Witam, jestem tu nowa, tzn. Ogrodowisko przegladam regularnie anonimowoOdważyłam się napisać ponieważ mam problem z nowym trawnikiem. To coś przypominające trawnik zostało posiane równo 3 tyg. temu. Obecnie jest duzo miejsc łysych, ale najgorsze są chwasty. Jest masę perzu, oset i najgorszy skrzyp. Trawa jest podlewana regularnie(mamy system nawadniajacy). Dodam,że do założenia trawnika(z braku czasu) wzięlismy firmę ogrodniczą. Myśleliśmy, że doczekamy się trawy, a nie chwastowiska. Proszę o poradę co mamy teraz zrobić (jutro z firmy przychodza i bedziemy rozmawiac co dalej), czy kazać im na nowo posiac trawę? Dodam, że posiali trawę uniwersalną, była też nawieziona ziemia (tą co mam na dziełce to glina) u mnie na całym terenie jest bardzo duze nasłonecznienie. Aha, oni mają pomysł, żeby to spryskać, ale jak się orietuję na skrzyp muszą uzyć czegoś silnego, czy to nie wypali całkiem tej marnej trawy?
W Pisarzowicach zawsze kuszą, jeszcze w Święto Azalii, najbardziej lubię odmianę polecaną przez Bogdzię...Cannons Double, która ma w sobie aż trzy kolory, u mnie dużo zielonych alejek, w środku ogrodu mam okrąg na basen, wokół, którego usypana jest rabata, że prawie go nie widać, są przejścia i ukryte przełączki, ale prostej drogi nie ma....dzieci potrzebują więcej przestrzeni, u mnie jest się gdzie schować i zabawa w chowanego murowana
Wiąza tylko koryguję, jest kłopot z koszenie, gałęzie płożą się już po trawniku i trzeba skrócić, z jedej strony mam dziurę, jedna zima wyrządziła dużo szkody, ale już zarasta i prawie jej nie widać
Chciałam ci jeszcze pokazać jak gra światła sprawia, że klony o purpurowych liściach jarzą.
Gdzie kupujecie kosaćce? U mnie w szkółkach i sklepach ogrodniczych nie widzę kosaćców. A poszukuję czysto białych i niebieskich, raczej z tych gatunków wyższych.
Ja bardziej...znaczy mocniej nie potrafię....ale eMa wtajemniczam, po prostu mu wręczam sekator do rączek
Ja najbardziej lubię w bylinówkach sobie dłubać
W ogóle to zapomniałam pogratulować córeczki - GRATULUJE!!!
Azalie w tym roku sobie też wsadziłam, też w tym samym kolorze. Ładnie wygląda.
W ogóle masz piękny ogród, zadbany, dopieszczony. Dom z belek bardzo fajnie wygląda. Ogród pasuje do domu albo dom do ogrodu wszystko piękne.
Wszystkie fotki cudne, trawniczek jak marzenie, no i ten basen.... eeech
Ale ja bym u Ciebie zasiadła na najwyższym tarasie i mogłabym godzinami gapić się na ogród i w dal
Justynko, moja jeszcze młoda, nie owocowała...mam nadzieję, że zobaczę jesienią baldachy z gronami...w końcu to jest ładniejsza wersja naszej koralowej...u mnie rośnie do góry i na razie ma pokrój wzniesiony. Wiosna i jesień należy do liści, które są purpurowe, latem zielenieją, łodygi są brunatne cały sezon, plusem jest to, że nie atakują jej mszyce, w porównaniu do kaliny Buldeneż i zimuje bez problemów, co mnie bardzo cieszy