Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:16, 21 cze 2014

Do góry
Ja w sprawie mojego skromnego projektu i w obronie tego co robi Ana. Projekt jest po to żeby go zmieniać , dodawać co jest trendy i obecnie się podoba.

Projekt jest po to żeby ugór zamienić w boski zakątek, najpierw z pomocą, ale wszystkie detale można dodawać do woli i zgodnie ze zmianami jakie same w nas zachodzą.

Ana wyszła z ugoru dzięki swojej wielkiej determinacji, przewaleniu ogrodu do góry nogami, ja jej tę drogę wstępną wskazałam, miała wytyczony plan, wystarczy cofnąć się ileś tam stron wstecz.

Natomiast potem to już wszystko zależy od właściela/lki, czy mu/jej się chce czy nie.

Ana pokazała, że jej się chce..a co więcej, że jej wychodzi...

No i jak tu nie powiedzieć, że dzięki temu że tutaj jesteśmy, wspieramy się i napędzamy, zmieniamy nasze ogrody na lepsze. Tego nikt nam nie powie, że nieprawda. Prawda, tylko najważniejsze obudzić w sobie chęci i być pracowitym.

A zmiany, jak u Any, przyjdą z czasem Jednak to (plan, projekt, szkic, rysunek) jest potrzebne, czy wykonamy go sami czy zlecimy. Bez planu działania panuje chaos, który trudno ogarnąć. Z tym, o wiele prościej

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:18, 20 cze 2014

Do góry
Malkul, nie musisz specjalnie szukać tych bukszpanów jak Ci się kiedyś jakiś namiar przypomni to napisz. Mam pytanie wiem że tu na ogrodowisku to pewnie śmieszne, ale od czego zacząć? Skąd wiedziałaś co gdzie sadzić robiłaś sama projekt? Zaczęłam czytać cały Twój wątek, ale trochę czasu mi to zajmie, a chciałabym coś już w tym roku zacząć działać.

Jeszcze o jedno chciałam zapytać gdzie kupowałaś korę, bo potrzebuję bardzo dużo żeby te tuje wszystkie obsypać, kupiliśmy w castoramie na razie, ale drogo to wychodzi;/
Eksperymentarium 14:32, 20 cze 2014

Do góry
przyszłam z wizytą.
Faktycznie obie mamy podobną listę roślin
Jak i podobnej wielkości ogródki ... i wiesz co nawet kudłaty Twój pies, prawie jak mój... hihihi

Mam nadzieję, że więcej zdjęć zobaczę bo naprawdę ciekawie się zapowiada
aaa tym bardziej, że to "naszej mamuni" ogrodowej projekt. Więć z pewnością będziemy padać z zachwytu

Skąd jesteś?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:24, 20 cze 2014

Do góry
Marzenko bo to troche śmiesznę mówię ze mam projekt od Danusi ale teraz dopiero zdałam sobie sprawę ze na dobrą sprawę to tylko linia rabat się zgadza... Z resztą jest różnie
Wiesz róże są na przedpłocie bo zaplociem sie już nic nie zmieści...
Początkujący ogród Magdy 11:45, 20 cze 2014

Do góry
Ewa
wiem, że bałagan, ale ja chyba sama nie potrafię, podglądam inne realizacje, ale u siebie zupełnie nie wiem, jak to powinno wyglądać. Rabata jest bardzo duża i trzeba mieć chyba więcej wiedzy niż moja, żeby miała "ręce i nogi".

Sebku
Dzięki za odwiedziny i rady. Czytam, czytam i jak na razie nie bardzo mam jeszcze pojęcie o wszystkim. A co do symetrycznego nasadzania, to już zupełnie zbiłeś mnie z tropu, byłam przekonana, że jest wskazane.
Jeśli chodzi o trawnik, to w tej części będzie nawieziona ziemia i będziemy zakładać nowy. Jest różnica poziomów po założeniu kostki brukowej, dlatego teraz go nie dosiewamy. Jest też w nim pełno "brudu" po świeżo skończonej elewacji. Ale my dopiero rok mieszkamy, więc wszystko po kolei

Tosiu
Dziękuję za wizytę. U Ciebie pięknie. A u mnie..., no cóż....trwają pertraktacje z mężem o projekt, bo ja już widzę, że sama nie dam rady. Jakoś urządzanie domu zdecydowanie lepiej mi poszło
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:28, 19 cze 2014

Do góry
AlKa napisał(a)
Ja też czekam...
Poza tym coż że nie zgodne z projektem. Super jest Pewnie i tak jeszcze wiele zmienisz i dosadzisz.
he no właśnie śmiałam się, że miałam projekt a zrobiłam obok
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:17, 19 cze 2014

Do góry
Wydawać by się mogło, że na takiej małej powierzchni nie możliwe jest stworzenie tak pięknej oazy zieleni. Cały patent to chyba dobry projekt i wyobraznia jak rośliny będą wyglądać za kilka lat? Widzę, że u siebie muszę pomyśleć o większej ilości drzew, chyba to one dają wrażenie większej przestrzeni niż posiadamy? Czy się mylę?
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 23:50, 18 cze 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
mówiąc o murku oporowym myslalam coś mini jak tu u Tosi (na dwie male koski brukowe max)

Kumam, kumam...

popatrz też na tą kulkową fontannę - nie chcesz tryskadełka przy tarasie?
ja mam identyczną (kupiłam w OBI cały zestaw) efekt jest superowy!
no i Młode mają radochę bo rączki tam myją

przestań kusicielko, wiesz przecież, że wojuję z komarami… no dobra, pomyślę ))

jeśli chodzi o ten projekt, który zrobiłaś to myślę, że masz za dużo różnych roślin jak na taki mały placyk
ja bym szła głównie w bukszpany (ale bez fal-tylko linie proste), róże i lawendę

jeśli chodzi o ten projekt, to coraz mniej mi się on widzi - spać nie mogłam przez niego… jak mówią przyjaciele z Iberii - necessita reforma…

Początkujący ogród Magdy 22:10, 18 cze 2014

Do góry
Piękny dom, brakuje tylko ogrodu
Cieszę się, że podoba mi się mój ogród. Nie jestem dobra w projektowaniu i doradzaniu - dlatego zdecydowałam się na projekt Szefowej.
Chętnie odpowiem na pytania ale "ustawiać" na rabatach nie potrafię
Powodzenia. Słuchaj Sebka
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 18:24, 18 cze 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
tempo ekspresowe! tak sobie patrzę na projekt i nie wiem czy te zurawki z tylu to dobry pomysł
trochę niskie są - tam dałabym coś wyższego jako tło do rabaty

Marta zgadzam się z Tobą, mogłopby tam być coś wyższego, tylko nie moge tam posadzic nic takiego co by mi wchodziło za jakiś czas na chodnik-opaskę wokół domu - bo bardzo często tamtędy chodzimy - ja kilkanaście razy dziennie, bo wychodzimy przez kotłownię na ogródek do prac ogrodowych itd.
i wpadłam na pomysł, aby tam rosły żurawki, które nikomu nie będą przeszkadzały i zarastały na ścieżce

a czy proponujesz jakieś inne rozwiązanie?

no nie wiem czy tempo takie ekspresowe, wyrzucam sobie, że trwa to tak długo - ale czasu mi brak na wszystko
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 14:49, 18 cze 2014

Do góry
tempo ekspresowe! tak sobie patrzę na projekt i nie wiem czy te zurawki z tylu to dobry pomysł
trochę niskie są - tam dałabym coś wyższego jako tło do rabaty
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 13:07, 18 cze 2014

Do góry
Kochany ten Twój bąbel, kwiaty chwilowo zastąpią oczekiwanie na projekt.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 12:59, 18 cze 2014

Do góry
to chociaż jakieś kwiatki wrzucę, w tym oczekiwaniu na projekt

Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 07:58, 18 cze 2014

Do góry
mówiąc o murku oporowym myslalam coś mini jak tu u Tosi (na dwie male koski brukowe max)

popatrz też na tą kulkową fontannę - nie chcesz tryskadełka przy tarasie?
ja mam identyczną (kupiłam w OBI cały zestaw) efekt jest superowy!
no i Młode mają radochę bo rączki tam myją

jeśli chodzi o ten projekt, który zrobiłaś to myślę, że masz za dużo różnych roślin jak na taki mały placyk
ja bym szła głównie w bukszpany (ale bez fal-tylko linie proste), róże i lawendę

a może z tych kamieni o których mówiłaś, że chcesz zrobić ciurkadełka?
o takie jak TU
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 14:39, 17 cze 2014

Do góry
Z rabaty z przodu domu jestem bardzo zadowolona choć przyznaję że początkowo jak zobaczyłam jej projekt to bardzo sceptycznie podchodziłam do tych nasadzeń, ale warto było zaufać bo wygląda z dnia na dzień piękniej!

Powojniki przy wejściu rozrastają się też z dnia na dzień, teraz czekam niecierpliwie na kwiaty
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:21, 17 cze 2014

Do góry
no właśnie na razie projekt..... jak zaczne robic murki to dopiero wyłoni się jakiś konkretny kształt, bo na razie to nasyp wygląda ... średnio ciekawie tylko moje oczy wyobraźni widzą tam cudną przestrzeń

tak nawiasem mówiąc to muszę koniecznie szybko obsadzić płot od strony sąsiadów bo jak sąsiad zobaczy murek oporowy od swojej strony to się załamie!!!! a tak to zasłonię go zielonym ... no i chyba będą to tuje ... żon nie chętnie patrzy na choinę ...bo taka marna jest ... a tuje urosną szybciej ... niech i tak będzie przecież tuje to tylko tło dla całej rabaty
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:16, 17 cze 2014

Do góry
Cześć Asiu...widzę , że się nie nudzisz...pamiętam ten etap budowy domu...wystrój wnętrz...przyjemne to było, nie powiem, ale umęczyłam sie

a projekt z gabionami wygląda ciekawie...będzie miodzio jak juz zrealizujecie

pozdrawiam
Ogród Tosi 09:31, 17 cze 2014

Do góry
Margaret_ka napisał(a)
Witaj Tosiu,

Stworzyliście piękny ogród. Roślinki typowo "ogrodowiskowe" - widać, że Danusia robiła projekt.
Ale to bardzo dobrze - zapewne oszczędziłaś czasu na ciągłe przesadzanie roślin i inne cuda.

Tak, projekt to baaardzo wielkie ułatwienie POlecam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 08:58, 17 cze 2014

Do góry
Kamajla napisał(a)
Projekt wydrukowałam jak tylko przyszedł i do wieczora znałam na pamięć i analizowałam... tylko odpisać nie miałam kiedy. A w lesie owszem, na spacerze z młodym byłam ;P

Odległy, ponieważ zanim przygotuję rabaty, zanim je obsadzę, zanim to wszystko urośnie - czas trzeba raczej w latach liczyć

i mój czasopożeracz w pogodni za kotem ma w nosie, że ciocia Danusia pogania mamusię...

i ocieranko

mamo, a gdzie ja będę grał w piłkę z człopakami, jak Ty to wszystko posadzisz??

Super jest ten twój czasopożeracz, Kamilko. Moja czasopożeracze już dużo większe i zdawałoby się, że mniej czasochłonne, ale to tylko pozory. Ostatnio od młodszej usłyszałam: "Mamusiu ty bardziej kochasz te swoje roślinki niż mnie" A ja bym chciała wszytko od razu, więc w każdej wolnej chwili cos tam, przesadzam, dosadzam i różne inne roboty ziemne uskuteczniam
Początkujący ogród Magdy 10:48, 16 cze 2014

Do góry
Fajne zakupy, ale tak dużo gatunków, że trudno coś doradzić. Zgodnie z naukami Danusi lepiej jest ograniczać liczbę gatunków. Może więc wybierz 3 lub 4 gatunki i obsadź nimi tę rabatę, a resztę roślin wykorzystasz gdzieś indziej.
Twój projekt wydaje się być spójny i symetryczny, ale nie wiadomo czy w realu nie wyjdzie chaotycznie. Najwyżej będziesz poprawiać, jak my wszyscy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies