Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Roztoczańskie klimaty 08:02, 01 cze 2015

Do góry
Świeżutkie

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 07:57, 01 cze 2015

Do góry
jeszczę trochę koloru...

raport, że szkrzynie powoli, bardzo powoli się wypełniają

i na koniec cukiereczek z ogrodu rodziców

Limonkowy gaj 07:57, 01 cze 2015

Do góry
Limonko, czy Ty tego wiąza nie posadziłaś za blisko ogrodzenia, jego parasol robi się szeroki.Widzę zaczątki z rozmysłem i przemyślane nasadzenia.
Zawsze można przesadzić, ja to robię nieustannie, ciągle coś wsadzone nie tak, po 2, 3, 4 latach sadzenie od nowa.
Mój wiąz, jak obejrzysz usunę.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 07:48, 01 cze 2015

Do góry
Ewciu wysciskujevCie mocno

Pieknie kwitnie ...
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 07:47, 01 cze 2015

Do góry
na linię kroplującą i piękny murek nei patrzymy, podziwiamy za to ile dzwiga ta kalina a raczej jej dwie i pół gałązki

Mój ogród pod górkę... 07:46, 01 cze 2015

Do góry
Napatrzec sie nie moge pieknie tyle pracy .....w tak krotkim czasie ..podziwiac super zarasta

I co kapiel była ? Lezakowanie było?

Kaska co tam rosnie przy ogrodzeniu? Swierk jakis? A bez listkow to wiaz? Po co masz tsm taka przerwe?
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 07:42, 01 cze 2015

Do góry
w tej części wypielone choć tego chwasta się nie pozbyłam

wykulkowana, odbiła prawie z niczego i czeka na przeprowadzkę...

gdzieś mi ta intensywnośc kolorków ucieka podczas wgrywania fotek...

moje białe kosaćce haha w końcu ich reklamacja została olana, a mi przypadły do gustu, ale nie wiem czy znajdę dla nich miejce po rewolucjach projektowych... narazie są i mają się nieźle
Życie w wiejskim ogrodzie 07:42, 01 cze 2015

Do góry
Znalazła się zguba.

Gardener27 napisał(a)
....Przez ostatnie dwa tygodnie bez przerwy padł deszcz i wszystko nabrało masy a zwłaszcza chwasty
Jak ta natura nierówno rozdaje- u mnie taka susza, że wszystko pada ( no, poza chwastami).
Jak patrzę na twój warzywnik to ogromnie podziwiam cię Przemku za wytrwałość. Najprościej ciągniczkiem zaorać całość, a tak układ ścieżek wymusza ręczne kopanie- a teren spory. Ty zrobiłeś Ogród Warzywny przez duże O. Naprawdę, prawdziwy majstersztyk.

Ogród też wspaniały. I ta wspomniana już ławeczka.
Gunnera - parzeplin 07:40, 01 cze 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

No to czekam na diagnozę
Sylwia. Wygląda to na tinctorie . Sprawdż czy nie mają manicaty w krakowskim ogrodzie botanicznym i czy nie sprzedaliby Ci sadzonki. Ogrody botaniczne często sprzedają rośliny. Wtedy masz pewniaka. Pozwoliłem sobie zaglądnąć do Twojego wątku i przyjrzałem się pozostałym fotkom gunnery. Nie mam wątpliwości że to tinctoria. Tak krwistoczerwonego żyłkowania u manicaty nigdy nie widziałem. Czasem pojawia sie zaczerwienienie żyłek, ale bardzo delikatne. Na Twojej gunnerce żyłki są wręcz bordowe.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:40, 01 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Dziękuję Ci bardzo za rady u mnie odnośnie zaaranżowania róż na rabacie. Oczy nacieszyłam Twoimi zakamarkami. Różanymi i nie tylko. Z tego sezonu, z zeszłorocznego. Skarbnica świetnych pomysłów.
Zaparowanego obiektywu nie zazdroszczę. Mam nadzieję, że uda się go uratować.
Macham porannie!
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 07:31, 01 cze 2015

Do góry

uwielbiam, choć miskant pożera mi barona
Życie w wiejskim ogrodzie 07:30, 01 cze 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Przemku, pięknie
Bardzo się ucieszyłam, że są nowe zdjęcia
Mój mały skrawek ziemi 06:59, 01 cze 2015

Do góry
Werbena z tamtego roku rozsiała się jak chwast, sadzonkami mogę się podzielić... To z cudnych nasion od Ani Małej Mi
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:28, 01 cze 2015

Do góry

Hej Ana czy na tej rabacie masz wszystkie świerki serbskie nana? Czy polecasz tą odmianę, czy lepiej posadzić zwykłe?
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 04:00, 01 cze 2015

Do góry
Paulaa napisała:
Super soczyste kolorki,wszystko aż kipi

oliwka napisała:
przepięknie soczyście i zdrowo

Dzięki, że tak właśnie postrzegacie rośliny w moim ogrodzie.
Moja pasja ogrodnicza każe mi sięgać coraz dalej i dalej do nowych metod niekonwencjonalnej uprawy ogrodu. To co widać na fotkach to sześć lat mojej pracy i doświadczeń. Nie zawsze tak było. Kiedyś i ja ciągle walczyłem z jakimiś chorobami i szkodnikami roślin. Teraz jestem zadowolony z podjętej wcześniej decyzji, aby pielęgnować swój ogród bez stosowania sztucznych nawozów i szkodliwych chemicznych oprysków. Jak widać obrana przeze mnie droga była słuszna i rośliny odwdzięczają mi się pięknym za nadobne.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 03:27, 01 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Muszę się jeszcze pochwalić moimi ostatnimi zakupami
Cieszę się jak dziecko ... marzyłam o tych mebelkach od dawna
I przy okazji taras po rewolucji marcowej

Tez gustuję w takich mebelkach.
Minimalizm połączony z wygodą i estetycznym wyglądem.
Problemy z tujami 03:26, 01 cze 2015

Do góry
Witam wszystkich serdecznie
Latem 2013 roku zalozono mi ogrod przy nowo wybudowanym domu. Zasugerowano mi brabanty jako zywoplot i posadzono rosliny o wys. okolo 1,8 metra.
W ciagu niemalze dwoch lat nie zrobilem z nim absolutnie NIC - rosly dziko bez podlewania, nawozenia czy podcinania. Efekt zaniedbania widoczny na zdjeciach. Bardzo nieregularny szyk i mnostwo brazowych szyszek, ktore, jak przeczytalem tutaj, swiadcza o zmeczeniu i przedwczesnym starzeniu roslin.
W tej chwili ich wysokosc dobija do trzech metrow. Mam pytanie: co robic? Chcialbym je wyprowadzic na prosta i miec estetyczny prostopadloscienny zywoplot o wysokosci 1,8 - 2 metry.
Czy moge dokonac jednorazowo tak drastycznego ciecia czubkow? Rozlozyc to ciecie na kilka razy czy tez moze odpuscic takie radyklane skracanie? Czy widoczna na zdjeciu dziura u dolu ma szanse sie zagescic?

Wszelkie uwagi i sugestie przyjme z wdziecznoscia.

Dziekuje i pozdrawiam.
M.

Nadzieja na piękny ogród 02:13, 01 cze 2015

Do góry
Agatan24 napisał(a)
O fajnie, nie wiedziałam. A co daje taka analiza? Czy dopiero wtedy mogę wybrac odpowiednią mieszankę traw?

Wszyscy pragniemy mieć piękne ogrody, a w nich zdrowe i bujnie rosnące rośliny w tym soczyście wybarwiony na zielono trawnikowy dywan.
Jak to się ma do realiów ogrodowych?
Ano różnie.
Czasami wręcz fatalnie.
Za wszystkimi niepowodzeniami w ogrodzie stoi człowiek.

Agatko.
Zakładając ogród pierwszą czynnością jaką należy wykonać powinien być montaż dwóch pojemników na kompost oraz oddanie gleby do analizy chemicznej. Piękno każdego ogrodu uzależnione jest od gleby. Od jej jakości, urodzajności, zasobności w minerały i mikroorganizmy oraz grubości warstwy próchnicznej. Nie można nawozić odpowiednio roślin nawozami mineralnymi podczas, gdy nie wiemy jakich składników pokarmowych brakuje w glebie. Przykładem nawożenia w ciemno są zżółknięte często wypalone azotem trawniki, pojawiające się plamy, przebarwienia lub po prostu szczotkowaty ich wygląd. Wykonując analizę gleby wraz z zaleceniami nawozowymi będziesz dokładnie wiedziała jakich użyć nawozów i w jakiej ilości, aby Twoja trawa nie miała niczego za dużo ani niczego za mało. Bilansując składniki odżywcze przedsiewnie możesz mieć pewność, że w niedługim czasie taki trawnik zagościć może również w Twoim ogrodzie, czego ja z całego serca Ci życzę.

O....! 01:04, 01 cze 2015

Do góry
marzena napisał(a)
no, w końcu kwitną ( z ociąganiem) moje rh...

i z bliska

Czy to 'Percy Wiseman'?
A w ogóle o widok nieziemski masz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies