrawiam

Najwięcej jeżówek kupiłam w "Bylinowym Raju"

http://www.sklep.bylinowyraj.pl/rozwin/jezowka_-_echinacea

Teraz w Brikomarche też są jeżówki. Ładne sadzonki w przystepnej cenie.

Kupiłam tam Green Eyes, która właśnie zaczyna

Gdybym miała więcej terenu uprawionego to bym chetnie jeszcze coś kupiła

Lifting starego ogródka 23:12, 23 lip 2015

Do góry
Jak widać, ta dziwna ma już cały rozwinięty kwiatostan i to od kilku dni podczas gdy z pozostałych pięciu najbardziej zaawansowana wygląda tak:

A wczoraj pojechałam do pobliskiej szkółki po żurawki dla znajomej w prezencie i oprócz żurawek przytargałam dla siebie dwa misie polarne... nie mam ich kompletnie gdzie wsadzić, ale musiałam je wziąć, no... Czy to się da jakoś leczyć, czy coś...?

jeden z dwóch moich Miśków
Mirkowy ogród (początki) 23:11, 23 lip 2015

Do góry
Dziękuję wszystkim za gratki
Moja bajka 23:10, 23 lip 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Kaśka, no kopara nie do odnalezienia....Boski gąszcz.
Ogródek Iwony 23:08, 23 lip 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Iwonko, przeglądam pomalutku Twój wątek i podziwiam zmiany jakie w nim zachodzą. Chciałam Cię zapytać coś więcej o tą niebieską trzykrotkę - jak się sprawuje, jaka wysoka rośnie, lubi słońce czy cień? Będę wdzięczna

Trzykrotka może mieć różne kolory: białe, różowe, fioletowe, niebieskie.
Ja mam niebieską. Wg opisu kwitnie od maja do września i to by się zgadzało. Powinna mieć ok. 50 cm, u mnie jest troszkę wyższa
Jej nazwa:
Trzykrotka wirginijska (Tradescantia virginiana, T. x andersoniana)
Jej zakup wspominam taką historyjką:
"Pamiętam ostatni najazd na szkółkę, ja miałam wszystko poukładane, wiedziałam, że chcę trawy, a mojemu M spodobała się właśnie trzykrotka i zapakował mi 3 sadzonki najpiękniej rozkwitnięte, bo miały niebieskie kwiatki
Zdziwił się bardzo, jak dojechaliśmy do domu i kwiatków nie było, hi, hi. Dopiero doczytałam, co to za cudo: mają kwiatki jednego dnia. Następnego dnia były wprawdzie następne kwiatki, potem następne, ale na kolana mnie nie rzuciła i jeszcze był kłopot, gdzie ją posadzić. Zapowiedziałam e-mowi, że sadzenie i zakupy muszą iść zgodnie z planem i już" - tak było rok temu, jak ją kupowaliśmy.
W tym roku ładnie się rozrosła, ma sporo kwiatów i mnie zachwyca. Musze jej znaleźć ciekawsze miejsce, aby ją wyeksponować. Podobają mi się jej niebieskie kwiaty Polubiłam ją. Jest bezproblemowa.

Mój 4 arowy azyl... 23:07, 23 lip 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Potwierdzam, jeżówki są cudne

Ewo, gdzie im do Twoich! Masz tyle odmian, a ja raptem pięć!

Dzisiejsza fotka
Skąpana w słońcu 23:04, 23 lip 2015

Do góry

Orange Passion

Supreme Cantaloupe

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:04, 23 lip 2015

Do góry
I nasz odpustowy zakup - bardzo mi się spodobał, a nie był drogi

znalazłam dla niego miejsce

na mini japończyku między klonami palmowymi
Leśne Wzgórze 23:03, 23 lip 2015

Do góry
Zostałam mi jeszcze taka ciekawostka... nie wiem dlaczego, w gruncie rzeczy nigdy się nie zastanawiałam jak to faktycznie jest, ale żyłam w przekonaniu, że jemioła rośnie tylko na drzewach liściastych... ostatnie wichury uświadomiły mi, że byłam w błędzie...

gałązka, gdyby złamała się w grudniu, byłaby idealna na .... świąteczny stroik...

takie 2w1n
Lifting starego ogródka 23:02, 23 lip 2015

Do góry
Upał okrutny na Śląsku!!! Ciągle mam żurawki nie wsadzone i konwalniki nie poprzesadzane, czekam na lepsze okoliczności pogodowe i większe chęci ...

Narazie posadziłam tylko do kory jednak 3 lawendki, bo uznałam, że tam się przyda kropla koloru a na rabacie żwirowej dałam carexy, bo tam kolor będą dawały żurawki.

Część hortensjowa wygląda na dzień dzisiejszy tak:

Wkleję Wam jeszcze zdjęcie tej dziwnej Limki. Coraz bardziej się przekonuję do teorii, że jednak coś innego mi przysłali niż Limkę ... listki ma o połowę mniejsze i znaaacznie wcześniej niż pozostałe zakwitła. No i kwiat jest niemal od początku bielutki a limki mają takie jednak lekchno zielonkawe, nie? Zobaczcie, proszę i oceńcie co to może być za odmiana.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:00, 23 lip 2015

Do góry
Moi pomocnicy

M

i młodszy udaje, że coś robi haha - robi jak patrzę jak nie patrzę to udaje

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 22:58, 23 lip 2015

Do góry
Leśne Wzgórze 22:58, 23 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
O jeny.. Jak cudownie..

ostatnie fotki dla Ciebie... jutro koniecznie muszę zrobić nowe będzie polowanie na hortensje...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:56, 23 lip 2015

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:53, 23 lip 2015

Do góry
A tak powstaje nowa rabata pod róże okrywowe i inne krzewy

i jeszcze takie" gniazdko " powiesiłam wiosną

O....! 22:53, 23 lip 2015

Do góry
Ola, no chyba już kiedyś pokazywałam dom, nawiązuje trochę do stylu miejsca, w którym teraz mieszkamy... po domu pnie się pokrywający go dachówkowato winobluszcz trójklapowy, z drugiej strony też posadzony winobluszcz, przezimował, na razie jest malutki...

pod murem otaczającym nawiezioną ziemię ( aby wyrównać różnice poziomów) od strony pd właśnie ta rabata a la ang. widać też na pierwszym planie koło y-y oraz położone /rosnące symetrycznie w stosunku do koła i muru dwie metasekwoje - duża, już ponad 10-letnia i mała ( na razie) metasekwoja złota Goldrush teraz otoczona siatką

nowy pies chwilowo u nas, extra pilnuje wszystkiego

przycinałam róże okrywowe, dość brzydkie sie zrobiły...

i na koniec ostatnie koło ( ale powstało jako pierwsze)- warzywne
Leśne Wzgórze 22:51, 23 lip 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ta trawa to chyba wszystkich zachwyca

Niom, jeszcze Sebka muszę do siebie zawołać bo zawsze lubił mój trawnik oglądać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies