Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogród z uśmiechem 22:19, 21 lis 2016

Do góry
Ja ostatnio doniczki zapakowałam we worki i wystawiłam na śmieci, a potem modliłam się, by wszystko zabrali.
Zostawiłam tylko 60 Na jednej półeczce
Malutki pod lasem 22:15, 21 lis 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Fajnie masz z tymi swoimi krasnoludkami. U mnie też się czasem "samo" robi. Przynajmniej takiego zdania są moi domownicy.
Wypatrzyłam, że przygotowałaś sadzonki z pelargonii i ambitnie postanowiłam też przygotować swoje. Przyłożyłam się do pracy, sadzoneczki porobiłam i jakież było moje zdumienie, gdy na drugi dzień zobaczyłam 80% sadzonek na ziemi luzem lub z pourywanymi czubkami. Któryś z łobuzów mi się dorwał do sadzonek i raczej nic z nich już nie będzie. Jak pytam, który to, nie ma winnych

Krasnoludki ?

Aniu, twoje to chociaż dobrą pracę zrobią
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:08, 21 lis 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
[img

próbne zasypywanie

Bardzo mi się ten placyk podoba. Jej, naprawdę Sylwia. fajnie działacie
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 22:05, 21 lis 2016

Do góry
Tych dekoracji długo się będę jeszcze uczyć...
Najpierw mini dynie muszę posiać w przyszłym roku
Ogródek Iwony II 21:59, 21 lis 2016

Do góry
Też mi się podobała i złośliwie mi padła zimą

A jakie ma wymagania zimowania?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:57, 21 lis 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Ja mam 14 okien do umycia, są chętni Dekoracje będą źle wyglądać

Aż policzyłam swoje. Podobnie.
Ale wy już na święta myjecie? Ja chyba jeszcze poczekam

Madżenko, fajnie tak poleniuchować Jesteś na wygranej pozycji
Ogródek Iwony II 21:51, 21 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Polecam się.

Jola, nie zimno ci tak na tym awatarku? Sweterek byś ubrała
Ja już bym swój zmieniła na jakiś cieplejszy

Iwonko, zmienilam na dwa tygodnie to sie nie podobał Poza tym laaaata chcę
Ogródek Iwony II 21:46, 21 lis 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Iwonka, dzięki za instruktaż Uwielbiam werbenę, w tym roku dostalam gotowe sadzonki ale w przyszlym tez chcialabym ja mieć Na pewno spróbuje zrobić tak, jak Ty

Polecam się.

Jola, nie zimno ci tak na tym awatarku? Sweterek byś ubrała
Ja już bym swój zmieniła na jakiś cieplejszy
Ogródek Iwony II 21:45, 21 lis 2016

Do góry
Aniu, ten rok był wyjątkowo nie fajny dla stipy. Moja mi zakwitła - sztuk jedna
Załatwiałam sobie rozsadę od dziewczyn, bo z mojej 6 sadzonek uratowałam...
A chciałam mieć łany. Niestety masz rację, niekwitnąca nie daje tego efektu, jakiego oczekujemy. Może z a rok będzie lepiej

Iza, u ciebie cieplejszy klimat. Ja mam taki dziwny mikroklimat, pogoda i temperatura jak na biegunie zimna w Suwałkach Zawsze inaczej, niż w całej Polsce.
Wszędzie pada - u mnie sucho`.
U wszystkich wiosna, a u mnie rh kwitły razem z różami. Aż się na nie obraziłam, ha, ha
I tak wszystko na opak
U wszystkich tumult siewek stipy i werbeny - a ja siać musiałam
Ale nie narzekam Tylko śmiać mi się chce z tego.
Więc bądź spokojna, na pewno werbena ci się wysieje

Ogródek Iwony II 21:24, 21 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ania, nie wierzę

Ale stipę rok temu zalałam chyba, po padła

No to uwierz. Ja na pewno już nic nie będę wysiewać w domu bo to bez sensu w moim przypadku. Nic nie wyrasta jak powinno (choć akurat stipa mi wyrosła ładnie ale nie zakwitła a to cały jej urok).
Ogródek Iwony II 21:06, 21 lis 2016

Do góry
Ania, nie wierzę

Ale stipę rok temu zalałam chyba, po padła
Jak to wszystko ogarnąć? 21:00, 21 lis 2016

Do góry
Wprawdzie nie jest to rzut z góry, ale musisz koniecznie zobaczyć tego pina: 3 fotki: przed, plan i po. Tutaj jest geometryczny, trochę nie ten styl, co potrzebujesz, ale sama się zdziwiłam, jak można ogród zmienić
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391335055/

Taki murek można wkomponować na skarpie
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390581096/
Jak zjedziesz w dół poniżej pina, są powiązane piny, też bardzo fajne podobne realizacje

A tu przykład, jak przekłamuje perspektywa. Tym zdjęciem się zachwyciłam. Podobało mi się połączenie kolorów i geometria:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390216025/
Potem znalazłam inne ujęcia tego samego miejsca. Już nie były takie super:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390216057/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390216019/

Wniosek - nie zawsze to,co zachwyca, trzeba brać w sposób dosłowny. Czasami warto przerobić na swoje "modło"
Jak to wszystko ogarnąć? 20:47, 21 lis 2016

Do góry
Jeszcze napisałam u mnie, ale wkleję ci tu także:

Tereniu, dałaś bardzo trudne zadanie. Nikt tak nie fotografuje ogrodu, gdy chce wydobyć jego piękno, bo widać każdą usterkę, każdą wadę. Zwykle fotkami czarujemy, kłamiemy za pomocą perspektywy, tak tworzone są pinteresowskie zdjęcia, które nas zachwycają. Rzeczywistość bywa normalna, taka prozaiczna
Ogródek Iwony II 20:45, 21 lis 2016

Do góry
TeresaK napisał(a)
Iwonko, Ty masz zbiór tysiąca linków do wspaniałych ogrodów. Szukam, hmmm. .. jakby to napisać, żebyś wiedziała czego ja chcę... Chciałabym zobaczyć ogród z góry - bo na swój ogród tak będę patrzeć z okna sypialni Kurcze, wiesz o co mi chodzi ?

Tereniu, dałaś bardzo trudne zadanie. Nikt tak nie fotografuje ogrodu, gdy chce wydobyć jego piękno, bo widać każdą usterkę, każdą wadę. Zwykle fotkami czarujemy, kłamiemy za pomocą perspektywy, tak tworzone są pinteresowskie zdjęcia, które nas zachwycają. Rzeczywistość bywa normalna, taka prozaiczna

Ja mam niewiele zdjęć swojego ogrodu z góry - nie mam odpowiednio usytuowanych okien

Jak to wszystko ogarnąć? 20:45, 21 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Wujek google pokazał takie obrazy - KLIK

Ale to zwykle plany, projekty, a ty byś chciała widok z okna ... ogrodu pewnie...

A może zrób zdjęcie swojego widoku, na nim będziemy robić plan ...

Iwonko , zrobię. Próbowałam w sobotę, ale nie mam porządnego aparatu i nie było widać tej perspektywy. Spróbuję coś znaleźć, żeby pokazać o co mi chodzi. Przecież jest wujek Google
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 20:42, 21 lis 2016

Do góry
Wiuniu - u jednych się rozsiewają, u innych nie. Każdy musi znaleźć sposób na to, jak okiełznać swój ogród. Ja znowu spóźniłam się ze ścięciem nasienników i chociaż większość wylądowała w worku na odpady zielone, to teren wokół rozplenic niestety usłany jest nasionami... Brrr... Znowu będę się męczyć z wyrywaniem siewek.
Co do tarasu - bardzo go lubię Poranna kawa to letni tarasowy rytuał. Teraz wystarcza mi nawet przycupnięcie na chwilę...

Sebek
- U Ciebie na pewno będzie na bogato. Ja ostatnio wyznaję zasadę jak najmniejszych kosztów. Ozdoby są z tego, co mam pod ręką. Nawet ze starego krzesła, które od kilku lat stało w naszej szopce

iwonadm
- jak miło Witaj i rozgość się.
PS Oglądałam dzisiaj moje róże. Mimo mrozów, Edenka walczy o rozwinięcie pąków! Najbliższe dni z temperaturą powyżej 10 stopni i słońcem dają duże szanse na kwitnienie w ostatnich dniach listopada

Iwk4 - Iwonko - to dereń posadzony przez moich Sąsiadów w granicy działki, pod samym ogrodzeniem. Nie jest zatem mój, ale... gałęzi na swojej części mam sporo Sąsiedzi śmieją się, kiedy zabraniam je ciąć w czasie jesiennych porządków. Wolę sama się z nimi rozprawić i... wykorzystać do ozdób

Dorotko123 - dla takiej Babci jestem gotowa na wszystko! Zachwyciłaś mnie. Życzę Ci zdrówka i sił do kolejnych zabaw z Wnuczkiem. Ależ On ma wspaniale!
PS Ogród dziękuje za komplementy.

AniMa - donice nie są żeliwne. I rzeczywiście miały baaaardzo dobrą cenę. To była świetna okazja. Kupiłam je dwa lata temu w swoim centrum ogrodniczym, ale niestety w tym roku takich nie widziałam.

AgnieszkoW
- masz rację, rozplenice wycięte, ale i tak zrobiłam to za późno... Muszę pstryknąć fotkę, by pokazać, ile nasion leży wokół nich...
Donice nie są żeliwne, ale i tak mi się podobają
Lubię dekoracje, które nie obciążają portfela. Przed domem nawiązałam do tego, co na tarasie. I nie wydałam ani złotówki

malkul
- Dzięki, Koko Po mrozie oczywiście nie ma śladu, a obecna pogoda bardziej mi się podoba Chętnie bym już przygarnęła wiosnę...

Coś jeszcze, coś więcej... 20:36, 21 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No teraz wiem. Dzięki za pomysł

Na zdrowie
Ogródek Iwony II 20:36, 21 lis 2016

Do góry
Tak, też kwitła. Zakopałam ją do ogrodu, bo skoro żyła, dawała odrosty ładne, to szkoda wyrzucić.
Ale teraz pobiorę sadzonki zeszłoroczne. Ona i tak ma spore korzenie.
To, że miałam ją na oku - pozwalało mi kontrolować ilość wody. To straszny pijus

Ogródek Iwony II 20:32, 21 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, zostawia, ale lubi przemarznąć. Jednak się w większości przypadków wysiewa. Tylko zbyt późno wtedy kwitnie. Znalazłam sposób na szybkie kwitnienie. Właściwie Ewa bacowa mi podpowiedziała:
W grudniu trzeba wykopać kilka sadzonek, wsadzić w doniczki i do pomieszczenia, gdzie temperatura dodatnia jest wstawić. Wiosną przynieść do ciepłego pomieszczenia, by wypuściła nowe pędy. Można porobić sadzonki.

U mnie nie ma odpowiedniego pomieszczenia, zrobiłam wiec tak:
1. Pod koniec grudnia wykopałam 4 sadzonki werbeny i wsadziłam w doniczki, przycięłam.:

2. Postawiłam na oknie w sypialni i podlewałam. Kiedy urosła, przycięłam i...

3. z pociętych gałązek zrobiłam sadzonki. Do wody, a jak wypuściły korzonki - do ziemi

Na kilka dni przykryłam woreczkiem, ale wietrzyłam.

4. Kiedy sadzonka matka podrosła, znowu pocięłam na nowe sadzonki. :

Iwonka instrukcja prima sort☺ też tak zrobię w grudniu☺Zapytam jeszcze czy matka też ci kwitła?
Jak to wszystko ogarnąć? 20:31, 21 lis 2016

Do góry

Wujek google pokazał takie obrazy - KLIK

Ale to zwykle plany, projekty, a ty byś chciała widok z okna ... ogrodu pewnie...

A może zrób zdjęcie swojego widoku, na nim będziemy robić plan ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies