Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Funkie - Hosta 13:12, 31 maj 2015

Do góry
Witam

Ja też nieśmiało chciałabym pokazać moje funkie, które parę lat temu skradły moje serce i gdyby nie to, że do obsadzenia pozostała mi tylko południowo - zachodnia strona ogrodu (która latem przypomina pustynię) to posadziłabym je wszędzie

Dwa ogrody 13:10, 31 maj 2015

Do góry
Bogdziu
Jankosiu, siewki muszkatołowej. Malutkie specjalnie wyjęłam. Jakbyś potrzebowała, to pisz.

Aganiu, problemów ze ślimakami za dużo nie mam, ale jeśli posiejesz mak to jeszcze na pewno wzejdzie, czerwiec to czas siewu bylin, które będą kwitnąć w przyszłym roku. Jak będę przesadzać hostę wiosną do nowego to będę pamiętać o Tobie. Ona nie ma za wiele pędów, nadrabia wielkością, kwitnie na biało.
irys trawolistny

Aga, jeśli to ta sama hosta, to warta uwagi. Mam jeszcze podobne o szarozielonych liściach, ale nie dorównują jej wielkością. Te duże kępy rosną w dobrych warunkach, pod okapem daszku od wschodniej strony

rozark, będziemy patrzeć na LO co do rdestu, to najśmieszniejsze jest to, iż wczoraj odkryłam dużą kępę rosnącą w rowie w odległości 50 m od nowego ukopię, a jakże
nowy kosaciec z ub. roku
Mały ogródek Eli 13:08, 31 maj 2015

Do góry
cisy
piwonie
hortensje
zeszłoroczna stipa
czosnek mount everest ma 1,2m
Ogródek Anity 13:05, 31 maj 2015

Do góry

Hortensjowo - żurawkowa, w tle pergola, obwódka z liliowców i irysów

Liliowce masz w jednej odmianie, czy różne ? Pytam bo ja liliowcowo zakręcona jestem
Bluszcz pospolity - Hedera helix 13:02, 31 maj 2015

Do góry
anbu napisał(a)
Piękny ten Bluszcz pospolity Zaczynam mieć na niego ochotę. Czy jeżeli posadzę go pod tym brzydkim betonowym płotem, to nie muszę faktycznie zapewniać mu podpór? Da radę się wspiąć? Jak gęsto sadzić aby uzyskać efekt zielonej ściany?

Sadź co najmniej co metr a nawet gęściej.
Wkręć kilka wkrętów i rozepnij linki stalowe cienkie poziomo, i dowiązuj bluszcz do nich. Jak się ujmie potem utniesz i wyjmiesz albo zarosną. Nie będzie widać na szarym płocie.
Bluszcz pospolity - Hedera helix 13:00, 31 maj 2015

Do góry
Fama napisał(a)
Chciałabym osłonić jakoś płot przy domu. Obecnie stoi za nim drewno, natomiast tego lata drewno dostanie drewutnię, a pod płotem zostanie sam polbruk.

Myślałam o posadzeniu na nim hedera helix po uprzednim postawieniu takiej kratki

Kratka jest drewniana, więc mam nadzieję, że problem przemarzania bluszczu na metalu byłby rozwiązany. Zastanawiam sie jednak nad wyglądem bluszczu na takiej kratce. Czy nie rósłby tak, że wszystkie liście puszczałby tylko na bardziej słoneczną stronę, zamiast porastać kratkę równomiernie z obydwu stron? Chciałabym, aby utworzył zieloną ścianę z obydwu stron, także od strony garażu. Czy macie doświadczenia z takim nasadzeniem hedery?

Kratką [popsujesz wszystko, albo bluszcz na płot, albo nie sadź bluszczu a zrób po prostu strzyżony ekran żywopłotowy z dowolnej rośliny co się dobrze ją przycina. Kratka wniesie zamęt w tym miejscu i będzie zbytnio zwracała uwagę.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 12:55, 31 maj 2015

Do góry
I moje iryski,poniewieram je po całym ogrodzie,a one i tak kwitną

Rododendronowy ogród II. 12:49, 31 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

O rany jak cudnie.........i wielkoludy już tez całe w kwiatach..
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:41, 31 maj 2015

Do góry
Z powodu pogody w kratkę dopieszczania piwniczki nie było Ciągle coś mi nie leży...

Ciężko mi zrobić zdjęcie, żeby objąć całą piwniczkę...

Jałowce posadziłam po skosie... Nie wiem czy zostawić te, czy jednak kupić jałowce sabińskie????
Te mają zwichrzony pokrój i fajnie przełamują krągłości rodków, jak bedą te sabińskie to wszystko będzie na okrągło. Z drugiej srony obawiam się, że te które są teraz będą się zbyt wypiętrzać z górę...
Przy drzewie posadziłam clematisa.

Tył pieniczki zostawiam do obsadzenia na przyszły rok, rozlożona mata fajnie wszystkie chwasty wytępi.

Ogród Loczka 12:29, 31 maj 2015

Do góry
Objadek na powietrzu sie zapowiada:

Róże już za chwile dadzą pokaz:
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:23, 31 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ja zawebenię chyba całe forum

4 czerwca dziewczyny wpadają na kawusie.. może też wpadniesz?

Wogle się nie wyrabiam.. wszędzie tyły... wyłączam myślenie i tyle.

Lilia himalajska ma pąka. hura..

14.30 ??? ciasto przywiozę . Edit bo ciasto się nie chciało wpisać
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 12:22, 31 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Trudno powiedziec bo nie wiadomo co się stało ale i tak nie ,masz wyjscia , musisz czekac a co mogłas już zrobiłas. Nie potrafię odpowiedziec bo nie wiem co mu jest ale u mnie kiedys wiatr nadłamal dużą gałąź i po latach zrosła sie z głównym pniem wiec i u Ciebie moze dobrze bedzie.

Nie pozostaje nic innego, jak tylko czekać.

Młode dzięcioły wygladają nieśmiało z dziupli, ale rodzice dbają nadal jak o maleństwa

Klon Shirasawy - Acer shirasawanum 'Aureum' 12:22, 31 maj 2015

Do góry
WOW !! Piękny, okaz zdrowia i kolorek fantastyczny

waldek727 napisał(a)

Ogródek Anity 12:18, 31 maj 2015

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Szmaragdy i hosty ( medynie tu jest znośny cień)

Małgoś, klon kupowany razem

Ty to umiesz pocieszyć człowieka..........I ty narzekasz na to że ci klony nie chcą rosnąc.....
Mój to wygląda jak ubogi krewny przy twoim........

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:15, 31 maj 2015

Do góry
Dziś jednak zdecydowanie kolor czerwony wygrywa

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:13, 31 maj 2015

Do góry
Kwitną pozostałe rododendrony, mają tak cudne energetyczne kolory, szkoda że są w ogrodzie tylko przez chwilę........

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:13, 31 maj 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Muszę brać przykład z Ciebie, wiosną na bylinówkach wydaje mi sie pusto, korci mnie, by dosadzać, a zaraz za gęsto będzie i przesadzanie mus uskuteczniać co roku. Jeżówki przenosiłam, dzieliłam ale zwykłe różowe i białe wczesną jesienią, rosną. Wiosną przeniosłam odmianowe. Widać, że jeszcze mają problemy, susza u nas i podlewać je muszę jak młode sadzonki. Ale kęp nie dzieliłam. Pozdrawiam

Bylinówki tak czy siak trzeba dzielić co jakiś czas.. wiosną miałam ochotę coś dosadzić.. posadziłam chyba kleome.. ciekawe czy przebije się przez gąszcz. Wiosną powinien być zakaz dosadzania na bylinówkach

Moje ulubione miejsce z bylinowych rabatek w blokach startowych

Przywrotnik już zbliża się do momentu, że trzeba go ściąć.

i UCIEKAM Z FORUM.. DO WIECZORKA.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:10, 31 maj 2015

Do góry
Zrobiłam nowe nasadzenia w donicach na tarasie, w zielono-limonkowo-bakłażanowym kolorze
Malutki pod lasem 12:09, 31 maj 2015

Do góry
Kolana mnie dzisiaj bolą, chyba od wczorajszego szaleństwa z chwastami
Efektem był prawie cały worek chwastów, do tego M kosił, więc kolejne 5 worków trawy stoi przed domem i straszy. Ciężkie to okropnie, więc już nie chcemy ruszać, a w środę zabierają.
Moje hortensje po zeszłotygodniowym przesadzaniu i rozdzielaniu ledwo żyją Mam nadzieję, że choć ten jeden patyczek wytrzyma i w przyszłym roku będzie miała z czego odrosnąć.
Posadziłam w różnych częściach warzywnika aksamitki i nagietki, takie które same mi się wysiały. One podobno odstraszają różne szkodniki

Zostało mi też jeszcze kilka sadzonek kwiatów. Jedną fuksję, pelargonię i komarzycę dałam sąsiadce, a sobie zrobiłam dodatkowe kompozycje na schody Jest tam fuksja i komarzyca oraz dodatkowo aksamitka samosiejka. Z drugiej strony to samo

Pierwsza lilia rozkwitła
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:08, 31 maj 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
kanciki bez sznurka mistrzostwo !
u mnie już trzecia burza dziś...

U mnie była tylko zlewa..

Zrobiłam foto z bliska żurawki Cherry Cola.. kwiatostany ma cudowne W kolorze liści
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies