Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Biało różowy ogród za płotem. 20:12, 18 lut 2016

Do góry
W wersji symetrycznej powiększonej wygląda to tak:

Nie powiem troszkę się to duże zrobiło, ponad 20m^2, ale proporcje szerokości od frontu do wysokości słupów są lepsze
Biało różowy ogród za płotem. 20:07, 18 lut 2016

Do góry
Magdo a dziękuje

Wojtku chcieliśmy zrobić coś na wzór pergotendy, ale nawet samodzielne wykonanie wychodzi dość kosztownie.

Asiu siedziałem pod kilkoma żaglami i jak dla mnie one bardziej wyglądają niż spełniają swoją funkcje, fakt można rozłożyć tak by zacieniał konkretne miejsce, ale nie zawsze wyjdzie to w obrębie, którym dysponujemy, a przy 3 metrach wysokości byłoby to bardzo utrudnione.

Iwonko latem skakałem po tarasie i sprawdzałem jak świeci słońce na dodatek robiłem też symulacje. Najzabawniejsze, że taka pergola na tej wysokości najlepiej będzie zacieniać w godzinach od 11-15 później cienia będzie coraz mniej.

Justyno markizy są nietrwałe, plastik, tkanina dla mnie odpada. Był przez pewien moment taki plan, ale cena porządnej tak dużej markizy z silnikiem i czujnikami wiatru jest zaporowa

Słupy są w miejscach bezkolizyjnych i nikt tamtędy nie skraca sobie drogi, a taras jest już dwa sezony Słupy na trawniku przed skarpą wydłużyłyby całość do prawie 7 metrów... lądowisko mi nie potrzebne

Co do rabat, bardzo dziękuję pomyśleć że w wersji z przed dwóch lat jeszcze falowały.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:46, 18 lut 2016

Do góry
Hmm, w zeszłym sezonie wyglądało to jakbyś nie miała miejsca nawet na jednego skromnego kwiatuszka
Biało różowy ogród za płotem. 11:21, 18 lut 2016

Do góry
Anitko niby wszystko widziałem u Ciebie, ale z tej strony na to nie spojrzałem, na dodatek u mnie donica ma mnóstwo słońca południowo zachodniego... dlatego idę mierzyć i powstanie zaraz nowa wersja
Kopania będzie w tym roku dużo, ale jedna rabata prawie gotowa i nawet troszkę cebulowych ma, więc całkiem smutno nie będzie
Biało różowy ogród za płotem. 11:16, 18 lut 2016

Do góry
Edytko niestety druga wersji mimo bardzo dużego uroku skomplikowałaby bardzo sprawę.

Iwonko pierwsze dwie wersje znam, ale weź tu przekonaj moją siostrę, że nie spadnie jej to na głowę. Ja chciałem na początku zrobić konstrukcje stalową podpartą na jednym słupie co byłoby wykonalne, ale zostałem pogoniony

Asiu druga wersja wiem, że jest ciekawsza, bo niby sama w sobie ma symetrie, ale względem całości zaburza ją całkowicie, a to lubię Jednak poza problemami technicznymi, które po wnikliwszym rozpatrzeniu na pewno bym rozwiązał całość wyszła by zbyt drogo, a nie planuję robić tego z cienki deseczek i belek byle by było, ale z takich przekrojów by wyglądało to solidnie

Mateusz rozrysuję taką wersję tylko muszę iść pomierzyć jedno miejsce

Anetko to cenna uwaga, że roślinom to nie przeszkadza

Moniko ta wersja jest fajna... lampka mi się zaświeciła chyba mam nowy pomysł, muszę go tylko zweryfikować.
Co do żurawek rozwiązaniem jest jeszcze częste dzielenie co drugi sezon, ale ja mam już powoli tego dość, dlatego ograniczyłem w zeszłym roku ilość odmian, w tym roku jeszcze ograniczę ilość ogólną
Biało różowy ogród za płotem. 11:04, 18 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Anetko kolorki będą, al jeszcze dużo kopania po drodze

Łukasz, przecież wiadomo, że początkowo jest kopanie
Biało różowy ogród za płotem. 11:03, 18 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Łuki, aż sie zalogowałam. Dla mnie wygląda ta pergola dziwnie. Jakby niedokończona. Mimo, że ma być na połowie tarasu, powinno być rozmieszczenie słupów symetryczne.
Ja bym widziała dwie opcje:
pierwsza:

4 części, z tym, że pierwsza odkryta ze względu na donicę. Wizualnie symetria, zadaszenie nad trzema polami. W tym przypadku po całości szerokości balkonu u góry

Druga opcja bardziej mi się podoba:

4 pola zakończone za schodami. Sprawdź tylko, czy wymiary by pasowały
Co o tym sądzisz?

Iwonko pierwsza wersja była rozważana, ale jakoś upadł z myślą o donicy, ale jak dokładniej przemyśleć i zabrać pod uwagę południowe położenie tarasu to braku słońca nie będzie i to jest najbardziej wykonalna technicznie opcja. Muszę zmierzyć jeszcze raz miejsce na belkę pod balkonem i rozrysować tą wersje.

Wersja numer dwa odpada całkowicie ze względów technicznych.
Zadaszona/zacieniona zostałaby większość tarasu i do tego duże południowe okno w prawej części budynku (280x240). Do tego w części, w której ma być pergola jest przewidziane miejsce na mocowanie belki do stropu tak by nie powstawały żadne zacieki na elewacji do tego poszerzając konstrukcje aż za schody trzeb by ingerować w elewacje do tego zamontowanie belki powodowałoby zacieki na tynku.
Do tego wypadło by to idealnie w miejsce sporego nadproża okiennego z dużą ilością zbrojenia.
Można by postawić słup przy samym domu by nie mocować w tym miejscu belek do elewacji, ale wtedy słup wypadłby na oknie
No wersja jest bardzo mi się podoba bo nawet myśleliśmy nad zadaszeniem całego tarasu, ale jest zbyt dużo sprzeciwów no i poza tym koszty byłyby duże.
Bardzo dziękuje
Biało różowy ogród za płotem. 10:53, 18 lut 2016

Do góry
Anetko kolorki będą, al jeszcze dużo kopania po drodze

Marto symetria to w ogóle ni był zły pomysł bo poniekąd mam z nią problem w odbiorze tej pergoli, ale dwie nogi po środku będą za blisko siebie bo niespełna metr, a przy wysokości słupów 280cm, źle by to wyglądało... tak mi się wydaje.
Rynny na razie nie będzie, a jeżeli kiedyś konstrukcje pokryje przezroczysty poliwęglan to wtedy mam też przewidziane jak odprowadzić wodę w najmniej widoczny sposób

Kasiu właśnie w tym problem, że coś mi tak na oko nie pasuje do końca nie jestem pewien tej wersji dlatego zapytałem i jak widzę dużo nowych spojrzeń na całość poniekąd każde było rozważane, ale pomysły upadły

Marysiu pomysł z pięciokątem nie jest zły, ale chciałem jak najbardziej ograniczyć punkty podparcia, a słup wyszedł by tak w środku tarasu. Trójkąt raczej nic by nie zacienił

Biało różowy ogród za płotem. 22:29, 17 lut 2016

Do góry
Może Kasia ma rację. Nie analizuj mojej propozycji, Luki. Masz wyczucie i na pewno zaplanowałeś to tak, ze będzie dobrze.
Moja bajka 22:19, 17 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Plany widzę bardzo konkretne na ten rok, ale z pracami uważaj bo ja troszkę sprzątałem na podwórku i dzisiaj leże w łóżku Paskudna jest teraz pogoda.

No właśnie ja w sobotę też trochę podziałałam ogrodowo, a dziś gardło mnie boli tak, że ledwo mówię .
Moja bajka 22:04, 17 lut 2016

Do góry
Plany widzę bardzo konkretne na ten rok, ale z pracami uważaj bo ja troszkę sprzątałem na podwórku i dzisiaj leże w łóżku Paskudna jest teraz pogoda.
Biało różowy ogród za płotem. 21:57, 17 lut 2016

Do góry
Słupy po środku tak by wyglądały:
Biało różowy ogród za płotem. 21:50, 17 lut 2016

Do góry
Kasiu pomyśl, że ja jestem taki wyrodny brat, że posadziłem po swojej stronie żywopłot grabowy, który planuje wyprowadzić na dwa metry Nawet z sypialni nie będzie widzieć mojej rabaty Będzie się musiała pofatygować.
Czyli brak symetrii w słupach wymuszony usytuowaniem schodów nie razi w oczy?

Edytko bo pytanko było o wygląd pergoli, nie o schematycznie zaznaczone schody, które zostają No, a pergola oczywiście jest po to by postawić pod nią meble ogrodowe.
Schody zostają
Ze zrobieniem szerszej pergoli byłby problem ponieważ trzeba by zniszczyć elewację by z licować belkę przymocowaną do stropu balkonu.

Marto właśnie coś mi z tymi słupami nie pasuje, zaraz zrobię taką wersję.
Biało różowy ogród za płotem. 21:28, 17 lut 2016

Do góry
Wojtku schody już istnieją i nie da się ich przesunąć, przesunięte miały być bardziej w prawo bo pod pergolą będą spore meble. Teraz niestety już się nie da tego zmienić

Ewo schody nie mają tu znaczenia bo już istnieją na zdjęciu jak wyżej i obecnie już są szerokie na ponad dwa metry. Po całości kosztowałyby majątek
Biało różowy ogród za płotem. 21:11, 17 lut 2016

Do góry
Czas najwyższy zaplanować prace na ten rok Zapewne wszystko będzie powstawać powoli ze względu na ograniczony czas, ale powoli i do celu.

Pierwsze to nawadnianie, które zostało okrojone ze względów finansowych i nie będzie go na całości trawnika. Główny trawnik podlewać będzie 6 zraszaczy, a na wąski pas obok domu potrzeba ponad 30 dlatego podlewać będzie się część najważniejsza i oczywiście rabaty.

Z nasadzeń w planach jest cały tył, ale ja już wiem jak to będzie dlatego obstawiam, że powstanie tylko i aż cała rabata wschodnia

Najważniejszy punkt to oczywiście trawnik i uporządkowanie przedogródka.

Meble, ławeczka i może jeszczze coś będzie powstawać po kolei, piaskownica i huśtawka dla młodego na miejscu przeznaczonym w przyszłości pod altanę.

No i jeszcze na koniec pergola cieniująca połowę tarasu, z którą mam problem.
Ja nie chciałem schodów po środku, ale nikt mnie nie słuchał Schody już istnieją.

Pytanie mam proste. Czy to nie wygląda dziwnie lub czy to wygląda dobrze?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:35, 16 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko z tego co mówiła mi Pani w szkółce to nicieni trzeba używać przynajmniej trzy sezony jeżeli w ogrodzie było już ich sporo, ale to tylko wiedza usłyszana.
Kurcze okropne są te paskudy

No ja juz uzywam dwa pełne, łacznie 3 x lałam.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:20, 15 lut 2016

Do góry
Marzenko z tego co mówiła mi Pani w szkółce to nicieni trzeba używać przynajmniej trzy sezony jeżeli w ogrodzie było już ich sporo, ale to tylko wiedza usłyszana.
Kurcze okropne są te paskudy
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 20:57, 15 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Marto przeczytałem sobie wątek, nie jest długi to mogłem sobie pozwolić
Skromnie go prowadzisz i zdjęć nie za dużo, ale dobrze kombinujesz i już widać efekty. Ciekaw jestem co w tym roku planujesz i liczę na częstsze zdjęcia

Zdjęć mało, bo nie ma co pokazywać i aż wstyd prezentować tu moje skromne rabaty, ale w sezonie postaram się choć troszkę nadrobić.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:43, 15 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No bo to nie mój wątek, nie będę się panoszył z moimi gryzmołkami komputerowymi ale jak nie przeszkadza mogę zostawić.

Asiu pozwalam reszta wymiarów jest jak w oryginał do tego deski 6x3cm rozmieszone co 16mm. Z przodu tak jak w oryginalne podwójnie bo zapewne ta dolna deska zakrywa jeszcze jeden cieńszy profil, ale za to zastrzelić się nie dam

Zostaw przyda się ... pokażę eMowi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:19, 15 lut 2016

Do góry
No bo to nie mój wątek, nie będę się panoszył z moimi gryzmołkami komputerowymi ale jak nie przeszkadza mogę zostawić.

Asiu pozwalam reszta wymiarów jest jak w oryginał do tego deski 6x3cm rozmieszone co 16mm. Z przodu tak jak w oryginalne podwójnie bo zapewne ta dolna deska zakrywa jeszcze jeden cieńszy profil, ale za to zastrzelić się nie dam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies