W realu nic nie okrywam, ogród wygląda jak zwykle, czyli różne odcienie roślin zimozielonych.
Ale fakt, że w TV jest lubiany, bo fotogeniczny o każdej porze dnia i nocy
Danusiu, czy każdy stożek to pojedynczy egzemplarz czy może to zgrupowane
ze sobą trzy lub więcej bukszpanów cięte w piramidkę? Jak jest lepiej zrobić?
Te moje stożki do doskonałe dzieła sztuki ogrodniczej, wykonany każdy z jednego egz. i rozgałęzione, zaglądałam im w środek.
Szybciej można osiągnąć sadząc kilka, najwyższy oczywiście na środku.
też oglądałem bardzo sympatycznie, szkoda że to tylko wzmianka bo okrywanie na zimę to jedna
z ważniejszych prac jakie należny zrobić przed zimą w ogrodzie. Może pojawi się jakiś bardziej
rozbudowany odcinek. Tak czy inaczej kaptury są rewelacyjne, bardzo fajnie że nam pokazałaś
Danusiu, to już nie plewić? Nie ruszać ziemi? Ja w swoim zapale jeszcze grzebię w ziemi ale mam napomnienia, że ziemia "musi się uleżeć do mrozów" ... ? Co o tym sądzisz? Chwasty rosną.... .
Plewić, plewić, nie wyznaję zasady, że ziemia musi się uleżeć do mrozów, raczej w "ostrej skibie' powinna być. Pusta ziemia powinna być przekopana, ew. dodany kompost lub obornik rozłożony i pozostawiona "nastroszona" aby mróz ją przemroził - wtedy jest lepsza struktura gleby.
No właśnie, co z tymi chwastami? Wszystko zastopowało, a one dalej rosną Pół soboty wyrywałam, aż mi kręgosłup odmówił posłuszeństwa. I to jeszcze nie koniec Szarlotkę też upiekłam Danusiu, w oczekiwaniu aż szron trochę zaniknie i mgła się podniesie, ale nim zdążyłam zrobić zdjęcie, zostało tylko tyle:
Wow! To teraz juz wiem czemu te róże na domach angielskich takie "rozłożone" No koniecznie będe musiala przenieść tą moją w inne miejsce.... tylko kurtka na wacie nie bardzo mam gdzie....
ooo nie! Na murowanie mnie nie namówisz bo......musiałabym to sama robić a nie chce mi się W sumie mur dla róży by się znalazł ale nie wiem czy tam nie za mało światła będzie miała....
Zbuduj mur ze starej cegły, poszukaj po sąsiadach czy gdzieś nie wyrzucona.
Kaisog, Danusia poddała bardzo fajną myśl. Jeśli masz warunki i miejsce to zabaw się w stawianie
domu haha Takie murki, niekoniecznie wielkie świetnie spełniają swoją rolę w ogrodach, rośliny
wolą mieć 'wysłoniętę" od wiatru. Dużo lepiej rosną pod słonecznymi ścianami niż na wietrznych
miejscach. Latem jest cieplej, szybciej ruszają, a zimą mają dodatkową ochronę przed mroźnym
wiatrem. Mi jeśli się uda to spróbuję. Danusiu, piękne dzięki za instrukcję z kapturami, poszukam
ich w centrach ogrodniczych i przykryję młode bukszpany. i spróbuję zbudować z cegły ok 50 cm
murek a co