Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

UMA 22:14, 09 sie 2015

Witam!
Obserwuję wasze ogrody juz dość długo i jestem nimi zauroczona (szczególnie podoba mi się ogrod ANY_ART i rzecz jasna Pani DANUSI)- śliczne. Doszlam do wniosku że niestety sama sobie nie poradzę patrzac na Ogrodowiskowe osiągniecia ja jestem daleko w lesie i nie wiem kiedy z niego wyjdę.
Na poczatek chcialabym się przwitać i pogratulować rewelacyjnych pomysłów oraz ogromnego wkładu w edukacje "takiego laika" jakim jestem np. ja ponieważ zagladając tu po raz pierwszy wiedzialam niewiele jednak z dnia na dzień okazalo się że cale ogrodowisko to ogromna skarbnica wiedzy podanej w przystepny i prosty sposób.
UMA 22:25, 09 sie 2015

Mam malą rabake przed domem co do której średnio co godzina zmienia mi się koncepcja. Rabata ma wymiary 3,60m x 6,50m znajduje się ona od północnej strony w tej chwili znajduje sie tam cis, rododendron, maleńka różyczka i jeszcze jeden krzew ale nie znam jego nazwy. Pomóżcie mi ogarnąć tę rabatę.
Toszka 22:53, 09 sie 2015

ta malenka rabatke mozna obsadzic hostami, zurawkami, kopytnikiem (vide przedogrodek Tess), zadbac o rodka, bo cos kiepsko wyglada, uformowac w walec cisa co nada mu cywilizowany wyglad, mozna dosadzic formowane cisy, mozna smialo carex Ice dance, Silver Sceptre, na wiosne czosnki ozdobne - roslin lubiacych cien jest sporo i sadzac je plamami mozna uzyskac wspanialy, caloroczny efekt.
Izolda 22:55, 09 sie 2015

Uma, napisz jeszcze jaki ma być styl przedogródka, poręcz widzę nowoczesną, czy wolisz geometrię, czy jakieś swobodniejsze formy. Umiesz pielęgnować topiary, strzyżone bukszpany czy cisy wchodzą w grę? Ma tam być mały trawnik, żwir czy kora? Raczej iglaki i rośliny zimozielone czy liściaste?
UMA 23:07, 09 sie 2015

Jeśli chodzi o tego cisa to chyba chcialabym sie go pozbyć sama niew wiem co z nim zrobić rododendron niestety jest w oplakanym stanie wiem i chyba to nie koniecznie trafione miejsce dla niego ponieważ próbowałam już niejednokrotnie go reabimować i co sie troszkę podkuruje to znowu na wiosne przychodza przymrozki i klapa ....
UMA 23:15, 09 sie 2015

tak na szybko myslalam żeby zroić coś takiego
tylk co dalej tam dodać żeby rosło
UMA 23:18, 09 sie 2015

bardzo podobaja mi się też geometryczne ksztalty ale nie bardzo wiem jak to zastosować w tym miejscu, koniecznie chciałabym tam żwirek tylko nie wiem czy na całosci czy polączyć z korą żeby ladnie się ze sobą komponowalo
Izolda 09:43, 10 sie 2015

Fajny początek, rozumiem, że to będą kule bukszpanowe. Możesz im dodać do towarzystwa niskie trawy lub żurawki.
Przyda się też coś wysokiego, trzmieliny na pniu, cisy kolumnowe, bukszpanowe stożki, 3 kule z tuji ( taki bałwanek) lub spiralę, oczywiście nie wszystko na raz, to tylko propozycje do rozważenia.
UMA 11:33, 10 sie 2015

tak chciała wsadzic kulki bukszpanowe a po bokach hortensja tylko nie wie czy to by dobrze bylo i czy hortensja się ta utrzyma
UMA 11:50, 10 sie 2015

Przepraszam za brak profesjonalizmu. Niestety przy malutkim dziecku nie da sie poświęcić dużo czasu.