Na tej rabacie wreszcie coś zaczyna się dziać. Zaczyna kwitnąć lawenda i róże. Sporo pąków wypadło przez bruzdownicę pędówkę. Musiałąm poodcinać zaatakowane pędy. zanim pojawią się nowe pąki, trochę potrwa. Ręczne podlewanie ma swoje zalety. Można obserwować rośliny i reagować niemal natychmiast, kiedy zaczyna się coś dziać.
Słuchajcie, moja vanilka chyba ma pączka i zakwitnie
Niesamowite, bo jest bardzo malutka, widzicie jak wygląda na tle lawendy, taki mikrusek. Jak zakwitnie, to będzie to mój wielki sukces, bo bardzo staram się ją dobrze pielęgnować, ziemię ma kwaśną, podsypana nawozem do hortensji, podlewana często.
Juzia, mam w dwóch miejscach firletkę. Za żurawkami - urosły sporo. Mają 60-65 cm, poleciałam zmierzyć. Żurawki też potwory. Mają po 35 cm wysokości. Tam mam posadzone hortensje, ale żurawki i firletka je pożarły
Ładnie wygladają w masie, jak są posadzone w formie dywanu, jedna przy drugiej. Wtedy jest efekt przy kwitnięciu.Długo kwitnie, dlatego warto ją mieć.
Przy różach w kamiennym kręgu - niższe, normalnych rozmiarów, mają 45- 50 cm. Tam posadziłam pojedynczo jako obwódkę razem z lawendą i tego efektu nie ma już.
Rabata składa się z żywotników Smaragd podciętych od dołu by przypominały drzewa, pod nimi na przemian hortensje strong anabelle i róże pomponella. Wypełnienie najlepiej takie samo jak w rabacie z lustrami czyli stipy i delikatne kwiaty. Gdzieniegdzie kula z bukszpanu by też była korespondencja do drugiej rabaty.
Dookoła kostki niski żywopłot z bukszpanu.
Małgosiu ja myślałam o dwóch rozplenicach w środku i po prawej, ale tak naprawdę kupiłam tylko jedną (do środka) i chciałabym ją rozmnożyć, a tu od przodu po lewej myślałam o takich pasach żurawek. Źle? Myślisz że powinny być trzy rozplenice? Jeżeli tak to tak zrobię docelowo ale jednak będę musiała rozmnażać sama, więc to trochę potrwa. I całej rabatce chciałam dać obwódkę z żurawek i może gdzieś jeszcze przed rozplenicami ale to z czasem jak będzie co rozsadzać (z prawej dałam już 4 trochę widać).
Co do trzmielin to nie wiem, jak radzisz skoro u góry jest kulka to na dole też czy raczej rozczochrańce?