W realu nic nie okrywam, ogród wygląda jak zwykle, czyli różne odcienie roślin zimozielonych.
Ale fakt, że w TV jest lubiany, bo fotogeniczny o każdej porze dnia i nocy
Ale masz przepięknie w ogrodzie, nawet z wszędobylskimi liśćmi wygląda zachwycająco
Sebku te liście to mi sen z powiek spędzają, nie zdążyłam już ich w niedzielę zgrabić, ale mam wielkie drzewa poczekam, aż wszystkie spadną, wtedy zgrabimy.
Sebek- Bociek będzie miała bardzo dużo hortensji a tyłu ogrodu. Trzmielina Harleqin tylko jesli nie ma tam pełnego słońca.
Boćku jeśli szukamy stylu nowoczesnego, to jak najwiecej jednorodnych nasadzeń. czy z tej frontowej rabaty można coś jeszcze poza tym co pisałaś usunąć?- któreś z jałowcy ? Wokół jukki co jest- trzmielina? Może chociaż można usunąć te jałowce niskie, zielone przed cyprysikiem i przed sosną kosodrzewiną? Tego świerka kłującego ( niebieski) podkrzesaj od dołu aż do zdrowych= zielonych gałązek bez suszu.
No i wybierzmy gatunki na rabatę. Może niech będę to do wyboru
- Berberysy- niska odmiana- Admiration, Atropurpurea Nana, Aurea, Tiny Gold lub Green Carpet, Wokół niego bylina na całości ta sama- np bodziszek czerwony lub trawa- sesleria skalna, Carex Morrowi
Variegata ( Jesli nie wypala tam słońce), Carex caryophyllea 'The Beatles'. Albo trzmielina Minimus
- Tak samo jak berberys ale zamiast niego tuja Golden Tuffet lub Cyprysik Filifera Nana
- Jukka karolińska do tego jałowca niebieskiego podsadzona trawą- owsem wieczniezielonym lub kostrzewą owczą. Dalej za jałowcem coś innego- lawenda i może jeszcze ze 2 kosodrzewiny karłowe do tej która jest
- chyba że ma być wyżej żeby się zasłonić- wtedy od płotu szpaler z cisów czy choiny kanadyjskiej lub Berberysa Erecta czy Red Pillar, pomiędzy świerkami podsadzony czymś niższym-łanem lawendy jeśli szypaler nie zasłoni jej słońca, czy bodziszkiem czerwonym lub żurawką
Powiem Wam, że na początku myślałem, że projekt kosztuje o wiele wiele więcej, na szczęście Sylwia mnie uświadomiła, że tak nie jest
Tzn ile myślałeś ..... ??? Bo chyba nie usłyszałeś dokładnie
Myślałem, że dwa, trzy razy tyle
I dokładnie usłyszałem
Ceny projektów wahają się od 1zł do 3 zł za m2 ogrodu.
Zależy to od renomy firmy, jej umiejętności.
Niektórzy doliczają sobie za projekt nawadniania i oświetlenia, wizualizacje, rysunki techniczne detali itp.
Nie jest to tajemnica, a projekt ogrodu około 1000 m2 może kosztować do 1.000 do 3.500 zł.
Wielkie, hektarowe realizacje wycenia się już indywidualnie.
Problemem jest komu powierzyć wykonanie projektu, przecież są osoby u nas na forum które już mają projekty po 1.500... ale w koszu i zaczynają od nowa.
Możesz sama wyprowadzić, ale hortensje bukietowe - jak limelight czy silver dollar.
Oczywiście możesz też kupić pienne od razu
Ale taką bukietową to na zimę trzeba pewnie schować, a ja nie mam gdzie (blok 40m2) a babci nie mogę obciążać zeby pilnowała i podlewała , zostaje jakieś eksperymentowanie na tym co jest na działce
a co do żurawek to u teściowej znalazłąm takie:
Pewnie nie najnowsze gatunki jednakże "ukradłam" sobie kilka zaszczepek.