Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Ozz 11:54, 28 sie 2012

Ojoj - piękna ta Elegant Lady na hortensjową tylko tak a propos (ależ jestem uparta, no trochę mi wstyd nawet ), czy nie lepiej by tam faktycznie wyglądała hortensja zamiast tawuły?

Bo jak patrzę na ten piękny zakątek, to za każdym razem mi tak zgrzyci, że aż strach... po prostu tawuła to MONSTRUM piękne oczywiście, ale najlepiej kwitnie w pełnym słońcu i tam gdzie ma sporo przestrzeni - np. przy pasach zieleni w drogach szybkiego ruchu. Jeśli byś chciała ją przycinać to z kolei - będzie kwitła słabiej, a i tak kwitnie dość krótko...

Boję się, że za chwilę rozrośnie się w potwora, którego trudno będzie stamtąd wyprowadzić - no roślinka nijak do małego ogrodu...
http://plantsgallery.blogspot.com/2009/07/spiraea-x-vanhouttei-tawua-van-houttea.html

Jeśli chodzi o brak wiosennego kwitnienia to polecam w zamian raczej coś w typie karłowego lilaka palibin 'Meyera' - niekłopotliwy, długaśnie i pięknie kwitnie nawet w zacienieniu, dorasta max do 1-1,5 wys. i szer., no i zapach... obłędny
o tu: http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?action=lisciaste&roslina=188&nazwy=2

No. Koniec narzucania się, już się słowem nie odezwę o tawule
Ana 12:41, 28 sie 2012

Ja tam lubię takie narzucanie Narzucaj się jak chcesz i dzięki za rady!
Co do tawuły, to przez Ciebie i mnie tam zaczyna zgrzytać no! ale jeszcze nie w tym roku...na wiosnę po kwitnieniu może przeniosę tawułę przed ogrodzenie i tam pozwolę jej szaleć, a na jej miejsce pomyslę nad hortensją...tej tawuły sama nie wybrałam, dostałam ją w prezencie...więc rozumiesz

O lilakach to mam średnie zdanie, nie wiem jak te mniejsze, bo te wielkie to straszne żarłoki i nic nie chce wokół nich rosnąć...pamiętam jeszcze z działki...
baraga1904 12:45, 28 sie 2012

....fajne zakupy cebulkowe.... może się wybiorę na polowanie...tez uwielbiam tulipany
AniaK 14:17, 28 sie 2012

Ale fajne zakupy i to w Biedronce, kto by pomyślał
Gdzie tu najbliższa biedronka???
zuza12 14:36, 28 sie 2012

Witaj Aniu.
Super zakupy cebulowe. Ja z powodu oblegania domu przez gości dawno nie zaglądałam do Biedronki. Dzisiaj szybko tam biegnę po cebulki.
Krokusowe cebulki kupiłam w sobotę w Tesco - 50 szt. za 14,90 zł.

Myślałam tez o zorganizowaniu spotkania. Może pomyslimy o czyś w większym gronie. Poznamy się bliżej i będzie weselej. Dziewczyny pomyślmy o czymś, a może jakies spotkanie objazdowe?
Ana 15:26, 28 sie 2012

AniaK napisał(a)
Ale fajne zakupy i to w Biedronce, kto by pomyślał
Gdzie tu najbliższa biedronka???

Aniu, najbliżej masz na Szczecińską
Ana 15:27, 28 sie 2012

zuza12 napisał(a)

Myślałam tez o zorganizowaniu spotkania. Może pomyslimy o czyś w większym gronie. Poznamy się bliżej i będzie weselej. Dziewczyny pomyślmy o czymś, a może jakies spotkanie objazdowe?

Tour de Stargard and okolice

Jestem za
Ana 15:28, 28 sie 2012

O, to muszę lecieć do tesco i do nomi porozgladać się, bo tam sto lat nie byłam już
AniaK 18:29, 28 sie 2012

Czyli objazd supermarketów w poszukiwaniu cebulek
A spotkanie objazdowe super pomysł
agata_chrosc... 18:30, 28 sie 2012

Ana, wpadłam bo mi zniknęłaś z listy, a musisz być.