Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku II 11:33, 20 mar 2023

Do góry
anpi napisał(a)
Dorotko, zazdroszczę tapiarów, ale już ich cięcia to nie! Za to podziwiam już przycięte! Sama nie lubię cięcia (dla mnie to najcięższa robota), gdybym lubiła pewnie miałabym sporo tapiarów bo robią fajną(ciekawą, elegancką)strukturę w zimowych miesiącach, których dla mnie jest stanowczo za dużo i potrzebowałabym wtedy więcej tej zieleni i ciekawych jej form.
Właśnie dla zimowego wyglądu ogrodu dbam o bukszpany około 30 lat, a zamiłowanie do nich zaszczepiła we mnie Danusia. Dawno temu kupiłam jakąś gazetę ogrodniczą i ona tam pokazywała ogromne ilości z bukszpanami w doniczkach. Nie powiem, żeby cięcie bukszpanów należało do moich ulubionych zajęć.

Zielony AZYL 11:28, 20 mar 2023

Do góry
Wiosna Krokusy szaleją, tulipany, żonkile rosną.
Rozplenice Halmeln ścięte. ŚŚ mają piękne pąki, graby ogolone, klony pokazują pąki ☼☼☼

W moim małym ogródeczku II 11:28, 20 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Dorotko fryzjerka ogrodowa to Ty pierwsza klasa jesteś
Piękny amarylis, mój dopiero wypuszcza listki
Dziękuję, lata wprawy. Bukszpany mam od około 30 lat.
Czas najwyższy na dekoracje wiosenne, zaczęło się już przesiadywanie w ogrodzie.

Za drzwiami do ogrodu... 10:23, 20 mar 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Patyczki hortensji prezentują sie obiecująco

Wstawiłam do słoika z wodą jeszcze patyczki grubych bazi zakupionych na ryneczku, nie wiem jaka to odmiana wierzby.
Kilkukrotnie próbowałam sadzić u mnie różne wierzby by mieć swoje bazie i jakoś nie chca się przyjąć.Chyba za sucho u mnie!? Choć jedna wierzba od lat u mnie rośnie, ale ta nie ma kotków
Za drzwiami do ogrodu... 09:50, 20 mar 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Też uderzyłam w kwiaty domowe ale philodendron przyszedł z jednym żółtym liściem i a zielistka z czarnymi plamkami i nie wiem czy się martwić czy nie

Wyglądem zielistki martwiłabym się bardziej. U mnie niektóre zielistki (ale nie nowo zakupione) mają suche końcówki i też nie wiem, czy gdy im za mokro, czy za sucho, muszę przypilnować dobrą wilgotność chyba. Piszą, że to może być wina słabej wilgotności powietrza, ale nie wszystkie zeielistki u mnie tak mają, trzeba by chyba zmierzyć wilgotność w różnych miejscach domu.
Ta akurat ma się dobrze. Cały sezon stała na dworze i w domu też nie grymasi.wypuściła dużo szczepek.
Ogród zacząć czas. 09:49, 20 mar 2023

Do góry
3..2...1... sezon zacząć czas!

Ach, co to był za wspaniały weekend! Zmęczyłam się tak porządnie w ogrodzie, aż miło. Czuję do dziś różne zapomniane przez zimę mięśnie. Udało się zrobić sporo porządków, choć końca prac nadal nie widać.

Liczę na to, że będzie to udany sezon. Planów mam całą masę, bo- zainspirowana przez Anetkę Wiaan- poprosiłam Wieloszkę o pomoc i pomysł na zasłonięcie ogrodu przed wzrokiem nowych sąsiadów, który już wkrótce zamieszkają w bloku za płotem. I to był bardzo dobry krok! Jest wreszcie plan i to mnie cieszy. Mam nadzieję, że nie okaże się być pięcioletni

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i bardzo wiosennie!
Ogródek u livii 09:39, 20 mar 2023

Do góry
Liviaa napisał(a)
Na powitanie nowego sezonu:

Jak optymistycznie to wygląda
Ogród prawie wymarzony … 09:36, 20 mar 2023

Do góry
Ruszam z brzozowa ❤️

Modyfikacja przedogródka / przegląd roślin. 08:56, 20 mar 2023

Do góry
Odwróciłam plan, bo na ogródek forntowy patrzysz od wejścia, ja przynajmniej stosuję taką zasadę jak projektuję ogród.
Drzewko na tej rabacie nie naprzeciw okna, a na tle ściany.

Trawnik albo do wylewki, albo nieco dalej, bo rabaty wychodzą za szerokie, nieproporjonalne.

Żadnych kamieni nie rób.
Daj 3 gatunki roślin plus drzewko kuliste na pniu.

Ogród Basi i Romka 08:46, 20 mar 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)

Tutaj pszczoła jak jakieś zwierzątko futerkowe wygląda! Świetne zdjęcia .
Ogród w dolinie 07:59, 20 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Asiu, zaglądam i ja bardzo cieszę się, że dałaś znak i że ujrzałam rabatę frontową z krokuskami Seslerie już ostro pracują!

Trochę ciepła u nas brakuje ale mam nadzieję, że pogoda nadrobi.
Wczoraj się nawet owady pojawiły, jest coraz więcej krokusów.

W ogródku Martki 07:41, 20 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Wiosenna mieszkanka ... z pozdrowieniami i życzeniami dla Was: dobrego, ciepłego i odpowiednio mokrego sezonu!

Ale cudne kolory! Obłędne Macham wiosennie.
Bawarka 06:41, 20 mar 2023

Do góry
Bawarko, a cóż to za odmiana?

Nie mogę przez te fiołki spać
Ogród bez reguł 06:41, 20 mar 2023

Do góry
galgAsia napisał(a)
A na zakończenie dnia - wysiałam wreszcie pomidory .
W sumie 12 odmian.
Koktajlowe: Maskotka, Sungold, Black Cherry.
Gruntowe karłowate: Malinowy Bosman, Lubań, Hector.
Gruntowe wysokie: Green Zebra, Corazon, Baron, San Marzano, Red Pear, Marmande.
Posiane w mieszance ziemi do wysiewów i perlitu, przysypane wermikulitem. Umieszczone w propagatorze, który podgrzewa ziemię do ok. 23-24C. Jutro spróbuję podłączyć specjalną lampę do wysiewów.

Wow sporo odmian, część wysiałam ale muszę jeszcze dostać
Ogród Muszelki 06:11, 20 mar 2023

Do góry
Lanzarote słynie z niedoboru słodkiej wody w glebie. Skąd więc winorośl czerpie ją do niezbędnego procesu fotosyntezy?
Otóż sekretem jest właśnie gruba warstwa żwiru, która przez całą noc chłonie z powietrza wilgoć, natomiast w trakcie dnia oddaje ją roślinie.

Im mniej owoców na krzewie winorośli tym lepiej (więcej w niej cukrów i polifenoli). Im więcej „cierpi” winorośl w trakcie cyklu wegetacyjnego, tym lepsze będzie wino.
Wulkaniczne wina z Lanzarote już wieki temu trafiały na królewskie stoły w całej Europie (Muscat, Malvasia).

Ogród Muszelki 06:07, 20 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
Jaki pęd ŻYCIA...

Na Lanzarote zrobiły na mnie ogromne wrażenie... winnice.
Księżycowy krajobraz, gleba na której zalega gruba warstwa zastygłej lawy i czarnego pyłu… Patrząc z lotu ptaka na krajobraz Lanzarote trudno jest sobie wyobrazić, że można tu wyhodować dorodne owoce.

Tymczasem w samym centrum wyspy, w wielkich stożkowych zagłębieniach w ziemi, w których zalega warstwa wulkanicznego żwiru, mieszkańcy sadzą winorośle! Każde takie zagłębienie otoczone jest półkolistym, kamiennym murkiem. Ma ono za zadanie chronić rośliny przed suchym, silnym wiatrem wiejącym znad afrykańskiego kontynentu.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:41, 20 mar 2023

Do góry
Witam, mam dylemat i proszę o pomoc.
Moje wiekowe tuje niestety albo stety nie przetrwały tegorocznej zimy a ściślej mówiąc śniegu, rozcapierzył je niemożebnie, po przycięciu okazało się że został koszmar i zapadła decyzja o ich wycięciu.

Na ich miejsce chciałam posadzić coś innego i tu mój dylemat, chce coś o bordowych liściach i nie wiem co wybrać typy są trzy :

Wiśnia piłkowana Royal Burgundy,
śliwa wiśniowa nigra,
Śliwa wiśniowa 'Pissardii'

Za drzwiami do ogrodu... 00:29, 20 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Aniu, nie musisz skracać "patyczkow".

Zmień wodę. Pokrusz do każdego słoiczka troszkę węgla aktywowanego (tabletki na biegunkę).
Korzonki wyrastają z białych wypusteczek, nie z "pianki". Chyba jeszcze za wcześnie, ale na dwóch pierwszych zdjęciach, jakby już coś na łodyżkach (pod wodą) zaczynało się dziać.

Czego z całego serca Ci życzę i kibicuję

Ok. Tak zrobię

Ogródek u livii 00:04, 20 mar 2023

Do góry
I pierwsze wiosenne kwiatuszki:
Ogródek u livii 00:01, 20 mar 2023

Do góry
Dziękuję Agnieszko

Weekend spędzony na porządkach w ogrodzie, większość traw wycięta, meble ogrodowe wyszorowane, wertykulacja i areacja trawnika odhaczone
Seslerie i kostrzewy przycięte na jeżyka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies