Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród wśród pól i wiatrów 21:08, 22 kwi 2016

Do góry
gabriela_krajewska napisał(a)
Joluś, śliczne warzywka Magnolia też piękna. Moja mi co roku choruje, raz zakwitnie a raz nie. Chyba muszę poszukać nowej U nas też pogoda straszna,. Najpierw lało non stop teraz niby słońce ale zimno, wieje od tygodnia...w trawniku chwasty, nie mam jak pryskać w tym wietrze, zegniesz się gracować to Ci bluzę podrywa i gołe plecy...ech, odechciewa się pracy w ogrodzie Stipa rośnie. Jedna stoi jak ta lala, druga leży, jakaś taka zmarnowana.Buziaczki Kochana.

Gabisia, ja ostatnio taka jestem skoncentrowana na warzywach, że ogród kwiatowy mam zarośnięty, aż wstyd!! Poza tym albo leje, albo wieje, albo zimno jak nie wiem co.. tragedia z pogodą!

Moja stipa też trochę kaprysi, nawet sobie myślę, że w ub roku jak miałam kilka siewek i sadziłam pojedynczo do doniczek to lepiej rosła niż teraz, sadzona kępkami. No nic, zobaczymy, może wreszcie się weźmie.

Kwiaty tej mojej magnolię lubię, choć nie jest ona jeszcze imponujących rozmiarów
Buziam Gabi, idę zobaczyć co działasz
Ogródek Iwony II 20:48, 22 kwi 2016

Do góry
Tutaj zabrałam 3 berberysy Bagatelle. Słabo były widoczne... Było 5 sztuk, ale po zimie dwa wymarzły ... Stipa też nie przeżyła ... W plecach są hortensje Limlight ...

Miejscówkę dostały tuje Miriam - 5 sztuk ...

Wreszcie udało mi się posadzić roślinki nie w linii
Ciekawe, jak długo wytrzymam z tymi rozrzuconymi kulkami... Powinno być dobrze ...

Ogródek Iwony II 20:39, 22 kwi 2016

Do góry
Posadziłam cyprysiki. Za dużo limonki, więc tuje Miriam poszły na inną rabatę ... Tu natomiast dosadziłam 3 berberysy Bagatelle... Słabo je widać, ale tu będzie słońce, moze lepiej będą świecić w słońcu
Przed:

Po:

rabatę wreszcie uważam za skończoną ... Można wysypać korą
Wszystko prócz stipy na swoim miejscu:

I projekt Danusi. Ciut zmodyfikowany doborem roślin... kolory zostały te same. Doszła molinia

1 ambrowiec lub sliwa wiśniowa Nigra 1 sztuka
2 zywopłocik z bukszpanu 20 sztuk
3 cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana 3 sztuki lub tuja wschodnia Aurea Nana 3 sztuki
4 Berebrys Admiraton 3 sztuki
5 jeżówki w kolorze mocnego różu 7 sztuk
6 berberysy Bagatelle lub dowolne czerwone ale małe 3 sztuki
7 hortensje bukietowe, jednakowe 3 sztuki
8 Stipa tenuissima 10 sztuk

Małymi kroczkami do celu... 20:23, 22 kwi 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
Czyli udało się. Czy to jest stipa z Twoich nasion? Pamiętam jak pytałś się czy można jeszcze zebrać.

Aniu ja nie mam w ogrodzie stipy, stipa dała mi Jola, ja ją popikowalam i rośnie
Na Łowieckiej 19:58, 22 kwi 2016

Do góry
Ja poproszę fotkę w szerszym kadrze z tulipanami☺Jagodowe tulipanki pasują do tych różowo pudrowych co ci się nie podobają. Stipa ruszyła to cieszę się ☺
Mój jest ten kawałek ogrodu 19:48, 22 kwi 2016

Do góry
Elaela, bardzo ładnei Ci urosła stipa Ja bym je wysadziła do osobnych pojemników - u mnie rosły w kubeczkach po jogurcie (tych 150g, ale tez w wiekszych). Miały dosyc głeboko korzonki, w tej wielodoniczce chyba jest dosyc płytko?
Przed prysznicem sterczała normalnie?
Do gruntu swoje wysadzałam około połowy maja, wczesniej trzymałam je troche na dworze, na noc wracały do domu. Ale tak naprawde trzeba chyba patrzec na prognozy. No i zawsze mozesz czesc wysadzic na probe

Ktos sie wybiera jutro do Zaścianek?
Ogródek Iwony II 19:42, 22 kwi 2016

Do góry
Polinko, obiecałam sobie, ze nie będę wypatrywać, co się budzi, bo mnie to denerwuje i zaczynam się martwić ... A potem sobie tłumaczę, ze u mnie zimniej...
Hosty startują za to ... I to dość szybko wyrastają z ziemi

Gosiu, to u Ciebie podobny stan. Zatem na pomorzu jest jakaś prawidłowość ...
U mnie żadna stipa nie żyje ... Powoli wykopuję stare sadzonki ...

Irenko, dziś mam taką samą pogodę Słońce, wiatr i zimno ... Buziaki
Kosolkowa Pasja 19:06, 22 kwi 2016

Do góry
Aniu, nie dziwię się ze stipa nie żyje. Skoro róże tak dostały w kość.. Ciekawa jestem innych traw.. Z kilkunastu miskantów jeden dopiero pokazał źdźbło.. Mam jakieś jeszcze brązowe, pewnie też zdechły.

Kasyu - ta jest wczesna, w ubiegłym roku na początku maja była już niebieska rzeka! Drugą mam późniejszą i sporo wyższą.
Małymi kroczkami do celu... 18:45, 22 kwi 2016

Do góry
Czyli udało się. Czy to jest stipa z Twoich nasion? Pamiętam jak pytałś się czy można jeszcze zebrać.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:37, 22 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

pytasz o tą trawę przy tulipanach ? to kostrzewa ametystowa
stipa u mnie padla

a drzewko to robinia, ona bardzo pozno startuje

a ja myslałam że to wierzba Mandżurska u mnie stipa też nie przeżyła
Ogród, mydło i powidło. 18:28, 22 kwi 2016

Do góry
szi napisał(a)

Jeśli to twoja produkcja to zazdroszczę bardzo i podziwiam, moje w liczbie 40 szt mają po 6 źdźbeł i nie mają ochoty na więcej. Czymś je karmiłaś?

Witaj Sylwio! To moja produkcja, do jednej doniczki poszło sporo źdźbeł, stały przy południowym oknie i pilnowałam żeby przesychały a nie były mokre.
Stipa mi się udała ale hortensje, lawenda i tawuła na razie nie wyglądają najlepiej
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:19, 22 kwi 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

ta wierzba taka goła ,czyżby nie przetrwała zimy?
Tulipany śliczne,...a co to za trawa ,stipa?

pytasz o tą trawę przy tulipanach ? to kostrzewa ametystowa
stipa u mnie padla

a drzewko to robinia, ona bardzo pozno startuje
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:03, 22 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

ta wierzba taka goła ,czyżby nie przetrwała zimy?
Tulipany śliczne,...a co to za trawa ,stipa?
Na Łowieckiej 17:22, 22 kwi 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Ilonka jak stipa coś ruszyła bo moja ładnie przyrasta

Zrobiła się bardzo ładna i super zieloniutka a była po popikowaniu jak siano. Jak jutro będę u babci to zrobię zdjęcie ale bardzo się z niej cieszę
Małymi kroczkami do celu... 15:37, 22 kwi 2016

Do góry
A tak wygląda moja stipa na dzień dzisiejszy

To tu... 14:19, 22 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Sucha Bronze ma kolor jasnej słomy. Radzę się jeszcze wstrzymać do maja. Wczoraj w złości zaczęłam usuwać zasikane przez moje suki Silver Sceptre i byłam wielce zaskoczona jak okazało się, że główna kępa a i owszem, jest "umarł-trup", ale są nowe rozłogi. Żywe! Podobnie z Bronze Form - one jeszcze tak na dobrą sprawę nie wystartowały (na szczęście, bo mają być jeszcze przymrozki). Trzeba im jeszcze dać ze 2 tygodnie czasu. Obcięte liscie carexów nie rosną i teraz młode kłosy/liście muszą się przebić przez kępę starych. Do tego potrzebują czasu.

ale bronze form sie przycina ? bo ja swoich jeszcze nie ruszalam
u nasady wydaja sie kolorowe a dalej takie suche jak stipa
tylko wlasnie nie wiedzialam czy je przyciac krotko, czy tylko konce...
To tu... 13:58, 22 kwi 2016

Do góry
o i ja i ja! mam podobny problem Nie wiem czy moje FC (i które) żyją czy już nie. Podobny problem z Bronze form. A stipa żyje!
To tu... 12:09, 22 kwi 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)
Moja stipa też w większości do wywalenia. Czekam na siewki

A kiedy siewki ruszają. MAm takie małe, zeszroczne suche kępki (raczej martwe) ale nasion było wszędzie pełno. I tak się zastanawiam kiedy to to powinno ruszyć. I czy z tych ewentualnych siewek-samosiejek stipa mi zdąży w tym roku zakwitnąć przed mrozami.
To tu... 12:08, 22 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Moje FC chyba żyją, w każdym razie coś tam się w nich zieleni stipa za to buuu, wyrwać trzeba

Pewnie w weekend będe dzieliła i sadziłą na nowo FC, które jednak przeżyły. Niewiele ich ale zawsze coś. MAm nadzieję, że ładnie się zagęszczą.
To tu... 12:07, 22 kwi 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)

Oj...ja jeszcze czekam. Mam nadzieję

Ja już zaczęłam wczoraj wywalać. Na pierwszy ogień poszła stuprocentowo matrwa stipa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies