Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Biało różowy ogród za płotem.

Biało różowy ogród za płotem.

ana_art 22:09, 17 lut 2016

oooooo moje kolory kibicuje!
Zielona 22:14, 17 lut 2016

Wiem, że na takim schemacie rzucają się w oczy elementy, które z perspektywy tarasu i na żywo będą inaczej się prezentowały. Moim zdaniem w poprzedniej wersji optycznie będzie brakowało tej jednej 'nogi'. Chyba bym postawiła na symetrię i np dodanie zasłon w bocznej części /o ile Siostrze się podobają/.
W zależności od konstrukcji stolarze polecają krokwie podparte /w kształcie litery Y/. Może takie rozwiązanie by Wam pasowało?

Katkak 22:26, 17 lut 2016

Mnie tam nic nie razi, że schody są na środku i nawet na to uwagi nie zwróciłam. Za to słupy po środku wyglądają do bani. Jak jakieś rynny, a nie słupy. Nie kombinuj, pierwsza wersja jest super Ty niedobry wyrodny bracie .
Zielona 22:29, 17 lut 2016

Może Kasia ma rację. Nie analizuj mojej propozycji, Luki. Masz wyczucie i na pewno zaplanowałeś to tak, ze będzie dobrze.
Zielona 22:30, 17 lut 2016

PS Jakaś rynna chyba i tak będzie musiała schodzić po słupie, prawda?
Iwk4 22:53, 17 lut 2016

Łuki, aż sie zalogowałam. Dla mnie wygląda ta pergola dziwnie. Jakby niedokończona. Mimo, że ma być na połowie tarasu, powinno być rozmieszczenie słupów symetryczne.
Ja bym widziała dwie opcje:
pierwsza:

4 części, z tym, że pierwsza odkryta ze względu na donicę. Wizualnie symetria, zadaszenie nad trzema polami. W tym przypadku po całości szerokości balkonu u góry

Druga opcja bardziej mi się podoba:

4 pola zakończone za schodami. Sprawdź tylko, czy wymiary by pasowały
Co o tym sądzisz?

Iwk4 22:55, 17 lut 2016

Zielona napisał(a)
PS Jakaś rynna chyba i tak będzie musiała schodzić po słupie, prawda?

Zadaszenie jest chyba ażurowe w celu zacienienia, więc rynna nie będzie potrzebna?
Mary 22:56, 17 lut 2016

A gdyby zrobić zadaszenie w kształcie pięciokąta podpartego w trzech punktach?

Albo pójść jeszcze dalej i zrobić zadaszenie w kształcie trójkąta?
Zielona 23:05, 17 lut 2016

Iwk4 napisał(a)

Zadaszenie jest chyba ażurowe w celu zacienienia, więc rynna nie będzie potrzebna?

O widzisz... nie powinnam w ogóle zabierać głosu, bo półprzytomna jestem. Rzeczywiście jest ażur.

Na początku /patrząc na rysunki/, pomyślałam takim tropem jak Ty, Iwonko, w pierwszej wersji. Bo lubię symetrię. Potem spojrzałam na fotkę i stwierdziłam, że dachu nad donicą nie powinno być... Bo to też mało naturalnie wygląda...

Twoja druga propozycja jest fajna. Ciekawe, czy szerokość schodów by pozwoliła na takie rozwiązanie.
Edyta10 23:18, 17 lut 2016

Iwonko Twoja druga opcja super tylko ja wcześniej też pisałam żeby pociągnąć tą pergolę dalej,ale Łukasz napisał, że trzeba by było zniszczyć elewację.. bo belkę trzeba zlicować, chyba że jeszcze inny pomysł