Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:23, 01 cze 2015

Do góry
Nie wiem, czy to jest jeszcze do uratowania?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:22, 01 cze 2015

Do góry
To jest troszkę lepsza cześć trawy, gdzie nie ma aż tyle chwastów[
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:21, 01 cze 2015

Do góry
Witam, jestem tu nowa, tzn. Ogrodowisko przegladam regularnie anonimowoOdważyłam się napisać ponieważ mam problem z nowym trawnikiem. To coś przypominające trawnik zostało posiane równo 3 tyg. temu. Obecnie jest duzo miejsc łysych, ale najgorsze są chwasty. Jest masę perzu, oset i najgorszy skrzyp. Trawa jest podlewana regularnie(mamy system nawadniajacy). Dodam,że do założenia trawnika(z braku czasu) wzięlismy firmę ogrodniczą. Myśleliśmy, że doczekamy się trawy, a nie chwastowiska. Proszę o poradę co mamy teraz zrobić (jutro z firmy przychodza i bedziemy rozmawiac co dalej), czy kazać im na nowo posiac trawę? Dodam, że posiali trawę uniwersalną, była też nawieziona ziemia (tą co mam na dziełce to glina) u mnie na całym terenie jest bardzo duze nasłonecznienie. Aha, oni mają pomysł, żeby to spryskać, ale jak się orietuję na skrzyp muszą uzyć czegoś silnego, czy to nie wypali całkiem tej marnej trawy?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:19, 01 cze 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Ale będzie morze piwoniowe!
Co kupiłaś pod halą? Jedną nostalgię, tyle? Mnie denerwuje ta róża, w ogóle nie rośnie, jak ją wsadziłam 3 lata temu tak stoi (2 szt) niby kwitną, ale bidne są i słabe :/ może im miejscówkę muszę zmienić, ale nie mam już gdzie. 2 nowe róże stoją w doniczkach, żeby je posadzić muszę coś wyeksmitować :/

różom już niewiele potrzeba, ach jak ja się cieszę! na te barwy i ZAPACH
zrobiłam wczoraj przegląd róż

Nostalgia wygląda uroczo z czerwonymi liśćmi

ta będzie kwitła na pomarańczowo

Eksperymentarium 10:17, 01 cze 2015

Do góry
Karabela napisał(a)
Wreszcie... 2 miesiące po zakupie oleju olejowanie tarasu...

Pieknie sie dzieje a roslinki w bujnosci

Moja farba tez miesiac w garazu czeka ale sie wszystko na swoja chwile doczekało !
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:17, 01 cze 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Azalie...piękne, teraz bardzo kusiły Masz miejsce Agatko, pięknie u Ciebie wyglądają!
Bardzo podobają mi się takie trawiaste ścieżki, u mnie wszystko jak na dłoni...może jeszcze kiedyś dojrzeję do tego żeby takie ścieżki stworzyć, mam sporo trawy jeszcze w kupie (dzieciarnia w piłkę gra)

Dziękuję za nazwy klonów

Tniesz swojego wiąza Agatko?

W Pisarzowicach zawsze kuszą, jeszcze w Święto Azalii, najbardziej lubię odmianę polecaną przez Bogdzię...Cannons Double, która ma w sobie aż trzy kolory, u mnie dużo zielonych alejek, w środku ogrodu mam okrąg na basen, wokół, którego usypana jest rabata, że prawie go nie widać, są przejścia i ukryte przełączki, ale prostej drogi nie ma....dzieci potrzebują więcej przestrzeni, u mnie jest się gdzie schować i zabawa w chowanego murowana

Wiąza tylko koryguję, jest kłopot z koszenie, gałęzie płożą się już po trawniku i trzeba skrócić, z jedej strony mam dziurę, jedna zima wyrządziła dużo szkody, ale już zarasta i prawie jej nie widać

Chciałam ci jeszcze pokazać jak gra światła sprawia, że klony o purpurowych liściach jarzą.

Moja codzienność - ogród Oli 10:15, 01 cze 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
buksy po azofosce w końcu ładne

Olenko robi wrazenie! Wszystko soczyste i takie juz wielkie
Ogród na glinie 10:12, 01 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
a fioletowy gdzieś tu? za miskantami?
wygląda jak granatowy i nieco dziwnie wypada.

Potfory u Ciebie same....... fajny ma kolorek Twoj c
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 10:12, 01 cze 2015

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Zerknijcie na ten "projekcik" potrzebuję drzewa do przedgródka, myślę o czymś rozjaśniająym, strona zachodnia działki, raczej półcień. Korzystam z artykułu Danusi wiosenne drzewa kwitnące ale wszystkie wydają mi się za duże.Na razie wrysowałam świdośliwę, podobają mi się też brzozy, ale zamarzyło mi się coś bardziej wyszukanego, tylko żebym nie zbankrutowała.

Rabatka już jest tylko pod płotem został taki niezagospodarowany pasek 40-50cm, tam chciałam wsadzić drzewa i coś pod nimi.

Proszę poradźcie...

Ewuś ja bym widziała w tym miejscu umbry bądź surmie, kolumnowe mi się nie widzą, chociaż kazda z tych opcji ma coś w sobie
Kosaćce, irysy (Iris) 10:12, 01 cze 2015

Do góry
A ja mam jedynie takie jak poniżej:

Gdzie kupujecie kosaćce? U mnie w szkółkach i sklepach ogrodniczych nie widzę kosaćców. A poszukuję czysto białych i niebieskich, raczej z tych gatunków wyższych.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 10:07, 01 cze 2015

Do góry
Wstawię kilka zdjęć z weekendu

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:58, 01 cze 2015

Do góry
jona napisał(a)
Twój busz jest bardzo urokliwy . Nie ogarniaj go za mocno, tak tylko trochę

Ja bardziej...znaczy mocniej nie potrafię....ale eMa wtajemniczam, po prostu mu wręczam sekator do rączek
Ja najbardziej lubię w bylinówkach sobie dłubać

Czas na ogród 09:56, 01 cze 2015

Do góry
Agawita napisał(a)
A tu moja jedyna azalia japońska, miałam jeszcze białą ale po dwóch zimach podziękowała mi za współpracę a szkoda, bo była piękna

W ogóle to zapomniałam pogratulować córeczki - GRATULUJE!!!

Azalie w tym roku sobie też wsadziłam, też w tym samym kolorze. Ładnie wygląda.
W ogóle masz piękny ogród, zadbany, dopieszczony. Dom z belek bardzo fajnie wygląda. Ogród pasuje do domu albo dom do ogrodu wszystko piękne.

Ile lat ma Twój ogród?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:56, 01 cze 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Reniu biedna ta Twoja żurawka
ale wszystko pięknie u Ciebie kwitnie u mnie ledwo pączki wychodzą

Człowiek uczy się całe życie ale żeby nie było, że tylko taką mam żurawkę to pokaże inne

tej strach się bać

tej należy się bać - tak wygląda żurawka 4 letnia nie dzielona

ta jest obserwowana

tego lubię

a tym jestem zachwycona

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:54, 01 cze 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Uwielbiam oglądać Twój cudny ogród. Mogłabym z niego nie wychodzić. Pozdrówka

Iwonka, zapraszam na tarasik i na kawkę

Mój ogród pod górkę... 09:53, 01 cze 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Wszystkie fotki cudne, trawniczek jak marzenie, no i ten basen.... eeech
Ale ja bym u Ciebie zasiadła na najwyższym tarasie i mogłabym godzinami gapić się na ogród i w dal
Czas na ogród 09:53, 01 cze 2015

Do góry
Agawita napisał(a)
I pozostałe

Czerwony zawsze zakwita na końcu nie wiedzieć czemu, może ma najmniej słońca albo taka odmiana, nazw oczywiście nie znam

O jaaa.....piękne zdjęcia. Też taki chcę
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:48, 01 cze 2015

Do góry
Justyna napisał(a)
Możesz mi zrecenzować Onondagę? -pokrój, długość/obfitość kwitnienia, jesienne przebarwienie, owoce.
Serdecznie

Justynko, moja jeszcze młoda, nie owocowała...mam nadzieję, że zobaczę jesienią baldachy z gronami...w końcu to jest ładniejsza wersja naszej koralowej...u mnie rośnie do góry i na razie ma pokrój wzniesiony. Wiosna i jesień należy do liści, które są purpurowe, latem zielenieją, łodygi są brunatne cały sezon, plusem jest to, że nie atakują jej mszyce, w porównaniu do kaliny Buldeneż i zimuje bez problemów, co mnie bardzo cieszy

Kosaćce, irysy (Iris) 09:48, 01 cze 2015
Do góry
Jeszcze kilka dzisiejszych staroci

Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 09:46, 01 cze 2015

Do góry
Agawita napisał(a)
Nie masz jeszcze czego żałować, powinnaś się cieszyć, że na tym etapie (początku zakładania ogrodu) trafiłaś na ogrodowisko. Znajdziesz tu bardzo dużo inspiracji, póki co skup się na przeglądaniu ogrodów aż trafisz na coś co Ci się spodoba, to będzie jak z zakochaniem się jak zaiskrzy to znak, że wiesz czego chcesz wtedy dopiero zaczniesz planować co gdzie i jak. Wszyscy Ci pomogą, doradzą, burza mózgów jest wskazana żeby nie popełniać wiele błędów. Wklejaj pomysły żeby było co analizować. Zrób listę roślin, kolorów które lubisz, ogranicz się do kilku gatunków a zobaczysz, że bedzie pięknie. Z drzew np. klony, buki, wiśnie ozdobne, miłorząb, grunecznik, brzoza itd., trawy (dużo traw i turzyc) bo robią świetną robotę, hortensje, żurawki, trochę bylin, trzmieliny, wrzosy, tak żeby o każdej porze roku ogród był efektowny zapomniałam jeszcze o berberysach i lawinie wręcz jej odmian, o każdej porze roku mają inny kolor i za tę zmienność je uwielbiam. Nic nie robisz a ogród sam się przeistacza i jeszcze jedno - nie kupuj pojedynczo roślin, w grupie będą się lepiej prezentować powodzenia i trzymam kciuki

Agawita - dzięki
Z drzew mam buki, wiśnię, grujecznik, traw nie mam za wiele..
Żurawki bardzo mi się spodobały.

Hortensje, żurawki od niedawna (piękne są) i wrzosy..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies