Nie ma za mokro?,,,na pewno się uchowa,przecież floksy dzieli się wiosną.Mnie też szkoda każdej roślinki...
Będę kibicować przy siewkach.Dzisiaj zauważyłam,że dużo roślin przemarzło...róże mają czarne łodygi,nawet naparstnice są z przemrożonymi,brązowymi środkami.
Dziś przeszłam się po ogrodzie, oprócz cebulowych wzeszły: floksy, 1 kiełek piwonii, laitra. Nabrzmiałe pąki ma już kalina. Sama jestem ciekawe co z tego będzie.
Wiosna oczywiście, chociaż ostatni śnieg i obniżenie temperatury troszke spowolniło wszystko z czego się ciesze, bo wychodzące tulipany, lilie przy południowej ścianie domu i tulipany trochę martwiły, do tego można dodać czosnki i floksy
Mam nadzieje, że sezon ruszy ostro po 25
Witaj Aneczko , dziękuję za odwiedziny i miłe słowa , zaraz podejdę do Ciebie
Jest nas tu dużo, ale im nas więcej tym lepiej
Ja też na buty nie mam, nawet nie myślę, ile mam zapłacić znowu za kolejne róże..
I nawet nie myślę, gdzie je posadzę..
To już zaawansowana choroba w moim przypadku.
Też jednej róży nie zamawiam, bo się to nie opłaca, zwykle kupuję po trzy...
Hej Celinko, miło Cię widzieć .
Wszystko ma sens, kwiaty to nie ubrania, nie gryzą się jak są wymieszane.
mnie właśnie tak rosną róże, jak Ty chcesz je posadzić, za różami mam floksy, między różami są lilie, kwitną one często akurat wtedy, gdy róże maja przerwę, przodem mam lawendę, szałwię i czyścce. I bukszpan kiedyś też bedę mieć
Ludzie ! Ile nadrabiania. Nie opłaca się was zostawiac nawet na trzy dni , bo potem nie da się tego co tu się dzieje ogarnąć
Przeleciałam na szybciora i melduje , że u mnie już wychodza tulipany , krokusy. Kocimietki , floksy i ostrózki ostro odbijają. W sobotę promanal i cięcie grabiatek , a potem to już ostre porzadkowanie rabat.
Trawa nie dochodzi do samych kamieni. Po prostu robię kanciki na brzegu trawnika, ale miedzy trawnikiem a kamieniami jest ziemia ok. 15 - 20 cm tak żeby przejechało po niej koło kosiarki.
Iwonko, śliczne floksy, ale ogród w całości prezentuje się jeszcze piękniej. Bardzo podobają mi się te kamienne, porośnięte mchem obwódki. Jak radzisz sobie z koszeniem trawnika przy nich? Pozdrawiam ciepło
W avatarze mam Aphrodite, Heritage jest jaśniejsza.
Do kupienia w większości naszych szkółek, chyba najlepiej we Floribundzie, ładne sadzonki tam mają.
Kwitnie całe lato, ale tylko dwa lub trzy razy tak bardziej obficie, jak wszystkie róże. Potem spontanicznie wypuści tu kwiatka, tam kwiatka.
Cięcie przez pierwsze lata dość mocne, żeby się rozgałęziła, potem powyżej połowy lub jeszcze mniej, anigelki ponoć nie lubią ostrych cięć w późniejszych latach. Do dobrego kwitnienia i pokazania tego co potrafi potrzebuje dwóch lat najmniej.
Cisy pójdą za dom, będę zaraz bardziej pogłębiać ten temat właśnie .
Ja też sobie poradzę, a co .
Mogło być gorzej w końcu.
Oooo tak, też szukam dobrego źródełka, potrzebuję dużo, dużych krzewów i tanich .
Plantacja znana i podziwiana
Dzięki Kochana, ściskam ciepło .
Ja je tak polubiłam, że co roku je rozsadzam, jak tylko się da , wciskam je miedzy róże ile wlezie.
Oj tam, oj tam .
Hm, wszystko na raz, to chyba będzie cieżko. W takich miejscach radzi sobie New Dawn, Giardina, Louise Odier, Hella. Muszę pomysleć, co jeszcze by się nadawało, jak będę miała więcej czasu .
Asiu ,ja bym między te drzewka co masz wsadziła rodo albo trzmieliny ,coś zimozielonego ,tulipany i inne cebulowe bym wykopała i sadziłabym kupkami a nie rządkiem jak to zrobiłaś .Między tymi kupkami wsadziłabym byliny ,bo one później kwitną jest naprawdę sporo fajnych ;jeżówki ,firletki ,szałwia omszona moja ukochana ,dzwonek szerokolistny ,dzwonek karpacki ,przetaczniki ,naparstnice,Marcinki to kwiat na jesień ,róże ,też tam możesz wkomponować zrobi się ogród romantyczny na obwódkę możesz dać niższe byliny ,żagwin ,floksy ,kocimiętkę ,lawendę wszystkie te roślinki kupisz w Jaworniku w cenach od 2,60 do 5 zł (byliny) .Z tych kwiatów na pewno będą bukiety .
Wstaw zdjęcia całej rabaty i ile ma metrów .
pewnie by się zgodzili, ta Pani jest bardzo miła, ale już sobie umiejscowiłam nadwyżkę w niektórych kątach
skuszę się też na tego przetacznika myślisz że 3 wystarczą?
jedną rabatę taką bylinową troszkę mam 2 floksy, pysznogłówka, odętka, tradycyjne jeżówki, goździki, dalie, w sezonie aksamitki czyli turki. astry przez babcię zwane Andrzejoszki . Mam do niej sentyment bo przypomina mi ogródki z dzieciństwa. troszkę ją przerobię i tam posadzę te nowe bylinki z przodu niej mam funkie i parę liliowców niestety kilka jest dużych i czerwonych zostaną przesadzone
Jeżeli podoba Ci się Raspbery trufle to na pewno spodoba Ci się też jeżówka Supreme Cantaloupe, ona też mam kwiat gerberowy i ładny delikatny kolor. Na nią czaję się w tym roku .