Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 12:41, 22 kwi 2016

Toszka napisał(a)
Ewo - jak ja bym chciała, aby artemisia 'Nana' wędrowała. To inna artemisia niż wszystkie. Moje maleństwo siedzi w jednym miejscu od 6 lat i niestety nigdzie się nie rozłazi. Uwielbiam tego puchacza i uważam, że jak tylko posiada się sprzyjające warunki to mus Nanę mieć

Toszko, co masz na myśli pisząc o wędrowaniu? Ona ginie i pojawia sie w innym miejscu? Czy rozrasta się przez rozłogi?
07_Rene 12:47, 22 kwi 2016

Agania napisał(a)
Reniu, Twoim rewolucjom kibicuję, dasz radę

Dzięki

laurowisnia napisał(a)
Reniu, czytałam o drzewie ale nie mam pomysłu na nie, chyba drugą lipę? Może klon ginnala?
Wydaje mi się, że do obsadzenia boków piwniczki nie musisz odsłaniać tego ganku (nie wiem, czy to by było dobre dla piwniczki), ja bym nawet lekko z nimi w zbocze weszła, a pod nimi trawy. Nie wiem tylko czy te bryły kuliste, czy wyższe, zależy czy będą po bokach pnącza.
O bodziszku pisałam korzeniastym, u mnie rósł na skarpach, obecnie go sukcesywnie usuwam, w tamtym roku dużo zlikwidowałam, może go masz, chyba jest popularny, jeśli nie to ja mam go, jeśli Ci pasuje.
Himalajski kupiłam w tamtym roku dopiero, zapowiada się dobrze.

Na miejsce wierzby pewnie jakis klon trafi. Jeszcze nie zdecydowałam. Klony u mnie dobrze rosną. Nie jestem przekonana do tej lipy. Na razie próbuje ją prowadzić na takiego grzybka. Dam jej szansę jeszcze sezon, dwa, a potem najwyżej wytnę i zastąpię drugim takim jak wsadzę za wierzbę.
Powoli rysuje mi się w głowie plan nasadzeń
Mam jakiegoś niskiego bodziszka (obwódka na południowej str piwniczki). Nie wiem czy to kantabryjski czy korzeniasty. Ma już pąki kwiatowe więc niedługo pokaże kwiaty. Nie znika całkowicie na zimę, ale marnieje, wczesną wiosną już rusza i szybko tworzą się ładne kępy. W dodatku jest niski, a takie lubię W tamto lato kupiłam sobie bodziszka Renarda - 3 kepki mam po podziale
Czy wiesz, które odmiany bodziszka himalajskiego zasługują na uwagę?
sylwia_slomc... 13:27, 22 kwi 2016

Trzymam kciuki
babka 14:43, 22 kwi 2016

Buziak :*
lecę pikować werbene. Lekturę zostawiam sobie na wieczór bo widzę że stron przybywa w galopującym tępie
Miłego dnia
Matyldowo 17:00, 22 kwi 2016

Rany Renia przyszłam z rewizyta i 340 strona!!!! A ostatnio pisałam z tobą na 20 jestem pod wrażeniem twojego ogrodowiskowego zaangażowania i kiedy ja nadrobię 320 stron aby obzerkac Twój ogród
Pełen szacun

Benia 21:53, 22 kwi 2016

Witaj Reniu,
Widzę,że burza mózgów u Ciebie w temacie piwniczki.
Widziałam fotki z inspiracji wczoraj i jak tylko dziś z pracy przyjechałam to od razu do mojej podeszłam zastanawiając się czy by takich murków na niej nie zdziałać u mnie
Ale to kosztowna inwestycja. Na mojej piwnicy, wiosna. Głównie byliny królują i tak ją porosły i zajeły,że nie wiem czy ruszać to czy zostawić bo też ciągle nie mam na nią innego pomysłu.

Marzy mi się co się innego. Np takie cudo co wstawiłaś... rewelacja po prostu.
Jednak z powodu braku konkretnego pomysłu, rosną tulipany, floksy, rozchodniki, trochę iglaków, jakieś niezapominajki, i żagwiny, smagliczki itp misz masz do koloru do wyboru z wiosny jest super jak dla mnie - później to już różnie z tym bywa

Pozdrawiam serdecznie
07_Rene 08:27, 23 kwi 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Trzymam kciuki

W drugiej połowie lata może uda się coś dłubnąć przy piwniczce, a obsadzanie na jesieni dopiero. Ale planuje kupić cześć bodziszków, żeby było co dzielić

babka napisał(a)
Buziak :*
lecę pikować werbene. Lekturę zostawiam sobie na wieczór bo widzę że stron przybywa w galopującym tępie
Miłego dnia

Ja jeszcze ni pikowałam werbeny, ale rzadko wzeszła to niech rośnie. Wywaliłam za to jeden regał na ganek, stipa się hartuje, dziwaczek, werbena i sadzonki lawendy. Na noc okrywam cały regał zimową agrowłókniną. Dziś był przymrozek. Trawa była oszroniona od połowy pola.

Matyldowo napisał(a)
Rany Renia przyszłam z rewizyta i 340 strona!!!! A ostatnio pisałam z tobą na 20 jestem pod wrażeniem twojego ogrodowiskowego zaangażowania i kiedy ja nadrobię 320 stron aby obzerkac Twój ogród
Pełen szacun

Dwa lata Cie w końcu nie było Nie ma czego nadrabiać. W tym czasie zrobiłam faktycznie trochę więcej rabat. Planuje nastepne, ale rewolucji wielkich nie ma. W zeszłe lato jakieś zdjęcia były, a tak to nudy... Ostatnio trochę stron się nabiło, bo projektowo u mnie w związku z przymiarkami remontu piwniczki

Stokrotki na Twój powrót

Benia napisał(a)
Witaj Reniu,
Widzę,że burza mózgów u Ciebie w temacie piwniczki.
Widziałam fotki z inspiracji wczoraj i jak tylko dziś z pracy przyjechałam to od razu do mojej podeszłam zastanawiając się czy by takich murków na niej nie zdziałać u mnie
Ale to kosztowna inwestycja. Na mojej piwnicy, wiosna. Głównie byliny królują i tak ją porosły i zajeły,że nie wiem czy ruszać to czy zostawić bo też ciągle nie mam na nią innego pomysłu.

Marzy mi się co się innego. Np takie cudo co wstawiłaś... rewelacja po prostu.
Jednak z powodu braku konkretnego pomysłu, rosną tulipany, floksy, rozchodniki, trochę iglaków, jakieś niezapominajki, i żagwiny, smagliczki itp misz masz do koloru do wyboru z wiosny jest super jak dla mnie - później to już różnie z tym bywa

Pozdrawiam serdecznie

Jak to mówią, co dwie głowy... Cieszę się z każdej rady, myślę teraz jak to przenieść na moje warunki i możliwości.
Murki bardzo mi się podobają, ale u mnie jest spora różnica w poziomie gruntu i z jednej strony murek musiałby być sporo wyższy... Nie wiem czy to by dobrze wyglądało - bo ja mam coraz większe wątpliwości do tej oprawy kamienej (bo przecież to wymusi taki styl w innych częściach ogrodu). Poza tym moja piwniczka raczej skryta wśród brył innych budynków, a na inspiracji jest w terenie otwartym, boję się że zbyt wiele kamienia w jednym miejscu zbytnio przytłoczy.
Jak przez mgłę pamiętam Twoją piwniczkę Zawsze można się zastanowić jak to ugryźć u Ciebie.
Beniu, mi też się marzy, żeby moja jakoś w końcu wyglądała... i żebym była zadowolona, bo widzę ją z okna (teraz mnie strasznie denerwuje). Próbowałam ją obsadzić już 2 razy i klapa... Muszę zacząć od prac remontowo-budowlanych bo bez tego najlepsze nasadzenia nie będę wyglądały.

07_Rene 08:30, 23 kwi 2016

Chyba zamordowałam swoją hostę sum and substance Nigdzie jej nie widzę, na zdjęciach z tamtego roku szukałam miejsca gdzie dokładnie rosła i chyba tam niezapominajki przesadziłam o ja głupia Muszę znaczniki powbijać, żeby się ustrzec w przyszłości takich pomyłek.

Poza tym mój tulipanowiec ciągle śpi, mimo że to była jego druga zima u mnie. Niby nie wygląda na martwego, ale mam obawy... Lekko podmarzł mi jeden ambrowiec, ma czarne końcówki gałązek, ale zaczyna puszczać. Chyba będę musiała go lekko przyciąć.
Za to grujecznik w pełnej formie...

anabuko1 11:06, 23 kwi 2016

No te stokrotki, to miodzo, cudne
a grujecznika nie mam ..
AgnieszkaW 17:17, 23 kwi 2016

Reniu, piwniczka będzie piękna po obsadzeniu, pomyśl nad ubiorkiem wiecznie zielonym, ja go uwielbiam, jest cały czas zielony, a wiosną zachwyca kwitnieniem.