Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Biało różowy ogród za płotem.

Biało różowy ogród za płotem.

Luki 21:11, 17 lut 2016

Czas najwyższy zaplanować prace na ten rok Zapewne wszystko będzie powstawać powoli ze względu na ograniczony czas, ale powoli i do celu.

Pierwsze to nawadnianie, które zostało okrojone ze względów finansowych i nie będzie go na całości trawnika. Główny trawnik podlewać będzie 6 zraszaczy, a na wąski pas obok domu potrzeba ponad 30 dlatego podlewać będzie się część najważniejsza i oczywiście rabaty.

Z nasadzeń w planach jest cały tył, ale ja już wiem jak to będzie dlatego obstawiam, że powstanie tylko i aż cała rabata wschodnia

Najważniejszy punkt to oczywiście trawnik i uporządkowanie przedogródka.

Meble, ławeczka i może jeszczze coś będzie powstawać po kolei, piaskownica i huśtawka dla młodego na miejscu przeznaczonym w przyszłości pod altanę.

No i jeszcze na koniec pergola cieniująca połowę tarasu, z którą mam problem.
Ja nie chciałem schodów po środku, ale nikt mnie nie słuchał Schody już istnieją.

Pytanie mam proste. Czy to nie wygląda dziwnie lub czy to wygląda dobrze?
wojtas2101 21:16, 17 lut 2016

Łukaszu,
Czy ja też mogę prosić info o grabach, schody lepiej by wyglądały po lewej stronie pod pergole ale to moje zdanie.
Nallar 21:22, 17 lut 2016

Rozważałeś schody po całości?
Luki 21:28, 17 lut 2016

Wojtku schody już istnieją i nie da się ich przesunąć, przesunięte miały być bardziej w prawo bo pod pergolą będą spore meble. Teraz niestety już się nie da tego zmienić

Ewo schody nie mają tu znaczenia bo już istnieją na zdjęciu jak wyżej i obecnie już są szerokie na ponad dwa metry. Po całości kosztowałyby majątek
Katkak 21:32, 17 lut 2016

Łukasz to nie wygląda dziwnie, tylko rewelacyjnie . Dobrze widzę? Twoja siostra tuż za płotem ma Twoją cudną "nową" bylinówkę? W takim razie ja bym chyba z ogrodzenia w tym miejscu zrezygnowała na Jej miejscu . A może "Przeciągnąć" ją także na siostry stronę?
Edyta10 21:39, 17 lut 2016

no dość dziwnie to wygląda jakby były przyklejone przypadkowo, ja bym dała pod pergolą, zresztą widzę ,że wojtas to samo napisał albo zupełnie z drugiej strony przy donicy ... zależy też czy będzie stał np.stolik i krzesła pod pergolą czy z drugiej strony?

edit:
na zdjęciu całkiem nieźle wyglądają schody, może zostaw ?
Edyta10 21:47, 17 lut 2016

albo pergola szersza, żeby objęła też schody? fajnie by wyglądała, a przecież słońce jest wszędzie w ogrodzie, to zadaszenie może być większe...
Zielona 21:50, 17 lut 2016

Może warto rozważyć taką opcję, by konstrukcję dachu utrzymywały słupy stojące pod dwiema środkowymi krokwiami?
Luki 21:50, 17 lut 2016

Kasiu pomyśl, że ja jestem taki wyrodny brat, że posadziłem po swojej stronie żywopłot grabowy, który planuje wyprowadzić na dwa metry Nawet z sypialni nie będzie widzieć mojej rabaty Będzie się musiała pofatygować.
Czyli brak symetrii w słupach wymuszony usytuowaniem schodów nie razi w oczy?

Edytko bo pytanko było o wygląd pergoli, nie o schematycznie zaznaczone schody, które zostają No, a pergola oczywiście jest po to by postawić pod nią meble ogrodowe.
Schody zostają
Ze zrobieniem szerszej pergoli byłby problem ponieważ trzeba by zniszczyć elewację by z licować belkę przymocowaną do stropu balkonu.

Marto właśnie coś mi z tymi słupami nie pasuje, zaraz zrobię taką wersję.
Luki 21:57, 17 lut 2016

Słupy po środku tak by wyglądały: