Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:41, 19 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lakiery to nie moja branża, zapytaj Anuli wn, albo Witka musze zapytać, on wie.

Fotka pomylona.
A to drzewo to pewnie klon Drummondii Fotki

Tak to ten klon. Dziękuję Ci bardzo. On mi się podoba jest bardzo orginalny.
Karmniki dla ptaków 09:39, 19 lis 2012

Do góry
Ponieważ ptaki mają ogromne znaczenie w zwalczaniu szkodników, ważne jest ich dokarmianie zimą.

W tym wątku pokazujemy propozycje karmników dla ptaków.

W naszym sklepie były dostępne niedrogie karmniki, obecnie już nie ma.

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/karmnik-dla-sikorek-dk-01

http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/karmnik-dla-ptakow-dk-02

A w Niemczech zakupiłam takie fantazyjne, ale były dość drogie. Powiesiłam je na buku.

Pokazujcie swoje ptasie stołówki i jakie ptaki do nich przylatują. oraz jakie karmy najchętniej jedzą.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:25, 19 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Może trochę gęściej żurawki czy trawki, żółte będzie lepsze niż trawki biorąc pod uwagę widok z tego miejsca

limki tam zdechno, jakie inne żółte mogą być w palącym słońcu?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:25, 19 lis 2012

Do góry
U mnie dużo obcych kotów przesiaduje, straszą i polują na ptaki. Macie sposób żeby koty do mnie nie przychodziły?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:24, 19 lis 2012

Do góry
Lakiery to nie moja branża, zapytaj Anuli wn, albo Witka musze zapytać, on wie.

Fotka pomylona.
A to drzewo to pewnie klon Drummondii Fotki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:23, 19 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

w projekcie mam tu cisy na pniu ale zdechły...

dumam jakie tu drzewo posadzić by choć trochę ożywić ten ponury płot z którym nic nie da rady zrobić ... to moja zmora , bo mam ogród z trzech stron domu czwarta to taki płot po całej dlugości działki...

Musi byc coś na pniu, choćby cyprysiki Ivonne, cięte ładnie potem, będą żółte na pniu, też ładnie, a nawet może weselej?

A drzewo to za płotem? chcesz posadzić?

Ładny jest ambrowiec. Można nawet posadzić kilka obok siebie żeby stworzyły ścianę, a po drugiej stronie posadź bluszcz albo winobluszcz, który kiedyś przewiesi się na tą stronę. Ta ściana faktycznie jest fatalna i ta mata też, To smutne miejsce. I co gorsza przyciaga uwagę.

No włąsnie o tym miejscu pomiędzy kulkami bukszpanowymi myslę, były tam te nieszczęsne trzy cisy... muszę tam coś wsadzić, pomyślałam, że może ewentualnie jakieś drzewko tam dać np miłorzęba penduę, ale może faktycznie pomysleć o cyprysach.
Danusiu gdyby to za tą mata wiklinową bylo moje to ja bym się nie zastanawiała minuty tylko machneła tam piękny szpaler drzew, ale niestety na matach działka się kończy. Musiały być zamocowane bo:
-za płotem jest puste 'pole' z chwastami które tak porosły, że w tym roku wychylały się aż zza płotu
-każdy z drogi i obocznych domów które są na lekkim wzniesieniu gapił się jak byliśmy za domem
-pomiędzy domem a płotem jest z 5metrów szerokości i ten pas musiał być przeznaczony na podjazd, gdzie parkują trzy samochody, zabraklo zatem miejsca by nawet jakiś ekran zielony posadzić
-nic z tym nie da zrobić, zatem wolę smutne maty niż chwasty i ciekawskie spojrzenia
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:19, 19 lis 2012

Do góry

Może trochę gęściej żurawki czy trawki, żółte będzie lepsze niż trawki biorąc pod uwagę widok z tego miejsca

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:15, 19 lis 2012

Do góry
Nie nie tu, w żwirku przed bukszpanem Od lewej, nieco odsunąć od ekobordu i wysunąć w prawo za bukszpan.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:15, 19 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu: zwracam się z pytaniem o drzewo na środkowym planie w Twojej realizacji :...o żółtych liściach, albo jasno zielonych? Pokrój jak lody na patyku (tylko się nie śmiejcie KLON??????
więc piszę 12 fotka w linku poniżej( na innych też jest ale jakoś nie centralnie) lub 3 od końca (po lewej stronie)
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-zabytkowej-willi

Myslę, że chodzi tu o Ulmus hollandica "Wredei" - mamy o n im wątek tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/714-wiaz-holenderski-ulmus-hollandica-wredei

Danusiu, ja wieczorem chyba już źle widziałam. Raz że się pomyliłam : fotka 25z 27, jest z bliska pokazany- to klon variegata???? z białym obrzeżem. A wiąz jest ten żółty ale nie o niego mi chodziło.
Oglądam ostatnio drzewa jak zwariowana......zastanawiam się jak je rozmieszczać w ogrodzie....czym się kierować.....czy tym na które miejsca najczęściej patrzymy?

A jak jesteś na forum to zapytam Cię jeszcze z innej beczki, o lakiery do drewna.....czy masz swoje typy sprawdzone.......ale ja potrzebuję nie na zewnątrz tylko do pokoju syna......wewnętrzny do klepek bukowych i nie wiem co kupić żeby być zadowolona.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:14, 19 lis 2012

Do góry
Siemię lniane jest, jakieś zboże też, zobacz Bogdziu, te karmniki kupiłam w Niemczech ito dla dzikich ptaków raczej są

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:12, 19 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

i front z różnej perspektywy

Zrób Aniu tutaj jeszcze jakąś "rozlaną plamę" np z Carex morrowii 'Ice Dance' albo z żurawek, nie pamiętam, czy tutaj coś zaprojektowałam, ale przyda się jakieś jaśniejsze tło.

Nawet jak wytrzymają, to żurawki żółte najlepiej.

Nawet łukiem przed bukszpanem, ale wychodzącym dalej w prawo poza obwódkę z bukszpanu.

A za obwódką białe Miscanthus Variegatus.

Danusiu tam za obwódką miały być trzy brzozy, myślę, że na wiosnę dwiepozyteczne a może himalajskie (bo to chyba różne odmiany?) 'wcisnę' wtedy może dam inną trawkę kontrastową , mówiąc po łuku myślałaś o czymś takim jak na mojej 'wypocinie'? limki tam nie przezyją bo tam słonce mocne jest, ale trawka i owszem , niestety tylko od bukszpanó bo pomiędzy bukszpanami a ekobordem jest z 5cm odstępu...
Ogródeczek jagody99 09:10, 19 lis 2012

Do góry
jagoda99 napisał(a)

tak pieknie kwitnie (nadal ) nie bardzo pamietam ale to bazyjia czy jaks mieta no nie wiem

Szałwia to jest.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:08, 19 lis 2012

Do góry
Jeszcze takie cóś - szpaler z lip

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:05, 19 lis 2012

Do góry
Byłam wczoraj na starociach i kupiłam 3 bardzo stare witraże z lusterkami w kształcie rombu. Już obmyślam, gdzie będą wisieć i co się w nich będzie odbijać, pokażę fotki oczywiście. jeden witraż jest uszkodzony, muszę dać go do szklarza.
Kubusiowo 09:04, 19 lis 2012

Do góry
21 na 21 to jednak Gosiu za mało na lustro, będzie kiepski efekt.

Szukaj większej płaskiej skrzyneczki, albo okiennic.

A ja wczozraj byłam na starociach i kupiłam 3 witraże z lusterkami Już obmyślam, gdzie będą wisieć i co się w nich będzie odbijać
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:00, 19 lis 2012

Do góry
Joanka, witaj po przerwie Stęskniłam się
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:59, 19 lis 2012

Do góry
Ekskluzywne wydanie tego miejsca to byłyby szpalery na pniu z grabów, czyli płaskie ściany na kiju.
albo lipy cięte tak - coś takiego

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:52, 19 lis 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
w projekcie mam tu cisy na pniu ale zdechły...

dumam jakie tu drzewo posadzić by choć trochę ożywić ten ponury płot z którym nic nie da rady zrobić ... to moja zmora , bo mam ogród z trzech stron domu czwarta to taki płot po całej dlugości działki...

Musi byc coś na pniu, choćby cyprysiki Ivonne, cięte ładnie potem, będą żółte na pniu, też ładnie, a nawet może weselej?

A drzewo to za płotem? chcesz posadzić?

Ładny jest ambrowiec. Można nawet posadzić kilka obok siebie żeby stworzyły ścianę, a po drugiej stronie posadź bluszcz albo winobluszcz, który kiedyś przewiesi się na tą stronę. Ta ściana faktycznie jest fatalna i ta mata też, To smutne miejsce. I co gorsza przyciaga uwagę.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:49, 19 lis 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
i front z różnej perspektywy

Zrób Aniu tutaj jeszcze jakąś "rozlaną plamę" np z Carex morrowii 'Ice Dance' albo z żurawek, nie pamiętam, czy tutaj coś zaprojektowałam, ale przyda się jakieś jaśniejsze tło.

Nawet jak wytrzymają, to żurawki żółte najlepiej.

Nawet łukiem przed bukszpanem, ale wychodzącym dalej w prawo poza obwódkę z bukszpanu.

A za obwódką białe Miscanthus Variegatus.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:44, 19 lis 2012

Do góry
Ja też zawiedziona z powodu braków w fotkach Chociaż jedno obowiązkowe w ogrodzie szkodaaaa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies