Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

ana_art 19:27, 24 paź 2011

Danusi to pojedyncze egzemplarze o ile dobrze pamiętam, ale pisała tez u kogoś że można zaoszczędzić i zrobić z kilku sztuk
Gardenarium 19:31, 24 paź 2011

profus napisał(a)

A akademię teraz oglądnąłem - szkoda, że tak krótko
Ale ciekawe czy rzeczywiście uchroni to bukszpany - spróbujesz Danusiu?

Ależ gdzie tam same kaptury nie - trzeba zakopać z donicami, nie spróbuję, już kaptury zdjęte.

Potwierdzam. Szkoda, że tak krótko .
A na tych rosnących w ziemi zostawiasz? Warto? Czy telewizja telewizją a w realu ....... (skoro zdjęte)?

W realu nic nie okrywam, ogród wygląda jak zwykle, czyli różne odcienie roślin zimozielonych.
Ale fakt, że w TV jest lubiany, bo fotogeniczny o każdej porze dnia i nocy

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:33, 24 paź 2011

Pwl napisał(a)

Danusiu, czy każdy stożek to pojedynczy egzemplarz czy może to zgrupowane
ze sobą trzy lub więcej bukszpanów cięte w piramidkę? Jak jest lepiej zrobić?

Te moje stożki do doskonałe dzieła sztuki ogrodniczej, wykonany każdy z jednego egz. i rozgałęzione, zaglądałam im w środek.

Szybciej można osiągnąć sadząc kilka, najwyższy oczywiście na środku.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:35, 24 paź 2011

Pwl napisał(a)
też oglądałem bardzo sympatycznie, szkoda że to tylko wzmianka bo okrywanie na zimę to jedna
z ważniejszych prac jakie należny zrobić przed zimą w ogrodzie. Może pojawi się jakiś bardziej
rozbudowany odcinek. Tak czy inaczej kaptury są rewelacyjne, bardzo fajnie że nam pokazałaś

Całość instrukcji okrywania kapturami jest tutaj

Instagram Ogrodowiska
Wieloszka 19:46, 24 paź 2011

gardenarium napisał(a)

Danusiu, to już nie plewić? Nie ruszać ziemi? Ja w swoim zapale jeszcze grzebię w ziemi ale mam napomnienia, że ziemia "musi się uleżeć do mrozów" ... ? Co o tym sądzisz? Chwasty rosną.... .

Plewić, plewić, nie wyznaję zasady, że ziemia musi się uleżeć do mrozów, raczej w "ostrej skibie' powinna być. Pusta ziemia powinna być przekopana, ew. dodany kompost lub obornik rozłożony i pozostawiona "nastroszona" aby mróz ją przemroził - wtedy jest lepsza struktura gleby.

No właśnie, co z tymi chwastami? Wszystko zastopowało, a one dalej rosną Pół soboty wyrywałam, aż mi kręgosłup odmówił posłuszeństwa. I to jeszcze nie koniec Szarlotkę też upiekłam Danusiu, w oczekiwaniu aż szron trochę zaniknie i mgła się podniesie, ale nim zdążyłam zrobić zdjęcie, zostało tylko tyle:
Gardenarium 19:47, 24 paź 2011

Instagram Ogrodowiska
kaisog1 20:15, 24 paź 2011

gardenarium napisał(a)
Popatrz jeszcze raz, znalazłam nowe zdjęcia

Wow! To teraz juz wiem czemu te róże na domach angielskich takie "rozłożone" No koniecznie będe musiala przenieść tą moją w inne miejsce.... tylko kurtka na wacie nie bardzo mam gdzie....
Gardenarium 20:17, 24 paź 2011

Zbuduj mur ze starej cegły, poszukaj po sąsiadach czy gdzieś nie wyrzucona.

Instagram Ogrodowiska
kaisog1 20:38, 24 paź 2011

ooo nie! Na murowanie mnie nie namówisz bo......musiałabym to sama robić a nie chce mi się W sumie mur dla róży by się znalazł ale nie wiem czy tam nie za mało światła będzie miała....
Pwl 21:25, 24 paź 2011

gardenarium napisał(a)
Zbuduj mur ze starej cegły, poszukaj po sąsiadach czy gdzieś nie wyrzucona.

Kaisog, Danusia poddała bardzo fajną myśl. Jeśli masz warunki i miejsce to zabaw się w stawianie
domu haha Takie murki, niekoniecznie wielkie świetnie spełniają swoją rolę w ogrodach, rośliny
wolą mieć 'wysłoniętę" od wiatru. Dużo lepiej rosną pod słonecznymi ścianami niż na wietrznych
miejscach. Latem jest cieplej, szybciej ruszają, a zimą mają dodatkową ochronę przed mroźnym
wiatrem. Mi jeśli się uda to spróbuję. Danusiu, piękne dzięki za instrukcję z kapturami, poszukam
ich w centrach ogrodniczych i przykryję młode bukszpany. i spróbuję zbudować z cegły ok 50 cm
murek a co