Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak to wszystko ogarnąć?

Jak to wszystko ogarnąć?

Iwk4 20:47, 21 lis 2016

Jeszcze napisałam u mnie, ale wkleję ci tu także:

Tereniu, dałaś bardzo trudne zadanie. Nikt tak nie fotografuje ogrodu, gdy chce wydobyć jego piękno, bo widać każdą usterkę, każdą wadę. Zwykle fotkami czarujemy, kłamiemy za pomocą perspektywy, tak tworzone są pinteresowskie zdjęcia, które nas zachwycają. Rzeczywistość bywa normalna, taka prozaiczna
natka098 20:56, 21 lis 2016

Patrząc na taki obszar z góry to 90% wyglądu będą robiły drzewa, duże drzewa o różnym pokroju/kolorze, tak to ja widzę, masz dużą działkę to możesz trochę poszaleć.
Iwk4 21:00, 21 lis 2016

Wprawdzie nie jest to rzut z góry, ale musisz koniecznie zobaczyć tego pina: 3 fotki: przed, plan i po. Tutaj jest geometryczny, trochę nie ten styl, co potrzebujesz, ale sama się zdziwiłam, jak można ogród zmienić
https://pl.pinterest.com/pin/529876712391335055/

Taki murek można wkomponować na skarpie
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390581096/
Jak zjedziesz w dół poniżej pina, są powiązane piny, też bardzo fajne podobne realizacje

A tu przykład, jak przekłamuje perspektywa. Tym zdjęciem się zachwyciłam. Podobało mi się połączenie kolorów i geometria:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390216025/
Potem znalazłam inne ujęcia tego samego miejsca. Już nie były takie super:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390216057/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712390216019/

Wniosek - nie zawsze to,co zachwyca, trzeba brać w sposób dosłowny. Czasami warto przerobić na swoje "modło"
lindsay80 21:10, 21 lis 2016

Witaj Tereso, przeczytałam Twój wątek, będę teraz na bieżąco.
Ile lat masz ML? moje nie kwitły.
Zielona 21:29, 21 lis 2016

No proszę, jak się Pani rozkręciła! Cieszy mnie to bardzo. I domyślam się, że Ciebie również. Czytam rady Iwonki i myślę sobie, że to wyjątkowa Kobieta Powinnyście się na kawę umówić. Najlepiej razem z Bacową! Czuję, że rozmawiałybyście do rana

Kaskada z CHFS, którą znalazłaś, bardzo mi się podoba. Jest taka nienachalna. Wpisanie jej w Twoją skarpę jest dobrym pomysłem.
TeresaK 23:13, 21 lis 2016

natka098 napisał(a)
Patrząc na taki obszar z góry to 90% wyglądu będą robiły drzewa, duże drzewa o różnym pokroju/kolorze, tak to ja widzę, masz dużą działkę to możesz trochę poszaleć.

Natalio zastanawiałam się nad tymi drzewami. Na pewno będą grały ważne skrzypce, mogę sobie na to pozwolić. Ale czy na pewno 90%. Wyobraziłam sobie korony drzew zimozielonych i liściastych, które tworzą osnowę dla ogrodu przez cały rok. Ale przed nimi widzę również rabaty pełne krzewów i bylin oraz ciekawą, nietuzinkowe linię trawnika. Ale szaleć będziemy wiosną
TeresaK 23:22, 21 lis 2016

lindsay80 napisał(a)
Witaj Tereso, przeczytałam Twój wątek, będę teraz na bieżąco.
Ile lat masz ML? moje nie kwitły.

Witaj Edytko , miło mi, że zainteresował Cię mój skromny wątek. Na razie mało się w nim dzieje, mam na myśli przede wszystkim pismo obrazkowe, ale wierzę, że wiosną będzie ciekawie.

Mój ML kupiłam w zeszłym roku pod koniec maja. Miał cztery źdźbła, ale już wtedy zakwitł. Myślę, że to za sprawą końskiego obornika, którego u mnie nie brakuje i gliniastej ziemi, która trzyma wodę. Ale może się mylę; )

Na pewno trafię do Ciebie z rewizytą, bo jestem ciekawa Twojego miejsca na ziemi
TeresaK 23:27, 21 lis 2016

Iwonko, przejrzałam piny, które mi podrzuciłaś i jestem po ich obejrzeniu przekonana, że "punkt widzenia zmienia się wraz z punktem siedzenia". W tym przypadku, skąd będziemy na ogród najczęściej spoglądać. Mam nad czym myśleć podczas zimowych wieczorów. Dziękuję, że jesteś ze mną .
TeresaK 23:43, 21 lis 2016

Zielona napisał(a)
No proszę, jak się Pani rozkręciła! Cieszy mnie to bardzo. I domyślam się, że Ciebie również. Czytam rady Iwonki i myślę sobie, że to wyjątkowa Kobieta Powinnyście się na kawę umówić. Najlepiej razem z Bacową! Czuję, że rozmawiałybyście do rana

Kaskada z CHFS, którą znalazłaś, bardzo mi się podoba. Jest taka nienachalna. Wpisanie jej w Twoją skarpę jest dobrym pomysłem.

Dziękuję Martuś - Ty wiesz za co.
To prawda, Iwonka jest wyjatkową Osobą i bardzo się cieszę, że jest u mnie tak często. Jestem Jej wdzięczna, że ma dla mnie czas.

Będąc u Ciebie na wątku i w ogrodzie poznałam Cię, miedzy innymi, jako osobę o wyjątkowym poczuciu smaku i stylu, więc liczę się z Twoim zdaniem. Kaskada pozostanie w moich planach
lindsay80 23:47, 21 lis 2016

TeresaK napisał(a)

Witaj Edytko , miło mi, że zainteresował Cię mój skromny wątek. Na razie mało się w nim dzieje, mam na myśli przede wszystkim pismo obrazkowe, ale wierzę, że wiosną będzie ciekawie.

Mój ML kupiłam w zeszłym roku pod koniec maja. Miał cztery źdźbła, ale już wtedy zakwitł. Myślę, że to za sprawą końskiego obornika, którego u mnie nie brakuje i gliniastej ziemi, która trzyma wodę. Ale może się mylę; )

Na pewno trafię do Ciebie z rewizytą, bo jestem ciekawa Twojego miejsca na ziemi

A Ty już u mnie byłaś kilka razy, wtedy sobie Twój wątek zaznaczyłam do przeczytania, wreszcie się udało
Masz podobnie brzozy posadzone jak ja, napisz jaką powierzchnię ma u Ciebie ta rabata?

Moja córka również zakochana w koniach, na razie ma przerwę bo jest po operacji, ale już przebiera nóżkami, kiedy znowu będzie mogła wsiąść w siodło