Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Lecę w kulki... 09:19, 19 cze 2012

Do góry
Aniu, jak Ty to robisz, że pospolite tawuły na Twoich fotkach wyglądają jak najbardziej rarytasowe, ogrodowe rarytasy. I w ogóle wszystko masz przepiękne, poczynając od tawuł a kończąc na awatarku. Pozdrawiam.
Lecę w kulki... 09:16, 19 cze 2012

Do góry
sylllwia napisał(a)
Piękna sesja tawułkowa. Urocze są te tawuły i z wiosny jak wypuszczają młodziutkie listki i latem jak kwitną i jesienią jak się przebarwiają[/quote

i jeszcze jak są przycięte w kulki
Lecę w kulki... 09:09, 19 cze 2012

Do góry
Piękna sesja tawułkowa. Urocze są te tawuły i z wiosny jak wypuszczają młodziutkie listki i latem jak kwitną i jesienią jak się przebarwiają
Kocham i nienawidzę ;) 17:51, 18 cze 2012

Do góry
Witam serdecznie!
Zanim trafiłam na forum myślałam sobie "ale to projektowanie ogrodów jest proste", kupujesz krzaka sadzisz go i gotowe. a guzik prawda!
Po obejrzeniu Waszych ogrodów spaliłam się ze wstydu... U Was tak pięknie, kolorowo a u mnie misz-masz, byle co, byle gdzie...Czarna rozpacz

uwielbiam rośliny, mój dom stoi koło lasu więc dużą część roboty odwaliła za mnie natura ale i dla mnie coś się znajdzie. Wyszukuję rośliny, sadzę i kombinuję. Dlatego kocham mój ogród i jednocześnie nienawidzę go bo nie wiem co z czym i gdzie sadzić...

moja działka jest długa i wąska, 12 m szerokości, z tyłu domu ok. 50 m długości, strona południowa. Marzy mi się taki leśny ogród, paprocie, parzydła, funkie, tawuły...

najgorzej mam z rabatą od srtrony sąsiada bo widok szpecą stare rozwalone szopy. zasadziłam tam wszystko co wpadło mi w oko Jest i pigwowiec, juka, azalie, piwonia, perukowiec, oczar, ketmie syryjskie itd, itd. Ale jakieś niskie to i dalej widzę to sąsiedzkie pobojowisko
od strony lasu mam bez, tawuły, funkie, konwalie, ognik takie pierdołki same.Z tyłu posadziłam na połowie ogrodu miłorząb, metasekwoję, tulipanowca, jodłę koreańską, świerk. Taki niby lasek.

jeśli znajdzie się życzliwa dusza co podpowie w jakim kierunku z tym ogrodem iść będę wdzięczna do grobowej deski

Początki w Kruklandii 12:25, 18 cze 2012

Do góry
beta napisał(a)

Trawki mnie nie pilą jeszcze i popatrzę najpierw co jest w sklepach...może od razu kupię tawuły koło furtki

Tam gdzie były żurawki.... dalej brak pomysłu

Justa a pokaż jak ta rabata teraz wygląda

Moja zmora

Początki w Kruklandii 12:14, 18 cze 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Trawki mnie nie pilą jeszcze i popatrzę najpierw co jest w sklepach...może od razu kupię tawuły koło furtki

Justa a pokaż jak ta rabata teraz wygląda
Początki w Kruklandii 11:48, 18 cze 2012

Do góry

Sosnowo 08:13, 18 cze 2012

Do góry
Ewo, Zbysiu, Aniu asc, AniuDS, Aniu an_tre, Sebuś - dziękuję za odwiedziny

Miło mnie zaskoczył kwiatami (aż 3!) dereń kasua

złocą się berberysy Tiny Gold

tawuły tez pięknie kwitną'

Ogród Magdalenka 21:39, 17 cze 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Witaj Madziu
Podziwiam Twoje kulki bukszpanowe i dziękuję za instruktaż. Jeszcze poczekam aż Marzenka pokaże nowe szablony i moze moje kulki też będą takie zgrabniutkie
Tarasik bardzo przytulny Aż się chce tam przysiąść

Irenko nie cięłam z szablonem, nie mogę się do tego zebrać ale w następny weekend Danusia pokaźe nam kulkowanie

Magda przepięknie !!!!
bardzo dobry pomysł z tym bukszpanem na nóżce, skoro po przejściach niech się trochę doświetli a potem znów do donicy
A co do donic to do cienia najlepsze horetnsje, begonie i niecieprki, funkie, tawułki (nie tawuły), paprocie.
Mam posadozne w cieniu pluskwicie i zawilce japońskie. Wygooglaj sobie
Ogród A&M 20:58, 17 cze 2012

Do góry
Możesz posadzić żurawki key lime pie - dobrze znoszą nasłonecznienie, albo tawuły japońskie i ciąć w kulki - no albo te berberysy
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 17:10, 17 cze 2012

Do góry
Tawuły masz śliczne
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 17:05, 17 cze 2012

Do góry
ircia napisał(a)
Przyszłam podejrzeć jak kwitną Twoje nowe róże, a u Ciebie już tak ślicznie!
Tawuły, pęcherznice... Super! Czy pęcherznice nie są kłopotliwe?
Pozdrawiam Andziulko

Irciu podglądaj, podglądaj
Róże cieszą oczy Treaz swój czas mają tawuły i pęcherznice. Są to niezawodne krzewy. Polecam.
Pęcherznice są nawet u mnie w domu

Ratunku na pomoc:) 16:06, 17 cze 2012

Do góry
Ja także uwaązam że nie należy przesadzać z ilością gatunków i odradzam migdałka.

Musisz wygrzebać w tej szczelinie dołek i ocenić jakie są warunki dla roślin. Radziłąbym przed sadzeniem wybrać ziemię co tam jest i nasypać w całości urodzajnej ziemi, zgodnie z wymaganiami roślin.

Zamiast śliwy dziecięcej na pniu, jak namalowała Ewa (ładna) można wybrać też Twoją wersję z kulami tujowymi a pod nimi po dwie kulki z żółtej tawuły np. Golden Princesse ciętej ładnie, plus żurawki o bordowych liściach w przerwach.

Albo całość pod spodem na przemian kostki z żurawek (po 4 szt) i trzmieliny zimozielonej odmiana Emerald'n Gold.
Ratunku na pomoc:) 19:17, 16 cze 2012

Do góry
Dziękuję Haniu za szybką odpowiedź

No śnieg niestety spada bo zabezpieczenia na dachu nie ma. Ale skoro tuje sąsiadów stoją, to może i moje roślinki dadzą radę?

Fajne propozycje, obejrzałam sobie tawuły, bo jestem kompletną amatorką i nie kojarzę większości roślin z nazwy. Ale od czego ma się google Szczególnie podobają mi się te w wersji różowej, ale chyba i różowa jest w różnych odmianach.

Jak myślisz, jakby były te kule z tujek na pniu, np 4 sztuki, to nie będzie nudno, że wszystkie takie same? Co myślisz o migdałku na pniu, faktycznie taki delikatny i ciężki do utrzymania?
Ratunku na pomoc:) 17:07, 16 cze 2012

Do góry
Ogrodzenie jest ładne,a sąsiad już tło zrobił Dołem możesz dać jasne tawuły i czerwone żurawki.I jakie iglaczki na pniu pomiędzy tym.A jak ze śniegiem z dachu?
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 20:36, 15 cze 2012

Do góry
Tak to wiesiołek, ale u mnie jeszcze nie kwitnie i tawuły i pęcherznice też nie kwitną choc pąki mają. Wygląda na to że Twój ogród pełen kwiatów. pozdrówka.
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 20:26, 15 cze 2012

Do góry
Przyszłam podejrzeć jak kwitną Twoje nowe róże, a u Ciebie już tak ślicznie!
Tawuły, pęcherznice... Super! Czy pęcherznice nie są kłopotliwe?
Pozdrawiam Andziulko
Układanka :) Kto pomoże? 23:59, 14 cze 2012

Do góry
Siedzę i dulczę nad tą układanką od 20 godziny

Wypisałam sobie wszystkie zakupione rośliny wraz z wymiarami, opisami i zdjęciami. Postanowione jest, że dookoła domku będzie żywopłocik z bukszpanów. Poza tym ułożyłam roślinki tak:

Wzdłuż siatki:

krzewuszki x2(1,5m wys), forsycja maluch, azalia porkfeur ( 2m wys), azalia irene koster, tawuły LP x2, azalia japońska x2, rh, pieris, wrzosy i wrzośce, rabatę kończy ponownie azalia porkfeur. Wszystko na tle żywotników. W rogu berberys red chief, berberys erecta, dwa swierki conica. Przed nimi wrzosy, rh, maleńkie thuje karłowate itp.

PO drugiej stronie:

Ławeczka mi się bardzo wkręciła. Tu nie ma wiele zmian. Przeniosłam lilaka obok hortensji. Klona otoczyłabym bukszpankami. Pod conicę dałam 2x berberys gold.

Mała rabatka jest najskromniejsza gdyż tam blisko jest jabłonka i w sumie i tak nie wiele widać

Jałowce płożące umieściłabym tak jak proponowała Joasia lub poupycham gdzieś nieopodal Conicy

Jak Wam się podoba?

Jutro, jesli dzieciaki pozwolą, spróbuję ustawić coś w realu i cyknąć fotki w takim ułożeniu
Nasz mały, zielony świat. 20:31, 14 cze 2012

Do góry
Bardzo mi miło Ciebie gościć Kinga

Osłonki na pomidorach mam pierwszy raz w tym roku, pomysł podpatrzony u naszej szefowej Danusi. Do tej pory sadziłam je prosto do gruntu, ale zawsze pod osłoną, najpierw w tunelu foliowym, teraz w szklarni.
W tych osłonkach wymieszane jest jedzonko dla pomidorów - obornik, kompost, ale to są tylko opaski, bez dna, więc pomidory korzeniami tak się rozejdą po gruncie wokół siebie. Taka opaska ułatwia podlewanie, zwłaszcza zasilanie roślin, leje się bezpośrednio pod roślinę.
Po sezonie ocenię, czy widzę różnicę w uprawie prosto w gruncie i w opaskach, ale na razie pomidorki rosną zdrowo, wiążą owoce.

Dzisiaj byłam w mojej ulubionej szkółce (znowu ), przywiozłam planowane tawuły a oprócz tego wysoko rosnacą krzewuszkę, jaśminowca, kilka pęcherznic, kolkwicję, płożace jałowce, jutro będę komponować mój mieszany żywopłot, ale się cieszę
Taka sobie rabatka pod oknem 10:20, 13 cze 2012

Do góry
mi za studnia pasuje wyższa trawa

niższa trawa może otulać nózkim wiśni na wjeździe , brzegami tawułki taka sama odmiana, rabatkę minimalnie bym jednak zmniejszyła, a tam gdzie ten pasek trawy między studnia i podjazdem to tawuły zajmą jak je posadzisz wokół tych kamyków i kosić nie trza bedzie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies