Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 18:17, 21 lis 2016

Iza, tutaj rudbekie
Zostawiam, by się wysiały

Z tą samodzielnością masz rację - średni syn w Internacie, to już, jak dorosły się czuje, samodzielne decyzje podejmuje, nas się nie pyta, tylko "oświadcza"
Sebek 18:26, 21 lis 2016

Madzenka napisał(a)
Iwonko zdrowiej. Praca nie zajac nie ucieknie a zdrowie najwazniesze!n

Ile córka ma lat, ze się wyprowadziła? Moja ma 23 i za rok chce wynająć mieszkanie a ja mowię nie..... Niech skończy studia wtedy kupimy jej mieszkanie dziwna chyba jakaś jestem?

Jak masz możliwość... kupcie jej już. I piszę to z pełną odpowiedzialnością...
Ja jestem na swoim i nie oszukujmy się - jest to ogromny komfort psychiczny - i dla mnie i dla mojej Mamy Z tym, że ja studiuję 80 km od domu rodzinnego, a nie w mieście obok...
jolanka 19:36, 21 lis 2016

Iwonko, werbenę patagońską się sie wykopuje czy zostawia na rabacie? Mam po raz pierwszy więc nie wiem

Dopisując na "nieogrodowiskowy" temat:

Nasze niby dorosłe juz pociechy chętnie umieściłabym na miesiąc w dawnej kartkowej rzeczywistości, w której przyszło nam rozpoczynać dorosłe życie - myslę, że wówczas inaczej spojrzeliby na otaczający ich świat. My nie mieliśmy ani takich możliwości, an warunków do podróżowania, poznawania świata, nauki, ale chyba bardziej docenialiśmy wszystko, co zdobyliśmy. Oczywiście, świat się baaardzo zmienił, goni do przodu w zastraszającym tempie, daje możliwości ale też zabiera wiele. I nie myślę tu o sprawach materialnych. Kiedy bierzemy odpowiedzialność za siebie, zaczynamy widzieć wreszcie innych
TeresaK 20:01, 21 lis 2016

Iwonko, Ty masz zbiór tysiąca linków do wspaniałych ogrodów. Szukam, hmmm. .. jakby to napisać, żebyś wiedziała czego ja chcę... Chciałabym zobaczyć ogród z góry - bo na swój ogród tak będę patrzeć z okna sypialni Kurcze, wiesz o co mi chodzi ?
Iwk4 20:24, 21 lis 2016

Jolu, zostawia, ale lubi przemarznąć. Jednak się w większości przypadków wysiewa. Tylko zbyt późno wtedy kwitnie. Znalazłam sposób na szybkie kwitnienie. Właściwie Ewa bacowa mi podpowiedziała:
W grudniu trzeba wykopać kilka sadzonek, wsadzić w doniczki i do pomieszczenia, gdzie temperatura dodatnia jest wstawić. Wiosną przynieść do ciepłego pomieszczenia, by wypuściła nowe pędy. Można porobić sadzonki.

U mnie nie ma odpowiedniego pomieszczenia, zrobiłam wiec tak:
1. Pod koniec grudnia wykopałam 4 sadzonki werbeny i wsadziłam w doniczki, przycięłam.:

2. Postawiłam na oknie w sypialni i podlewałam. Kiedy urosła, przycięłam i...

3. z pociętych gałązek zrobiłam sadzonki. Do wody, a jak wypuściły korzonki - do ziemi

Na kilka dni przykryłam woreczkiem, ale wietrzyłam.

4. Kiedy sadzonka matka podrosła, znowu pocięłam na nowe sadzonki. :

Iwk4 20:25, 21 lis 2016

5. Im bliżej wiosny - tym szybciej się ukorzeniały.

6. W maju hartowałam.

7. Potem poszły na rabatę i bardzo szybko kwitły
1 czerwca:

Wszyscy pisali, ze się wysiała, jak chwast, a ja nie znalazłam siewek. Stare werbeny matki nie przeżyły na rabatach. To były jedyne werbeny, które miałam.
Może sporo zachodu, ale zimą bynajmniej człowiek ma ogrodowe zajęcie
A latem cieszy
Mirka 20:32, 21 lis 2016

Iwk4 napisał(a)
Jolu, zostawia, ale lubi przemarznąć. Jednak się w większości przypadków wysiewa. Tylko zbyt późno wtedy kwitnie. Znalazłam sposób na szybkie kwitnienie. Właściwie Ewa bacowa mi podpowiedziała:
W grudniu trzeba wykopać kilka sadzonek, wsadzić w doniczki i do pomieszczenia, gdzie temperatura dodatnia jest wstawić. Wiosną przynieść do ciepłego pomieszczenia, by wypuściła nowe pędy. Można porobić sadzonki.

U mnie nie ma odpowiedniego pomieszczenia, zrobiłam wiec tak:
1. Pod koniec grudnia wykopałam 4 sadzonki werbeny i wsadziłam w doniczki, przycięłam.:

2. Postawiłam na oknie w sypialni i podlewałam. Kiedy urosła, przycięłam i...

3. z pociętych gałązek zrobiłam sadzonki. Do wody, a jak wypuściły korzonki - do ziemi

Na kilka dni przykryłam woreczkiem, ale wietrzyłam.

4. Kiedy sadzonka matka podrosła, znowu pocięłam na nowe sadzonki. :

Iwonka instrukcja prima sort☺ też tak zrobię w grudniu☺Zapytam jeszcze czy matka też ci kwitła?
Iwk4 20:36, 21 lis 2016

Tak, też kwitła. Zakopałam ją do ogrodu, bo skoro żyła, dawała odrosty ładne, to szkoda wyrzucić.
Ale teraz pobiorę sadzonki zeszłoroczne. Ona i tak ma spore korzenie.
To, że miałam ją na oku - pozwalało mi kontrolować ilość wody. To straszny pijus

Iwk4 20:45, 21 lis 2016

TeresaK napisał(a)
Iwonko, Ty masz zbiór tysiąca linków do wspaniałych ogrodów. Szukam, hmmm. .. jakby to napisać, żebyś wiedziała czego ja chcę... Chciałabym zobaczyć ogród z góry - bo na swój ogród tak będę patrzeć z okna sypialni Kurcze, wiesz o co mi chodzi ?

Tereniu, dałaś bardzo trudne zadanie. Nikt tak nie fotografuje ogrodu, gdy chce wydobyć jego piękno, bo widać każdą usterkę, każdą wadę. Zwykle fotkami czarujemy, kłamiemy za pomocą perspektywy, tak tworzone są pinteresowskie zdjęcia, które nas zachwycają. Rzeczywistość bywa normalna, taka prozaiczna

Ja mam niewiele zdjęć swojego ogrodu z góry - nie mam odpowiednio usytuowanych okien

Makao_J 20:52, 21 lis 2016

No to masz rękę do rozmnażania roślin. Ja kompletnie tak nie potrafią.